Επίσημα βρισκόμαστε ήδη στην καλοκαιρινή περίοδο, κάτι που σημαίνει πως οι επισκέψεις στα γειτονικά Πριγκηπονήσια πληθαίνουν και σίγουρα παρά την έξαρση της τουριστικοποίησης των τελευταιών ετών, πρόσφιλη επιλογή παραμένει το νησί της Πριγκήπου. Φτάνοντας στο νησί, η ακολουθία έχει ως εξής: περπάτημα- προσκύνημα-ανάπαυση, η οποία περιλαμβάνει πάντα στην περιποίηση και τα μεζεδάκια της κυρίας Νατζιέ.
|
Τα νησιά προσφέρουν πάντα διαφορετικές εικόνες από την χαοτική μεγαλούΠολη |
Φυσικά η περιπλάνηση στους δρόμους και στα μονοπάτια της Πριγκήπου γίνεται με φιλοζωική προσέγγιση, μην υποβάλλοντας τα άλογα στην κούραση του βάρους και των καιρικών συνθηκών. Έτσι λοιπόν προτιμώ να περπατώ και να κουράζω τα δικά μου πόδια και να τα βλέπω ανέμελα στα δάση της Πριγκήπου, παρά ζωσμένα τις άμαξες να σιγολιώνουν στο λιοπύρι.
|
Η ομορφιά της μητέρας φύσης |
|
Παραμελημένο γήπεδο υπό το βλέμμα μοναχικού αγάλματος |
Ακόμα κι αν η πολυκοσμία στην Πρίγκηπο έχει αυξηθεί υπερβολικά τα τελευταία χρόνια, παρ'όλα αυτά η εικόνα της σε σχέση με την Πόλη παραμένει εκ διαμέτρου αντίθετη.
|
Οι πράσινοι λόφοι πνίγουν το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου. Στο βάβος τμήματα της ασιατικής πόλης |
Δεν ακολουθώ σχεδόν ποτέ την πορεία που χρησιμοποιούν οι αμαξάδες και οι τουρίστες μα προτιμώ άλλα στενά και δρόμους, που με την σειρά τους οδηγούν έξω από τις εγκαταστάσεις του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου. Παρατηρώντας κάθε φορά με θαυμασμό το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης, σκέφτομαι όσες δαιδαλώδεις πτυχές και ιστορίες το συνοδεύουν αλλά και αυτοπροτρέπομαι να ετοιμάσω στο άμεσο μέλλον μια περιεκτική παρουσίαση γύρω από αυτό.
|
Το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου... |
|
....επέστρεψε στον νόμιμο κάτοχό του αλλά τα ίχνη της εγκατάλειψης λόγω του παρελθόντος παραμένουν |
Όσο ανηφορίζω τους πράσινους λόφους, συχνά ξεπετάγονται πίσω μου τμήματα της Πόλης. Η αλλαγή στην όψη της είναι εντυπωσιακή και καθημερινή. Θυμάμαι οτι δεν έχουν περάσει και πάρα πολλά έτη από τότε που ελάχιστοι ουρανοξύστες υψώνονταν στην ασιατική πλευρά, ενώ τώρα δεν διστάζω να ισχυριστώ οτι μπορεί να πλησιάζουν τριψήφιο αριθμό. Εξάλλου είτε θα διπλασιαστεί ο πληθυσμός της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας μέσα τις επόμενες δεκαετίες, είτε θα καταρρεύσει ένας από τους ακρογωνίαιους οικονομικούς λίθους μέσω των κατασκευαστικών έργων και εταιριών.
|
Τα σύγχρονα και διαρκώς μεταβαλλόμενα ασιατικά προάστια |
Στην κορυφή ενός από τους λόφους βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος, ο Κουδουνάς, ο τελικός προορισμός της περιπλάνησης στους δρόμους και τους λόφους της Πριγκήπου (διάβασε
εδώ περισσότερα για τον Άι-Γιώργη ).
|
Προσευχόμενοι και προσκυνητές από όλη την Τουρκία αλλά και το εξωτερικό καταφθάνουν στο Άγιο Γεώργιο |
Με το τέλος του προσκυνήματος και πριν αρχίσει η κάθοδος προς το λιμάνι της Πριγκήπου, σίγουρα αξίζει μια επιπλέον στάση στο διπλανό εστιατόριο, για χαλάρωση, ανάπαυση και ανάκτηση δυνάμεων χάρις στον όμορφο χώρο, την υπέροχη θέα και τις νοστιμιές της κυρίας Νατζιέ.
|
Η είσοδος που οδηγεί στο εστιατόριο |
Και πως να αρνηθεί κανείς να αφιερώσει μερικές από τις στιγμές του, όταν από την μία πλευρά βρίσκεται ο ιερός χώρος της Μονής και από την άλλη το γαλάζιο της θάλασσας του Μαρμαρά.
|
Τα λίγα και λαχταριστά καλούδια ως γνώμονας για άριστη ποιότητα και γεύση |
Διαλέγοντας ένα από τα καλύτερα τραπέζια, οι επιλογές μου είναι συνήθως οι ίδιες. Εξάλλου ο κατάλογος είναι σχετικά μικρός, κάτι που πιστοποιεί την ποιότητα και τον προσεγμένο τρόπο παρασκευής αλλά και οτι τις περισσότερες φορές η απλότητα είναι αυτή που κάνει την διαφορά. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η υπέροχη γεύση και η "τιμιότητα" σε ότι προσγειωθεί στο τραπέζι μου.
|
Τα μεζεδάκια της κυρίας Νατζιέ είναι τόσο νόστιμα που θαρρεί κανείς οτι όλες οι γάτες του νησιού έχουν μαζευτεί στον λόφο του Άι-Γιώργη. Ελαφρώς αγενείς δεν διστάζουν να μοιραστούν τις καρέκλες μαζί σας, εκλιπαρώντας για μερικές λιχουδιές |
Ακολουθώντας τις σταθερές επιλογές μου και αφήνοντας τα υπόλοιπα στην κρίση της κυρίας Νατζιέ, τα λεπτά περνάν σαν δευτερόλεπτα. Εξάλλου οι εικόνες που παρουσιάζονται μπροστά μου είναι τόσο όμορφες, με τα χρώματα του ουρανού να εναλλάσσονται και τα χάδια του ανέμου να σμίγουν με τα γαλάζια νερά της Προποντίδας να δίνουν τις καλύτερες προυποθέσεις για φωτογραφίες.
|
Οι εναλλαγές των συννέφων με τον ήλιο και τα χάδια του ανέμου στα κύματα, δημιουργούν αποχρώσεις σαν σε πίνακα ζωγραφικής |
|
Πλοία έξω από το Pendik μου θύμισαν εικόνες από ταινίες ως τριήρεις που ετοιμάζουν απόβαση στις ασιατικές ακτές |
Μερικές ακόμη φωτογραφίες και ακολουθεί η άφιξη της παραγγελίας στο τραπέζι μου. Εκτός από μερικές εναλλασσόμενες και εποχιακές προσθήκες, οι επιλογές είναι πάντα οι ίδιες: Τυροπιτάκια, Paçanga και οι φημισμένοι κεφτέδες της Νατζιέ.
|
Τα τυροπιτάκια της κυρίας Νατζιέ είναι αφράτα, πλούσια σε υλικά και σε γεύση |
Ακόμα δεν έχω αξιωθεί να δοκιμάσω όλα όσα σίγουρα θα έχει θελήσει να μου προσφέρει η κυρία Νατζιέ αφού και εγώ με την σειρά μου παραμένω προσκολλημένος στα κεφτεδάκια της. Ζουμερά, με πλούσια γεύση, υφή και αρκετά μπαχαρικά, θυμίζουν περισσότερο λιχουδιές που όλοι μας θυμόμαστε από οικογενειακά τραπέζια και αγαπημένα πρόσωπα και όχι τα τυποποιημένα, άνοστα προιόντα που όλο και περισσότερο βρίσκουν θέση στην καθημερινότητα μας.
|
Σουλουπώνοντας λίγο τα πράγματα για λόγους φωτογραφικούς |
|
Να και έφτασε και η πατσάνγκα |
|
Πρώτο τραπέζι...με την θάλασσα του Μαρμαρά ως το καταλληλότερο φόντο, μου έρχεται κομμάτι δύσκολο να πάρω τον δρόμο της επιστροφής |
Και σαν η απολαυστική περιποίηση της κυρίας Νατζιέ φτάσει στο τέλος της, επιβάλεται το πέρασμα από το "αρχηγείο" της για τις ευχαριστίες, λίγα λόγια και προτροπές για ανάλογη συνέχεια και κουράγιο στις απαιτήσεις του ωραρίου και των υποχρεώσεων.
|
Η κυρία Νατζιέ με μερικές από τις παραγγελίες εν αναμονή. Ευχαριστώ για την περιποίηση και εις το επανιδείν |
Κατηφορίζοντας τον λόφο του Άι-Γιώργη, πέρασα από το Λούνα Πάρκ και μετά ξαναχάθηκα στο δάσος, στα μονοπάτια, στα υπόλοιπα μοναστήρια και ξωκκλήσια της Πριγκήπου. Η κυρία Νατζιέ με τα μεζεδάκια της είχε φροντίσει να μου δώσει ενέργεια και δύναμη για επιπλέον περιπλανήσεις.
Πὲς καὶ κάτι γιὰ τὴν Χάλκη. Ειδικὰ γιὰ τὴν χειμωνιάτικη Χάλκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘὰ τὸ χρειαστῶ...
Νῖκος
Καλησπέρα Νίκο μου...για εκεί θα σου κάνω ιδιαίτερα...χαχα.
ΔιαγραφήΤα υπόλοιπα τα λέμε στο μείλ.
Πολλούς χαιρετισμούς.
Οι γονείς της Κας Νατζιέ [ ο παπούς Σαλή και η γιαγιά Γιολσούν ] κράτησαν
ΑπάντησηΔιαγραφήτο Μοναστήρι ανοικτό για - σχεδόν - 30 χρόνια , από την στιγμή που εκοιμήθη
ο τελευταίος μοναχός της συνοδείας του γέροντα Διονυσίου , μέχρι την εγκατάσταση
της σημερινής αδελφότητας του γέροντα Εφραίμ .[ Βλέπε άρθρο κ. Χρ.Δρούγκα ,
συνημμένο στην ανάρτηση των ΧΑΜΠΕΡΙΩΝ " Στα ίχνη του μακρυνού συγγενή " ]
Ο Θεός να αναπαύει τον παπού Σαλή και νάχει καλά τη γιαγιά Γιολσούν .
Μεγάλη η προσφορά τους !!!!
Απο τετοιες μικρες και συγκινητικες ιστοριες μπορουμε να καταλαβουμε οτι μπορουμε να συνυπαρχουμε ολοι μαζι.Οι ανθρωποι ειναι παντου ανθρωποι.Το πως καλλιεργεις τη διανοια σου και τι τρεφεις στο μυαλο σου εχει σημασια.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ και τους δύο για την συχνή παρουσία στον σχολιασμό, τις πληροφορίες, τις στιγμές και τα λόγια. Χαιρετισμούς και στους δύο σας.
ΔιαγραφήΚαλο καλοκαίρι,γεμάτο όμορφες διαδρομές,ψυχικές αναστάσεις και χρονο για παρεΐστικες νόστιμες μαζωξεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Μαρία. Ότι πρέπει για τούτη την περίοδο. Από και έπειτα οι αποδράσεις στα νησιά είναι συχνές και όλοι τις επιδιώκουν. Και όταν μάλιστα συνδυάζονται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, τόσο καλύτερα.
ΔιαγραφήΠολλές καλησπέρες.
Θοδωρής
Υπεροχη περιηγηση.Μου βαζεις ολο μεζεδακια Θοδωρη μου και μετα μας τι λες που βαζουμε κιλα οταν ερχομαστε στη Πολη!Που να αντισταθεις?Η κυρια Νατζιε σιγουρα κανει υπεροχα εδεσματα.Ελπιζω στο προσεχες μελλον να τις απολαυσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτέλιο...βλέπω να αποβιβάζεσαι στην Πρίγκηπο πάλι με πολυπληθή παρέα. Τουλάχιστον αμοληθείτε στους διάφορους λόφους και μετά το προσκύνημα στην Μονή, συνάντηση στης κυρίας Νατζιέ. Για καθετί άλλο, θα σου βάλω αδικαιολόγητη απουσία :-)
ΔιαγραφήΤους χαιρετισμούς μου στην Θεσσαλονίκη
Μαγεία,ονειρεμενο ρεπορτάζ μ'εστηλες 50χρονια πισω στην νησιωτικη μου πατριδα όταν ειδα και την Αντιροβυθο καταπρασινη ,που στον καιρο μου ειχε μονο ένα δενδρο τ'αχασα,εκει πηγενα με το βαρκακι μου για ψαρεμα..Να εισαι παντα καλα
ΑπάντησηΔιαγραφή....
Γεία σου Μάκη. Χαίρομαι που έφερα αναμνήσεις και εικόνες στο προσκήνιο.
ΔιαγραφήΑπό την ενασχόληση μου με την θεματολογία αναρτήσεων: "Τότε και τώρα" έχω και εγώ παρατηρήσει οτι κυρίως οι περιοχές εκτός Πόλης έχουν πρασινίσει πάρα πολύ σε σχέση με το παρελθόν.
Καλό σου βράδυ
Ανάλαφρη, δροσερή, ευχάριστη, αναζωογονητική βόλτα. Ότι έπρεπε με τόση ζέστη που κάνει. Πολύ καλή η επιλογή σου, όπως πάντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην κα Νατζιέ δεν την έχω γνωρίσει, αν και έχω επισκεφθεί το Μοναστήρι δυο φορές, αλλά έχω ακούσει πολλά για αυτήν και την οικογένειά της, από κοινό μας γνωστό. Την επόμενη φορά, πρώτα ο Θεός, πρέπει οπωσδήποτε να απολαύσω και εγώ όσα φτιάχνουν τα χρυσά της χεράκια.
Από σένα περιμένουμε να απολαύσουμε, σε επόμενη ανάρτηση, το υπόλοιπο της βόλτας σου στην πανέμορφη Πρίγκηπο.
Καλή συνέχεια!
Γειά σου Ελένη. Έχουμε μπεί επίσημα στην καλοκαιρινή περίοδο και όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος οι ρυθμοί πέφτουν. Έτσι θεώρησα καλή επιλογή το συγκεκριμένο θέμα και ανάρτηση. Είναι κάτι διαφορετικό και ανάλαφρο σε αντίθεση με τις αναρτήσεις των τελευταίων μηνών.
ΔιαγραφήΆντε με το καλό στην Πρίγκηπο και να κάνεις και εσύ, όπως και οι υπόλοιποι ένα ευχάριστο πέρασμα από την κυρία Νατζιέ.
Φιλιά στον Πόρο
Ωραία δροσερή και άκρως καλοκαιρινή η σημερινή ανάρτηση σου. Και πολύ ενδιαφέρουσα. Αλλά πιο ενδιαφερουσα ηταν η φωτογραφία με το μενού και τις τιμες... και ευχαριστώ τον ανώνυμο για τις έξτρα πληροφορίες. Αντε να δώσει ο Θεός να βρεθούμε σύντομα και εκεί. Καλό καλοκαίρι να έχεις φίλε
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεία σου Γιάννα μου. Ενδιαφέρουσα η φωτογραφία με το μενού για τις τιμές ή για την πορεία που έχουν ακολουθήσει γενικότερα στην σημερινή Πόλη;
ΔιαγραφήΜε το καλό κι εσύ στην Πόλη και τα νησιά.
Καλό καλοκαίρι και σε εσένα και πολλούς χαιρετισμούς και εκεί στα ορεινά που βρέθηκες πρόσφατα.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή3 φορές ανέβηκε το σχόλιο μου αυτή την φορά. ..αντε και περισσότερες την επόμενη. .. δεν καταλαβαίνω πως συμβαίνει αυτό. ... αλλά είναι για να σου δίνει πατημα να με πειράζεις. ..χαχαχαχαχαχαχα. ..Καληνύχτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τις εκατοστήσεις...χαχα...πάντως συμβαίνουν αυτά συχνά και για αρκετούς λόγους που οφείλονται συνήθως στην πλατφόρμα του blogger. Το πείραγμα δε το γλυτώνεις πάντως.
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ
Φίλε Θοδωρή,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα με την σημερινή σου περιήγηση. Δοκίματα τα εδέσματα της κυρίας και ήταν εκπληκτικά. Πιθανό να δημιουργείται το απολαυστικό του φαγητού και από την εκπληκτική θέα.
Από 10/7 ως 15/7 θα βρίσκομαι στην Πόλη με τη χορωδία του Βυζαντινού Αναλόγιου της Καλαμαριάς.
Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά για μας να βρεθούμε, αν είναι αυτό δυνατό.
Αν ναι στείλε μου πληρφορίες για το που και πως.
Καλό καλοκαίρι,
ΧΡΗΣΤΟς ΤΖΙΚΑΣ
ΑΝΩ ΠΟΛΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καλησπέρα Χρήστο μου. Δεν είχα αμφιβολία για την κρίση μου, διαφορετικά δεν θα έκανα τον κόπο, ούτε θα είχα την όρεξη να γράψω για την κυρία Νατζιέ. Χαίρομαι όμως που και εσύ βγαίνεις δημόσια με την ίδια άποψη.
ΔιαγραφήΔυστυχώς το διάστημα που έρχεσαι θα είμαι στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι είναι ήδη μέσα μου και με τραβά προς την πατρίδα και με διάθεση: "καλοκαιρινές διακοπές για πάντα"
Καλό καλοκαίρι και πολλούς χαιρετισμούς στην Θεσσαλονίκη
Καλημέρα στον Θοδωρή , καθώς και σε όλους τους Χαμπεριώτες.Παίρνοντας αφορμή από την φωτογραφία της Αντιροβύθου και το σχόλιο του αγαπητού κυρίου Τινιακού ,θα αναφερθώ στο μικρό αυτό νησάκι.Η Ερεβινθώδης νήσος κατά τον Πλίνιο, Τερέβυνθος και Αντιρόβυθος,καθώς και Tavsan Adasi για τους Τούρκους είναι ένα νησάκι το οποίο ήταν γεμάτο με κουνέλια μέχρι πρίν απο μερικές δεκαετίες,εξού και η Τουρκική ονομασία.Ο πιο επώνυμος που προσέδωσε αίγλη στο ταπεινό αυτό νησάκι ήταν ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιγνάτιος.Ο Ιγνάτιος ήταν γιός του αυτοκράτορα Μιχαήλ Ραγκαβέ .Οταν ο Μιχαήλ καθαιρέθηκε και εστάλη μοναχός στην Πρώτη , τα δυό του αγόρια Νικήτας και Θεοφύλακτος ευνουχίστηκαν και εκάρησαν μοναχοί.Ο Νικήτας 14 ετών πήρε το όνομα Ιγνάτιος και εγκαταστάθηκε στη Βυζαντινή Μονή της Αντιροβύθου.Αργότερα η αυτοκράτειρα που έθεσε τέλος στην εικονομαχία Θεοδώρα τον έκανε Πατριάρχη , αλλά ο γιός της Μιχαήλ ο Μέθυσος ,ελαφρώς ανισόρροπος τον καθαίρεσε και τον εξόρισε αρχικά πάλι στην Αντιρόβυθο και μετά στο Ανατολικό Καβάκι , μέσα σε σταύλους και σαρκοφάγους νηστικό,μεχρι που διέταξε την τύφλωσή του.Ο Ιγνάτιος διέφυγε στην Κύζικο μέχρι την βίαιη θανάτωση του Μιχαήλ.Ο διάδοχος του Βασίλειος ο Μακεδών τον ανακάλεσε για να γίνει για δεύτερη φορά Πατριάρχης.Κλείνοντας το σχόλιό μου θα ήθελα να προσθέσω ότι όλα τα νησιά του συμπλέγματος των Πριγκηπονήσων αποτέλεσαν τόποι εξορίας Αυτοκρατόρων και Πατριαρχών κατά την Βυζαντινή περίοδο.Τάσος.Θεσσαλονίκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως δεν ευνουχίσθηκαν οι Θεοφύλακτος και Νικήτας ;
ΔιαγραφήΗ Εκκλησία δεν χειροτονεί ευνούχους , αλλά κάνει
εξαίρεση και τους δέχεται ως Μοναχούς , μόνον .
Μπορείτε να ελέγξετε την πηγή σας.
Καλησπέρα, Θοδωρή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα μια εκδρομή στην Πρίγκηπο ενδείκνυται για ένα διάλειμμα από την πολύβουη Πόλη. Εικόνες όπως το απέραντο γαλάζιο, το πράσινο, οι άμαξες, τα άλογα και κυρίως η απουσία αυτοκινήτων και του θορύβου της μεγαλούπολης είναι πράγματα που σε τραβάνε. Και φυσικά η απαραίτητη επίσκεψη στον Άι Γιώργη! Όλα αυτά τα έχω δει, αυτό που όμως δεν έχω κάνει και από ό,τι διαβάζω, κακώς δεν το έχω κάνει μέχρι τώρα, είναι η γαστριμαργική επίσκεψη στην κα. Νατζιέ! Ευτυχώς που υπάρχεις κι εσύ και μαθαίνουμε τέτοιες και άλλες γωνιές της Πόλης.
Ευχαριστούμε για αυτό το χαλαρωτικό διάλειμμα, που τόσο το έχουμε ανάγκη!!!
Τα λέμε στο επόμενο, Θοδωρή!!!
Την επόμενη φορά που θα έρθεις θα σε πάω και εκεί...άσε που θεωρώ οτι θα αρχίσεις να έχεις και ζήλιες...ξέρεις από που :-)
ΔιαγραφήΤα λέμε στο επόμενο Μαράκι και πολλά φιλιά
Τι ωραία ανάρτηση Θοδωρή! Νομίζω πως βρήκαμε ένα γαστρονομικό διαμάντι στην Πρίγκηπο, τόσο διαφορετικό από τα τουριστικά, πανάκριβα και σε κάποιες περιπτώσεις αμφιβόλου ποιότητας εστιατόρια της παραλίας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Διονυσία μου...έτσι είναι...ένα από λίγα πράγματα που έχουν διατηρηθεί αυθεντικά στην Πρίγκηπο βρίσκονται σε εκείνον τον αγιασμένο λόφο.
ΔιαγραφήΚαλώς να φτάσεις ως εκεί την επόμενη φορά