Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Μικροί και μεγάλοι εν δράσει

Όλοι όσοι έχουμε επισκεφτεί χώρες του εξωτερικού, συνειδητά ή ασυνείδητα, έχουμε μπεί στον πειρασμό να παρατηρήσουμε τον τρόπο που ζούν οι άνθρωποι εκεί, καθώς και τις διαφορές και ομοιότητες στον τρόπο του βίου τους με τον δικό μας. Σε ορισμένες χώρες ίσως αυτή η παρατήρηση να γίνεται περισσότερο "εγκυκλοπαιδικά" και σε άλλες ρίχνουμε με περιέργεια μια προσεκτικότερη ματιά γιατί -είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι- μας ενδιαφέρει περισσότερο. Έτσι λοιπόν με άλλη βαρύτητα παρατηρούμε τον τρόπο του βίου των Εσκιμώων και με άλλη τις νοοτροπίες στον βίο των Τούρκων.
Σκοπός αυτής της ανάρτησης δεν είναι να καταπιαστεί με γενικολογίες σχετικά με τις πολλές ομοιότητες και διαφορές μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων. Όταν τέτοιου είδους περιγραφές γενικεύονται ή υπεραπλουστεύονται συνήθως είναι μή ακριβείς, καταλήγουν εσφαλμένες ή εξυπηρετούν ιδεολογίες και συμφέροντα.
Μία συγκεκριμένη νοοτροπία που συνεχώς με εντυπωσιάζει είναι ο σεβασμός των Πολιτών στις γειτονιές τους, κυρίως με αυτό που αποκαλείται δημόσιος χώρος ή περιουσία. Περπατώντας κανείς στις φυσιολογικές συνοικίες της Πόλης θα το παρατηρήσει αρκετά καλά. Για παράδειγμα δεν θα δει ποτέ κανείς τα σχολεία τους να είναι ρημαγμένα ή αμαυρωμένα με γκράφιτι, υβριστικά συνθήματα, οπαδικά, κομματικά και να μοιάζουν σαν φυλακές. Ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα είναι τα μικρά πάρκα που σε κάθε συνοικία είναι σωστά στολίδια και κανείς δεν διανοείται να τα καταστρέψει, να τα αλλοιώσει ή να παρατήσει σκουπίδια, θεωρώντας πως είναι υπόθεση του δήμου ή του κράτους να τα διατηρεί ακέραια.
Ένας μικρός πράσινος λαθυρινθος για παιδιά. Παρά την εγκληματική αλλοίωση της Πόλης, τα πάρκα παραμένουν καταπράσινα και προσεγμένα
Ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα οι χώροι αυτοί έχουν αναδειχθεί ακόμη περισσότερο. Ένα παράδειγμα είναι η ακτογραμμή μεταξύ Μοδιού και Pendik που φτάνει τα 36 χιλιόμετρα και ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε έναν χώρο περιπάτου και άθλησης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν τοποθετηθεί σε εκατοντάδες σημεία όργανα γυμναστικής για την άθληση και ψυχαγωγία των Πολιτών. Το αξιοπρόσεκτο δεν είναι αυτή η κρατική ή δημοτική μέριμνα αλλά το γεγονός οτι κανείς δεν διανοείται να φθείρει, να καταστρέψει, να μουτζουρώσει με συνθήματα ή να περιθωριοποιήσει αυτούς τους χώρους. 
Γονείς γυμνάζονται παρατηρώντας τις κινήσεις του γιού τους. Μικροί και μεγάλοι εν δράσει!
Προσπαθώντας να διατηρηθώ σε ικανοποιητική σωματική κατάσταση, χρησιμοποιώ και εγώ αυτού του είδους την απόδραση και είναι πάντα ευχάριστο γεγονός να παρατηρώ ανθρώπους κάθε ηλικίας να κινούνται, να γυμνάζονται και να εγκαταλείπουν τους χώρους αυτούς στην ίδια καλή κατάσταση που τους βρήκαν. Εννοείται οτι με ευχαρίστηση διακόπτω την δική μου εκγύμναση για να φωτογραφίσω τους Πολίτες κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης.
Πολίτες κάθε ηλικίας χρησιμοποιούν τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής
Πρωινοί κοιλιακοί. Μετά από αυτό το Πολίτικο φαγητό βαραίνει μόνο το στομάχι και όχι με τύψεις
Η γυμναστική και η κίνηση αποτελούν την καλύτερη πρόληψη για πάρα πολλές ασθένειες και επιβαρύνσεις. Σε αντίθεση με το λιώσιμο σε καναπέδες και μπροστά από χαζοκούτια
Τα γυμναστήρια αλλά γενικά ο τομέας του αθλητισμού παραμένουν μια πολυδάπανη δραστηριότητα που αρκετά νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν, ακόμα και στις παρούσες μέρες της υψηλής καταναλωτικής ευχέρειας. Η στάση τους όμως υποδεικνύει οτι η έλλειψη χρημάτων δεν αποτελεί δικαιολογία στην αμέλεια του σώματος.
Πολυμηχάνημα για πλάτη, τετρακέφαλους, τρικέφαλους και κοιλιακούς
Μηχάνημα για βαθιά καθίσματα
Κοιλιακοί και ραχιαίοι. Απλές και βασικές ασκήσεις που καθένας οφείλει να εξασκεί όσο πιο συχνά μπορεί
Μπορεί να λείπω από την Ελλάδα περίπου 15 χρόνια αλλά είμαι σίγουρος οτι και εκεί έχουν γίνει σημαντικά βήματα αναβάθμισης των πόλεων και χωροταξικών προσθηκών.
Εκεί που έχω τις αμφιβολίες μου είναι στην αλλαγή της νοοτροπίας με οτι σχετίζεται με υποδομές που αποτελούν δημοτική ή κρατική περιουσία. Θυμάμαι ακόμη αρκετά καλά το πόσο απαξιωτικά ή καταστροφικά "διαπαιδαγωγήθηκα" να συμπεριφέρομαι στο κτιριακό συγκρότημα του σχολείου μου, στο πάρκο μου, σε οτιδήποτε δεν αποτελούσε ιδιοκτησία μου.
Πως και γιατί διαπαιδαγωγηθήκαμε να θεωρούμε εχθρικό ή ξένο προς εμάς κάθε δημόσιο χώρο, να το συγχέουμε με πρόσωπα, κόμματα και ως εγωκεντρικές οντότητες να θεωρούμε οτι την ευθύνη για διαμόρφωση χώρων και καταστάσεων έχει πάντα κάποιος άλλος εκτός από εμάς;
Είναι άραγε ο τρόπος που, σχεδόν από την ίδρυσή του, το κράτος προσπαθεί να λειτουργήσει με τρόπο που ποτέ ο Ελληνισμός δεν είχε ανάγκη, έτσι ώστε διαχρονικά να το θεωρούμε εχθρικό;
Ή μήπως τα αίτια είναι πιό απλά, όπως η αποφυγή να κοπιάσουμε για κάτι που ξεπερνά το "εγώ" μας;
Ότι και αν ισχύει, στην Πόλη πήρα ένα καλό μάθημα πως μπορώ να σέβομαι και να διατηρώ ακέραιους τους δημόσιους χώρους.
Συνδυαστική γυμναστική με εναλλαγές μεταξύ ποδηλάτου και ασκήσεων
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, κοινωνικής τάξης, ιδεολογιών και ενδυματολογικών προτιμήσεων αγαπούν και χρησιμοποιούν τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής
Σίγουρα οι χώροι αυτοί με τα όργανα γυμναστικής δεν προσφέρονται για πρωταθλητισμό. Είναι όμως μια καλή πρόταση σε ανθρώπους με χαμηλές οικονομικές δυνατότητες, ηλικιωμένους, οικογένειες με μικρά παιδιά, νοικοκυρές αλλά και όσους (κυρίως γυναίκες) ακολουθούν αυστηρούς μουσουλμανικούς κανόνες ένδυσης και θα ήταν δύσκολο να γυμναστούν σε ιδιωτικούς χώρους και γυμναστήρια.
Έτοιμη για σκουώτ
Η προσέλευση του κόσμου στα πάρκα και η χρήση των οργάνων γυμναστικής είναι εντυπωσιακή. Το ίδιο και ο σεβασμός στους δημόσιους χώρους και η διαφύλαξη της ακεραιότητάς τους. Όλοι έχουν τον ενεργό ρόλο τους, μικροί και μεγάλοι εν δράσει.
Ακόμα και τα βράδια στο Bostancı προσφέρονται για νυχτερινή γυμναστική και περίπατο. Όλοι έχουν τον ρόλο τους στην καθαριότητα, την ακεραιότητα και την ασφάλεια των κοινών χώρων.
Εν κατακλείδι δεν έχει καμμία σημασία ποιος είναι καλύτερος ή χειρότερος και σε ποιούς τομείς. Ο κάθε λαός οφείλει να αναδεικνύει την ιδιαιτερότητά του αλλά και να αφομιώνει επιρροές εφόσον τις έχει ανάγκη και είμαι σίγουρος οτι έχουμε ανάγκη να σεβόμαστε τόσο το σώμα μας αλλά και τους κοινούς χώρους με περισσότερο ζήλο. Τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής της Πόλης το καταδεινύουν με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο.

29 σχόλια:

 1. Μα τώρα εγώ φταίω; Θα λες πάλι ότι στην είχα στημένη. Ξέρεις όμως ότι τέτοια ώρα είμαι πάντα "μέσα", ακόμα και όταν δεν περιμένω νέα ανάρτηση, όπως π.χ. απόψε.
  Λοιπόν όσο και αν προσπαθώ δεν καταφέρνω, με τίποτα, να προβλέψω πώς θα κινηθείς, ποιο μπορεί να είναι το επόμενό σου θέμα. Είσαι εντελώς απρόβλεπτος. Αυτό ωστόσο που μπορώ με σιγουριά να προβλέψω είναι ότι τώρα χαμογελάς ευχαριστημένος.
  Λοιπόν το νέο θέμα μου δημιούργησε ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μια φυσικά και μου άρεσε η όλη παρουσίαση, οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες, αλλά από την άλλη δε μου άρεσε καθόλου, μα καθόλου, το ότι έχεις δίκιο. Ναι, δυστυχώς έχεις δίκιο. Ο σεβασμός στη δημόσια ή δημοτική περιουσία δεν είναι και από τα δυνατά μας σημεία. Δεν υπάρχει λόγος να επεκταθώ περισσότερο. Ο καθένας μας ας κρατήσει από αυτή την ενδιαφέρουσα ανάρτηση ότι θεώρησε σημαντικότερο.

  Σ' ευχαριστώ που δεν πλήττουμε μαζί σου ποτέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Ελένη. Ξέρεις οτι μου αρέσει η εναλλαγή των θεμάτων και θέλω να αναρτώ πράγματα για σχεδόν όλες τις πτυχές της Πόλης.
   Το συγκεκριμένο το είχα σκεφτεί εδώ και κάμποσο καιρό αλλά μου τα χαλούσε ο καιρός!...
   Εντάξει....θα παραδεχτώ οτι είχα φορτώσει την γυμναστική στον κόκορα, έχοντας όμως και το ελαφρυντικό με την επέμβαση στο πόδι.

   Χαιρετισμούς και ευχαριστώ και εγώ για όλα

   Διαγραφή
 2. Συμφωνώ, απόλυτα, με όσα εκθέτεις παραπάνω. Το διαπίστωσα για μια ακόμη φορά όταν βρισκόμουν στην Πόλη, ένα μήνα πριν.
  Το διαπιστώνω κάθε φορά που βρίσκομαι στο εξωτερικό- ανεξάρτητα από "πολιτισμένη" ή "μη" χώρα - και αγανακτώ με όσα δε σεβόμαστε στην πατρίδα.
  Το θέμα είναι μεγάλο και χρήζει ανάλυσης, που όσο και αν προσπάθησα, οδηγούμαι σε δυσάρεστα, για τη φυλή μας, αποτελέσματα.
  Τελικά έχω καταλήξει ότι, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, ευθύνεται το υπερφίαλο "εγώ' μας και η απαξίωση και η αδιαφορία για ό,τι νομίζουμε ότι δε σχετίζεται άμεσα με το μικρόκοσμό μας και συνεπώς κρίνουμε ότι δε μας αφορά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Θεοδώρα και ευχαριστώ.
   Από που νομίζεις οτι θα ώφειλε να ξεκινήσει αυτή η αλλαγή; Με γενικευμένες λύσεις ίσως να μην έρθουν αποτελέσματα.
   Μήπως από εμάς και το άμεσοτατο περιβάλλον και έπειτα αυτό το περιβάλλον να μεγαλώνει σιγά-σιγά;
   Να είσαι καλά και καλως όρισες στον σχολιασμό.
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 3. Καλημέρα Θοδωρή. Ένα από τα θέματα που συζητούσα με τους φίλους μου , μετά την 7ήμερη παραμονή μου στην Πόλη το καλοκαίρι του 12, ήταν η εξαιρετική καθαριότητα που επικρατούσε όλες τις ώρες , σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Ποτέ δεν είδαμε, έστω μία γόπα, στην πολυσύχναστη Istiklal! Παρόμοια καθαριότητα σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους δυστυχώς είχαμε στη διάρκεια της χούντας(είμαι μεγάλη σε ηλικία), γιατί είχαμε φόβο! Μπράβο τους.
  Στέλλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στέλλα στο οικολογικό θέμα δεν νομίζω οτι πάσχουμε ιδιαίτερα σε σχέση με τις γείτονες χώρες, το αντίθετο μάλιστα.
   Μην ξεχνάς οτι τσιγάρα δεν είδες γιατί ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται στην Τουρκία και γενικά ο κόσμος δεν είναι διαρκώς με ένα τσιγάρο στο στόμα. Έχουν γίνει και καλές καμπάνιες για την μείωση του τσιγάρου.

   Καθαριότητα σε κτίρια και πάρκα υπάρχει επειδή υπάρχει προσωπικό που διαρκώς ελέγχει την καθαριότητα και με το παραμικρό επεμβένει. Έχουν να κάνουν και αυτοί πολλά βήματα ακόμα σε αυτόν τον τομέα.

   Η έμφασή μου στην ανάρτηση δίνεται στο ότι δεν καταστρέφουν, φθείρουν, ζωγραφίζουν σχολεία, παγκάκια, μπασκέτες, γήπεδα, εγκαταστάσεις και χώρους που αποτελούν δημόσιο αγαθό.

   Επίσης σίγουρα δεν είναι ζήτημα που οφείλεται στο είδος του πολιτεύματος.

   Να είσαι καλά και καλή εβδομάδα.
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 4. Καλημέρα, Θοδωρή!
  Ωραία έκπληξη! Μπαίνω στο μπλογκ, έτσι να αρχίσω τη μέρα μου γλυκά - γλυκά, και τσουπ, νέα ανάρτηση! Και όχι μόνο... Πάντα η επιλογή και η διαδοχή των θεμάτων σου με «ξεκουράζει». Είναι σαν να γυρίζω σελίδες περιοδικού συνοδεία μουσικής. Δύο σε ένα!
  Πριν από πολλά χρόνια, στην πρώτη επίσκεψή μου στην Πόλη, το 1998, είχα δει δίπλα στη θάλασσα του Μαρμαρά υπαίθριο γυμναστήριο και έπαθα την πλάκα μου! Λέω «είναι πολύ μπροστά οι άνθρωποι». Είναι και πολύ τυχεροί βέβαια, γιατί τι πιο ωραίο από το να γυμνάζεσαι δίπλα σε υγρό στοιχείο;
  Πάντως, για να μην αδικούμε και το ελληνικό κράτος, υπάρχουν ήδη και στην Αθήνα, δεν ξέρω για άλλες πόλεις, υπαίθρια γυμναστήρια. Έχω δει στα νότια προάστια, και Θοδωρή, είμαι στην ευχάριστη θέση να σου πω ότι έχουμε και εμείς στο Περιστέρι. Στα Εκατόδεντρα. Η νοοτροπία των Ελλήνων έχει κάνει μια μεγάλη στροφή και όλο και περισσότεροι αθλούνται...
  Καλημέρα και καλή εβδομάδα, με πολλές Χαμπεριώτικες επισκέψεις!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σου Μαράκι.
   Θα συμφωνήσω και εγώ οτι σε σχέση με άλλες δεκαετίες έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ειδικά σε συμπεριφορές, οικολογικές ευαισθησίες.
   Θυμάμαι την δεκαετία του '80 συγγενείς μου να πηγαίνουν διακοπές σε χώρες του εξωτερικού και γυρίζοντας να συζητάνε ως μεγάλο θέμα οτι τους έκαναν παρατήρηση όταν άδειαζαν το τασάκι του αυτοκινήτου στα πεζοδρόμια. Επομένως καταλαβαίνεις ότι έχουν γίνει βήματα. Παρ'όλα αυτά θα ήθελα να δώ αυτές τις νοοτροπίες να μεταβάλλονται ακόμα πιο γοργά.
   Τέτοια έργα στο Περιστέρι έγιναν πολλά τα τελευταία χρόνια και είναι τόσο ευχάριστο. Φαντάσου πόσα χρόνια είχαν καθυστερήσει οι προηγούμενοι...
   .
   Καλη βδομάδα και θα μιλήσουμε και πάλι πολύ σύντομα

   Διαγραφή
 5. Γεια σου Θοδωρη!! βλέπω τριγυριζες στην γειτονιά μου! Αχ κάθε πρωι όταν πάω στη δουλειά τους ζηλευω όλους αυτούς που πάνε για τρεξιμο στην παραλια!! άντε όταν έρθεις να κανονισουμε να παμε για τρεξιμο μαζι! είναι στην Πολιτική Λιστα μου αλλά θελω λίγο σπρωξιμο! χεχε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα πάμε, θα πάμε...Ετοιμάσου για γερές προπονήσεις. Κάτι σαν τον Ρόκυ ένα πράγμα. Χαχα

   Διαγραφή
 6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Κωνσταντίνος Κόττης07 Απριλίου, 2014 16:44

  Πριν λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη, Νοέμβριο νομίζω(;), παρεδόθη το μεγαλύτερο μέρος της ανακαινισμένης νέας παραλίας της Θεσσαλονίκης. Το διακύβευμα για κάποιους ήταν ποιος θα γράψει πρώτος στη νέα παραλία. Το πρώτο σύνθημα, σε παγκάκι έχω την εντύπωση, φωτογραφήθηκε σε λιγότερο από μία ώρα μετά την επίσημη παράδοση της νέας παραλίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλησπέρα σε όλους
  Θόδωρε για μια ακόμη φορά με εκπλήσσεις με τις νέες αυτές πληροφορίες που ειλικρινά δεν γνώριζα! θεωρούμαστε "ανώτερος" λαός όχι συγκριτικά μόνο με τους Τούρκους και γενικότερα τους Βαλκάνιους, αλλά δυστυχώς σε πολλά πράγματα (τελευταία και στον πολιτισμό) είμαστε αρκετά πίσω.. Το "νους υγιής εν σώματι υγιεί" του Γιουβενάλη, μάλλον δεν ισχύει όσο θα έπρεπε....Επίσης δεν γνώριζα ότι είσαι κάτοικος της Πόλης, αν και έπρεπε να το είχα υποψιασθεί με τα τόσο συχνά και όμορφα ταξίδια που μας προσφέρεις.
  Για μια ακόμη φορά σε ευχαριστώ, για την ιδιαίτερη όσο και γλαφυρή σου περιγραφή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Στέλιο μου και πολλές καλησπέρες.
   Όπως είπα και παραπάνω, μου αρέσει να εναλλάσσομαι στην θεματολογία των αναρτήσεων με σκοπό να παρουσιάζονται όσο το δυνατόν περισσότερες και αντιπροσωπευτικότερες πτυχές της Πόλης.
   Σαφώς και οι δραστηριότητες και νοοτροπίες είναι κάτι που έχει αναρτηθεί συχνά. Τούτη την φορά παρουσιάστηκε κάτι θετικό.
   Να είσαι καλά και θα τα ξαναπούμε σε προσεχής αναρτήσεις.
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 10. Θοδωρή ωραία η ανάρτησή σου και οι σύγκριση συνηθειών και γενικότερα ο σεβασμός στους δημόσιους χώρους.
  Θα έλεγα ότι στην Ελλάδα μειονεκτούμε διότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί.
  Παντού δεν υπάρχουν και γι' αυτό η γενική χαλαρότητα.
  Νομίζω πριν φτιάξεις κάτι πρέπει να μεριμνήσεις και πως να το προστατεύσεις. Όταν ξέρεις ότι ελέγχεσαι, τότε αυτό γίνεται και βίωμα και φυσικά συνήθεια με το καιρό. Μαθαίνεις να σέβεσαι, να εκτιμάς και φυσικά να απολαμβάνεις κάθε δημόσιο αγαθό.
  Έμαθαν να εκτιμούν οι Τούρκοι, όχι γιατί έχουν ανώτερη παιδεία από εμάς, αλλά γιατί εμείς είμαστε ακόμη "κακομαθημένοι" ενδεικτικό παράδειγμα το σχόλιο παραπάνω του φίλου από Θεσσαλονίκη για το πρώτο σύνθημα στο παγκάκι!
  Πολλούς χαιρετισμούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστές οι παρατηρήσεις σου Δημήτρη μου. Η αναφορά του Κωνσταντίνου παραπάνω με στεναχώρησε και εμένα. Μισή ώρα εγκαινίων και η μουτζούρα μουτζούρα.
   Να είσαι πάντα καλά.
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 11. Γειά σας, έχετε απόλυτο δίκιο! Μου είχε κάνει τρομερή εντυπωση, οταν πριν 3 περίπου χρόνια βρέθηκα στην Κων/λη , η ύπαρξη χώρων αθλοπαιδιών στην παραλιακή οδό. Άνθρωποι καθε ηληκίας και κοινωνικής τάξης τους χρησιμοποιούσαν με τάξη και προσοχή! Άνθρωποι απλά ντυμένοι αλλά και τύποι κουστουμαρισμένοι! Παιδάκια έπαιζαν αλλα και γυμνάζονταν! Επίσης το άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν τα λουλούδια στις νησίδες στα πρανή των δρόμων παντού υπήρχαν συνεργεία που φύτευαν! Μήπως πρέπει και μεις να τους μιμηθούμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Επίσης ξέχασα να σας ευχαριστήσω για τα ταξίδια που μας κάνετε στα διάφορα σημεία της Πόλης την οποία έχουμε ερωτευθεί οικογενειακώς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Ευγενία και καλώς όρισες στον σχολιασμό.
   Ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου για την παρακολούθηση και εύχομαι να σε ξαναδιαβάσω.
   Χαιρετισμούς.
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 13. Καλησπέρα Θοδωρή,
  Πολύ χρήσιμη η πληροφόρηση σου. Την παιδία την παίρνει κανείς από το σπίτι του. Οι κομπλεξικοί και κακόμοιροι που καταστρέφουν την δημόσια περιουσία αδυνατούν να καταλάβουν ότι και εκείνοι οι ίδιοι τα πληρώνουν . . . .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Θοδωρή μου γεια χαρά,
  εύχομαι τα post μας να σε βρίσκουν υγειή και αμετανόητα περιηγητικό. Το θέμα που έθιξες είναι αρκετά ευαίσθητο. Η τούρκική κυβέρνηση δεν ήταν αυτή που προχθές έκλεισε το twitter. To Youtube. Αυτή δεν είναι που ότι την ενοχλεί το αποκεφαλίζει ; Για αυτήν δεν δημοσιεύθηκαν αμεσότατοι υπαινιγμοί για χρηματισμό. Εμείς λοιπόν "χαιρόμαστε" ή τέλος πάντων κάποιοι απο μας (ανοήτως) απολαμβάνουμε να χαλούμε και να καταστρέφουμε. Εκεί μπορούν ; Αυτή είναι η απορία μου. Εμείς δεν έχουμε την κουλτούρα να το σεβαστούμε. Εκεί το σέβονται ; Ή απαγορεύεται να το ακουμπάν. Εμείς ως γνήσιοι Έλληνες για άλλη μια φορά μπερδεύουμε τον έρωτα με την Πόλη με τον έρωτα για τον Τούρκο ! Εσύ δεν μας έλεγες ότι πριν μερικούς μήνες ισοπέδωσαν φόρα παρτίδα το Ταρλάμπασι. Σε τι στοιχεια δομούν το νεο-πολιτισμό τους; Σε δυτικά-Ισλαμικά πρότυπα όπως πάντα. Δηλαδή η κυρία με την μαντήλα αν δεν έκανε κάμψεις θα εφευγε απο τη ζωή με ένα κενό! Δεν χρειάζεται, και το λέω βασικά για τους ελλαδίτες συντοπίτες μου, να βλέπουμε τα πάντα μαύρα στη χώρα μας. Όχι τουλάχιστον περισσότερα από ότι είναι. Γιατί τουλάχιστον από τον τούρκο είμαστε πολύ πιο μπροστά και αυτό να το πιστέψουμε. Όχι γιατί ο δικός τους λαός δεν δικαιούται κάτι καλύτερο, αλλά αυτό το μείγμα Ανατολή-Δύσης είναι εκρηκτικό και επιτρεψτε μου οπισθοδρομικό.
  Ευχαριστώ και καλό βράδυ.
  Θανάσης (Βόλος)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Θανάση μου και ευχαριστώ για τις ευχές σου. Το θέμα όντως είναι ευαίσθητο και ήξερα εξαρχής οτι θα υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός σχολίων γιατί η ποιότητα ζωής είναι θέμα άμεσο και αφορά όλους μας, σε όποια χώρα ή πόλη κι αν κατοικούμε.

   Η κυβερνήσεις πράττουν (παραδόξως, απαράδεκτα και λανθασμένα) διαφορετικά από την βούληση των πολιτών τους. Αντέστρεψέ το στην περίπτωση της Ελλάδος και σύγκρινε τις στρατηγικές κυβερνητικές κινήσεις των τελευταίων ετών με τις επιθυμίες και αντίληψεις των πολιτών. Ασύγκριτα πράγματα. Γιατί θεωρείς οτι και σε αλλες χώρες δεν είναι έτσι;

   Και μην μου αναφέρεις οτι οι κάλπες «μίλησαν» γιατί πάλι θα δώσω το παράδειγμα οτι και οι δικές μας κάλπες έδειξαν 3 φορές τον αρχιερέα της διαφθοράς, 2 τον κουρασμένο, 1 τον λεφτά υπάρχουν και έπειτα τον πιτσαδόρo του success story. Άρα καλύτερα ας μην δώσουμε επί του παρόντος βαρύτητα εκεί.

   Η ανάρτηση δεν αφορά τις συμπεριφορές του κράτους και των εχόντων την εξουσία αλλά μια συγκεκριμένη νοοτροπία πολιτών στην Τουρκία. Συγκεκριμένα το οτι δεν καταστρέφουν ή αλλοιώνουν δημόσια περιουσία. Τίποτα παραπάνω.

   Ναι, σε πληροφορώ οτι στην Τουρκία δεν καταστρέφουν δημόσια περιουσία γιατί έμαθαν να την σέβονται. Τώρα αν αυτό το έμαθαν ως παιδιά γιατί τους έβαζαν τιμωρία στην γωνία με το ένα πόδι ψηλά ή τους τάιζαν πιλάφι για 3 μερόνυχτα δεν με ενδιαφέρει.
   Σίγουρα πάντως δεν το κάνουν γιατί φοβούνται.
   Αυτό συμβαίνει σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπου υπάρχει ο φόβος προστίμων και όλα αποτελούν ένα «συμβόλαιο», έναν «συμβιβασμό».

   Στην Ελλάδα δεν είναι όλα μαύρα, το αντίθετο μάλιστα.

   Υπάρχουν χώρες, όπως και η Τουρκία, που σε ορισμένα πράγματα μας έχουν ξεπεράσει εδώ και δεκαετίες και οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να βρούμε λύσεις.
   Υπάρχουν άλλα πράγματα που δεν θα μας φτάσουν ποτέ.
   Υπάρχουν άλλα που δεν επιθυμούμε και από τις δύο πλευρές να τα αλληλοπροσλάβουμε στην δική μας νοοτροπία και πολιτισμό.

   Παρ’όλα αυτά, καταλήγοντας στην ουσία της ανάρτησης. Στο ζήτημα σεβασμού δημόσιας περιουσίας υπερτερούν με πράξεις και όχι με λόγια.

   Θέλω να σε ευχαριστήσω για το σχόλιο σου γιατί μου έδωσε ξανά την ευκαιρία να αναφερθώ πιο αναλυτικά στο συγκεκριμένο μόνο ζήτημα.

   Επίσης να πω οτι παρόμοια θεματολογία θα έρχεται συχνά πυκνά στο προσκήνιο. Εδώ άλλωστε είναι ένα μπλόγκ που προβληματίζει και δίνει αφορμή να ακουστούν κόσμια απόψεις που άλλοτε συμφωνούν και άλλοτε διαφωνούν. Διαφορετικά θα αναρτούσα μόνο συνταγές για κεφτέδες, όλοι θα χαιρόμασταν και θα κάναμε like.

   Σε ευχαριστώ και πάλι.
   Να είσαι καλά και θα τα πούμε και στις επόμενες αναρτήσεις.
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 15. Θοδωρή για να το ελαφρύνουμε λίγο και να αστειευτούμε , έχω την εντύπωση πως κάποια συνταγή για κεφτέδες δεν μας έχεις δώσει. Εννοώ με όλα τα υλικά του και τα μυστικά του. Τα βλέπουμε μόνο σε φωτογραφίες από εκείνο το τραπέζι της πεθεράς .... που τα γεύεσαι μόνο εσύ. Εμείς μόνο .... κοιτάμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όντως κάμποσος καιρός πάει από την τελευταία ανάρτηση σχετικά με φαγητό.
   Αυτά πάντως μετά το Πάσχα. Εκτός από το ότι νηστεύω, σίγουρα θα νηστεύουν και άλλοι. Να μην μπαίνουμε όλοι μας σε πειρασμό. Αμαρτία είναι...

   Διαγραφή
 16. Σε κάποιους τομείς είμαστε καλύτεροι και σε κάποιους χειρότεροι. Πάντα έτσι είναι αυτά. Στη συγκικριμένη περίπτωση παίζουν ρόλο τα περιοριστικά μέτρα. Αν το κάνουμε αυτό στην Ελλάδα, θα περιοριστεί σταδιακά το πρόβλημα.
  Πάντως έχουν δίκιο όσοι λένε για τις εναλλαγές θεμάτων. Πραγματικά δε μπορεί κανείς να μαντέψει το είδος της επόμενης ανάρτησης.
  Χάρης από Θεσσαλονίκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. μενω εκπληκτη..! δεν ειχα ιδεα οτι υπαρχουν τετοια παρκα...! εχεις γραψει σε ποια μερη βρισκω αναλογα παρκα?? ειναι κανα-δυο ή υπάρχουν αρκετά αυτού του είδους?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Ντίνα μου.
   Παρκά υπάρχουν σε εκατοντάδες σημεία στην Πόλη. Και συνήθως όπου υπάρχουν πάρκα ύπαρχουν και υποδομές όπως φαίνονται στις φωτογραφίες τις αναρτήσεως.
   Επίσης κοντά στην θάλασσα θα συναντήσεις τεράστιους χώρους που συνδυάζουν και ποδηλατόδρομους. Οι πιο μεγάλοι είναι από το Μόδι ως το Πέντικ. Από το Σκούταρι ως το ύψος της γέφυρας του Βοσπόρου αλλά και κατά συχνά διαστήματα στην Ευρωπαική πλευρά (Ξηροκρήνη, κ.λ.π.)

   Διαγραφή