Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Απογευματινό ναμάζι στο Hekimoğlu Ali Paşa Camii

Η διαρκής επιθυμία ιχνηλάτησης των Πολίτικων σοκακιών, έχει ως αποτέλεσμα να έρχομαι σε άμεση επαφή με όλες τις πτυχές της Πόλης και να την γνωρίζω όλο και καλύτερα απ'άκρη σ'άκρη. Μία από αυτές τις πτυχές είναι και τα ιστορικά τεμένη της Πόλης και είμαι ευτυχής που μπορώ να διαπιστώνω τις ιδιαιτερότητες τους, να νοιώθω τα αποτυπώματά τους στον χρόνο και κατανοώ τα "ατομικά" χαρακτηριστικά τους. Μπορώ επίσης να παραδεχτώ πως τα τεμένη δίχως μεγάλη τουριστική κίνηση είναι περισσότερο απολαυστικά, μεταφέρουν τρομερή αμεσότητα και μου προσφέρουν απλοικό μα συνάμα όμορφο υλικό για τον φωτογραφικό φακό μου. Τέτοιες εικόνες ομορφιάς και αμεσότητας πέρασα στο τέμενος Hekimoğlu Ali Paşa, παρακολουθώντας εκ των έσω την απογευματινή μουσουλμανική προσευχή.
Το τζαμί Χεκίμογλου, περιτριγυρισμένο από έναν άκρως περιποιημένο κήπο, χαρακτηρίζεται από αρχιτεκτονική λεπτότητα 
Μαρμάρινη διακόσμηση με πολλές λεπτομέριες στην κεντρική είσοδο του τζαμιού
Το τέμενος ολοκληρώθηκε το 1735 με την κατασκευή του να διαρκεί μόνο ένα έτος και ουσιαστικά αποτελεί το τελευταίο σημαντικό έργο κλασσικής νοοτροπίας, εγκαινιάζοντας μια νέα αρχιτεκτονική περίοδο αφού παραθέτει για πρώτη φορά στοιχεία πρωτομπαρόκ. Ο τρούλος αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο του οικοδομήματος, δορυφορούμενος από 6 μικρότερους, ενώ τα κιουλάχια στην κορυφή των μιναρέδων διαμορφώνονται με νέα σχέδια.

Το τέμενος Χεκίμογλου από απόσταση. Ιδιαίτερα αισθητή η κυριαρχία του τρούλου, η έμφαση στον κατακόρυφο άξονα και οι νέες αρχιτεκτονικές προσθήκες
Εκτός από την παρουσία ευρωπαικών διακοσμητικών στοιχείων, την περίοδο αυτή κυριαρχεί ο κατακόρυφος άξονας στον εσωτερικό χώρο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιόδους όπου υπήρχε μια συνοχή των διαστάσεων εσωτερικά και εξωτερικά.
Την ματιά τραβά το θεωρείο του σουλτάνου που βρίσκεται σε περίοπτη θέση και πολύ κοντά στον ανατολικό τοίχο. Στο Hünkar Mahfili, όπως ονομάζεται, ο σουλτάνος μπορούσε να προσευχηθεί αθέατος, μακριά από τον λαό.
Το πανέμορφο εσωτερικό του τζαμιού. Ο τρούλος κυρίαρχος και δεξιά διακρίνεται το αυτοτελές θεωρείο του σουλτάνου
Σταλακτοειδής διάκοσμος στην μεταβολή των επιφανειών συνοδεύει μερικά από τα εκατοντάδες παράθυρα του τεμένους
Το εντυπωσιακό εσωτερικό του Χεκίμογλου. Μια πανδαισία χρωμάτων και εντυπώσεων
Ενώ τεμένη αυτής της κατηγορίας διαθέτουν 6 στηρίγματα, το Χεκίμογλου κατασκευάστηκε μόνο με τέσσερις πεσσούς, αυξάνοντας τον χώρο του και παρέχοντας καλύτερη εξυπηρέτηση στην ομαδική προσευχή και στον απαραίτητο συντονισμό του ιμάμη με τους πιστούς. Τα τσινιά κοσμούν το κάτω μέρος του τεμένους με εναλλαγές ανάμεσα σε καλλιγραφίες και αραβουργήματα.
Η ποικιλία και η πολυχρωμία των τσινιών ανταγωνίζεται τα παρουσιαστικά των μουσουλμάνων που προσέρχονται για την Namaz
Τα Çını του Χεκίμογλου είναι Πολίτικα καθώς κατασκευάστηκαν στο εργαστήριο που είχε ιδρυθεί εντός του Tekfür Saray
Ποίηση σε μαρμάρινη πλάκα με κουφικά γράμματα
Το ναμάζι ξεκίνησε και οι μουσουλμάνοι παρατάχθηκαν πίσω από τον ιμάμη, εκτελώντας σχολαστικά τις κινήσεις του. Κάθησα σε μια γωνιά παρατηρώντας το τελετουργικό αλλά και επειδή δεν επιθυμούσα να αποσπάσω την προσοχή τους από την προσευχή. Το ναμάζι μοιάζει να έχει κάμποσα στάδια και ορισμένα από αυτά μάλλον δεν θεωρούνται υποχρεωτικά διότι από ένα σημείο και έπειτα αρκετοί μουσουλμάνοι εγκαταλείπουν το τέμενος ένω άλλοι μένουν συνεχίζοντας την προσευχή. Μετά και από αυτό, ο ιμάμης πραγματοποιεί ένα ολιγόλεπτο κύρηγμα ηθικοκοινωνικού κυρίως περιεχομένου. Ήταν για εμένα το έναυσμα για να βγάλω εκ νέου την φωτογραφική μηχανή από την τσέπη μου και να επιδοθώ σε νέο γύρω φωτογραφιών, εκμεταλλευόμενος τον υπέροχο φωτισμό του τεμένους.
Η προσευχή έχει τελειώσει και ήδη παρακολουθούν τα λόγια του ιμάμη
Αρχιτεκτονική συμμετρία, φωταγωγία, καλαισθησία και λεπτότητα
Απλές στιγμές, διαχρονικές και άμεσες που μόνο σε τέτοιες συνοικίες και τεμένη συναντά κανείς
Όπως ο ίδιος ο Αλί Πασάς Χεκίμογλου γνώρισε στιγμές μεγάλης δόξας, 3 φορές Μέγας Βεζύρης, και στιγμές μεγάλης πτώσης, φυλάκιση εως και εξορία, το ίδιο συμβαίνει και με την ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το τέμενος. Στην ιστορική περιοχή των Εξ'Μαρμάρων, μέρος που και η Ρωμιοσύνη μεγαλούργησε, οι ιδιαιτερότητες μοιάζουν δεκάδες. Το τζαμί του Χεκίμογλου είναι μία από αυτές και μετά το τέλος της namaz, ξεχύθηκα στους δρόμους, συνεχίζοντας την περιπλάνηση έτσι όπως γνωρίζω και όπως αρμόζει στην μοναδική Πόλη: σοκάκι προς σοκάκι, σπιθαμή προς σπιθαμή.

9 σχόλια:

 1. Χρήστος Ι. Δρούγκας - Ναύπλιον03 Φεβρουαρίου, 2014 09:42

  Άντε , και ιμάμης Θοδωρή μου !!!!!
  Νομίζω ότι το τελετουργικό το ξέρεις τέλεια , πλέον.
  Εγώ , την Κυριακή 26/1 εκκλησιάσθηκα στην ίδια γειτοιά,
  την Παναγία των Έξη Μαρμάρων, με τον Σεβασμιώτατο Μύρων
  κ.Χρυσόστομο, τούς πατέρες Κωνσταντίνο, Γεώργιο, Αθανάσιο
  και Στυλιανό. Μας έλειπες !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι και εύκολο το τελετουργικό τους, χαχα.
   Η Παναγία εκεί δίπλα είναι από τους επόμενους σκοπούς μου και κάποια στιγμή με το καλό θα εκκλησιασθώ και εκεί.
   Πολλούς χαιρετισμούς καλέ μου φίλε και μια υπέροχη βδομάδα.
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 2. Γεια σου, Θοδωρή!
  Εγώ νομίζω ότι πλέον γνωρίζεις πολύ καλύτερα και από πολλούς μουσουλμάνους το τελετουργικό τους. Δηλαδή, σε μια σύγκριση μπορείς κάλλιστα να βγεις νικητής... Αν μάθεις και τα λόγια δε, σε βλέπω και δάσκαλο! Χαχαχαχ!
  Στο συγκεκριμένο τζαμί τώρα, μόνο αν μπεις και σε άλλα σημαντικά τζαμιά και με μια απλή, εξεταστική ματιά μπορείς εύκολα να καταλάβεις τις διαφορές τους. Πολύ όμορφο το εσωτερικό του, ιδιαιτέρως φωτεινό και όντως αφήνει περισσότερο χώρο για να προσευχηθεί μεγαλύτερος αριθμός πιστών.
  Σε ζηλεύω πολύ που μπορείς έτσι απλά, παίρνοντας ένα καραβάκι να βρίσκεσαι σε τόσο μαγικά και μαγευτικά μέρη... Το βασίλειό μου θα έδινα για να μπορούσα κι εγώ, να τριγυρνούσα στα σοκάκια της Πόλης πιο συχνά! Προς το παρόν, αρκούμαι στις ολιγοήμερες επισκέψεις μου, αλλά κυρίως με τα εβδομαδιαία ραντεβού μας στα ΧΑΜΠΕΡΙΑ.
  Καλή συνέχεια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπέρα Μαράκι, καλή βδομάδα.
  Σε ευχαριστώ που πάντα συμμετέχεις και μοιράζεσαι και εσύ σκέψεις και εικόνες. Επίσης σε ευχαριστώ για την παρεούλα των προηγουμένων ημερών. Ήταν υπέροχο που μοιραστήκαμε κοινές περιπλανήσεις και χιλιόμετρα περπατήματος στην Πόλη των καρδιών μας.
  Να περνάς καλά και τα λέμε σύντομα και πάλι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θοδωρή καλησπέρα και καλή εβδομάδα !
  Συμφωνώ ότι μακρυά απ΄τις ορδές των τουριστών έχεις την ευκαιρία να παρατηρήσεις καλύτερα έργα τέχνης σαν κι
  αυτό που μας έδειξες σήμερα και, παράλληλα, αν δοθεί η ευκαιρία, να γνωρίσεις λίγο λίγο το τελετουργικό της μουσουλμανικής προσευχής που για μένα προσωπικά έχει κάτι συγκινητικά αυθεντικό που πάντα με εντυπωσίαζε.
  Το συγκεκριμένο τζαμί είναι όπως κι εσύ λες , εξαιρετικά καλαίσθητο στο εσωτερικό, φωτεινό και εξωστρεφές ένω εξωτερικά
  θα το χαρακτήριζα επιβλητικό χωρίς όμως να σε καταπιέζει με τον όγκο του. Ηταν υπέροχη επιλογή και θα φροντίσω στο μέλλον
  να το δω κι από κοντά. Αυτό που με εντυπωσίασε στην Πόλη είναι ο μελετημένος τρόπος που φωτίζουν τα τζαμιά και τους μιναρέδες τη νύχτα με αποτέλεσμα οι φιγούρες τους πάνω στους λόφους να σου υποβάλλουν δέος και θαυμασμό.
  Κάτι ανάλογο εδώ στην Αθήνα δεν υπάρχει, δυστυχώς. Οι όμορφες βυζαντινές εκκλησίες μας στην Πλάκα και στην παλιά αγορά
  με το που πέφτει το σκοτάδι εξαφανίζονται αντί με κάποιο υποβλητικό φωτισμό να διαλαλούν την παρουσία τους και την πορεία τους στο χρόνο. Ακόμα κι αυτή τη Μητρόπολη την έχουν τόσο αδικήσει αντί να της δώσουν την αξία που της πρέπει.

  Θα περιμένω την επόμενη ξενάγησή σου γιατί, ξέρεις ... την Πόλη την γνωρίζουμε τελικά με τα μάτια και τ αυτιά τα δικά σου.
  Λίγο λίγο, με αγάπη και τρυφερότητα.
  Καλό βράδυ σε σένα και σ΄όλη την παρέα
  Στέφη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Στεφανία μου και ευχαριστώ για την επικοινωνία.
   Αν είχαμε παραπάνω καιρό θα περπατούσαμε περισσότερο για να δούμε και την μουσουλμανική πτυχή καλύτερα. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς εδώ θα ασχοληθούμε περισσότερο και με αυτή την πτυχή.

   Γενικά στην Τουρκία δεν μένει τίποτα αναξιοποίητο, και με τα αρνητικά του σε ορισμένους τομείς, αλλά και με ότι θετικό συνεπάγεται.

   Να είσαι καλά και σου εύχομαι καλή βδομάδα.
   Τα λέμε σύντομα και πάλι, είτε στην επόμενη ανάρτηση είτε θα μιλήσουμε μέσω e-mail.

   Θοδωρής

   Διαγραφή
 5. Σε αποσταση μερικων εκατονταδων μετρων υπαρχει το τζαμι Koca Mustafa Pasa.Προκειται για τον Αγιο Ανδρεα Εν τη Κρισει,βυζαντινη εκκλησια που μετατραπηκε σε τζαμι το 1489.Με χαρα θα διαβασω μελλοντικη αναρτηση σου για τον εν λογω ναο.Τασος.Θεσσαλονικη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μην προτρέχεις στην αποκάλυψη μελλοντικών θεμάτων και αναρτήσεων, χαχα.

   Όταν μετά χαράς θα διαβάσεις την μελλοντική ανάρτηση, να γνωρίζεις οτι μετά χαράς την παρουσίασα γράφωντας.

   Πολλούς χαιρετισμούς,
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 6. Ακόμη μια ομορφιά -διαφορετική αυτή- ...
  μέσα από τα μάτια τα δικά σου!

  Ε.-

  Υπέροχη παρουσίαση!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή