Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Αντίο κύριε Μπορνόβα

Την Τρίτη που μας πέρασε, έλαβε μέρος στο Σισμανόγλειο Μέγαρο μία ιδιαίτερη εκδήλωση. Ο γενικός μας Πρόξενος στην Πόλη, Βασίλης Μπορνόβας, αποχαιρέτησε τους τούρκους σπουδαστές της ελληνικής γλώσσας. Ήταν μία θερμή βραδιά και η συγκίνηση ήταν αισθητή και στις δυό πλευρές.
Η γεμάτη, από τους τούρκους σπουδαστές, αίθουσα του Σισμανόγλιου
Ύστερα από περίπου 3 χρόνια ο Πρόξενος μας αποχωρεί απο την Πόλη και κατηφορίζει προς το παρόν στην Αθήνα. Είχε μόνο καλά λόγια να πει για όλα όσα έζησε στην Πόλη σε αυτά τα χρόνια και παρ'ότι στεναχωρημένος, φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ένιωσε την Πόλη σπίτι του.

Ο σπουδαίος αυτός διπλωμάτης κατάφερε να φέρει τους ανθρώπους πιο κόντα, προσφέροντας γνώση στους Τούρκους της Πόλης. Στον καιρό που βρέθηκε εδώ, κατόρθωσε να πραγματοποιηθούν δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, κάτι που πριν και ως μερικά χρόνια απαγορεύονταν σε ιδιωτικά ιδρύματα και φροντιστήρια. Και όπως και ο ίδιος έχει τονίσει: η γνώση καταρίπτει τις προκαταλήψεις.
Με πολύ δουλειά αλλά και με πείσμα ενάντια στην έντονη κριτική, μέχρι και για πράκτορα της ΕΥΠ τον κατηγόρησαν, το έργο του στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα μαθήματα των ελληνικών. Τα αποτελέσματα ήταν μεγαλύτερα και των καλυτέρων προσδοκιών. Οι τούρκοι Πολίτες αγκάλιασαν αυτήν την πρωτοβουλία του Προξενείου. Η συμμετοχή ήταν απίστευτα υψηλή.
Τον λόγο πήραν και οι ίδιοι οι μαθητές που μίλησαν με τα καλύτερα λόγια, τόσο για τον ίδιο τον πρόξενο όσο και για το πρόγραμμα εκμάθησης. Λόγια και σκέψεις όπως: Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα..., νοιώθουμε την Ελλάδα μέσα μας..., είμαστε ευτυχισμένοι που βρεθήκαμε εδώ..., θα μας λείψετε..., ευχόμαστε τα μαθήματα να συνεχιστούν...δεν έλειψαν από τη εκδήλωση.
Αντίο σας κύριε Μπορνόβα
Εύχομαι στον κύριο Μπορνόβα ότι καλύτερο σε όλα όσα κάνει στο μέλλον, μεγάλες ευχαριστίες για την προσφορά του στον Ελληνισμό της Πόλης και να ξέρει οτι όπως αυτός αγάπησε την Πόλη, έτσι και η Πόλη τον αγάπησε και τον έβαλε στην αγκαλιά της.

2 σχόλια:

 1. Γεια σου, Θοδωρή!
  Ψάχνοντας το "παρελθόν" έπεσα σ΄αυτήν την ανάρτηση και χάρηκα για δύο πράγματα: για τα μαθήματα ελληνικών με την πρωτοβουλία του κ. Μπορνόβα και ότι βλέπω την Ντουιγκού να ποζάρει σε μια φωτογραφία όλο καμάρι!!!
  Όσο για μένα, θα αρκεστώ μόνο να σου πω: και τι δεν θα έδινα να δίδασκα στο Σισμανόγλειο!
  Τα ξαναλέμε, είτε στο παρόν είτε στο παρελθόν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι μόνο και την Ντουιγκού αλλά και την Νεσέ. Πολύ οικογενειακή υπόθεση.
   Ωραίες μέρες και ο κ. Μπόρνοβας υπέροχος άνθρωπος.
   Να το δώ και αυτό, να σου αφιερώσω μία ανάρτηση. Χαχα.
   Τα λέμε σύντομα και πάλι Μαρία μου.
   Φιλιά

   Διαγραφή