Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Στην Μονή του Πατριάρχη

Η καθημερινότητα μπορεί να βιώνεται μέσα από διαφορετικές καταστάσεις, διαφορετικά πρίσματα, ανάλογα με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του καθενός. Ίσως την τουρκική καθημερινότητα να μονοπωλούν κυρίως η παρερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, οι κινήσεις νοθείας που την συνόδευσαν, η οικονομική ανασφάλεια της εποχής, η ασάφεια για το μεσοπρόθεσμο μέλλον και άλλα πολλά ακόμη. Υπάρχουν όμως και πτυχές που ξεφεύγουν κάπως από το καθημερινό περιεχόμενο, την υλική υπόσταση και την καταναλωτική ευμάρεια και καταδεικνύουν ξεκάθαρα ένα διαχρονικό πνευματικό υπόβαθρο που μεμιάς εξαφανίζει τις υλικές έννοιες, αγγίζει την καρδιά, δωρίζει χαρά ζωής.
Άπλετη τέτοια χαρά βίωσα για πολλοστή φορά, περιπλανώμενος σε μαχαλάδες, οπλισμένος με την φωτογραφική μηχανή μου παραμάσχαλα, "οσμιζόμενος" την ιδιαιτερότητα που τούτα τα ευλογημένα χώματα έφεραν και πάλι στην επιφάνειά τους.
Απλές γειτονιές στα βάθη της ασιατικής πλευράς της Πόλης που δεν προδιαθέτουν για κάτι μοναδικό. Κι όμως...

Συγκεκριμένα τούτη την φορά περιπλανήθηκα στους μαχαλάδες της ασιατικής πλευράς, ανηφορίζοντας αρκετά ψηλά στους λόφους που βρίσκονται απέναντι από τα νησιά Αντιγόνη και Χάλκη και που στις μέρες μας είναι καλυμμένοι ολοσχερώς από κτίρια, μιας και αποτελούν καλής ποιότητας περιοχές για επιλογή κατοίκησης.
Ο σκοπός μου βέβαια δεν αφορούσε να περιγράψω μία οικιστική-μεσιτική χαρτογράφηση των ασιατικών προαστίων αλλά για να βρω αυτό που από καιρό είχα υπόνοιες πως βρίσκεται εκεί. Αναφέρομαι στο μοναδικό ολάκερα σωζόμενο βυζαντινό μοναστηριακό συγκρότημα που υπάρχει στην Πόλη και τα περίχωρά της, την Μονή Σατύρου.
Ποιος θα περίμενε πως στα σύνορα των μαχαλάδων İdealtepe και...

...Çınar κρύβονται ακόμα θησαυροί στα έγκατα τους
Ανέβηκα αρκετά ψηλά στον λόφο, ανάμεσα στους μαχαλάδες Ιντεάλτεπέ και Τσινάρ, ψάχνοντας για βυζαντινές ενδείξεις του μοναστηριακού συγκροτήματος. Ανάμεσα στα ήδη κατασκευασμένα κτίρια και σε εκείνα που τώρα ανακατασκευάζονται διέκρινα τον μιναρέ ενός τζαμιού και έπειτα το σχήμα του τζαμιού. Όταν μόλις το 2010 ανακαλύφθηκαν τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα, ο χώρος αρχικά θεωρήθηκε ως "αρχαίο" ισλαμικό προσευχητήριο. Αυτή η πληροφορία με τράβηξε ασυναίσθητα προς το τζαμί. Δεν άργησα να δικαιωθώ αφού σχεδόν αμέσως άρχισα να διακρίνω το ένα πειστήριο μετά το άλλο. Είχα επιτυχώς βρεί αυτό που αναζητούσα
Πρώτη ένδειξη, ημιθαμμένο κτίσμα από την δυτική πτέρυγα της Μονής

Τα ισχυρά εξωτερικά τείχη της Μονής, ηλικίας 1144 ετών

Και μερικοί διασκορπισμένοι κίονες με κιονόκρανα αναστραμμένης κόλουρης πυραμίδας
Η Μονή ιδρύθηκε από το βασιλοπαίδι και τότε έκπτωτο Πατριάρχη Ιγνάτιο το 873, όταν εκείνος ουσιαστικά εξαναγκάστηκε να εγκλεισθεί σε μονή από τον αυτοκράτορα Λέων 'Ε, μετά την κατάληψη του θρόνου.
Η ονομασία προέρχεται από το άγαλμα ενός σατύρου που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, ενώ ήταν επίσης γνωστή και ως "Του Αρχιστράτηγου του Ανατέλλοντος".
Επειδή ο Άγιος Ιγνάτιος επιτέλεσε και ηγούμενός της, το μοναστήρι αναφέρεται συχνά και ως "Μονή του Πατριάρχη".
Με την πάροδο του χρόνου, την εξασθένιση της αυτοκρατορίας και το πέρασμα της γης στην κατοχή άλλων αφεντάδων, η Μονή ερημώθηκε, βεβηλώθηκε, χρησιμοποιήθηκε ως χώρος σταβλισμού προβάτων και ελεφάντων, ώσπου στο τέλος τραβήχθηκε στα αγκαλιά της γης όπου παρέμεινε καλά κρυμμένη για αιώνες. Το θάψιμο της ουσιαστικά την προστάτεψε από την ολοκληρωτική εξαφάνιση και μόλις το 2010 ήρθαν τμήματά της και πάλι στην επιφάνεια, πιθανόν λόγω της οικιστικής υπερκατασκευαστικής μανίας που έχει κυριεύσει την Πόλη και τα προάστιά της.

Η βόρεια πτέρυγα του μοναστηριακού συγκροτήματος που θεωρούνταν και το σημείο εισόδου σε αυτό

Αρκετά ευρήματα είναι σκεπασμένα για να μην αλλοιωθούν από τις καιρικές συνθήκες

Βόρεια πτέρυγα της Μονής Σατύρου
Βεβηλώσεις ακροδεξιάς προέλευσης από την πρόσφατη προεκλογική περίοδο

Η περιοχή σίγουρα αποτελούσε οικοδομικό φιλέτο που όμως τελικά λόγω των ευρημάτων θα γλιτώσει την τσιμεντοποίηση
Η παρουσία της πατριαρχικής Μονής ήταν ορατή από τα Πριγκηπονήσια , εξαιτίας του μεγέθους αλλά και της μεγαλοπρέπειάς της. Σχεδόν στην κορυφή του λόφου φαντάστηκα νοερά την περιοχή έρημη και πρασινοφυτεμένη, ειρηνική, ήσυχη και σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα των ημερών μας. Το μοναστηριακό συγκρότημα εκτός την εκκλησία και τους εξωτερικούς χώρους, περιλάμβανε ειδικό χώρο κινστέρνας, περιφερειακά κτίσματα για τις ανάγκες των μοναχών, χώρους ενταφιασμού στην δεξιά πλευρά της Μονής αλλά και έναν ψηλό πύργο στο νοτιοανατολικά της.
Το σημείο που βρίσκονταν ο πύργος του μοναστηριακού συγκροτήματος και ο οποίος πλέον έχει σχεδόν καταστραφεί ολοκληρωτικά
Η πλειονότητα του μοναστηριακού συγκροτήματος παραμένει ακόμα κάτω από την επιφάνεια της γης. Μόνο το μέρος του ναού και μερικά ακόμα σημεία έχουν ανασκαφεί
Την σπουδαιότητα της Μονής δείχνει το γεγονός πως εδώ τάφηκε ο Άγιος Ιγνάτιος το 878, ενώ πιστεύεται πως και άλλοι επιφανείς βυζαντινοί τάφοι βρίσκονται στο ίδιο σημείο, όπως του αυτοκράτορα Σταυράκιου και του Πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριου. Το ταφικό κομμάτι της Μονής τοποθετείται κατά τις εκτιμήσεις στην νότια πτέρυγα του συγκροτήματος.
Στο μέσον του νεοανασκαπτόμενου εκκλησιαστικού χώρου

Αγιασμένοι χώροι αναδύονται από τα σπλάχνα της Πόλης

Σημείο που θεωρείται πως βρίσκονταν το Αγίασμα του ναού
Επειδή ο χώρος βρίσκεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του ακόμη θαμμένος κάτω από την επιφάνεια της γης, η επικινδυνότητα επίσκεψης του χώρου παραμένει αυξημένη αλλά και δυσκολεύει την εξερεύνηση των επιπλέον πτερύγων του συγκροτήματος από τους νεαρούς αρχαιολόγους που επιμελούνται των έργων αποκατάστασης και των συντηρητών που προσπαθούν να καθαρίσουν τον χώρο εκατοστό προς εκατοστό.
Χώροι που οδηγούν προς άλλες, ακόμη εν μέρει ανεξερεύνητες πτέρυγες του μοναστηριακού συγκροτήματος

Σωλήνας που απορροφά ακαθαρσίες και ύδατα από τους χώρους της κινστέρνας και άλλα δωμάτια
Σκεπτόμενος τον τρόπο που ήρθε στην επιφάνεια μέρος της Μονής του Σατύρου, ο νους μου πέρασε νοερά από το σύνολο των εδαφών της Πόλης. Από τα υπόγεια νεκροταφεία της πλατείας Ταξείμ, τα δεκάδες θαμμένα Αγιάσματα απλωμένα στα μήκη και τα πλάτη της, τις σπηλιές Αγίων στα Ψωμαθειά, τις στοές στον Βόσπορο, τις εκατοντάδες εκκλησίες και μονές που βρίσκονται ακόμη θαμμένες στα έγκατα της γης, τους αρχαίους πέτρινους δρόμους, τα ιστορικά κτίρια και τόσα άλλα πολλά κρυμμένα μυστικά που παραμένουν καταχωμένα στα βάθη της αγιασμένης Πόλης, προστατευμένα από την τριβή του χρόνου και την μάστιγα της τσιμεντοποίησης και αναμένουν να έρθουν και πάλι στην επιφάνεια τον σωστό καιρό.
Σταδιακά αποκαλύπτεται ακόμα ένα βυζαντινό οικοδόμημα με μεγάλη ιστορική και πνευματική αξία
Ξανανέβηκα στην κορυφή του πρασινωπού λόφου που κρύβει μέσα του την Μονή του Σατύρου και περπάτησα προς την δεξιά πλευρά του προσπαθώντας να αντικρίσω την θάλασσα του Μαρμαρά. Μάταια όμως αφού οι πολυκατοικίες δεν έχουν μόνο περικυκλώσει την Μονή αλλά και εμποδίζουν την θέαση προς κάθε κατεύθυνση.
Κάτω από τα πόδια μου βρίσκονται ενδεχομένως τάφοι πατριαρχών και αυτοκρατόρων και νοερά φαντάζομαι πως και εκείνοι κάποτε στέκονταν εδώ, στα περιτειχίσματα της Μονής ή στην κορυφή του πύργου της, αγναντεύοντας τον καταπράσινο λόφο και ποιο πέρα την θάλασσα του Μαρμαρά. Και στα νησιά απέναντι πάλι πυκνή βλάστηση και άλλα μοναστήρια με καλόγερους να παίζουν με τα μικρά καθρεπτάκια τους, αντανακλώντας τον ήλιο και στέλνοντας σήματα επικοινωνίας στην στεριά, με τους εδώ να ανταπαντούν με τα δικά τους.
Και να που οι φαντασιόπληκτες σκέψεις μου εξαφανίζουν το μπετόν που με περιτριγυρίζει, πρασινίζουν τους λόφους, επαναφέρουν τα ρυάκια που ρέουν στην θάλασσα και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.
Θαρρώ πως πλέον βλέπω και εγώ τα φωτεινά σήματα από τα καθρεπτάκια απέναντι.
Να...φαίνονται αχνά και οι μορφές των καλογήρων.
Αγιασμένα τα χώματα τούτης της γης και όσιοι βρίσκονται κάτω από τα πόδια μας, μα σίγουρα όμως δεν είναι μόνο αυτοί. Πολλοί περισσότεροι μας περιβάλλουν, μας συντροφεύουν, μας αγκαλιάζουν. Είναι δίπλα μας, προστάτες, παρήγοροι και εμπνευστές.

64 σχόλια:

 1. Επιτέλους επέστρεψες!
  Maşallah!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα Νίκο μου.
  Βλέπω πρώτος πρώτος.
  Από οτι κατάλαβα σου έλειψαν πολύ οι αναρτήσεις, επομένως σου έφερε χαρά η επιστροφή των δημοσιεύσεων.
  Καλή απόλαυση λοιπόν και τα υπόλοιπα θα στα γράψω στο μέιλ σου, με αρκετές λεπτομέριες, αφού τώρα είμαι στον δρόμο.
  Φιλιά
  Θοδωρής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θοδωρή μου μας έλειψες πολύ !!!
  Καλώς ήρθες ξανά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Σοφία μου. Και εμένα μου λείψατε πολύ.
   Πολλούς χαιρετισμούς και φιλιά
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 4. οριστικη επιστροφη???? ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ !!!!!!!!
  ας ξεκινησουμε ολοι οι ΧΑΜΠΑΡΙΩΤΕΣ στην ΠΟΛΗ.
  κωννος βετα κομοτηνη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. διορθωση...... ασ ξεκινησουμε ολοι οι ΧΑΜΠΑΤΙΩΤΕΣ την προσπαθεια συναντησεις στην ΠΟΛΗ!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Βέτα μου, καλησπέρα Κωνσταντίνε μου.
   Οριστικά πράγματα δεν υπάρχουν και για τίποτα δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι.
   Απλά ένοιωσα την επιθυμία να μοιραστώ μαζί σας εικόνες, μερικές περιγραφές και συναισθήματα. Ο σημαντικότερος παράγοντας όμως είναι ότι μου έλειψε η επικοινωνία και η επαφή μαζί σας.
   Πολλά φιλιά στην Κομοτηνή και την υπόλοιπη παρέα εκεί.

   Θοδωρής

   Διαγραφή
 6. Θοδωρή Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά.
  Ποτέ μη πεις ποτέ για κάποια πράγματα. Ξαναγύρισες την κατάληλη στιγμή.
  Γιατί η Πόλη δεν είναι μόνο evet και değil. Είναι τόσα πολλά που χρειάζονταιώρες, μέρες, χρόνια περιήγησης.
  ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΚΑΣ
  ΑΝΩ ΠΟΛΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Χρήστο, καλησπέρα στην παρέα της Άνω Πόλης, εκεί στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Το μελετάω πάρα πολύ καιρό να βρεθώ εκεί και όλο δεν συμβαίνει. Ας ελπίσουμε στο μέλλον.
   Για το αν είναι η κατάλληλη στιγμή, δεν μπορώ να το πώ. Από ότι βλέπω όμως τα ΧΑΜΠΕΡΙΑ έλειψαν πολύ.

   Όσο για την Πόλη...μάλλον δεν φθάνει ούτε μια ολόκληρη ζωή. Ένα καλό ψηλάφισμα μάλλον έχω καταφέρει και τίποτα άλλο.

   Καλό σου βράδυ

   Θοδωρής

   Διαγραφή
  2. Θοδωρή μου πόσο δίκιο έχεις ατελείωτη είναι η Πόλη μας. Αν και γέννημα/θρέμμα Πολίτισα πόσα πολλά μαθαίνω από σένα ..εύχομαι να συνεχίσεις ..γερός να είσαι

   Διαγραφή
 7. Χριστός Ανέστη Θοδωρή χρόνια πολλά και αναμένουμε και άλλα σπουδαία.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αληθώς Ανέστη Παναγιώτη μου. Χρόνια πολλά και σε 'σένα.
   Θα προσπαθήσω να ανταπεξέλθω όσο και όπως μπορώ.
   Πολλούς χαιρετισμούς
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 8. Θοδωρή Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά, εσύ γυρίζεις τις γειτονιές της Πόλης και εμας δίνεις τη δυνατότητατα να μοιραζόμαστε μαζί σου γνώσεις και συναισθήματα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αληθώς Ανέστη.
   Καλημέρα και χρόνια πολλά.
   Άντε με το καλό να περιπλανηθείς στις γειτονιές της Πόλης.
   Πολλούς χαιρετισμούς
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 9. Καλός ειρθες Θοδωρη - χαρά μας να ξανα διαβάζουμε το ότι ωραία γράφεις - από Ν Αφρική - Αναστασης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σου Ανασταση μου. Και δική μας χαρά να δίνει το παρόν.
   Εύχομαι να είσαι μια χαρά εκεί και έχεις πάντα την αγάπη μου.
   Μιας και πιάσαμε Νότιο Αφρική, να δώσω χαιρετισμούς στους Χαμπεριώτες και των άλλων πολύ μακρινών τόπων, όπως στην παρέα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία και την παρέα στο Χονγκ Κονγκ. Ευχαριστώ για τα e-mail σας.

   Φιλιά

   Θοδωρής

   Διαγραφή
 10. Ελένη Ζαράγκαλη24 Απριλίου, 2017 19:40

  Καλέ μας Θοδωρή,πολύ μεγάλη χαρά για την επιστροφή σου!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να'σαι καλα Ελενη μου.
   Ανταποδίδω τους χαιρετισμούς σου
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 11. Χριστός Ανέστη Θοδωρή. Καλώς όρισες πάλι κοντά μας. Με χαρά σε ακολουθώ στους περιπάτους σου!!!!Στελλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Στελλα.
   Εύχομαι να απόλαυσες την δημοσίευση και πριν να υπάρξει κάποια νέα, να απολαύσεις μερικές παλαιότερες.
   Καλό σου απόγευμα
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 12. Χριστός Ανέστη Θοδωρή ! Μας έλειψες πολύ. Εγινε πολύ αισθητή η απουσία σου διότι και εμείς ζούμε νοερά μαζί σου, στις περιηγήσεις σου στην αγαπημένη μας Πόλη. Καλωσόρισες πάλι κοντά μας.
  Νίκος και Βέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σας παιδιά.
   Πέρασε όντως πολύς καιρός από την τελευταία φορά.
   Το κατάλαβα όταν προσπάθησα να ξαναμπώ στην πλατφόρμα του blogger για να γράψω. Όλα ήταν νέα και κάπως απρόσιτα. Εντελώς έξω από τα νερά μου.
   Ακόμα και να γράψω μου φάνηκε κάπως παράξενο. Πάει πάνω από ένας χρόνος από την τελευταία φορά που έγραψα στα ελληνικά.
   Αν αφήσεις κάτι, σε αφήνει και αυτό.
   Πολλά φιλιά και στους δυο σας.
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 13. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά.Επιτέλους και πάλι σε δράση.Εύχομαι να έχεις την ίδια όρεξη που είχες και πριν......Σταμάτης_Κιλκίς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Ανέστη, καλησπέρα στο Κιλκίς.
   Καθώς σε διαβάζω μου έρχεται στον νου το ρητό που λέει: Τρώγοντας έρχεται η όρεξη.
   Να είσαι καλά και πολλούς χαιρετισμούς.
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 14. Καλώς ηρθες φιλαράκι Τις ευχες μας για ότι καλύτερο
  Δημήτρης Αναστασία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σας παιδιά.
   Να είστε καλά και ανταποδίδω τις ευχές
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 15. Χρόνια Πολλά και μαζί με την Ανάσταση του Κυρίου, να και η μεγάλη επιστροφή και η ανάσταση στα Χαμπέρια! Γεια σου Θοδωρή και όπως πάντα με τις εκπλήξεις σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Δημήτρη.
   Μου αρέσουν οι εκπλήξεις και χαίρομαι που αιφνιδίασα ευχάριστα.
   Είχα σκεφτεί να δημοσιεύσω κάτι γύρω στις αρχές του χρόνου αλλά τελικά δεν τα κατάφερα.
   Το μεγαλύτερο εμπόδιο, γιατί υπάρχουν κάμποσα, είναι η έλλειψη χρόνου λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Ελπίζω να ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα γιατί η πολύ δουλειά τρώει τον αφέντη.
   Καλό σου απόγευμα.
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 16. Θα πω κάτι που κανένας άλλος δεν έχει πει εδώ... Χριστός ανέστη φίλε, χρόνια πολλά και καλά και μας έλειψες... Πολύ... Αναστήθηκε ο Κύριος αλλά αναστήθηκε και το αγαπημένο μας blogspot

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σου Γιάννα. Αληθώς Ανέστη.
   Και εμένα μου λείψατε. Ας ελπίσουμε να τα λέμε πιο συχνά.
   Πολλούς χαιρετισμούς.

   Διαγραφή
 17. Χριστός Ανέστη!
  Ας περνοδιαβαίνουμε νοερά την Πόλη! Σ΄ευχαριστούμε να είσαι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σου Πόπη μου!
   Πολύ καιρό είχα να σε διαβάσω και χαίρομαι πολύ για αυτό.
   Η περιήγηση και οι περιπλανήσεις στην Πόλη είναι ατελείωτες, παρά τα όσα αρνητικά συμβαίνουν σε αυτήν, κι ας έχει χαθεί λίγη από την γοητεία της και την ξεγνοιασιά των κατοίκων της.
   Παρ'όλα αυτά αν αφιερωθεί κανείς μόνο στην περιήγηση και βγεί από το πλαίσιο της καθημερινότητας, υπάρχουν ακόμα συγκινήσεις.
   Κάπως έτσι ένοιωσα και εγώ την περιήγηση προς την Μονή Σατύρου.
   Πολλούς χαιρετισμούς στην παρέα της Λάρισας.
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 18. Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη Θοδωρή!

  Η χαρά μας που σε ξαναδιαβάζουμε είναι πολύ μεγάλη! Ελπίζουμε ότι δεν θα σταματήσεις εδώ αλλά θα μας χαρίσεις κι άλλες περιγραφές από τα μυστικά της Πόλης.

  Να είσαι πάντα καλά!
  Πρόδρομος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Πρόδρομε.
   Χαρά να επικοινωνώ και μαζί σας αλλά και να μοιράζομαι στιγμές της Πόλης.
   Προσεχώς θα ακολουθήσει και άλλη δημοσίευση.
   Να είσαι καλά
   Πολλούς χαιρετισμούς
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 19. Καλημέρα! Θοδωρή, χάρηκα πάρα πολύ που επέστρεψες! Οι περιγραφές σου και οι φωτογραφίες σου μας ταξιδεύουν στην αγαπημένη μας Πόλη. Να είσαι πάντα καλά! Νέλλη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σου Νέλλη!
   Σε ευχαριστώ για την χαρά της επικοινωνίας.
   Καλό σου απόγευμα

   Διαγραφή
 20. Φιλε καλε και αγαπημενε..
  Συνεχισε να μας ταξιδευεις σε μερη που δεν μπορουμε να παμε...
  Η Πολη,η αιωνια αγαπημενη,κρυβει στα σπλαχνα της θησαυρους...
  Φιλιά και Χρονια πολλα...
  ΕΥΤΥΧΗΣ,,,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Ευτύχη. Να είσαι και εσύ καλά και σε ευχαριστώ για την επικοινωνία.
   Φιλιά στην Κρήτη
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 21. Χριστός Ανέστη, καλέ μας φίλε. Μας έλειψες πολύ. Μην το ξανακάνεις αυτό. Ανησυχήσαμε. Τι είχες πάθει? Στις 20 του Μάη θα είμαι και φέτος στην Πόλη να γιορτάσω στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου την ονομαστική μου γιορτή.
  Κώστας
  sailorhunter47@yahoo.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Κωστή μου
   Να είσαι πολύχρονος, για την χθεσινή ονομαστική σου εορτή.
   Εύχομαι να πέρασες καλά.
   Πολλούς χαιρετισμούς

   Διαγραφή
 22. Χριστός ανέστη Θοδωρή!

  Ναι, η αλήθεια ειναι ότι έλειψαν οι αναρτήσεις σου. Χαίρομαι που είσαι καλά. Τα λέμε και αναμένουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Γιώργο. Θα προσπαθήσω να βγάλω κάτι σύντομα και πάλι. Η έλλειψη ελευθέρου χρόνου είναι πολύ μεγάλη.
   Πολλά φιλια

   Διαγραφή
 23. Καλώς όρισες και ας άργησες.
  Η χαρά όλων μεγάλη για αυτό να διπλοσκέφτεσαι το ποίμνιο σου όταν παίρνεις αποφάσεις...απομάκρυνσης.
  Ευχομαι υγεία στην οικογένεια σου και σε σενα προσωπικα και ως συνήθως KEEP WALKING

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σου Θανάση,
   και η δική μου χαρά ήταν μεγάλη, για αυτό το επιχείρησα.
   Εύχομαι και σε εσάς ότι καλύτερο.
   Η περιπλάνηση συνεχίζεται, έστω και από άλλη προσέγγιση πλέον.
   Πολλούς χαιρετισμούς στον Βόλο και την παρέα εκεί
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 24. Χριστός Ανέστη αγαπητέ Θοδωρή. Επιστροφή με ένα εξαιρετικό θέμα. Σίγουρα μάς έλλειψες. Η εξερεύνηση σου στα ίχνη και τα ερείπια της Μονής μοναδική. Σε εύχομαι κάθε καλό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Γρηγόρη μου και σε ευχαριστώ πολύ.
   Εύχομαι και σε εσένα καθώς και στην οικογένειά σου ότι καλύτερο.
   Πολλά φιλιά
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 25. Μετά από πολύ καιρό, επιτέλους! Χάρηκα πολύ που ξανάγραψες και σίγουρα είμαστε πολλοί με παρόμοια συναισθήματα. Βρήκες θέμα που να συνδυάζει κρυμμένα μυστικά με ασιατική πλευρά, που είναι από τα αγαπημένα μου θέματα και μάλιστα από μία περίοδο που δεν έχουν σωθεί πολλά. Ελπίζω το μνημείο να δεχτεί ότι καλύτερο από τους αρχαιολόγους, νομίζω πως υπάρχει μεγάλο γενικό ενδιαφέρον για την περιοχή και θα γίνει καλή δουλειά.
  Χάρης Θεσσαλονίκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Χάρη μου.
   Παίρνω την ευκαιρία να πω πως η ανακάλυψη της Μονής σκόρπισε μεγάλη χαρά στους νέους αρχαιολόγους. Κατά πρώτον διότι είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία της Πόλης που πραγματοποιήθηκαν αρχαιολογικές ανασκαφές με σκοπό ανάδειξης και συντήρηση. Ίσως να είναι και το μοναδικό αφού ότι άλλο βρέθηκε, έγινε λόγω κατασκευαστικών έργων, δίχως κανένα ενδιαφέρον ανάδειξης και απλά καταγράφηκε κάπου.
   Κατά δεύτερον διότι υπάρχουν πολλοί νέοι και νέες που ενώ σπούδασαν αρχαιολογία παραμένουν σχετικά άπραγοι-άεργοι-άνεργοι. Έχω έναν-δύο τέτοιους γνωστούς.

   Τώρα που πήρα φόρα, ας αναφέρω και μερικές ακόμα πληροφορίες και σκέψεις που μου έρχονται στον νου.
   Προσθέτω λοιπόν ότι δίπλα από τον χώρο της Μονής, υπάρχει ειδική κατασκευή, κάτι σαν μικρό μουσείο, που φιλοξενεί τα ευρήματα της Μονής. Σκεύη, επιγραφές και κάθε λογής εύρημα βρίσκεται εκεί.
   Δυστυχώς ο χώρος αυτός δεν είναι πάντα ανοιχτός, συνήθως οι πόρτες ανοίγουν ύστερα από συνεννόηση και επιώ το πλείστον φιλοξενεί ημερήσιες εκδρομές και ξεναγήσεις στους μαθητές των γύρω μαχαλάδων (κάτι σαν τις δικές μας ημερήσιες εκδρομές του δημοτικού σε γειτονικά πάρκα, θέατρα κλπ.)

   Από εκεί και έπειτα μάλλον έχουν στερέψει τα χρήματα για την συνέχιση των εργασιών και πλέον τα έργα έχουν εισέλθει σε έναν βραδύ ρυθμό αποκατάστασης.
   Για τα δεδομένα της Τουρκίας είναι μάλλον αναμενόμενο αφού υπάρχει το παράδοξο όποια ανασκαφή έρχεται στο προσκήνιο να έχει κατασκευαστεί από μή Τούρκους και εφόσον δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί τουριστικά-οικονομικά (όπως εδώ λόγω γεωγραφικής θέσης) να μην του δίνεται μεγάλη σημασία.

   Πάντως εγώ αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες Πολίτες με ευαισθησίες και "δίψα" δεν πτοούμαστε και συνεχίζουμε να μένουμε έκθαμβοι με κάθε τέτοιο μνημείο.

   Φιλιά στην Θεσσαλονίκη

   Θοδωρής

   Διαγραφή
 26. Γιάννης Κυριάκου28 Απριλίου, 2017 16:42

  Φίλε Θοδωρή έλειψες πολύ.
  Δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι που εμφανίστηκες ξανά.
  Έδωσες και πάλι χρώμα και εικόνα από την αγαπημένη Πόλη.
  Είθε να συνεχίσεις όσο και όποτε μπορείς στον δύσκολο αυτό καιρό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Γιάννη
   αν και η Πόλη έχει αλλάξει πολύ και συνεχίζει να μεταβάλλεται με αρνητικά στοιχεία, παρ'όλα αυτά διατηρεί σε κάποιο επιθυμητό βαθμό πτυχές που αγγίζουν τις καρδιές μας.
   Θα δούμε για την συνέχεια. Οι δυσκολίες πολλές και γνωστές μα δεν πτοούμαστε, μιας και υπάρχουν ακόμη πράγματα που μας δίνουν χαρά ζωής.
   Πολλούς χαιρετισμούς.
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 27. Χριστος Ανεστη Θεοδωρε μας ελειψες πολυ. Να εισαι καλα παντοτε. Χαρηκα παρα πολυ για την νεα αναρτηση και καλη συνεχεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σου Βασίλη,
   να είσαι και εσύ πάντα καλά.
   Καλό σου απόγευμα

   Διαγραφή
 28. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.... από Βόλο
  Η απουσία ήταν αισθητή.......... χαιρόμαστε που επανήλθες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φαντάζομαι πως θα ήταν αισθητή αφού και εγώ ένοιωσα πολύ περίεργα ξεκινώντας να γράφω.
   Καταρχήν σχεδόν ξέχασα πως δουλεύει η πλατφόρμα, για κωδικούς html και τέτοιες λεπτομέριες δεν το συζητώ, εκεί πλέον τα ξέχασα όλα.
   Ακόμα και το μπω στην διαδικασία να επιλέξω φωτογραφίες ή να γράψω μου φάνηκε βουνό.
   Όπως λέει και το ρητό: Αν το αφήσεις, σ'άφησε και αυτό.

   Πολλά φιλιά στην παρέα του Βόλου και εύχομαι να τα πούμε πάλι σύντομα.

   Θοδωρής

   Διαγραφή
 29. Άπαντες παρόντες λοιπόν.
  Σχεδόν άπαντες δηλαδή αφού λείπει, τουλάχιστον, η "γνωστή άγνωστη"...
  Από τα σχόλια καταλαβαίνεις βέβαια τον ενθουσιασμό που επικρατεί λόγω της επιστροφής σου. Και όχι άδικα ασφαλώς. Πραγματικά ωραία αίσθηση να ζω πάλι την έκπληξη μιας νέας ανάρτησης, τη γοητεία της ξενάγησης, το μυστήριο που κρύβεται πίσω από κάθε, τέτοιου είδους, παρουσίαση.
  Ελπίζω και εύχομαι κάτι να σου λέει όλη αυτή η αγάπη κα ανταπόκριση και να σε οδηγήσει στην απόφαση για συνέχεια, με τη συχνότητα βέβαια που θα διευκόλυνε εσένα.
  Πέρα όμως από όλα αυτά δε μπορώ να μην αναφερθώ και σε κάτι που με στεναχώρησε κάπως. Η επιστροφή σου επισκίασε έντονα και αδίκησε τη μονή του Πατριάρχη. Σχεδόν κανένα σχόλιο γι' αυτήν. Όμως πρόκειται για πολύ σπουδαίο εύρημα και μακάρι, σε κάποιο διάστημα, να έχεις να μας παρουσιάσεις περισσότερα στοιχεία, από αυτά που θα έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη ή όπως αλλιώς λέγεται αφού είναι βυζαντινό κτίσμα. Τόπος ιερός, τόπος ιστορικός, τόπος αξιοθαύμαστα προστατευμένος, που ήρθε η ώρα του να βγει πάλι στο φως. Δεν είναι λίγο...
  Θοδωρή, εσύ και η διεισδυτική ματιά σου, στα άγνωστα και ιερά της Πόλης, λείψατε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Ελένη...έπειτα από πολύ καιρό.
   Όντως, προσπερνώντας τον σχολιασμό για να φθάσω σε εσένα και στην "γνωστή-άγνωστη" είδα να απουσιάζουν σχόλια που να αναφέρονται στην Μονή. Μάλλον η ενδεδειγμένη λύση να είναι οι συχνότερες αναρτήσεις ώστε να πάψουν να ασχοληθούν με "επιστροφές" και προσωπικές αναφορές αλλά στα ουσιώδη, δηλαδή στην ίδια την Πόλη.
   Να τελειώσει το 2017 και μετά θα ακολουθήσει νέα μου....
   Πολλούς χαιρετισμούς στον Πόρο.

   Θοδωρής

   Διαγραφή
 30. Καλησπέρα, Θοδωρή!
  Το πιο σημαντικό της επιστροφής σου στα Χαμπέρια, εκτός από την ίδια την επιστροφή, είναι το γεγονός ότι επέλεξες να ασχοληθείς με μια κατηγορία από τα αγαπημένα μας θέματα και όχι να γράψεις κάτι επηρεασμένος από τις οικονομικές, πολιτικές και άλλες εξελίξεις στην Κωνσταντινούπολη και σε όλη την Τουρκία κατ' επέκταση...
  Οπότε στις δικές μου αισθήσεις είναι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα!
  Στο προκείμενο τώρα, για μια ακόμη φορά με έκανες να νιώσω αναλφάβητη σε σχέση με την Πόλη. Τον Πατριάρχη Ιγνάτιο και την ιστορία του την ήξερα, αλλά για τη μονή δεν ήξερα ή δεν θυμάμαι τίποτα. ,Και μάλιστα μπήκα στη διαδικασία να το ψάξω λίγο, αλλά ήμουν άτυχη. Στο Μάλτεπε είναι, σωστά; Και το τζαμί που κτίστηκε στη μονή είναι παλιό; Είναι γνωστό;
  Βέβαια, όπως γνωρίζεις πολύ καλά, εγώ για να ενισχύσω τη μνήμη μου και να κατακτήσω μια γνώση, θέλω αυτοψία... Οπότε στο επόμενο ταξίδι μου θα πάω να τη δώ με τα ίδια μου τα μάτια. Και όσοι πιστοί προσέλθετε!
  Όπως βλέπεις, Ελένη, η "γνωστή άγνωστη" είναι εδώ, όπως και τόσοι άλλοι φίλοι - αμετανόητοι Χαμπεριώτες...
  Να είσαι πάντα γερός και δυνατός, καλή συνέχεια στο έργο σου κι εμείς θα είμαστε εδώ να σε στηρίζουμε. Τώρα μάλιστα που αποκατέστησες τη μουσική, που τόσο μου είχε λείψει, ακόμη περισσότερο!
  Τα λέμε στο επόμενο, Θοδωρή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σου Μαρία (γνωστή-άγνωστη)!
   Αν ήταν να ασχοληθώ με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της Τουρκίας, θα βυθιζόμασταν στην απελπισία και στο άγνωστο. Επομένως ας τα αφήσουμε αυτά, μιας και είναι κατά κάποιον τρόπο εφήμερα ή περιστασιακά και ας ασχοληθούμε με τα διαχρονικά και σπουδιαότερα, δηλαδή κάποια ιδιαίτερα μνημεία της Πόλης.
   Εύχομαι σύντομα να περπατήσουμε μαζί σύντομα και πάλι στα Πολίτικα σοκάκια και να φθάσουμε και ως το Μάλτεπε. Σου υπόσχομαι όχι μόνο επίσκεψη στην συγκεκριμένη Μονή αλλά και άλλες συγκινήσεις.
   Θα επικοινωνήσουμε σύντομα για λεπτομέριες και προσεχή σχέδια...
   Πολλά φιλιά στο Περιστέρι
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 31. Με μεγάλη χαρά βλέπω την ενεργοποίηση του ιστολογίου με μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάρτηση!! Ευχομαι να είσαι καλά Θοδωρή και σ ευχαριστω που με ταξιδεψες στο μυστικό Βυζάντιο στα σπλάχνα της αγαπημενης Πόλης μας!!
  Βικτωρία Διδυμοτειχο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Βικτώρια και πολλούς χαιρετισμούς στο Διδυμότειχο!
   Να είμαστε καλά και να προκύψει ελεύθερος χρόνος ώστε να ακολουθήσουν τόσο αναρτήσεις από την πλευρά μου όσο και αναγνώσεις και επικοινωνία από την πλευρά σας.

   Θοδωρής

   Διαγραφή
 32. Να είσαι καλά. Μας έλειπες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Δημήτρης_Κιλκίς26 Ιουνίου, 2017 01:14

  Επιτέλους Θοδωρή έχουμε ξανά Post σου...Αν και δεν σε χω γνωρίσει από κοντά νιώθω ότι συναντάω μετά από καιρό έναν παλιό φίλο....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σου Δημήτρη. Και εγώ νοιώθω όλη την παρέα πολύ κοντά μου, για όσους έχω γνωρίσει από κοντά αλλά και τους υπόλοιπους που θα χαιρόμουν να συναντήσω από κοντά στο μέλλον.
   Πολλούς χαιρετισμούς στο Κιλκίς και θα τα πούμε σύντομα και πάλι.
   Καλό σου απόγευμα
   Θοδωρής

   Διαγραφή