Στην Πόλη υπάρχουν πάρα πολλές συνοικίες που δεν έχουν επηρεαστεί από την τουριστική αλλοίωση και την, σαν πυροτέχνημα, φαντασμαγορική ανάπτυξη των καιρών μας. Αρκετά συχνά τέτοιες γειτονιές αναζητούν οι επισκέπτες και οι λάτρεις της Πόλης. Με διάθεση να βρεθούν στα χνάρια του ένδοξου παρελθόντος της Ρωμηοσύνης, παρατηρώντας τις μαρτύριες των εναπομείναντων κτισμάτων και εκκλησιών. Βέβαια η επιθυμία δεν μετατρέπεται πάντα σε πράξη και αυτό μου έδωσε το έναυσμα για μια ακόμη παρουσίαση ενός ναού που σπανίως οι πιστοί επισκέπτονται. Τούτη την φορά βρέθηκα στην συνοικία του Σαλματομβρουκίου για να επισκεφθώ και να προσκυνήσω στην Παναγιά των Ουρανών.
|
Η ανατολική πρόσοψη του ναού της Παναγιάς των Ουρανών |
Ακολουθώντας τα στενά λίγο μετά την
Μονή της Χώρας έφτασα στον μαντρότοιχο της εκκλησίας, η οποία οικοδομήθηκε το 1834 στην θέση παλαιότερου ναού. Μια επιπλέον μαρτυρία στην διαχρονική παρουσία του ναού είναι τα υπερυψωμένα πεζοδρόμια και οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, με αποτέλεσμα η είσοδος του μαντρότοιχου να δείχνει μισοθαμμένη κάτω απ'το πεζοδρόμιο.
|
Η μισοβυθισμένη είσοδος της Παναγιάς των Ουρανών....μοιάζει σχεδόν εγκαταλειμένη..εμφανής η νοοτροπία προσθήκης νέων στοιχείων πάνω στα ήδη υπάρχοντα... |
|
...αλλά από την εσωτερική πλευρά υπάρχει ένας υπέροχος και ευρύχωρος αυλόγυρος |
Μπορεί στις μέρες μας η συνοικία του Σαλματομβρουκίου να είναι λίγο κακόφημη αλλά σε γενικές γραμμές έτσι ήταν πάντα. Κατά το παρελθόν, ένας επιπλέον σημαντικός λόγος που συνέβαλε στην κακή φήμη ήταν η διπλανή συνοικία του Σουλούκουλέ, την αρχαιότερη τσιγγάνικη γειτονιά του κόσμου. Οι Ρομά ήταν εγκαταστημένοι στο Sulukule από τις αρχές του 11ου αιώνα και μέχρι πριν μερικές δεκαετίες συνέχιζαν να επηρεάζουν αρνητικά τις γύρω γειτονιές.
Έτσι στο Σαλματομβρούκι ζούσαν κυρίως φτωχοί μα αγνοί Ρωμιοί και μάλιστα με αρκετά μεγάλη σε πληθυσμό ενορία. Σε αυτό το συμπέρασμα μπορεί κανείς εύκολα να καταλήξει σκεπτόμενος το μέγεθος του ναού, την παρουσία άλλων γειτονικών εκκλησιών αλλά και εφόσον περιπλανηθεί για λίγο στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.
|
Η είσοδος του ναού |
|
Το Αγίασμα της Αγίας Κυριακής στην αριστερή πλευρά του εσωνάρθηκα. Το αφιέρωμα του Αγιάσματος αναφέρει τον δωρητή κύριο Τσοπτσογλου. Η χρονολογία αναφέρει το έτος 1959. Αυτό καθώς και το αφιέρωμα του καμπαναριού από το έτος 1940 της κυρίας Κασσάνδρας Τζαρίδου, δείχνουν την ζωντανή παρουσία της Ρωμηοσύνης στο Σαλματομβρούκι ως τις ύστατες εποχές των πιέσεων και των διωγμών. |
Ο ναός πριν την ανακατασκευή του 1834 βρίσκονταν στην κατοχή Αρμενίων και είχε την ονομασία: "
Τακουαράν". Αυτό αποδόθηκε ως "
Τα Κορώνης" και ακολούθησε το προσωνύμιο "
Κυρά των Ουρανών".
|
Νωπογραφία με αναφορές στο έτος κατασκευής του ναού, στον Οικουμενικό Πατριάρχη εκείνη της εποχής, Κωνστάντιο 'Α, αλλά και σε επίτημα μέλη της ενορίας και ανθρώπους που συνέβαλαν στην εκ νεόυ θεμελίωση του ναού. |
Στις εκκλησίες που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές συναντώ πάντα τον πάτερ Χαράλαμπο (για μερικά παραδείγματα, διάβασε
εδώ και
εδώ) και νομίζω πλέον πως και αυτός έχει συνηθίσει την δική μου μοναχική παρουσία.
Κάθε φορά που συμβαίνει να είμαι ο μοναδικός παρευρισκόμενος στον ναό και παρατηρώ τα ιερατικά καθήκοντα του πάτερ, το σύνολο των σκέψεων μου συνοδεύουν πάντα μερικά σταθερά ερωτήματα: Πότε θα αποκτήσω την τόλμη και την γνώση να δοκιμάσω την ανάγνωση του ψαλτηριού και πότε θα αποφασίσουν οι ορδές των τουριστών και των επισκεπτών να αφήσουν κάποιο παζάρι ή μπακλαβατζίδικο δίχως επίσκεψη και αντ'αυτού να βρεθούν σε μέρη σαν και αυτό, αναδίδοντας ένα μήνυμα με ποικίλες σημασίες και πολλαπλούς αποδέκτες.
|
Ακόμη μια εκκλησία που για ακόμη μια φορά δεν συναντώ κανέναν |
|
Η ξύλινη ψευδοροφή με τα σημάδια του χρόνου και της υγρασίας... |
|
...εμφανή σε πολλά σημεία |
|
Η καμπάνα δεν είναι τοποθετημένη στο καμπαναριό αλλά στο εσωτερικό της εκκλησίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που κλάπηκε από την αρχική της θέση |
Περπάτησα στα πλαινά κλίτη, προσκυνώντας τις Εικόνες και έπειτα παρατηρώντας τις χρονολογίες και τα ονόματα τόσο των δωρητών όσο και των αγιογράφων αφού εδώ και πολύ καιρό συλλέγω υλικό από όλες τις εκκλησίες της Πόλης με σκοπό την παρουσίαση αναρτήσεων και άρθρων που θα αφορούν τους αγιογράφους του παρελθόντος με την γνωστή φωτογραφική αμεσότητα των Χαμπεριών.
|
Η Κοίμηση της Θεοτόκου, έργο του 1868 |
|
Σπουδαίο έργο του εικονογράφου Κωνσταντίνου Μηχαηλίδη από το έτος 1896. Δαπάνη των κυριών της ενορίας |
Όσα σπουδαία υπάρχουν στο εσωτερικό του ναού, άλλα τόσα υπάρχουν και έξω από αυτόν. Στην βόρεια πλευρά του ναού, η είσοδος του παλιού αρρεναγωγείου κλέβει την ματιά. Περπατώντας κάποιος ανίδεος σήμερα στα σοκάκια του Σαλματομβρουκίου δεν θα σκέφτονταν πως πριν 117 έτη η παρουσία ελληνικού σχολείου ήταν απαραίτητη για την πολυπληθή ενορία. Μπορεί τα σημάδια του χρόνουν να είναι αποτυπωμένα στην πύλη της εισόδου μα παρ'όλα αυτά τα ξεφτισμένα χρώματα και τα μάρμαρα ασκούν μια νοσταλγική γοητεία.
|
Η είσοδος του αρρεναγωγείου. Η πόρτα μισάνοιχτη και ίσως να μην περάσει πάρα πολύς καιρός πριν ανοίξει και το έτερο θυρόφυλλο |
|
Η παρουσία του αρρεναγωγείου μαρτυρά την πληθυσμιακή ακμαιότητα του Σαλματομβρουκίου |
Θοδωρή,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα και κάθε ευτυχία σε σένα και στην οικογένεια σου. Προ πάντων Υγεία.
Θανάσης ( Βόλος)
Καλησπέρα Θανάση. Εύχομαι και εγώ ολόψυχα καλά Χριστούγεννα σε εσένα και την δική σου οικογένεια. Καλές γιορτές και τις ευχές μου σε όλη την Χαμπεριώτικη παρέα του Βόλου και του Πηλίου.
ΔιαγραφήΘοδωρής
Τι να γράψει κανείς με τόση θλίψη που αναδίδεται από τις εικόνες ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Πιθανόν την επόμενη φορά που θα ξαναπροβάλω την Κυρά των Ουρανών να παρουσιαστούν ομορφότερες εικόνες. Αν πάλι όλοι μας προσεγγίσουμε εντονότερα τέτοιους χώρους τότε θεωρώ το καλύτερο αύριο σίγουρο.
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα και τις ευχές μου για καλές γιορτινές μέρες και από εμένα.
Αναρωτιέμαι αν το ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ δύναται να κατευθύνει μέρος των επισκεπτών από τις ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδας, σ΄αυτούς τους εγκαταλελειμμένους ναούς, που όμως χτυπούσε από παλιά η καρδιά της Ρωμιοσύνης!! Πιστεύω πως είναι λάθος να μην εντάσσουν στις επισκέψεις τους οι εξ Ελλάδας προσκυνητές περιηγήσεις όπως η δική σου , στην Παναγία των Ουρανών . Η αξία της μοναδικής δουλειάς σου , μεταξύ των άλλων, έγκειται και στο ότι αναδεικνύεις παλιούς Ναούς που στερούνται ποιμνίου , στις οποίες ιερουργεί μόνος του κάποιος αφανής ΗΡΩΑΣ Ιερέας , συνήθως υπέργηρος!! Σ΄αυτούς λοιπόν τους Ναούς πρέπει να πάμε οι εξ Ελλάδας προσκυνητές στηρίζοντας έμπρακτα τη λειτουργία τους και τους λειτουργούς τους!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ
ΒΕΡΟΙΑ
Καλησπέρα Χρήστο.
ΔιαγραφήΕίμαι σίγουρος πως επισκέπτες από Μητροπόλεις της Ελλάδας που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να επισκεπτούν τέτοιους ναούς, βρίσκουν πάντα ανταπόκριση και τις πόρτες ανοιχτές από την μεριά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Από εκεί και έπειτα βέβαια καταλαβαίνουμε πως δεν είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο που θα ασχοληθεί με τον τουριστικό κλάδο, τα ταξιδιωτικά γραφεία και την "ατζέντα" των ξεναγήσεων στην Πόλη αλλά τα ταξιδιωτικά γραφεία, οι ξεναγοί και κυρίως η μάζα των επισκεπτών οφείλουν να αναπροσαρμόσουν το επίπεδό τους.
Επομένως έχεις δίκιο όταν αναφέρεις τους επισκέπτες από την Ελλάδα. Είπαμε....θέληση ίσως υπάρχει αλλά συχνά δεν μετατρέπεται σε πράξη. Βήμα βήμα πάντως...αυτά δεν αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα.
Επισκέπτομαι κυρίως τέτοιους ναούς για προσκύνημα, συναντώ και συνομιλώ με τους ιερείς και επιθυμώ να τους προβάλλω, συμβάλλοντας έστω και λίγο στην υπενθύμιση της υπαρξής τους και προτρέποντας όλους όσους το θελήσουν να βρεθούν εκεί.
Καλά Χριστούγγενα με υγεία και σε εσάς.
Χαιρετισμούς στην Βέροια
Μπράβο Θοδωρή πολύ όμορφη ανάρτηση. Καλά που είσαι και εσύ και βλέπουμε άγνωστες εκκλησιές της Πόλης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τις επισκέψεις σε αυτές τις λιγότερο γνωστές εκκλησιές θα συμφωνήσω πως πρέπει να εντάσσονται στις επισκέψεις των ταξιδιωτών. Αλλά πρέπει να υπάρχει και οργάνωση/πρόγραμμα, ώστε να τις βρίσκουμε κάποιες μέρες και ώρες ανοιχτές: Τη 2η φορά που πήγα στην Πόλη "λογάριαζα χωρίς τον ξενοδόχο" και έτσι κάναμε ολόκληρες διαδρομές, βρίσκαμε κάποιες εκκλησιές αλλά δυστυχώς δεν ήταν κανείς εκεί να μας ανοίξει να προσκυνήσουμε.
Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους σας!
Υγείαν κ' Ευλογίαν που λέμε και οι Πόντιοι!
Γειά σου Γιώργο.
ΔιαγραφήΈχεις δίκιο.....εκκλησίες σε μακρινά σημεία και άνευ ποιμνίου δεν είναι πάντα εύκολο να τις βρει κάποιος ανοιχτές.
Για τις οργανωμένες εκδρομές με ξεναγούς θεωρώ οτι δεν είναι δύσκολο να κανονιστούν τέτοιες λεπτομέριες.
Τώρα όσον αφορά μεμονωμένους επισκέπτες, με λίγο οργάνωση και προετοιμασία νομίζω πως και εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Εξάλλου οι μέρες και οι ώρες Λειτουργίας των ναών ανακοινώνονται σε αρκετά μέσα. Και μην ξεχνάμε και τα Χαμπερια..χαχα..όταν με το καλό ξαναέρθεις στην Πόλη, σε ενημερώνω με ευχαρίστηση για το εκκλησιαστικό πρόγραμμα.
Καλά Χριστούγεννα σε σένα και στην οικογένειά σου και τους χαιρετισμούς μου στην Θεσσαλονίκη
Πολλά ευχαριστώ Θοδωρή για τις πολύτιμες παρουσιάσεις σου. Ο Θεός να σ' ευλογεί. Καλά Χριστούγεννα και καλή δύναμη στο έργο σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκος
Ευχαριστώ Νίκο μου.
ΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα σου εύχομαι και εγώ.
Πολλούς χαιρετισμούς
Θοδωρής
Καλά Χριστούγεννα Θοδωρή μου με υγεία και χαρά σε σένα και την οικογένειά σου !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαυμάσια δημοσίευση.....
Γειά σου Σοφία μου! Πολύ καιρό είχα να μάθω νέα σου και χάρηκα πολύ για την παρουσία σου.
ΔιαγραφήΝα είσαι πάντα καλά με υγεία και εύχομαι καλές γιορτές στην οικογένειά σου.
Πολλά φιλιά
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιχάλη καλά Χριστούγεννα και τους χαιρετισμούς μου στην Χαμπεριώτικη παρέα της Λάρισας
ΔιαγραφήΘοδωρής
Καλησπέρα, Θοδωρή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ όχι μόνο την ύπαρξη του ναού αγνοούσα αλλά και της περιοχής! Σ' το έχω ξαναπεί, τις περισσότερες φορές που διαβάζω καινούριες αναρτήσεις στα Χαμπέρια, νιώθω τέτοια έλλειψη ενημέρωσης, που δεν μπορώ να την εκφράσω με λόγια...
Φυσικά και οι Έλληνες που επισκέπτονται την Πόλη, και κυρίως όσοι πάνε και ξαναπάνε, οφείλουν να πηγαίνουν σε αυτούς στους άγνωστους για πολλούς ναούς. Εγώ προσωπικά αγνοούσα την ύπαρξη του πλήθους των ναών αλλά και, κυρίως, των τόσων πολλών αγιασμάτων στην Πόλη.
Πιστεύω όμως πως ένα κίνητρο για μας που διαβάζουμε τα Χαμπέρια είναι η δική σου ενασχόληση με την ορθοφωνία και τη βυζαντινή μουσική. Για μάθε να ψέλνεις και θα σου φέρνω πούλμαν από Ελλάδα. Χαχαχα!
Πάντως, για να σοβαρευτώ, παρόλο που ο ναός είναι άδειος και έχει καιρό να τον επισκεφθεί άνθρωπος, πέραν του ιερέα, εμένα μου φαίνεται ολοζώντανος!!!!
Καλή συνέχεια στο έργο σου, ευχαριστούμε ξανά για μια ακόμη όμορφη ανάρτηση!
Καλά Χριστούγεννα σε σένα και σε όλους τους Χαμπεριώτες!!!
Τα λέμε στο επόμενο!!!
Καλησπέρα Μαράκι.
ΔιαγραφήΌλο λές οτι αγνοείς αλλά από την άλλη έχεις καταφέρει να δείς πράγματα στην Πόλη που λίγοι τα έχουν δει..
Όσο για τους Ελλαδίτες που έχουν έρχονται και ξαναέρχονται, θεωρώ πως σίγουρα χωράνε τέτοιου είδους επισκέψεις στο πρόγραμμά τους. Ας ευχηθώ να τις βλέπουμε εντονότερα.
Άσε τα πούλμαν και τα tour operators και πλησιάζουν οι μέρες που θα ξαναέρθεις και θα έχουμε ξενάγηση με όσα δεν έχεις δεί και επισκεφθεί.
Καλά Χριστούγεννα με υγεία και θα μιλήσουμε πάλι σύντομα
Καησπερα Θοδωρή. είναι κριμα αυτές τις ωραιες αναρτήσεις να τις βλέπουμε εμεις οι λιγοι τυχεροι ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΕΣ ΓΙΩΡΤΕΣ!!!!!
Γειά σου Μάκη μου. Δυστυχώς έτσι είναι αυτά.
ΔιαγραφήΘεωρώ πως αν είχα αποφασίσει να προβάλλω τα ΧΑΜΠΕΡΙΑ με κάθε τρόπο, τότε θα υπήρχαν πολλαπλάσιοι αναγνώστες και συμμετέχοντες. Όμως ίσως η ποσότητα δεν θα συνδυάζονταν από την ποιότητα που σας διακατέχει.
Κοίτα την παρουσία σας εδώ τα 4 χρόνια των ΧΑΜΠΕΡΙΩΝ και παρατήρησε τα σχόλια και την συμμετοχή σε άλλους μαζικότερους χώρους.
Βήμα βήμα λοιπόν. Άλλοι θα βρεθούν εδώ και θα παραμείνουν στην παρέα μας και άλλοι θα προσπεράσουν.
Να είσαι καλά και καλά Χριστούγεννα.
Θοδωρής
Καλές γιορτές. Πολύ καλή ανάρτηση (όπως και οι υπόλοιπες) Ετοιμάζω ήδη λίστα για την επόμενη επίσκεψη
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Παναγιώτη. Σε ευχαριστώ καθώς και για την συμμετοχή σου.
ΔιαγραφήΚαλές ετοιμασίες για την λίστα και καλές περιηγήσεις στην μοναδική Πόλη.
Καλές γιορτές.
Θοδωρής
Καλησπέρα Θοδωρή και Χρόνια Πολλά !
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι καινούργιες σου εικόνες, τόσο της εκκλησιάς όσο κι αυτές του έρημου πια αρρεναγωγείου, ξεχειλίζουν από αγνότητα και νοσταλγικότητα. Οποιος είχε την τύχη να τα τα δει να σφύζουν από ζωή σίγουρα σήμερα θα μελαγχολούσε πολύ.
Παρ' όλα αυτά , πιστεύω ακράδαντα ότι είναι χίλιες φορές καλύτερα να τα κοιτούμε και να συζητούμε γι αυτά απ το ν αφήσουμε τη λήθη να τα σκεπάσει.
Σου εύχομαι καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη στη ζωή σου πάντα και, βέβαια, τις καλύτερες ευχές μου στέλνω και
σ όλη την παρέα των Χαμπεριών.
Στέφη
Καλησπέρα Στεφανία μου. Χαίρομαι που το λές και συμφωνώ. Πολύ καλύτερα να προβάλλουμε, να ασχολούμαστε και να συζητάμε για αυτά.
ΔιαγραφήΕύχομαι και εγώ καλές γιορτές με υγεία και αγάπη σε σενα και στην υπόλοιπη οικογένειά σου.
Φιλιά
Θοδωρής
ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ; ΝΑ ΒΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ΚΟΣΜΟΣΩΤΗΡΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΗΣ ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ,
ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΓΑΛΗΝΗ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΗΤΕ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ,
ΠΟΥ ΣΕ ΛΙΓΟ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ , ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΙ' ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ .
Χ Ρ Ο Ν Ι Α Π Ο Λ Λ Α !!!!
Καλησπέρα Χρήστο μου και να ξέρεις οτι σε επιθυμήσαμε.
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά με υγεία και χαρές και από εμένα.
Καλά Χριστούγεννα
"Για να καταλάβεις την Πόλη πρέπει να περπατήσεις.Οι ομορφιές της Πόλης δεν είναι φανερές στα μάτια του βιαστικού διαβάτη.Δεν βρίσκονται πάντοτε στην οριζόντια προέκταση της οπτικής ακτίνας.Δεν μιλούν.Δεν φωνάζουν,"Εδώ είμαι.Στάσου να με δείς."Οχι.Οι ομορφιές της Πόλης είναι διακριτικές,κρυμμένες στα πιο απίθανα μέρη,ντυμένες πολλές φορές με τα κουρέλια της ασκήμιας και της αθλιότητας.Πρέπει λοιπόν να περπατήσεις.Το μάτι σου πρέπει να είναι ερευνητικό ,ανήσυχο.Η ψυχή σου σε συναγερμό.Οι ιστορικές σου γνώσεις πάντοτε σε επιφυλακή.Και να περπατάς ώσπου να μην νιώθεις τα πόδια σου απο την κούραση.Ωσπου η ψυχή σου να κορεσθεί απο εικόνες,το μυαλό σου απο στοχασμούς.Μ.Καραγάτσης.Και για την αντιγραφή ,Τάσος.Θεσσαλονίκη.Υ.Γ Καλές Γιορτές Θοδωρή ,καθώς και σε όλους τους συνταξιδιώτες των Χαμπεριών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Τάσο. Μεγάλες αλήθειες παρέθεσες.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστούμε για την παρουσία σου.
Καλές γιορτές σε όλους σας.
Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ ΘΟΔΩΡΕ ΣΤΟ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΣΑΛΜΑΤΟΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ , ΕΧΩ ΑΔΥΝΑΜΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕ Η ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΡΙΝ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕ ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΨΩ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΘΟΔΩΡΕ ΕΙΔΑ ΦΤΩΧΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΔΙΠΛΩΜΕΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΩΜΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΣΠΑΓΓΟ ΣΕ ΘΕΣΗ ΤΣΑΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΣΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΙΛΑΜΕ
ΕΥΧΟΜΑΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΘΕΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΟΛΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΑΥΤΗΣ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΟΛΙΔΗΣ
Καλησπέρα Χάρη.
ΔιαγραφήΠήγα λοιπόν και σε ευχαριστώ πολύ για όσα αποφάσισες να μοιραστεί μαζί μας.
Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε και πάλι για όσα πρότεινες και τα βρήκα άκρως ενδιαφεροντα.
Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα
Αγαπητέ μας Θοδωρή,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστούμε πολύ που μας ενημερώνεις για όλα αυτά που δεν γνωρίζουμε εμείς οι παλαιοί πολίτες που φύγαμε σε νεαρή ηλικία το 1965. Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος.
Βέρα
Καλησπέρα Βέρα. Με χαροποιεί αφάνταστα που κάθε βδομάδα διαβάζω μηνύματα νέων αναγνωστών και ειδικότερα Πολιτων.
ΔιαγραφήΚαλές γιορτές και σε ευχαριστώ για την επικοινωνία.
Θοδωρής
ΑπάντησηΔιαγραφήΡΟΖΑΝΑ ΣΑΝΤΟΥ23 Δεκεμβρίου, 2014 23:57
Καλησπέρα Θοδωρή.Οι εικόνες σου από την Κυρά των Ουρανών είναι υπέροχες.Αλλά εγώ από αυτή σου την ανάρτηση <> αυτό που επαναλαμβάνεις , Είμαι πεπεισμένος πως δεν θα αργήσουν να έρθουν οι μέρες που στον αυλόγυρο της Παναγιάς............ Ίσως δεν θα αργήσει ο καιρός που η ανθρώπινη παρουσία θα είναι έκδηλη στον γοητευτικό αυλόγυρο της Κυράς των Ουρανών...Εύχομαι.. Η Κυρά μας Παναγιά να σε σκεπάζει.Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα.
Γειά σου Ροζάνα. Το έγραψα και το πιστεύω. Ο αυλόγυρος της Παναγιάς των Ουρανών δεν θα αργήσει να γνωρίσει περισσότερη ανθρώπινη παρουσία από την σημερινή.
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά
Θοδωρής
Καλημερα.Παραμονη Χριστουγεννων ξημερωνει.Η αναρτηση σου με κρατα ξυπνια και με γεμιζει,οπως καθε φορα σχεδον,ΕΠΙΘΥΜΙΑ για το ταξιδι που αργει ακομη.Σου ευχομαι υγεια,χαρα ,ορεξη για δημιουργια και διαθεση να μας χαριζεις τα κειμενα σου ,καθε ....5 ημερες.Σε ολους τους συνταξιδιωτες των Χαμπεριων ,καλες γιορτες και πολλα καλα ταξιδια.Μανουελα απο Θεσσαλονικη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Μανουέλα. Εύχομαι το ταξίδι σου να μην αργήσει πολύ ακόμα.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τις ευχές σου και επίσης ανταποδοδίδω.
Πάντως δεν νομίζω να δημοσιοποιώ κάθε 5 μέρες. Ίσως το διάστημα της εβδομάδας ή δεκαημέρου είναι προτιμότερο ώστε να μην υπάρξει κορεσμός από την πλευρά σας αλλά και να μην παραμελώ εντελώς τις καθημερινές υποχρεώσεις. Κλείνουμε σιγά σιγά το τέταρτο έτος των Χαμπεριών και ένα από τα πράγματα που με κάνει ευτυχή και περήφανο είναι η συνέπεια στον τομέα των δημοσιεύσεων.
Σου εύχομαι καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές όπως και σε όλους τους υπολοίπους της Χαμπεριώτικης παρέας.
Θοδωρής
Για μια ακόμη φορά μας ταξιδέψετε σε χρόνους καθαρούς και αγνούς. Τέτοια μέρη μου αρέσει και εμένα να επισκέπτομαι όταν πάω σε μια ιστορική πόλη. Σε μέρη που πάνε οι λίγοι, σε μέρη ξεχασμένα απ τον τουρισμό αλλά που θα πρέπει τελικά να επισκεπτόμαστε όλοι. Πόσο μάλλον όταν αυτά τα μέρη βρίσκονται στην Πόλη της καρδιάς μας. Σας ευχαριστώ για ένα ακόμη ταξίδι στην ιστορία που μας προσφέρετε. Εύχομαι η Γέννηση Του Θεανθρώπου να σας χαρίζει Υγεία, Αγάπη και Ευτυχία. ΚΑΛΆ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ ΣΕ ΌΛΟΥΣ !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά και ευχαριστώ. Συμφωνώ μαζί σου, έτσι πρέπει να είναι.
ΔιαγραφήΣου εύχομαι όμορφες, γιορτινές μέρες.
Θοδωρής
Θοδωρή μου, σου στέλνω την αγάπη μου. Είναι ανήμερα Χριστούγεννα κι εγώ, παιδί της νύχτας, ξημερώνομαι ανατρέχοντας τις δημοσιεύσεις σου. Τι σύμπτωση. Τελειώνοντας αυτό το αφιέρωμα σου, από μακριά ακούω τις καμπάνες της εκκλησίας να καλούν στον εορτασμό της ημέρας. Το νοερό ταξίδι μου μέσα από τις φωτογραφίες και την περιγραφή σου είναι πλήρες! Σου εύχομαι με όλη μου την ψυχή να είσαι γερός και δυνατός, γεμάτος έμπνευση και διάθεση. Είθε εσύ, οι άνθρωποι που αγαπάς, οι συνοδοιπόροι των Χαμπερίων και οι απανταχού Ρωμιοί, να είναι ευτυχείς. Σου οφείλω ένα ευχαριστώ από καρδιάς! Την επόμενη φορά που θα βρεθώ στην Πόλη θέλω απαραιτήτως να σε συναντήσω! Καλά Χριστούγεννα... Ανίτα Γρηγοριάδου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Ανίτα.....πραγματικό παιδί της νύχτας, όπως άλλωστε δηλώνει και η ώρα που απέστειλες το μήνυμα.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τις ευχές σου και σου αντεύχομαι ομοίως.
Με το καλό να τα πούμε και στην Πόλη.
Χαιρετισμούς
Θοδωρής
Θοδωρή χρόνια πολλά σ' εσένα και όλους τους απανταχού Χαμπεριώτες. Ιδιαίτερα στους εορτάζοντες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλη μια θαυμάσια ανάρτηση, αφού με θαυμάσιο τρόπο (λίγο θλίψη, λίγο νοσταλγία, λίγο προβληματισμός, πολύ ελπίδα) και με ένα εξαιρετικό κείμενο μας παρουσιάζεις αυτόν τον ξεχασμένο ναό, το γύρω χώρο και την όλη ατμόσφαιρα, σε μια συνοικία άγνωστη εντελώς και σε μένα. Οι φωτογραφίες, όπως πάντα, συμπληρώνουν ουσιαστικά και πετυχημένα όλα τα παραπάνω.
Πέρα από την παρουσίαση αυτή όμως θέτεις ταυτόχρονα και πολλά άλλα ζητήματα, που δε μπορούν να συζητηθούν φυσικά σε ένα σχόλιο. Ελπίζω λοιπόν και εύχομαι τα ζητήματα αυτά να αποτελέσουν θέματα επόμενων αναρτήσεων.
Σ" ευχαριστώ και σου στέλνω τις καλύτερες ευχές μου.
Ελένη μου καλά Χριστούγεννα και χρόνια πολλά καθώς και στους υπολοίπους της παρέας.
ΔιαγραφήΝαι, η ανάρτηση είχε απ'όλα όπως αναφέρεις και εσύ. Μου αρέσει όταν οι αναρτήσεις έχουν αρκετές πτυχές προσέγγισης και οι φωτογραφίες να είναι άμεσες και κατατοπιστικές.
Αρκετοί έκφρασαν την άγνοιά τους και για τον ναό και για την συνοικία που τριγύρω της έχει πάρα πολλά ιστορικά και σπουδαία πράγματα να επισκεφθεί κανείς.
Αυτά τα λίγα για τώρα ενώ θα έχουμε σίγουρα την ευκαιρία να συζητήσουμε στο άμεσο μέλλον και για τα κάμποσα ζητήματα που "αγγίζει" η ανάρτηση.
Πολλά φιλιά και χαιρετισμούς στον Πόρο.
Θοδωρή μου, πρώτα απ' όλα σου εύχομαι χρόνια πολλά, υγεία, χαρά και ...πολλές πολλές δημιουργικές αποδράσεις! Τι όμορφη ανάρτηση... Να πιάσεις, Θοδωρή μου , το ψαλτήρι, οι μοναχικοί ιερείς χρειάζονται στήριξη... Άλλωστε είσαι πλέον εντός του κλίματος, έχεις δώσει "εξετάσεις"! Είναι βέβαια μελαγχολικό θέαμα η έρημη εκκλησιά και το κλειστό πια σχολείο... Διατηρώ όμως κι εγώ όπως κι εσύ μία ελπίδα ... κάποτε -δεν μπορεί- θα ξαναζωντανέψουν τα πνευματικά περιβόλια της Ρωμιοσύνης! Να ξέρεις ότι το έργο σου είναι πολύ σπουδαίο. Μέσα από τα δικά σου μάτια βλέπει τόσος κόσμος αθέατες αλλά συγκλονιστικές γωνιές της Βασιλεύουσας... που σιγά σιγά τον κερδίζουν και τον φέρνουν πιο κοντά στην αληθινή Πόλη. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι άλλη μια χαραμάδα φωτός είναι το ότι πολλοί ιερείς στην Κωνσταντινούπολη είναι εξαιρετικά νέοι! Και στον Άγιο Δημήτριο Ξηροκρήνης και στην Παναγία του Βεφά (κάτσε να το πω σωστά μην παρεξηγηθεί κανένας αναγνώστης-αν και με τα ξένα ονόματα υπάρχει σύγχυση, π.χ. στο "Κωνσταντινούπολη, η Πόλη των Απόντων" του Μασσαβέτα αναφέρεται ως θηλυκό, "η Βέφα")οι ιερείς ήταν νεότατοι και ακμαιότατοι! Πολλές ευχές και πάλι σε εσένα και σε όλους τους αναγνώστες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Διονυσία μου.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για την συχνή πλέον παρουσία σου. Πάντα παίρνω χαρά όταν βλέπω μηνύματά σου.
Σωστή η παρατήρησή σου για την "χαραμάδα φωτός". Είναι και αυτή μια αισιόδοξη πτυχή. Και δεν είναι μόνον νέοι αλλά και πολύ άξιοι και μορφωμένοι.
Πολλές ευχές και από εμένα.
Καλό βράδυ.
Θοδωρής