Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Μια διαφορετική βαρκάδα

Όσο το καλοκαίρι κάνει όλο και περισσότερο αισθητή την παρουσία του, τόσο απολαυστικότερη γίνεται η χρήση των πλωτών μέσων της Πόλης. Άλλοτε απλά για να μεταβώ από την μια ήπειρο στην άλλη, άλλοτε για να φτάσω σχεδόν ως τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και άλλοτε απλά για να απολαύσω μια βοσπορινή βαρκάδα. Εξάλλου αυτές οι διαδρομές προσφέρουν πάντα υπέροχο θέαμα για κάθε προτίμηση και ενδιαφέρον. Υπάρχει όμως και μια διαφορετική βαρκάδα που συνηθίζω να απολαμβάνω τους καλοκαιρινούς μήνες, που αν και λιγότερο προβεβλημένη δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από εκείνες του Βοσπόρου αφού η ιδιαιτερότητα του περάσματος ανάμεσα στις 2 ηπείρους, με τα προάστια, τα παλάτια, τα κάστρα και τα "γιαλιά" που στολίζουν τα παράλια, αντικαθιστούνται από μια πάρα πολύ μεγάλη ποικιλία ενδόξων και ιστορικών κτισμάτων.
Αναφέρομαι στην βαρκάδα του Κεράτιου κόλπου και κάθε φορά που επιλέγω την διαδρομή από το Karaköy ως το Eyüp, ανταμοίβομαι από την ομορφιά και την παρουσία τόσων πολλών αξιοθεάτων. Τα περισσότερα δηλώνουν επιβλητικά την παρουσία τους και άλλα, περισσότερο κρυμμένα στην απέραντη πόλη, απαιτούν μια πιο παρατηρητική ματιά.
Μια τόσο απολαυστική μα ταυτόχρονα διαφορετική βαρκάδα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και μου δόθηκε η ευκαιρία να περιεργαστώ τις ιδιαιτερότητες της Πόλης με άλλη οπτική προσέγγιση από εκείνη που έχω ήδη φωτογραφίσει και περιγράψει σε προηγούμενες αναρτήσεις, τις οποίες μπορείτε να ξαναθυμηθείτε πατώντας τις διαφορετικά χρωματισμένες λέξεις του κειμένου.
Ο πύργος του Γαλατά ενώ πίσω από το παραλιακό τζαμί διακρίνονται αμυδρά οι τρούλοι από το Μπεζεστένι του Πορθητή





Οι τρούλοι αποτελούν την κλασσικότερη φιγούρα στην σιλουέτα της Πόλης. Εδώ το Yeni Camii και στο βάθος το μέγιστο αρχιτεκτονικό επίτευγμα, η Αγία Σοφία

Περνώντας κάτω από την γέφυρα του Γαλατά, μια γοργή ματιά στον Πύργο και το Κάρακιόι στα δεξιά για να ακολουθήσει η παρατήρηση από την άλλη πλευρά, όπου δεσπόζει το Γενί Τζαμί με τους 66 τρούλους του να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο και να δημιουργούν την αίσθηση ενός αρχιτεκτονικού καταρράκτη.
Το Σουλειμανιγιέ δεσπόζει στην κορυφή του λόφου
Στα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας μπορεί η Κωνσταντινούπολη να μην ήταν η μουσουλμανικότερη πόλη αλλά διέθετε τα περισσότερα τεμένη από οπουδήποτε αλλού. Σχεδόν πέντε χιλιάδες τεμένη υπήρχαν στην Πόλη εκείνης της περιόδου και ένα από τα επιβλητικότερα είναι το Σουλειμανιγιέ. Τεμένη τέτοιου μεγέθους και κάλλους αποτελούσαν την επιβεβαίωση ισχύος της αυτοκρατορίας και συμβόλιζαν το δικαίωμα του κάθε σουλτάνου να κυβερνά, εκπροσωπώντας την ευσεβή στάση της δυναστείας προς το Ισλάμ.
Λίγο δεξιότερα την θέση στην κορυφή ενός ακόμη λόφου παίρνει το τέμενος του Πορθητή, κατασκευασμένο στην θέση και με υλικά από τον ναό των Αγίων Αποστόλων. Λίγο χαμηλότερα βρίσκεται η Μονή του Παντοκράτορα, το σημερινό Zeyrek Camii. Από το μέσο του Κεράτιου βρέθηκα σε ένα υπέροχο σημείο όπου το Fatih Camii και η Μονή συναντήθηκαν και έμοιαζαν ως μέρη του ίδιου συγκροτήματος, προσφέροντας ένα πανέμορφο θέαμα. Φαντάστηκα της ίδια σκηνή πριν δεκάδες αιώνες με σήμαντρα και καμπαναριά και με Σταυρούς στους τρούλους. Η ανατριχίλα που με διαπέρασε θα πρέπει να διαπερνούσε και τους περιηγητές εκείνης της εποχής.
Το Fatih Cammi συντροφεύει το Zeyrek Cammi όπως κάποτε ο ναός των Αγίων Αποστόλων "αγκάλιαζε την Μονή του Παντοκράτορα

Αφήνωντας πίσω μου την γέφυρα του μετρό που πλέον λειτουργεί κανονικά και στον μέσον της υπάρχει σταθμός επιβίβασης.
Η γέφυρα του Ουν Καπανί σαφώς με λιγότερους "ψαράδες" από ότι στον Γαλατά
Η ρυμοτομία της Πόλη άλλαξε τόσο πολύ που σημαντικοί και ιστορικοί ναοί περικυκλώθηκαν από σπίτια και πολυκατοικίες, σε βαθμό που είναι δύσκολο να τους θαυμάσει κανείς από κοντά. Το ίδιο συμβαίνει και με την Αγία Θεοδοσία, έναν από τους σπουδαιότερους βυζαντινούς ναούς για αρκετούς λόγους. Η εκκλησία παραμένει στις μέρες μας ακόμα επιβλητική, πανέμορφη και μόνο η ιδέα της ροδοστόλισής της προκαλεί ρίγος.
Ο ναός της Αγίας Θεοδοσίας, επιβλητικός, ιδιαίτερος και απλά πανέμορφος. Τέτοια θέα μόνο μέσα από τον Κεράτιο

Τι κι αν η Πόλη γέμισε ουρανοξύστες και άλλα εντυπωσιακά κτίρια. Η Μεγάλη του Γένους Σχολή παραμένει σημείο αρχιτεκτονικής αναφοράς, προσφοράς στο Γένος και είναι όχι απλά μια από τις εντυπωσιακότερες κατασκευές στην Πόλη αλλά και από τις χαρακτηριστικότερες φιγούρες της.
Η Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι. Αρχιτεκτονικό διαμάντι με ανυπέρβλητη προσφορά
Το τέμενος Σελίμ. Όσο όμορφο και αν φαίνεται το τοπίο από χαμηλά, άλλο τόσο είναι και από την εξέδρα του κιουλιγιέ. Χαμηλά στην φωτογραφία, τα παράλια του Κεράτιου αναβαθμισμένα, "μαρτυρούν" την επόμενη μέρα στην ευρύτερη περιοχή
Και ξανά η Μεγάλη του Γένους Σχολή, τριγυρισμένη από κάμποσους μιναρέδες. Στο βάθος ο τρούλος του τζαμιού της Μιχριμάχ και στο κάτω μέρος της φωτογραφίας διακρίνεται η στέγη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ναού του Αγίου Γεωργίου
Η βουλγάρικη εκκλησία του Αγίου Στεφάνου. Κατασκευασμένη εξ'ολοκλήρου από σίδερο και μία από τις ελάχιστες στον κόσμο
Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται μεγαλύτερη παρατηρητικότητα και γνώση τοποθεσιών για την αναγνώριση όσων ναών βρίσκονται είτε περισσότερο βαθιά στην ιστορική χερσόνησο είτε περικυκλωμένοι από τις κατοικίες των μαχαλάδων.
Ο κεντρικός τρούλος της Μονής Παμμακάριστου μόλις που ξεπροβάλλει από την συνοικία του Φατίχ
Ο ναός των Αγίων Πέτρου και Μάρκου στις Βλαχέρνες
Σε κοντινή απόσταση και ο ναός του Αγίου Δημητρίου Ξηλόπορτας
Οι εργασίες αποκατάστασης ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων καθώς και ναών προχωρούν με σχετικά γοργούς ρυθμούς, ακόμα και αν κάθε επισκευή συντελείται με διαφορετικά κριτήρια. Στην Πόλη πραγματοποιούνται ταυτόχρονα εκατοντάδες τέτοια έργα και εκτός από την πρακτική τους χρησιμότητα και σκοπούς, δείχνουν έναν συμβολισμό και μια στρατηγική. Και όποια κι αν είναι η άποψη του καθενός ή τα συμπεράσματά του, αυτό που έχει σημασία είναι η πρόταση που προβάλλεται, το αίσθημα ιδιαιτερότητας που περνά και τελικώς το αποτέλεσμα.
Η προβολή της ιδιαιτερότητας και η πρόταση που προβάλλεται, μου έδωσε υλικό για σκέψεις, πλέοντας στον Κεράτιο. Θα ήθελα να δω στην πατρίδα μου έναν νέο συμβολισμό και νόημα που να διαφέρει από το κυνήγι οικονομικών δεικτών και καταναλωτισμού.
Όταν συμμετέχεις σε ένα παιχνίδι που οτιδήποτε και αν πράξεις, όσες θυσίες και αν προσφέρεις, είναι προκαθορισμένο οτι θα το χάσεις, τότε το μόνο που οφείλεις να κάνεις είναι απλά να αλλάξεις το παιχνίδι και να το μεταφερείς σε εξ'ολοκλήρου άλλο "γήπεδο", σε άλλο πεδίο. Να δωθούν προτεραιότητες σε εντελώς διαφορετικά πράγματα και προτάσεις που θα σηματοδοτήσουν σε μια μόλις μέρα της οριοθέτητηση πολιτισμικής αλλαγής, κομίζοντας ταυτόχρονα ιδιαιτερότητα και διαφορετική παρουσία και πρόταση. Όποιος δεν το πράττει και απλά αντιγράφει μοντέλα, προτάσεις και τρόπο του βίου μαιμουδίζοντας, τότε το μόνο που θα λαμβάνει είναι περιφρόνηση, αποτυχίες και καρπαζιές.
Το παλάτι του Πορφυρογέννητου με την νέα του στέγη. Οι επισκευές έχουν σχεδόν τελειώσει και ο χώρος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην συνοικία
Οι επισκευές στο Ivaz Efendi Camii θα συνεχιστούν για λίγο ακόμα, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της φυλακής του Ανεμά και την ευρύτερη περιοχή των Τειχών
Και η απέναντι πλευρά του Κεράτιου διαθέτει ιδιαιτερότητες με καμπαναριά και απομεινάρια από το ένδοξο παρελθόν
Όταν ο Σινάν κατασκεύασε το τέμενος της πριγκίππισας Μιχριμάχ, το τοποθέτησε σε έναν απόμακρο λόφο που συνδυάζει την δύση του ηλίου με το όνομα της πριγκίππισας αλλά και για να εκφράσει την ερημιά της καρδιάς του από την άρνηση του σουλτάνου να του δώσει την μοναχοκόρη του. Η περιοχή σήμερα κάθε άλλο παρά ερημική είναι αλλά οι αρχιτεκτονικοί συμβολισμοί του μέγιστου αρχιτέκτονα είναι ακόμα εμφανής σε κάθε λεπτομέρια του τεμένους.
Το Mihrimah Camii στο Edirnekapi
Από το μουσείο ναυσιπλοίας στα βόρεια του Κεράτιου

Πυκνοκατοικημένη όψη της Πόλης
Η βαπορόσκαλα του Εγιούπ, του ιερότερου μέρους της Πόλης για τους μουσουλμάνους
Τελευταίος σταθμός είναι το Εγιούπ, το σπουδαιότερο σημείο προσκυνήματος για τους μουσουλμάνους που ζούν ή καταφθάνουν στην Πόλη. Σε κοντινή απόσταση από την βαπορόσκαλα βρίσκονται οι τουρμπέδες, τα μαυσωλεία, το τέμενος και τα προσκυνήματα των hazreti, για να ακολουθήσει η πλατεία και ο πεζόδρομος του προαστίου.
Υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο στις όχθες του Κεράτιου

Μια τελευταία ματιά πριν την αποβίβαση
Λίγες τελευταίες κλεφτές ματιές πριν από την αποβίβαση για να ακολουθήσουν τα μουσουλμανικά προσκυνήματα του Εγιούπ. Και για να μην νομίζετε οτι οι ώρες κυλούν μόνο με ανέμελο τεμπελιό εν πλω, η σημερινή περιπλάνηση μόλις ξεκίνησε, βρίσκοντάς με έτοιμο για ατελείωτη περιήγηση στα σοκάκια της Πόλης.

26 σχόλια:

  1. Γεια σου παιχταρά μου αλεμάο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου και σένα φίλε μου και χαιρετισμούς στην Κέρκυρα.
      Πολλά φιλιά, Θοδωρής

      Διαγραφή
  2. Και πάλι πολλά συγχαρητήρια Θοδωρή για τους κόπους και το μεράκι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Νίκο μου. Μεράκι υπάρχει πάντα και αφού υπάρχει και υγεία, τα υπόλοιπα ακολουθούν τον δρόμο τους.
      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
  3. Πολλά πολλά μπράβο ρε Θοδωρή για την περιήγηση που μας προσέφερες!

    Υπέροχες εικόνες που αποδεικνύουν οτι θέλει πολλές επισκέψεις η Πόλη...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιώργο μου και τους χαιρετισμούς μου στην Θεσσαλονίκη.
      Η Πόλη μάλλον χρειάζεται αμέτρητες επισκέψεις που δεν φτάνουν ούτε σε μια ζωή.
      Σε ευχαριστώ για την ανάγνωση και την συμμετοχήμσου στον σχολιασμό.

      Διαγραφή
  4. Γεια σου, Θοδωρή!
    Κανονικά αυτή η ανάρτηση χρειάζεται πολλές αναγνώσεις πριν τη σχολιάσω, αλλά δεν κρατήθηκα.
    Έχεις συμπυκνώσει σε μία ανάρτηση αμέτρητα αξιοθέατα της Πόλης, που είναι παράλληλα και μια καλή ευκαιρία για... επανάληψη!
    Νομίζω ότι οι παραπάνω φωτογραφίες είναι ίσως οι πιο ζωντανές που έχεις ανεβάσει, παρόλο που βλέπουμε σταθερά τοπία. Τόσο καθαρά χρώματα, νομίζεις ότι είσαι κι εσύ μέρος της φωτογραφίας. Μπράβο!
    Καλή συνέχεια, Θοδωρή, σε σένα και καλό "ταξίδι" σε μας τους αναγνώστες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Μαράκι.
      Στην ανάρτηση όντως αρμόζουν αρκετές αναγνώσεις γιατί αναφέρει αρκετά αλλά και λογω των πολλών συνδέσμων που περιέχει από προηγούμενες αναρτήσεις.
      Όταν ξεκινώ να σκέφτομαι και να προετοιμάζω μια ανάρτηση, δίνω έ,φαση σε πάρα πολλές αθέατες λεπτομέριες. Στην συγκεκριμένη για παράδειγμα επέλεξα και συγκεκριμένη στιγμή της μέρας για να έχω τον ήλιο σε συγκεκριμένο σημείο για καλύτερα φωτογραφικά αποτελέσματα.
      Βέβαια να πω οτι επιθυμώ να γίνομαι καλύτερος και στον τομέα των φωτογραφιών και να προοδεύω. Και εκεί αφιερώνω χρόνο λοιπόν.
      Βέβαια έχει και αυτό το τίμημά του, αφού κυκλοφορώ σχεδόν πάντα με 2 φωτογραφικές μηχανές παραμάσχαλα, μαζί με επιπλέον εξοπλισμό, μπαταρίες και καλώδις και τις τσέπες γεμάτες. Γαιδουροφόρτωμα κανονικό δηλαδή.

      Φιλιά στο Περιστέρι και θα τα πούμε πολύ σύντομα

      Διαγραφή
  5. Αν και δεν ήμουν δίπλα σου, ανεβήκαμε τα νερά του Κερατιου παρέα μέσα από την ανάρτηση σου. Στην επόμενη βαρκάδα κερνάω το καφεδάκι στο λόφο του Πιερ Λοτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Δημήτρη μου και τις καλημέρες μου στην Αλεξανδρούπολη.
      Καλά θα ήταν να ήσουν μαζί στην βαρκάδα και μετά να ανηφοριζαμε με το τελεφερικ, περνώντας πάνω από τα μουσουλμανικά νεκροταφεία.
      Όσο για το κέρασμα, δεκτό.
      Πολλούς Πολίτικους χαιρετισμούς σε σένα και την οικογένειά σου

      Διαγραφή
  6. Θοδωρή, επηρεασμένος από το Μουντιάλ παίζεις πολύ επιθετικά βλέπω και μας αναστατώνεις...
    Δεν μπορώ να αρνηθώ την θύμηση των στίχων του τραγουδιού...

    Στο γαλάζιο των ματιών σου
    μες το βάθος των χειλιών σου
    πάρε με, ταξίδεψέ με

    Στης αγάπης σου τη ζάλη
    στων ονείρων σου την άκρη
    πάρε με, ταξίδεψέ με

    Πάρε με, ταξίδεψέ με, φίλησέ με, μέθυσέ με
    σ' αγαπώ
    δώσ' μου τη δύναμη να αντέξω
    απ' το ψέμα βγάλε με έξω
    σ' αγαπώ

    Στης καρδιάς σου την αλήθεια
    βγάλε με έξω απ' τη συνήθεια
    πάρε με, ταξίδεψέ με

    Να σ' αγαπώ και να φωλιάζω
    στων ματιών σου το γαλάζιο
    πάρε με, ταξίδεψέ με

    Να΄σαι καλά ρε φίλε που μας ταξιδεύεις τόσο όμορφα και γαλήνια
    Θανάσης Από Βόλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και δεν έχω παρακολουθήσει σχεδόν ποτέ ποδόσφαιρο στην ζωή μου, δεκτό το σχόλιο για τις ντρίμπλες και τα σχετικά.
      Καλός και ο Νότης.
      Να είσαι καλά Θανάση μου. Καλό καλοκαίρι και καλά ταξίδια, διαδικτυακά και μή.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  7. My fellow bloggers, may I send you my greeting's salutations and my apologies for writing in English. This site is unquestionably fascinating! It illustrates a historical connection of a land that speaks of a glorious and never forgotten past. In my mind there must be a reason why Alexander the Great conquered the world, that the Gospels were written in Greek and that millions of people worshiped at Saint Sophia's Cathedral from year 537 the date it was build till falling to the Ottoman Turks in 1453. Agia Sophia was dedicated to "the Wisdom of God", where millions Orthodox Christian attended liturgies, were baptized, married, worshiped. It became the bastion of Hellenic Orthodoxy and reigned its glory for a thousand years. To those doubtful minds who are questioning the character and heritage of Constantinople I would refer them to read the inscriptions and symbols on the stones scattered throughout the city. No need to debate whether its people were Latin or Greeks, but one thing is certain however that our heritage to this day was adopted from them. As to the assertion by a reader that Emperor Paleologos was killed while attempting to negotiate the surrender of the city... this is totally unsubstantiated and untrue! The defenders knew the fate awaiting them but decided to fight to their last breath, including our last true defender of Orthodox Christianity, Emperor Constantine Paleologos. My warm regards from California USA to all of you ! One last note to Theodoris - Keep up the mission Theodori. Your work is truly a labor of dedication to a city that has an unrelenting spirit to illuminate the Wisdom of God (even from those inscribed messages on its walls and scattered stones)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε μου και σε ευχαριστώ πολύ που πήρες την απόφαση να δώσεις το παρόν στον σχολιασμό.
      Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν έχω νέα και γενικά γνωρίζω οτι έχω νέα από τόσο μακρυά από τα μέρη μας.
      Άνθρωποι όπως εσύ, ο Αναστάσης από το Γιοχάνεσμπουργκ, η Ηλέκτρα από την Ιαπωνία και όλοι οι άλλοι δίνετε μεγάλη ώθηση για την συνέχεια αλλά και πιστοποιείτε οτι η αγάπη για την Πόλη και η ιδιαιτερότητά της απλώνεται σε όλη την οικουμένη.
      Τους πιο θερμούς χαιρετισμούς στην Καλιφόρνια.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  8. Σ ευχαριστούμε για το όμορφο ταξίδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραίες εικόνες από την Πόλη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θοδωρή τι βαρκάδα ήταν αυτή;;;
    Τέλεια η ιδέα σου.
    Αν την έκανα μόνη μου δεν υπήρχε περίπτωση, εννοείται, να εντοπίσω και να απολαύσω όλα όσα μας παρουσίασες.
    Πόσες φορές έχω σκεφτεί να γνωρίσω καλύτερα τον Κεράτιο αλλά μόνο τη διαδρομή από Εμίνονου μέχρι Βλαχέρνα έχω αξιωθεί να κάνω, μερικές φορές, και αυτές με το λεωφορείο.
    Η ανάρτηση δεν είναι απλά ευχάριστη και καλοκαιρινή αλλά αποτελεί ταξιδιωτικό εγχειρίδιο, χωρίς υπερβολές, με τόσα βαρυσήμαντα μνημεία και αξιοθέατα. Θέλει διάβασμα και ξαναδιάβασμα, μαζί με όλες τις παραπομπές σε παλιότερες αναρτήσεις.
    Σε ευχαριστώ και εγώ, μαζί με όλη την υπόλοιπη παρέα, για την καταπληκτική βόλτα στο Χρυσό Κέρας, αναμένοντας την επόμενη εξαιρετική ιδέα σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελένη μου.
      Είχα σκεφτεί πριν μερικές βδομάδες την ανάρτηση αλλά περίμενα να καλοκαιριάσει περισσότερο. Φαίνεται πως άξιζε η μικρή αναμονή.
      Πλέον οφείλεις την επόμενη φορά να περπατήσεις σε όλες τις συνοικίες νότια του Κεράτιου αφού έπειτα επιστροφή με το καράβι για να τα ξαναπολαύσεις με διαφορετική ματιά.

      Διαγραφή
  11. Τί ὄμορφη βόλτα! Μπράβο, Θοδωρή!

    Νῖκος

    ΥΓ. Μοῦ ἐπιτρέπεις νὰ ζηλεύω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Νίκο μου και ευχαριστώ, όπως και τους παραπάνω φίλους. Να είστε όλοι καλά.

      Υ.Γ. Μου επιτρέπεις να σου πω οτι επιθύμισα να εχω νέα σου και την χαρά του πολυτονικού σου.

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα Θοδωρή,όπως και σε όλους τους φίλους συνταξιδιώτες των υπέροχων ταξιδιών που μας προσφέρεις.Μόλις επέστρεψα απο ένα ταξίδι στην υπέροχη Κρήτη και βρέθηκα να ταξιδεύω με το καραβάκι που διαπλέει τον Κεράτιο και προσφέρει στην ουσία μια πολύ όμορφη περιήγηση σε όλα τα βυζαντινά μνημεία της Πόλης ,που βρίσκονται απο την περιοχή που αρχίζει ο Κεράτιος μέχρι το Εyup.Ενα ταξίδι που ξεδιπλώθηκε μπροστά μας μέσα απο τις υπέροχες φωτογραφίες του Θοδωρή.Και σαν επιστέγασμα, ένα ντεμλεντισμένο τσάι στο Pierre Lotti.Μια πολύ ρομαντική εικόνα που αντικρίζει ο ταξιδιώτης αυτής της διαδρομής,είναι οι βαρκάρηδες στη βαπορόσκαλα του Εyup οι οποίοι,σαν φιγούρες βγαλμένες απο μια άλλη εποχή,σε περνάνε με την βαρκούλα τους απο την μια ακτή του Κερατίου στην άλλη σε χρόνο μηδέν.Μια άλλη υπέροχη παρόμοια εμπειρία ,την οποία προτείνω ανεπιφύλακτα,είναι να περάσει κάποιος με μια μικρή βάρκα απο την θαυμάσια Kanlica,αφού φάει βέβαια το φημισμένο γιαούρτι της,απέναντι στο Emirgan για μια βόλτα στο φανταστικό πάρκο του ,η να απολαύσει το τσάι του στο Cinaralti.Τάσος.Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Τάσο και καλή επιστροφή στην ζωή της Θεσσαλονίκης.
      Εκτός από τις περιγραφές και τις προτάσεις για την Πόλη, έφερες στο προσκήνιο την ανυπομονησία μου αφού και εγώ περιμένω τις δικές αποδράσεις και διακοπές του καλοκαιριού.
      Να είσαι καλά και πολλούς χαιρετισμούς
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  13. Καλησπερα εδω Στελιος απο Θεσσαλονικη.Τι να σου πω ρε φιλε?Τι βαρκαδα υπεροχη ηταν αυτη?Σε μερη που δεν ειναι και τοσο τουριστικα σε σχεση βεβαια με Ταξιμ-καπαλι-Αιγυπτιακη αγορα κτλ.Εγω πηγαινοντας στο Pierre Loti παντα απολαμβανω αυτη την διαδρομη ομως τωρα εμαθα και ειναι αυτα που βλεπω.Δεν τα γνωριζα ολα.Ευχαριστω φιλε.Εισαι ενα ευχαριστο διαλειμα στην αχρωμη καθημερινοτητα μας!χαιρετισματα σε ολη την παρεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γειά σου Στέλιο μου και ευχαριστώ.
    Είμαι σίγουρος οτι η παρέα σου ανταποδίδει τους χαιρετισμούς.
    Η καθημερινότητα σίγουρα χρειάζεται το "αλατοπίπερό" της και χαίρομαι να μαθαίνω πως τα ΧΑΜΠΕΡΙΑ είναι μέρος αυτού.
    Φιλιά στην Θεσσαλονίκη
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ,ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ,ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΨΥΧΟΠΛΑΚΟΘΗΚΑ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή