Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Άδεια η Πόλη...που πήγαν όλοι;

Βρισκόμενος ακριβώς στα μέσα του Βοσπόρου, αντικρίζοντας από την μια πλευρά τον Πύργο του Λεάνδρου, την ακτογραμμή του Üsküdar, στο βάθος την γέφυρα του Βοσπόρου και από την άλλη μερία την ιστορική χερσόνησο με την Αγία Σοφία και με τα άλλα ιερά και σπουδαία κτίσματα, νοιώθω άξαφνα την ανάγκη να γράψω για όσα συμβαίνουν γύρω μου. Το σαράκι της περιηγητικής καταγραφής και της αποτύπωσης της στιγμής στην Πόλη δεν με εγκαταλείπει ποτέ. Το tablet, ως συνοδευτικό της φωτογραφικής μου μηχανής, βγαίνει από την θήκη του και ξεκινώ να πράττω κάτι που μαλλον από καιρό είχατε λησμονήσει. Μία ακόμη ανάρτηση.
Ένα σχεδόν άδειο καράβι σε ώρα αιχμής, κίνητρο για συγγραφή και σκέψεις
Οι τρομοκρατικές ενέργειες των τελευταίων μηνών στην Τουρκία έχουν επηρεάσει και καταβαραθρώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και έχουν εγκαθιδρύσει μια πραγματικότητα φόβου στις σκέψεις τους. Η βομβιστική απόπειρα αυτοκτονίας στις αρχές του έτους στην καρδιά του Σουλτάν Αχμέτ έφερε την ανησυχία και στις καρδιές των Πολιτών. Η επίθεση στην καρδιά της Ιστικλάλ το προηγούμενο Σαββάτο μετέτρεψε την ανησυχία σε τρόμο αφού πλέον υπάρχει η εκτίμηση πως ούτε και στις καλύτερες αστυνομοφρουρούμενες περιοχές δεν μπορεί πλήρως να αποτραπεί το ενδεχόμενο τυφλής επίθεσης.
Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τις πάμπολες πληροφορίες και φήμες με ενδεχόμενα σημεία βομβιστικών επιθέσεων σε δεκάδες σημεία της Πόλης το Σαββατοκύριακο οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου απουσία ανθρώπων από τους δρόμους και τα μεταφορικά μέσα της Πόλης και δημιούργησε εικόνες έρημης πόλης.
Έρημοι δρόμοι σχεδόν σε ολόκληρη την Πόλη το Σαββατοκύριακο
Το ίδιο συνέβη και στους σταθμούς του μετρό...
....οι οποίοι έμοιαζαν σαν να είναι βγαλμένοι από ταινία του κινηματογράφου 
Μία αόρατη απειλή πλανάται στις αποβάθρες επιβίβασης και αποβίβασης
Σχετική ερημιά στην Χαλκηδόνα ενώ στην ευρωπαική πλευρά....
...εγκατέλειψε την γέφυρα του Γαλατά ακόμη και η πλειοψηφία των ψαράδων 
Θέλησα να κυκλοφορήσω αρκετά στην επιφάνεια της Πόλης, μήν αγνοώντας όμως από αγάπη και σεβασμό τον "συζυγικό φετφά" για να μην εισελθω σε περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα. Αντίκρισα μια πόλη με ελάχιστους κατοίκους, ινγκόγνιτο τουρίστες και έρημα σημεία που σε κανονικές συνθήκες έσφιζαν από κόσμο.
Η εικόνα που αντίκρισα στις υπόγειες διαβάσεις του Εμινονού
Ίδιες εικόνες και στα πλοία
Κατευθυνόμενος στο πιο δημοφιλές συγκοινωνιακό μέσο, το υποθαλάσσιο Marmaray... και εδώ οι επιβάτες μετρημένοι στα δάχτυλα
Πρωτόγνωρες εικόνες και στο Μαρμαράι
Τι ώθησε όμως τους ανθρώπους να κρυφτούν στα σπίτια τους από την στιγμή που οι δύο αυτές επιθέσεις είχαν ως στόχο τουρίστες, μην ξεχνώντας πως κάθε ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία ανεξάρτητα απο την εθνότητα, και δεν είχαν μαζικό χαρακτήρα ( άλλο μια επίθεση στο Σουλτάν Αχμετ στις 8 το πρωί και άλλο 3-4 ώρες αργότερα και παρομοίως άλλο πρωινό Σαββάτου στο Σταυροδρόμι και άλλο το Σαββατόβραδο). Επίσης αναφερόμαστε σε μία κοινωνία που είναι κατά κάποιο τρόπο συνηθισμένη σε τέτοιου είδους χτυπήματα, ακόμη μαζικότερα, και η βομβιστική απειλή αποτελεί ένα ημερήσιο ενδεχόμενο εδω και δεκαετίες εξαιτίας του κουρδικού ζητήματος.
Εκτιμώ πως ο τρόμος έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις λόγω των συνθηκών και των συνδυασμών που έχουν προκύψει. Δηλαδή δεν είναι μόνο η τρομοκρατική απειλή αλλά ο συνδυασμός της με τις υπάρχουσες πολιτικοοικονομικές συνθήκες και τον θρησκευτικό παράγοντα.
Τα πρόσωπα των Πολιτών δείχνουν σκυθρωπά εδώ και καιρό αφού η εύπλαστη οικονομική μεγέθυνση δημιούργησε δεκάδες νέες καταναλωτικές επιθυμίες και ανάγκες. Και μαζί με αυτές αυξήθηκαν οι απαιτήσεις, η ανασφάλεια και η ανησυχία για το αν κάθε νοικοκυριό θα μπορέσει πλέον να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες. Τα ανέκφραστα πρόσωπα στο μετρό, στα πλοία και τα metrobus δηλώνει αμφιβολία, ανασφάλεια και απαισιοδοξία.

Στην όξυνση όλων αυτών ευθύνες έχουν και οι πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών. Το παράθυρο της ευρωπαικής προσέγγισης και του εκσυγχρονισμού των δομών έμεινε μισάνοιχτο μόνο για τυπικούς πλέον λόγους, για ελιγμούς και για παζαρέματα όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν.
Στο ίδιο διάστημα η Τουρκία επέλεξε να εγκαταλείψει τον διαχρονικό ρόλο εποπτείας-διαιτησίας και ουδετερότητας που κατείχε μέσα στον μουσουλμανικό κόσμο και να εμπλακεί στην σουνιτική-σιιτική διαμάχη, καθιστώντας τον εαυτό της μέρος του προβλήματος και μεταφέροντάς το μέσα στο έδαφός της.
Η επιλογή έμφασης στην θρησκευτικότητα και όχι στην εθνότητα ή στο κοσμικό στοιχείο ως σημείο ταυτότητας των πολιτών με στόχο να διασφαλισθεί το τουρκικό status quo, αφού προβλέπεται να καταστεί αριθμητική μειοψηφία στο μέλλον, δεν δείχνει να πετυχαίνει. Η δημιουργία αντάρτικου πόλεων από νεανικές οργανώσεις Κούρδων περνά το πεδίο των μαχών από τα βουνά στις μεγαλουπόλεις.

Ταυτόχρονα η εντονότερη ισλαμοποίηση της καθημερινότητας βυθίζει την χώρα σην εσωστρέφεια, την απομόνωση, με το ακραίο Ισλάμ να κερδίζει έδαφος σε σχέση με εκείνο του σεβασμού, της αγαθοεργίας και ευεργεσίας. Ο συνδυασμός της ακραίας πτυχής με την απουσία κριτικής σκέψης και της έλλειψης μόρφωσης επέτρεψε να ασπαστούν χιλιάδες Τούρκοι τα κηρίγματα μίσους των πιθηκανθρώπων της İsis και να αποτελούν κινητές βόμβες με απρόβλεπτους στόχους και συνέπειες.
Έλεγχοι παντού στους πάντες. Φυσικά η παρουσία μου προέτρεψε τα σώματα ασφαλείας να με ελέγξουν αρκετές φορές.
Κάποιοι ανέφεραν πως τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει η μεσαία και η ανώτερη τάξη στην Πόλη, ομοιάζουν με αυτά που βίωσαν οι ρωμέικες κοινότητες στο παρελθόν. Αισθήματα ανασφάλειας, περιορισμός ζωτικού χώρου, μή δυνατότητα βοήθειας, αβεβαιότητα, φόβος που οδηγούν σε κύμα φυγής είναι μερικά από αυτά. Και όλοι γνωρίζουμε που οδήγησαν αυτά τα συναισθήματα. 
Κάθε φορά που εισέρχομαι σε μέσο μαζικής μεταφοράς, το παρουσιαστικό μου και η ογκώδης θήκη της φωτογραφικής μηχανής μου, τραβά τις ματιές και εξάπτει τις υποψίες. Στο συγκεκριμένο δρομολόγιο όμως ήμουν σχεδόν ολομόναχος 
Βραδινή ώρα Σαββάτου στα μέσα της οδού Βαγδάτης! Αναρωτώμενος που να πήγαν όλοι;
Έχει ήδη αρχίσει να βραδιάζει και μέσα στην σιγή και την απουσία ανθρώπων που παντού επικραττεί, πέρνω τον δρόμο για το σπίτι, κάνοντας μερικές τελευταίες σκέψεις πριν συναντήσω την αρμονία και την αγάπη στο σπιτικό μου. Τα δεδομένα και τα γεγονότα δείχνουν πως η κατάσταση θα χειροτερέψει σε όσους τομείς αναφέρθηκαν παραπάνω και τόσο η χώρα όσο και η Πόλη με τους κατοίκους της θα έρθουν αντιμέτωπες με δυσάρεστα γεγονότα.
Υπάρχει όμως μια παροιμία που παρομοιάζει την Τουρκία με μια γάτα και αναφέρει: kedi gibi dört ayak üzerine düşmek. Η γάτα καθώς πέφτει καταφέρνει τελικά να προσγειωθεί στα τέσσερα και να την γλυτώσει. Ίσως η λαική ρήση επιβεβαιωθεί ξανά και οι άνθρωποι καταφέρουν να ξεπεράσουν τον φόβο και τις δυσκολίες.

35 σχόλια:

 1. Πω πω φιλε τι ερημια ειναι αυτη?Πρεπει να επηρεαστηκαν παρα πολυ οι ανθρωποι?Φιλε η Ιστικλαλ εχει μεγαλο αντικτυπο σε ολη τη Πολη.Η Ασιατικη πλευρα παντως δεν πρεπει να εχει την ιδια αντιμετωπιση.Κι οσο σκεφτομαι οτι θα μπορουσε να εχει πολυ περισσοτερο κοσμο εκεινη την ωρα.Κλεισανε και τις καμερες και δεν βλεπουμε την Ιστικλαλ και το Ταξιμ,τα μαγαζια ανοιξανε και δουλευουνε κανονικα τωρα?Εγω μεθαυριο θα ειμαι στη Πολη ομως αυτη τη φορα δεν θα ειμαστε και τοσο ανυποψιαστοι.Χαιρετισματα σε ολους.Στελιος Ανω Πολη Θεσσαλονικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλήμερα Στέλιο μου. Σου γράφω κάτι χαρακτηριστικό που μου μεταφέρθηκε. Χθες το βράδυ στο Μπαχάριγιε, τον εμπορικό δρόμο της Χαλκηδόνας, κάποια στιγμή ένας παππούλης άρχισε να φωνάζει δυνατά ανάμεσα στον κόσμο, μάλλον ήταν λίγο σαλεμένος. Εν πάση περιπτώση, μέσα σε δευτερόλεπτα είχαν εξαφανιστεί όλοι από τον δρόμο. Σαν τις κατσαρίδες σκόρπισαν στα γύρω στενά. Υπάρχει και το παράδειγμα του οδηγού που έμεινε από βενζίνη στον Βόσπορο και μέχρι να καταλάβουν τον λόγο παρέλυσε η Πόλη. Και άλλα πολλά παραδείγματα.
   Όσο για τις κάμερες, μιας και σου αρέσει να τις κοιτάς και να πίνεις το καφεδάκι σου, θα τους πάρω τηλέφωνο να τις ανοίξουν μόλις επιστρέψεις στην Ελλάδα.
   Άσε τα σημεία κράχτες και πιάσε άλλα πράγματα να δεις. Άσε που μου έχεις τάξει να περπατήσεις τα Τείχη.
   Πολλους χαιρετισμούς
   Θοδωρής

   Διαγραφή
  2. Εντυπωσιακα οσα γραφεις για τον φοβο.Πολυ κριμα οι ανθρωποι να νοιωθουν τετοιο φοβο.Δεν παω μονο στα σημεια κραχτες αλλα εχω κανει φιλους στο Γενι τζαμι απο πισω στο tatseven döner στο koska στο Mustafa Hafiz οποτε πρεπει οπωσδηποτε να περασω για ενα γεια.Παντα κατι καινουργιο κανω οταν ερχομαι στη Πολη.Με προγραμμα κι ολας οχι οτι μας κατσει.Αυτη τη φορα θελω να κανω τη βολτα του Κερατιου με το καραβακι Haliç Hatti εχω παρει και τα δρομολογια οποτε ξερω ποτε ξεκιναει απο Eyüp και ποτε απο Üsküdar.Καλα κανεις ομως και μου το λες γιατι και εγω πρωτος λεω οτι Πολη δεν ειναι το Ταξιμ και το Καπαλι τσαρσι.Καλη συνεχεια φιλε και κουραγιο σε ολους τους ανθρωπους και μακαρι να μην ξανασυμβουν τετοια γεγονοτα.Στελιος Ανω Πολη Θεσσαλονικη


   Διαγραφή
  3. Στέλιο μου περιμένω εντυπώσεις και αν τελικά αποτόλμησες να περπατήσεις το μήκος των Τειχών.
   Χαιρετισμούς
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 2. Καλησπέρα,
  Κατά αρχάς έπρεπε να έρθει ο κόσμος τα πάνω κάτω για να σε ξαναδιαβάσουμε. Στεναχωριέμαι για το πρώτο, χαίρομαι για το δεύτερο. Όταν προκαλείς και εμπαίζεις την ιστορία με τη στάση σου είναι μοιραίο να αρχίσεις να εισπράττεις πόνο και δυστυχία. Και αυτό προφανώς δεν αφορά μόνο την Τουρκία...
  Ο θεός ας αποδειχθεί μεγάλος για όλο τον κόσμο
  Θανάσης (Βόλος)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Θανάση και καλημέρες στην παρέα του Βόλου και του Πηλίου.
   Εύχομαι όπως όλοι να μην γινόντουσαν τέτοια πράγματα και ας μην εγραφα ποτέ.
   Δεν το είχα σκοπό αυτή την χρονική στιγμή αλλά όπως το περιγράφω στην αρχή της δημοσίευσης μου βγήκε αυθόρμητα. Πάντως είχα και έχω σκοπό να δημοσιεύσω κάποια πράγματα μέσα στο έτος.
   Πολλους Πολίτικους χαιρετισμούς σε σένα και την οικογένειά σου.
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 3. Καλησπέρα, Θοδωρή!
  Σαν άλλη γάτα κι εγώ σε τσάκωσα! Παραμόνευα τόσες μέρες, έλεγα δεν μπορεί θα υποκύψει! Δυστυχώς θα ήθελα να συνέβαινε για κάποιον ευχάριστο λόγο ή για μια καινούρια σου σημαντική πολίτικη ανακάλυψη, αλλά τα γεγονότα και οι συνθήκες μάς ξεπερνάνε πολλές φορές.
  Περίεργη η Πόλη, απόκοσμη η εικόνα της..
  Δύσκολες στιγμές, γκρίζο το μέλλον, άφωνοι παρατηρητές εμείς...
  Μένει να δούμε οι άνθρωποι να διεκδικήσουν σωστά το μέλλον τους και να φανούν αντάξιοι των ουσιαστικών απαιτήσεων των καιρών.
  Κατά έναν περίεργο λόγο εγώ πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα ανακάμψουμε!
  Εδώ μπήκες στον πειρασμό να γράψεις στα Χαμπέρια εσύ, δεν θα γίνουν και όλα τα άλλα όπως πρέπει;
  Τα λέμε στο επόμενο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα γατούλα. Ίσως σε έβαλε σε υποψίες και το τηλεφώνημά μας και όσα σου έβαλα να ακούσεις.
   Μπήκα στον πειρασμό, υπέκυψα...όχι για την ανάρτηση και μια ακόμη δημοσίευση αλλά για την χαρά της επικοινωνίας μαζί σας. Ότι πιο σημαντικότερο στην πορεία των ΧΑΜΠΕΡΙΩΝ: η μεταξύ μας κοινωνία.
   Θα τα πούμε στο επόμενο αν και νωρίτερα θα τα πούμε από κοντά.
   Φιλιά στο Περιστέρι

   Διαγραφή
 4. Κόττης Κωνσταντίνος23 Μαρτίου, 2016 12:48

  Εύχομαι κατ΄αρχάς να μη σε ξαναδιαβάσουμε, με αφορμή κάτι τέτοιο. Ωστόσο κάποιος ιστορικός τους μέλλοντος τέτοια άρθρα θα τα θεωρεί έστω στιγμιαία βλέμματα καταγραφής της ιστορικής πραγματικότητας. Χρόνια πολλά ετεροχρονισμένα για το προηγούμενο βράδυ Σαββάτου που γιόρταζες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Ίσως την επόμενη φορά επικοινωνήσουμε και πάλι για κάτι διαφορετικό, ιδιαίτερο και όχι με αρνητική χροιά.
   Ποιος ξέρει...ίσως στο μέλλον συμβεί να γίνει αυτό που αναφέρεις. Εδώ συμβαίνει σε εμένα, να βλέπω τις πολύ παλιές αναρτήσεις και να τις θεωρώ μακρινές, με πλέον ιστορικό περιεχόμενο.
   Πολλά φιλιά και ευχαριστώ
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 5. Γεια σου ρε ξαδερφακι με τις ωραιες αφηγησεις που μας κανεις....φιλια πολλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σου και σένα ξάδερφε. Τώρα βέβαια με άφησες με την απορία για το ποιος από όλους μου έκανε την τιμή της ανάγνωσης και της επικοινωνίας. Σύντομα θα τα πούμε από κοντά και θα σε τσακώσω.
   Φιλιά στην οικογένεια

   Διαγραφή
 6. Αφενός ευχάριστη έκπληξη η ανάρτησή σου, αφετέρου δυσάρεστη η αφορμή..

  Κρίμα, αυτές οι εικόνες δε ταιριάζουν στο μάτι μου για την Πόλη..

  Πολύ σωστή η ανάλυση σου...Δυστυχώς ο απλός κοσμος πληρώνει τις πολιτικές -και όχι μόνο- επιλογές των αρχόντων...

  Να προσέχεις και εσύ και η οικογένεια σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Γιώργο μου. Η Πόλη ξαναπήρε την συνηθισμένη όψη της, με τον κόσμο έξω, την αφόρητη κίνηση και τις υπόλοιπες εικόνες καθημερινότητας. Ο φόβος και η ανησυχία απλά παραμένει στο εσωτερικό των ανθρώπων.
   Σε ευχαριστώ για τις ευχές. Όλοι προσέχουμε και ειδικά εγώ εκτός από πολύ παρατηρητική και κοφτερή ματιά, έχω πάντα την αίσθηση ενός φύλακα-άγγελου να με προφυλάσσει.
   Πολλούς χαιρετισμούς
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 7. Τι πικρα,ο φόβος θηλειά στο λαιμό γινεται,και μετα τα γεγονότα των Βρυξελλών απλώνεται παντού
  Αλλοιώς δείχνανε αυτα τα χρονια κι αλλοιώς εξελίσσονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σου Μαρία. Δυστυχώς όλα αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν, όσα μέτρα αποτροπής και αν παρθούν. Όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θεωρούν ότι με αυτές τις πράξεις τους κερδίζουν καλύτερη θέση στον παράδεισο, παρέα με τα χουρί και τα γκιλμάν, το κακό θα παραμένει. Φαίνονταν εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι δυστυχώς κατευθυνόμαστε κατά εκεί και δυστυχώς ήδη φαίνονται αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν.
   Καλή σου μέρα και πολλούς χαιρετισμούς
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 8. Δυστυχώς , όπως γράφει ανωτέρω ο Γιώργος Τ., η Τουρκία πληρώνει
  τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας της . Στον τομέα του τουρισμού
  η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή , όπως διεπίστωσα λίγες ημέρες
  πρίν την τελευταία βομβιστική ενέργεια . Σ' αυτό έχει συμβάλλει ,
  κατά πολύ η " οδηγία Πούτιν " για μή επίσκεψη Ρώσων στην Τουρκία .
  Ήταν οφθαλμοφανής η απουσία τών πολυπληθών γκρούπ στο Πατριαρχείο.
  Εκεί που η κατάσταση είναι δραματική [ με πτώση ώς 90% ]είναι στα
  Μύρα της Λυκίας. Καταστήματα με κατεβασμένα ρολλά και στό Ναό του
  Αίου Νικολάου δεν εμφανίσθηκε Ρώσος κατα τη διάρκεια των 2 ημερών
  που ήμουν εκεί.
  Που άλλοτε ! Ανάσταση με την παρουσία 3.000 Ρώσων.
  Οι ντόπιοι ένοιωθαν "ζεματισμένοι".
  Ο Θεός να βάλει το χέρι Του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και σε αυτό θα έρθει να προστεθεί η νέα λίστα που διέρρευσε από την δυνάμεις ασφαλείας για ενδεχόμενους στόχους που αφορούν εκκλησίες και άλλους θρησκευτικούς χώρους στην Τουρκία. Προς το παρόν όλες αυτές οι εκκλησίες βρίσκονται στην πόλη της Άγκυρας

   Διαγραφή
 9. Θοδωρή, καλωσόρισες αυτή τη δύσκολη ώρα. Ολοι λυπημένοι, σκεφτικοί, προβληματισμένοι με το σημερα.
  Και φοβισμένοι για το αύριο. Τα μαύρα σύννεφα έγιναν πια πάρα πολλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Στεφανία μου. Σε ευχαριστώ για την επικοινωνία και εύχομαι να σε δώ από κοντά.
   Πληροφοριακά την Μεγάλη Εβδομάδα θα βρίσκομαι στην Αθήνα για οικογενειακές επισκέψει και ελπίζω να συναντήσω από κοντά όσους πιο πολλούς ΧΑΜΠΕΡΙΩΤΕΣ μπορώ. Εξάλλου κατά κάποιο τρόπο και εμείς μια οικογένεια είμαστε.
   Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου.
   Φιλιά
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 10. Καλησπέρα. Χρόνια πολλά, κατ' αρχήν, έστω και ετεροχρονισμενα. Το άρθρο σου με βρήκε απροετοιμαστη... Δεν μπορώ να πιστέψω στα μάτια μου... Πριν τρεισιμιση μήνες ήμουν εκεί... Δεν μπορεί να αλλάξουν έτσι τα πράγματα... Αλλά πάλι ο τρόμος... Πως μπορεί να αλλάξει τον κόσμο... Αυτά είναι τα αποτελέσματα και οι επιλογές του "σουλτανου" όπως όλοι, λίγο ή πολύ, ανέφεραν. Και δυστυχώς στην Τουρκία, σε μέρη πέρα από τις μεγάλες πόλεις έχει πολύ αμαθεια, αρκετό φανατισμο και ακόμα πιο πολλά πρόβατα... Το δικό μου ερώτημα είναι το εξής : πιστεύει στα αλήθεια ότι με τον φόβο και τον φανατισμο αλλά έχοντας διώξει την ελίτ της μορφωσης από την χώρα του θα καταφέρει και να την κρατήσει; χωρίς στρατιωτικους, καλά δημοσιογραφους δικαστές και κοινωνικους λειτουργους μόνο αυτούς που τον εξυπηρετούν... Για πόσο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Γιάννα μου. Η εικόνα της Πόλης μεταβλήθηκε ήδη και πάλι από την Δευτέρα που ακολούθησε της επίθεσης. Ειδικά την Πέμπτη είχε τόσο πολύ κίνηση στους δρόμους που σε έφερνε κοντά στην παράνοια εφόσον είχες κάποια συνάντηση ή χρονική στενότητα.
   Η αμάθεια και οι κριτικές ικανότητες "προβάτου" δεν αφορούν μόνον την Τουρκία αλλά έχει λάβει διαστάσεις σύγχρονης μάστιγας και για αυτό κοινωνίες φτάνουν στο σημείο που όλοι μας καθημερινά βιώνουμε.
   Για τα ερωτήματα που έθεσες, έχω πολλά να γράψω αφού έχω καταλήξει σε εκτιμήσεις από όλα όσα παρατηρώ, αφουγκράζομαι και μελετώ. Θα το αφήσω όμως για κάποια άλλη στιγμή, ίσως για κάποια δημοσίευση προσεχώς, αφού ο όγκος δεν αρμόζει στον σχολιασμό και θα ανακατευτούμε πολύ με τα σχόλια που θα ακολουθήσουν.
   Πολλά φιλιά και καλή Κυριακή
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 11. Θοδωρή,
  Μήπως το σαράκι της επικοινωνίας με τους πολλούς και καλούς σου φίλους αποτελέσει την αρχή μιας νέας τακτής επικοινωνίας; Πολύ ευχάριστο.
  Η ερημιά στους δρόμους είναι το προσδοκόμενο από τα τυφλά χτυπήματα. Το ερώτημα παραμένει δυνατό. "ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;"

  Χρήστος Τζίκας
  Άνω Πόλη
  Θεσσαλονίκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή Κυριακή Χρήστο μου.
   Να προσθέσω μια τεχνική πληροφορία για την συγκεκριμένη δημοσίευση. Είναι η πρώτη φορά που γράφτηκε και αναρτήθηκε εξολοκλήρου στον δρόμο δίχως την χρήση υπολογιστή. Μόνο χρησιμοποιώντας ένα μικρό tablet για την πληκτρογράφηση των κειμένων και συνδέοντας το με την φωτογραφική μηχανή με εσωτερικό, κλειστό wifi για την ενσωμάτωση των φωτογραφιών. Ενδιαφέρον πειραματισμός που όμως δεν είναι για κάθε φορά αφού αποτελεί περισσότερο κουραστικό εγχείρημα.
   Σίγουρα θα έρθουν στιγμές έντονης παρουσίας στα ΧΑΜΠΕΡΙΑ αλλά αυτή την χρονική στιγμή έχω βάλει την ζωή μου σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και τρόπο ζωής που δεν μου επιτρέπει να είμαι συνεπής και μερακλής με συνεχείς δημοσιεύσεις.
   Σας αφήνω λοιπόν με το ενδεχόμενο ευχάριστου αιφνιδιασμού.
   Πολλά φιλιά σε σένα και στην παρέα της Άνω Πόλης εκεί στην αγαπημένη Θεσσαλονίκη
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 12. Χριστινα Μαυριδου24 Μαρτίου, 2016 19:00

  Αγαπημενε μας Θοδωρή ,πολύτιμε φίλε μας
  εξαιρετική όπως πάντα άλλωστε η περιγραφή σου....Ευχομαι να ξαναγυρίσει η λογική και η ειρήνη στον κόσμο....Σε παρακαλώ να προσέχεις...Σ ' έχω έννοια ...Να προσέχεις!!! Χρόνια πολλά για την αυριανη μας Γιορτή ...η Παναγιά μαζί σου ! Φιλιά από τη Σαλονίκη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σου Χριστίνα μου. Όλοι μας το ευχόμαστε. Φιλιά στην Θεσσαλονίκη. Εδώ και πάρα πολύ καιρό προσπαθώ να ξεκλέψω χρόνο και να σας επισκεφθώ.
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 13. Σταματησε για να παρει μια ανασα.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Μιχάλης-Λάρισα27 Μαρτίου, 2016 17:23

  Καλή Σαρακοστή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Καλημερα Θοδωρή καλή εβδομάδα
  Χαθήκαμε...
  Παυλος& Μαριέτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και στους δυό σας.
   Εύχομαι να είστε καλά και υγιείς και με χαρά να σας δώ από κοντά.
   Φιλιά
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 16. Αναστασία Αντωνιάδη29 Μαρτίου, 2016 15:41

  Γειά σου Θοδωρή απο Μήλο,
  Τελικά εάν Θέλει ο Θεός φεύγω στις 4 Απριλίου.. αν και η λιστα των ατομων που μου λενε να μην παω ολο και μεγαλώνει... αλλά για την ώρα δεν με βλέπω να αλλάζω γνώμη.. εάν ειναι να μην αξιωθώ, ο Θεός θα με σταματήσει με τον τρόπο Του.. πάντως τα κατάφεραν να τρομάξουν τον κόσμο.. πίστη και δύναμη σε όλους μας. Χαιρετίσματα απο μια ηλιόλουστη Μήλο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Αναστασία μου και εύχομαι να έχεις καλή πτήση αύριο. Μην ακούς κανέναν και απλά να είσαι λίγο υποψιασμένη.
   Εξάλλου το καρτερείς εδώ και καιρό το ταξίδι. Έτσι όμως είναι...άλλοι περιμένουν να έρθουν στην Πόλη και εμείς να βρεθούμε στην Μήλο. Όπως κάθε χρονιά ο σπουδαιότερος προορισμός μου, έτσι και φέτος, και με την ευχή να τα φέρει έτσι ο Θεός για μόνιμα.
   Πολλά φιλιά σ'όλη την Μήλο και στους Μηλιούς
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 17. Καλημέρα κατακαλοκαιρο πια αλλά ποτέ δεν είναι αργά να διαβάσω το προφητικό άρθρο σου Θοδωρή,και μάλιστα όταν πιά τριτωσε το κακό με την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατουρκ..Τι να πω .Ή Τουρκικά δρεππει τούς καρπούς που έσπειρε..μόνο εύχομαι να μην υπάρξουν άλλα αθώα θύματα στο βωμό των πολιτικων συμμαχιών του Σουλτάνου Ταγιπ. Εύχομαι να σε διαβάσω σε αλλού είδους άρθρα αυτά που αγάπησαμε και μας λείπουν πολύ..Να προσέχετε οικογενειακώς και ή Παναγια ή Μπαλουκλιωτισσα, μαζί σου!!!
  Βικτωρια από Διδυμοτειχο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή