Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Τα ευλογημένα υπόγεια της Πόλης

Υπάρχει η γνωστή φράση που αναφέρει πως "όταν κάτι δεν φαίνεται, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει" και αυτή η ρήση με συνοδεύει σε κάθε περιπλάνηση στην Πόλη. Με μεγάλη παρατηρητικότητα και διάθεση για ανακάλυψη, βρέθηκα να περπατώ στα σοκάκια της ιστορικής χερσονήσου, στην συνοικία που άλλοτε ονομάζονταν Χαλκοπράτεια επειδή εδώ ανθούσε η παρασκευή και το εμπόριο χάλκινων αντικειμένων στην μεγαλύτερη διάρκεια της χιλιόχρονης Αυτοκρατορίας. Εδώ που σήμερα χτυπά η τουριστική καρδιά της Πόλης, κάποτε εκτός από εμπορικό κέντρο και σημείο εγκατάστασης δεκάδων εργαστηρίων παραγωγής βρίσκονταν ένας από τους σημαντικότερους ναούς της Βασιλεύουσας, ο ναός της Θεοτόκου των Χαλκοπρατείων.
Σε ακριβώς αυτό το σημείο βρίσκονταν ο ναός της Θεοτόκου των Χαλκοπρατείων
Η ίδρυση του ναού έγινε πιθανόν το 448 από τον Θεοδόσιο Β' ή την αδερφή του, ενώ ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η ίδρυση να πραγματοποιήθηκε μερικές δεκαετίες αργότερα από την σύζηγο του Αυτοκράτορα Λέοντα Α'. Σίγουρα ο Βασίλειος Α' τον ανακαίνισε και τον καλλώπισε ενω μία ακόμη βεβαιότητα είναι πως η Θεοτόκος των Χαλκοπρατείων ήταν η σημαντικότερη εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία ως την ίδρυση του ναού της Παναγιάς των Βλαχερνών.
Εδώ εορτάζονταν με μεγαλοπρέπεια ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου υπό την παρουσία Αυτοκρατόρων και σε αυτή την ιστορική εκκλησία φυλάσσονταν ιερά κειμήλια του Χριστιανισμού όπως Λείψανα Αγίων αλλά και η Τίμια Ζώνη και η Εσθήτα της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Επίσης εδώ στεγάσθηκε ο Πατριαρχικός ναός για 5 έτη μετά τις καταστροφές που προξένησε η στάση του Νίκα το 532 στην Αγία Σοφία και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκε σε τούτον τον ναό η Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης του 536 με συμμετοχή και του Πάπα Αγαπητού Α' όπου αφορίστηκε ο Πατριάρχης Άνθιμος Α' και αναθεματίστηκε ο μονοφυσιτισμός.
Οι αιώνες της ακμής, της παρακμής, των Αλώσεων και την εναλλαγής των αυτοκρατοριών παρήλθαν και τίποτα δεν απέμεινε από την ιστορική εκκλησία. Δεν άντεξε ούτε καν το μεσκίτι που ανεγέρθηκε στην θέση της στα οθωμανικά χρόνια. Τον μουσουλμανικό ναό διαδέχθηκε....χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και ο συμβολισμός των υλικών προτεραιοτήτων των κοινωνιών (ανεξαρτήτως χωρών) είναι εμφανής, μαρτυρά το πνευματικό και ψυχικό τέλμα αλλά και το αδιέξοδο να διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Οτι απόμεινε πλέον από τον ναό είναι οι ελάχιστες ενδείξεις της άνω φωτογραφίας.
Κάπου εδώ θα μπορούσε να τελειώσει μια συνηθισμένη ανάρτηση με αναμασημένες πληροφορίες και αναφορές που κοσμούν δεκάδες έγγραφα.
Μα η δική μου επιθυμία δεν σταματά εκεί και κανένα κιτάπι δεν μοιάζει να φτάνει σε αξία την προσωπική μου εμπειρία και συναισθήματα.
Η Βασιλεύουσα μοιάζει να με έχει εδώ και καιρό καταλάβει, αγαπήσει και φροντίζει να μου φανερώνει το πραγματικό της πρόσωπο.
Μπορεί λοιπόν η εκκλησία της Θεοτόκου των Χαλκοπρατείων να έχει πλέον καταστραφεί όμως κάτω από την Πόλη υπάρχει μια άλλη Πόλη ίσως πολύ πιο μαγευτική και ευτυχώς υπάρχουν ακόμα "μονοπάτια" που οδηγούν στα ευλογημένα χώματα της. Και κάθε φορά που κατηφορίζω τις διόδους στα έγκατα της γης, νοιώθω όλο και περισσότερο τυχερός και τιμημένος.
Κατηφορίζοντας για ακόμη μια φορά στα υπόγεια "μονοπάτια"...
...και όσο πιο βαθιά στα έγκατα της Πόλης τόσο πιο δυνατά συναισθήματα με κυριεύουν
Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια και νοιώθωντας την ατμόσφαιρα να αλλάζει με την χαρακτηριστική μυρωδιά που συναντώ σε όλα τα υπόγεια να διαπερνά τα ρουθούνια μου, αναλογίστηκα την αλλαγή της μορφολογίας του εδάφους αφού αυτό που τώρα βρίσκεται αρκετά μέτρα μέσα στην γη, κάποτε ήταν στην επιφάνεια ως μέρος του ναού της Θεοτόκου των Χαλκοπρατείων. Επίσης η κλίση του εδάφους στην Επτάλοφο είναι τόσο μεγάλη και ιδιόμορφη και δημιουργεί αρκετές φορές ακραίες εντυπώσεις αφού συναντά κανείς πράγματα που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί που τώρα στέκουν.
Και όταν τα σκαλοπάτια τελείωσαν, ακολούθησε ένας ανοιχτός χώρος και αμέσως είχα καταλάβει που βρισκόμουν. Έκανα τον Σταυρό μου αφου βρισκόμουν σε ιερό χώρο. Μπορεί ο κυρίως ναός της Θεοτόκου των Χαλκοπρατείων να έχει καταστραφεί αλλά το παρεκκλήσι έχει διασωθεί στο υπέδαφος.
Οροφή στα έγκατα της Πόλης
...και συναισθήματα ευλάβειας και δέους να με κυριέυουν
Το κτίσμα που βρέθηκα είναι ένα από τα παρεκκλήσια του ναού και συγκεκριμένα το παρεκκλήσι του Αγίου Ιακώβου ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως εδώ βρίσκονταν και το Βαπτιστήριο της Θεοτόκου των Χαλκοπρατείων.
Άρχισα να παρατηρώ κάθε σπιθαμή τριγύρω μου και αμέσως απομεινάρια τοιχογραφιών με περικύκλωσαν μα και άλλα περάσματα με βοήθησαν να κατανοήσω την δομή του κτίσματος αλλά και την αρχική θέση του κυρίως ναού. Το συγκρότημα που αποτελούνταν από τα παρεκκλήσια, τον χώρο του Βαπτιστηρίου και τον ναό της Θεοτόκου ήταν κατασκευασμένο τουλάχιστον σε 2 επίπεδα λόγω της κλίσης του εδάφους. Αυτό από μόνο του είναι αρκετά πρωτότυπο και δεν θυμάμαι να έχω ξανασυναντήσει ποτέ κάτι παρόμοιο.
Φωτοστέφανο Αγίου
Τοιχογραφίες με επιγραφές να διαφαίνονται και με την φαντασία να οργιάζει. Το γαλάζιο της τοιχογραφίας σαν μια επουράνια αγκαλιά που με τυλίγει
Ξαφνικά ανακάλυψα οτι δεν ήμουν ο μόνος επισκέπτης στην υπόγεια εξερεύνησή μου. Μία γάτα είχε εμφανιστεί από το πουθενά, τριγυρνώντας από γωνιά σε γωνία και ανάμεσα στα περάσματα του χώρου. Σε ένα από αυτά τα περάσματα στάθηκε για κάμποση ώρα ώστε να μου προξενήσει εντύπωση. Το πέρασμα είχε σφραγισθεί και η γάτα μάλλον φάνηκε να απορεί για κάτι που έστεκε εκεί που δεν θα έπρεπε.
Αρκετά περάσματα οδηγούν σε άλλους χώρους...
...μα τα περισσότερα έχουν σφραγισθεί. Κάποτε από εδώ τραβούσε για την εκκλησία
Και άλλες σφραγισμένες διόδοι, όλα πλέον μέρος της υπόγειας Πόλης
Σημείο από την οροφή με τα χαρακτηριστικά μεγαλύτερα κενά στο μέσον της, μαρτυρούν οτι το κτίσμα ανήκει στην πρώιμη βυζαντινή αρχιτεκτονική
Πλαίσιο με Σταυρούς περικυκλώνει ένα ακόμη φωτοστέφανο
Σε κάθε μου βήμα μορφές Αγίων με συνοδεύουν
Στο μέσον του παρεκκλησίου μια χαραμάδα στο δάπεδο μου έδωσε να καταλάβω οτι κάτω από τα πόδια μου το βάθος συνεχίζονταν και πιθανόν να υπάρχουν κρύπτες που οδηγούν ακόμα βαθύτερα στα έγκατα της Πόλης. Σκέφτηκα πως "ακόμα και δεκάδες μέτρα να κατέλθω, οι ανεξάντλητες ιδιαιτερότητες της Κωνσταντινούπολης θα με περιτριγυρίζουν", αναγκασμένος να ξαποστάσω για λίγο ώστε να βάλω σε μια σειρά τα συναισθήματα και τις εικόνες που μόλις είχα αντικρίσει.
Κάτι σαν κρύπτη στο παρεκκλήσι. Το βάθος φαίνεται να συνεχίζει αρκετά μέτρα
Πέρασμα σε διπλανό κτίσμα. Πιθανόν να πρόκειται για το δεύτερο παρεκκλήσι της Αγίας Σορού
Σταυροί σε κάθε γωνιά στα έγκατα της Βασιλεύουσας
Στην κορυφή του μικρού ημιτρουλίου τρείς Άγιες μορφές ίσως μόλις να διακρίνονται μα στην δική μου ματιά διαγράφονται πεντακάθαρα
Κάθε φορά που βρίσκομαι σε μυστικά υπόγεια της Πόλης, νοιώθω τα ίδια μοναδικά συναισθήματα που τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να περιγράψω. Και κάθε φορά που ετοιμάζομαι να ανέβω στην επιφάνεια της γης, γνωρίζω τις εικόνες που θα αντικρίσω και πάλι. Τουρίστες να περιφέρονται απροσανατολισμένοι, μαγαζάτορες να προσμένουν πελάτες, επισκέπτες να πίνουν τον καφέ τους ανυποψίαστοι και τουρίστες προς αναζήτηση σουβενίρ, ειδών ρουχισμού, μπακλαβάδων και λουκουμιών λίγο πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Τελικά ίσως είναι καλύτερα αυτά τα υπόγεια να παραμείνουν μακρυά από όλους αυτούς. Κρυμμένα και άγνωστα για να προστατευθούν από την περαιτέρω αλλοίωση που προξενούν οι σύγχρονες ανάγκες και προτεραιότητες. Εδώ δεν είναι χώρος για εστιατόρια, πισίνες, καφετέριες και spa.
Λίγο πριν ξεκινήσω την άνοδό μου για την επιφάνεια
Όσο κι αν αλλοιωθεί η εικόνα της Πόλης, όσο κι αν νέα κτίσματα προστεθούν στην επιφάνεια της, ακόμα και αν ιστορικά κτίρια και ναοί ήδη εξαφανίστηκαν ή θα καταστραφούν, τα ευλογημένα υπόγεια της Βασιλεύουσας κρατούν καλά φυλαγμένα τα θεμέλια αυτού του τόπου. Και σίγουρα ακόμα και δίχως ορισμένες ιστορικές εκκλησίες αφιερωμένες στην Θεοτόκο, η Παναγία είναι πάντα παρούσα στην Πόλη.

26 σχόλια:

 1. Για αλλη μια φορα καταπληκτικος. Πολλά μπραβο Θοδωρή!Μπραβο!
  Μια ακομη συγκλονιστική ανάρτηση.
  Θοδωρή, στον νου μου φανταζεις σαν ενας φυλακας που ελεγχει, παρατηρει και προσέχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα όντως αγιασμενα υπόγεια της Πολης.
  Ασε τους αλλους να τα προσπερνουν ανυποψιαστοι και ας παραμεινουν κρυφα και μονο όσοι αξιζουν ας τα διαβουν.
  Οταν θα νοιωσω ετοιμη για να βιωσω το μεγαλειο της Πολης, αφου ακομα δεν νοιωθω ετοιμη, θα ζητησω την βοηθεια σου και την ξεναγηση σου.
  Ιωαννα/Θεσσαλονικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σου Ιωάννα μου και σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
   Όταν με το καλό αποφασίσεις να έρθεις, θα χαρώ να σε ξεναγήσω και να σου δείξω την Πόλη
   Πολλούς χαιρετισμούς
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 2. Εύγε Θοδωρή.Εξαιρετική αναφορά στο σημαντικότερο ναό αφιερωμένο στη Θεοτόκο,μαζί με αυτόν των Βλαχερνών.Και εγώ,ταπεινός προσκυνητής των άπειρων μνημείων της Βασιλεύουσας,αντιγράφω απο τον μέγιστο Σκαρλάτο Βυζάντιο.Ενταύθα ήν αγορά χαλκοπώλων Ιουδαίων,απ΄΄ αυτών ακόμη των του Μεγάλου Κωνσταντίνου χρόνων.Ο δε μικρός Θεοδόσιος εξέωσεν αυτούς εκ του τόπου και ανακαθάρας αυτόν ,ναόν της Θεοτόκου ανήγειρε,τον εν τοις Χαλκοπρατείοις.Το πολυτιμότερον και περιφημότερον θησαύρισμα του ναού ήτον η εν αυτώ αποτεθειμένη εν χρυσή σορώ, ομοία τη εν Βλαχέρναις Ζώνη της Θεοτόκου,εξ ού και Αγία Σορός και μονολεκτικώς Αγιοσορίτισσα εκαλείτο.Προσήρχετο δε εις αυτόν ο Αυτοκράτωρ τη εορτή των Γενεθλίων και του Ευαγγελισμού. Ευχαριστώ για την φιλοξενεία.Τάσος.Θεσσαλονίκη.Υ.Γ.Πώς ανακάλυψες την είσοδο για τα δύο παρεκκλήσια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Τάσο μου και πολλούς χαιρετισμούς στην Θεσσαλονίκη.
   Μιας και το ανέφερες...κατάφερα και εγώ να εντοπίσω βιβλία του Σκαρλάτου και στις καλοκαιρινές διακοπές θα αρχίσω να τα "ξεκοκαλίζω". Νομίζω οτι εκτός από γνώσεις, θα βοηθηθούν και τα ΧΑΜΠΕΡΙΑ.
   Να σου πώ επίσης οτι εγώ δεν ανακαλύπτω τίποτα...μόνα τους ή μέσα από "συγκυρίες" μου παρουσιάζονται. Όλα στην κατάλληλη στιγμή και ετομότητας και ωριμότητάς μου.
   Καλό απόγευμα και να είσαι πάντα καλά
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 3. Γεια σου, Θοδωρή!
  Η υπόγεια πόλη της Πόλης πάντα προκαλεί πολλά και ποικίλα αισθήματα. Εγώ είχα τη χαρά, χάρη σε σένα και στο αστείρευτο κέφι σου, να κατέβω κάτω από την επιφάνεια της Πόλης και όλα όσα σκεφτόμουν, χρόνια ολόκληρα, όλα αυτά ήρθαν στο μυαλό μου.
  Δεν έχω λόγια να εκφράσω τίποτα από όλα αυτά, είναι προσωπικές διεργασίες που τις κάνει ο καθένας μόνος του και δύσκολα μπορούν να μοιραστούν...
  Είναι ανατριχιαστικό να σκεφτείς ότι πολύ κοντά στην Αγία Σοφία υπήρχε αυτός ο σπουδαίος ναός της Θεοτόκου και σήμερα καλύπτεται από ένα πάρκινγκ. Όπως είπες κι εσύ, είναι άλλες οι ανάγκες που εξυπηρετούνται. Και εγώ συμφωνώ με την Ιωάννα και με σένα, είναι καλύτερο να μη γίνουν ευρέως γνωστές οι δίοδοι για την υπόγεια πόλη. Υπάρχει σοβαρή περίπτωση να γίνουν υπόγειες πισίνες και σπα αν πέσουν στα χέρια "επικίνδυνων" ανθρώπων.
  Όσο για σένα, δεν θα κουραστώ να σου δίνω τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου να είσαι πάντα γερός και δυνατός, να φτιάχνεις τόσο ωραία θέματα και να τα μοιράζεσαι μαζί μας!!!
  Τα λέμε στο επόμενο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Μαρία μου!
   Έχεις και εσύ απόλυτο δίκιο. Τα συναισθήματα που νοιώθει κανείς εκεί κάτω είναι δύσκολο να εκφρασθούν και ο καθένας τα βιώνει διαφορετικά.
   Δεν είδες τι έγινε και με την επέκταση του ΄χώρου ψυχαγωγίας στο four season; Τι κι αν τους διέκοψαν, το κακό πρόλαβαν να το κάνουν. Και υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα που απλά δεν δίνεται έκταση.
   Να είσαι και εσύ καλά και θα τα πούμε ξανά σύντομα.
   Πολλά φιλιά στο Περιστέρι

   Διαγραφή
 4. Κωνσταντίνος Κόττης02 Ιουνίου, 2014 21:03

  Ρίγη και σιωπή.....!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Για όλα αυτά τα καταπληκτικά λοιπόν, που δε φαίνονται αλλά υπάρχουν (!!!) και που μας το επιβεβαιώνεις κάθε τόσο, ένα μεγάλο ευχαριστώ από την καρδιά μου. Ανεκτίμητη η δυνατότητα που μας προσφέρεις, στο έχω ξαναπεί.

  Μακάρι, όπως έγραψες, αυτή η δεύτερη Πόλη να μείνει μακριά από την τουριστική εκμετάλλευση και μόνο άνθρωποι με πραγματική αγάπη και σεβασμό να μπορούν να έχουν πρόσβαση.

  Θοδωρή άλλη μια μοναδική ανάρτηση.

  Συγχαρητήρια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σου Ελένη μου και τις καλησπέρες μου στον Πόρο.
   Και εγώ θεωρώ πως τέτοιες αναρτήσεις έχουν μεγάλη αξία για αρκετούς λόγους, όπως π.χ. η διαχρονικότητα για κάτι που έρχεται από πολύ μακριά, είναι κοντά μας και θα συνεχίσει να μας συνοδεύει στο μέλλον.
   Επιπλέον δίνει το έναυσμα σε ανθρώπους να πάρουν την απόφαση ώστε να "προσεγγίσουν" την Πόλη διαφορετικά απ΄'ότι ως τώρα και να ξεφύγουν από τις επιφανιακές πτυχές της.

   Να είστε όλοι καλά και σε ευχαριστώ πολύ, όσο και όλους τους υπολοίπους, για την ώθηση που μου δίνει η παρέα σας.
   Με τέτοιους φιλους και αναγνώστες τα ΧΑΜΠΕΡΙΑ θα συνεχίζουν για πολύ καιρό ακόμα.
   Χαιρετισμούς στον Πόρο και να περνάς καλά.
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 6. Καλησπέρα!!!
  Υπέροχες πάντα οι αναρτήσεις σου.
  Ευχαριστούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Η αναφορές μέσα από τις διαδρομές σας -προσκύνημα- είναι μοναδικές!. Πραγματικά θα χαρώ να περπατήσουμε μαζί πολλά από όσα είναι άγνωστα ακόμη για μένα. Μένω στην Πόλη, άρα είναι εύκολο να τα πούμε...Αργ. Σφήκας askonpolis@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σου Αργύρη μου και ευχαριστώ για τα καλά λόγια.
   Να σου πώ οτι σε γύρεψα ένα πρωινό που πήγαινα για το Αγίασμα του Αγίου Φανουρίου και μιλώντας με τον πάτερ-Ιάκωβο.
   Θα σου στείλω μήνυμα και θα περάσω να τα πούμε από κοντά.
   Πολλούς χαιρετισμούς και καλό απόγευμα.
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 8. Θοδωρή επιτελείς σπουδαίο έργο, να είσαι πάντα καλά, δυνατός και δημιουργικος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σου Θάνο και σε ευχαριστώ. Εύχομαι και εγώ να συνεχίσουμε εδώ όλοι μαζί.
   Χαιρετισμούς, Θοδωρής

   Διαγραφή
 9. Στις βραδινές περιπλανήσεις μας
  μες στης πόλης τον αχό
  τις θαμπές φωνές των άγνωστων
  σκορπάει ο αέρας εκεί κι εδώ

  Μου κρατάς το χέρι σε κρατώ
  με κοιτάς για μια στιγμή
  το μεγάλο μας το όνειρο
  σου εξηγώ με ένα φιλί

  Και μετά δε μιλάμε πολύ
  γιατί το όνειρο ζει στη σιωπή
  Με το βλέμμα στους περαστικούς
  να ‘χα χίλιες σιωπές να ακούς

  Στις βραδινές περιπλανήσεις μας
  στης καρδιάς τις διαδρομές
  πώς γεμίζει η νύχτα χρώματα
  πώς φωτίζονται οι σκιές

  Και δεν βρίσκω λόγια να σου πω
  γιατί όλα έχουν φωνή
  το μεγάλο μας το όνειρο
  σου εξηγώ με ένα φιλί

  Και μετά δε μιλάμε πολύ
  γιατί το όνειρο ζει στη σιωπή
  Με το βλέμμα στους περαστικούς
  να ‘χα χίλιες σιωπές να ακούς

  Στίχοι-Μουσική : Νίκος Ζούδιαρης
  Ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγγοπούλου

  Θανάσης Από Βόλο
  Keep Walking

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Θοδωρή μου, καλησπέρα σε σένα και σ όλη την παρέα !
  Τι μυστικούς κόσμους πας κι ανακαλύπτεις ! Μένω έκπληκτη γι ακόμη μια φορά κοιτάζοντας τις στενές διόδους
  που σε οδηγούν σε χώρους ιερούς βουτηγμένους στη σιωπή και το σκοτάδι και σε θαυμάζω για την ατέλειωτη δίψα
  ν ανακαλύπτεις και να γνωρίζεις σπιθαμή σπιθαμή την ιστορική κληρονομιά της Πόλης. Κι έπειτα να μοιράζεσαι τα
  πάντα μαζί μας με τη γενναιοδωρία του ανθρώπου που θέλει να καμαρώσουν όλοι το όμορφο αποτέλεσμα της δουλειάς
  του. Να ξέρεις ότι το δέος , την κατάνυξη, την κάθε έκπληξη που δοκιμάζεις και κάθε συναίσθημα που νιώθεις στις
  εξορμήσεις σου αυτές, μας το περνάς ατόφιο κι είναι σαν να σε συντροφεύουμε, προσκυνητές κι εμείς στα ίδια ιερά
  χώματα.
  Φιλιά Θοοδωρή μου, συνέχισε να μας μαγεύεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ Στέφη μου και πάντα μου δίνεις χαρά με τα σχόλιά σου.
   Είναι σπουδαίο κάθε φορά να εξορμώ στα σοκάκια και κάθε φορά να κατεβαίνω σε νέα υπόγεια και να κάνω νέες ανακαλύψεις. Δεν θα μπορούσα να μην μοιραστώ μαζί σας μερικές από αυτές τις εικόνες, στιγμές και συναισθήματα.
   Είναι όμορφο να ξέρω οτι περνά ατόφιο σε εσάς.
   Πολλούς χαιρετισμούς και θα τα πούμε σύντομα και πάλι.
   Καλό βράδυ

   Διαγραφή
 11. Να εισαι παντα γερός και δυνατός να μας ταξιδευεις στην Πόλητης καρδιας μας την ορατη και την αθέατη.
  Οι σκεψεις σου και η ματιά σου μεσα απο το φωτογραφικο φακο, ειναι πολλες φορές και δική μας!
  Μεγαλο Ευχαριστώ!!!
  Βικτωρία Κόρκου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σου Βικτωρία μου και σε ευχαριστώ.
   Το φωτογραφικό υλικό είναι βασικός πυλώνας των ΧΑΜΠΕΡΙΩΝ αφού δίνω πολύ βάση για να καλύψω τα λογοτεχνικά κενά μου αλλά και για να γίνουν πιο άμεσες οι περιγραφές.
   Επιπλέον να προσθέσω οτι αποφάσισα να αγοράσω μια ακόμα καλύτερη φωτογραφική μηχανή και μόλις μάθω μερικά μυστικά στον χειρισμό της, εύχομαι να ανέβει και άλλο η ποιότητα των φωτογραφιών, λαμβάνοντας και μια πιο καλλιτεχνική διάσταση.
   Να είσαι καλά και θα τα πούμε σύντομα και πάλι.
   Θοδώρης

   Διαγραφή
 12. Αγαπημένε Θοδωρή Καλησπέρα
  Φίλε μας..είμαι τυχερός που
  Ζω φίλε μου και διαβάζω τις
  Καταπληκτιες αναρτήσεις σου
  Μετά από 15 μέρες ανάρρωση
  Λόγο ανακοπή καρδιας..
  Παυλος-Μαριετσ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και στην Θεσσαλονίκη.
   Παύλο μου...εμείς τα είπαμε μέσω των μηνυμάτων που σου έστειλα.
   Θα τα πούμε και πάλι σύντομα.
   Να είστε καλά και πάντα υγεία

   Διαγραφή
 13. Φίλε Θοδωρή θα ήθελα να σ ευχαριστήσω κι εγώ για πρώτη φορά για τα όμορφα ταξίδια που μας πας.
  'Εχω βρεθεί στην Πόλη 3-4 φορές και πάντα νιώθω ότι θέλω να επιστρέψω γιατί δεν τη χορταίνω αλλά και γιατί πάντα υπάρχει κάτι που δεν έχω ανακαλύψει και δεν έχω δει. Μεγάλη ευλογία να ζεις και να περπατάς στη Βασιλίδα των πόλεων.
  Σ ευχαριστώ και να συνεχίσεις πάντα έτσι !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Παναγιώτη μου και καλώς ήρθες στην παρέα του σχολιασμού.
   Γνωρίζω πως πάρα πολλοί διαβάζουν τα ΧΑΜΠΕΡΙΑ δίχως όμως να σχολιάζουν και πάντα με ευχαριστεί πάρα πολύ όταν κάποιος αποφασίζει να κάνει την αρχή.

   Σου εύχομαι να βρεθείς ακόμα πολλές φορές στην Πόλη. Πάντως να ξέρεις οτι πάντα κάτι θα μένει για το επόμενο ταξίδι. Τόσα χρόνια περιπλανήσεων και ακόμα νοιώθω οτι έχω εκατοντάδες πράγματα να δώ και να ανακαλύψω.
   Τους χαιρετισμούς μου και να σε ξαναδιαβάσουμε.
   Θοδωρής

   Διαγραφή
 14. Ελενη ζαραγκαλη13 Ιουνίου, 2014 17:44

  ΓΙΑ ΧΑΡΑ ΘΟΔΩΡΗ,ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΟΥ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Καλημέρα.Ηθελα να βρώ εδώ στην Πόλη οτι έχει απομείνει από την Θεοτόκο Χαλκοπρατείων. Και μόνο η δική σας ανάρτηση με κάλυψε πλήρως. Και βέβαια σε κάθε τι που ψάχνω εδώ,πρώτα καταφεύγω στις δικές σας αναρτήσεις. Πολύτιμος οδηγός και σύμβουλος. Ευχαριστίες. Παναγιώτης Τζανάκος. Είχαμε γνωριστεί στην Βλάγκα. Είμαι ο Ψάλτης της περιφέρειας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ Παναγιώτη σε ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνεις με την παρουσία σου εδώ.
   Μου δίνει χαρά πως ψάχνοντας στο διαδίκτυο για κάτι τόσο εξειδικευμένο, βρέθηκες και πάλι στα γνώριμα ΧΑΜΠΕΡΙΑ.
   Εύχομαι να σε δώ και πάλι σύντομα και να έχουμε περαιτέρω χρόνο για συζητήσεις και γιατί όχι περιηγήσεις.
   Να προτρέψω επίσης όλους όσους διαβάζουν αυτές τις γραμμές, εφόσον βρίσκονται ή βρεθούν στην Πόλη, ας πραγματοποιήσουν ένα πέρασμα από την Βλάγκα και τα Ψωμαθειά για προσκύνημα αλλά και να συνεπαρθούν μέσα από τις ψαλτικές σου ικανότητες.

   Εύχομαι να σε δώ και πάλι σύντομα καλέ μου φίλε.

   Με αγάπη

   Θοδωρής

   Διαγραφή