Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Μεσ'της Πόλης το χαμάμ...


Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πόσο όμορφα ένιωσα μετά από την πρώτη μου επίσκεψη στο χαμάμ. Φοβερή εμπειρία και στιγμές απόλυτης χαλάρωσης. Από τότε έκανα αρκετές επισκέψεις μα η χαρά και η ικανοποίηση που νοιώθω, παραμένουν σαν την πρώτη φορά. Συνήθως επισκέπτομαι το χαμάμ του Çemberlitaş στο Sultanahmet καθώς θεωρείται ίσως το πιο τουριστικό χαμάμ της Πόλης και νοιώθω πιο βολικά με τα λιγοστά μου τούρκικα. Αυτήν την φορά όμως προτίμησα το χαμάμ του Cağaloğlu έχοντας την επιθυμία για κάτι λιγότερο τουριστικό αλλά και για να έχω σημείο σύγκρισης.
Από την μία πλευρά απόλαυσα ιδιαίτερα το ότι είμασταν εντελώς μόνοι μας και μπορούσαμε να κάνουμε ότι τραβούσε η καρδιά μας, από την άλλη πλευρά οι τιμές ήταν σαφώς ακριβότερες απ'οτι στο προηγούμενο χαμάμ. Παρ'όλα αυτά μείναμε όλοι πάρα πολύ ευχαριστημένοι σε αυτήν την όαση της χαλάρωσης. Για τον Μπάμπη, τον Σπύρο και τον Μύρωνα ήταν η πρώτη επίσκεψη και η αρχική αμηχανία μεταμορφώθηκε σε χαμόγελα απόλαυσης, όταν ξάπλωσαν στην καυτή πλάκα του χαμάμ. Ξαπλώσαμε αρκετή ώρα και αφήσαμε τις αισθήσεις μας να χαλαρώσουν. 
Τα αστεία και τα πειράγματα φυσικά δεν έλειπαν αλλά καθώς το χαμάμ ήταν άδειο δεν υπήρχε πρόβλημα να ενοχλήσουμε κάποιον.
Μετά από λίγο μπήκαν και οι χαμαμτζήδες και περάσαμε στο δεύτερο στάδιο της απόλαυσης. Μασάζ και τριψίματα προσέφεραν μεγάλη ικανοποίηση. Το στάδιο της απολέπισης εκτός από πολλά χράτς-χρούτς περιελάμβανε τραβήγματα και μερικά χτυπήματα που μας χάρησαν αρκετά γέλια. Το πιο πολύ ξύλο το έφαγε ο Μύρων πάντως.
Αφού χαλαρώσαμε όσο δεν πάει άλλο, ήρθε η ώρα να βγούμε έξω. Μας τύλιξαν σφιχτά-σφιχτά με τις πετσέτες που μας έκαναν να μοιάζουμε σαν τα κρεμμύδια και αρχίσαμε τις αναμνηστικές φωτογραφίες.



Όχι δεν είναι σωσίας του Ιησού μα ο Σπύρος μας alias Spirtos
Ο Μύρων alias Miran με τον χαμαμτζή Muhtar
Ήπιαμε και τους δυναμωτικούς χυμούς μας και βγήκαν και τα κορίτσια που ήταν σε ξεχωριστή αίθουσα.
Η βραδιά έξω ήταν υπέροχη! Ότι έπρεπε λοιπόν για έναν χαλαρό περίπατο στην πλατεία του Σουλτάναχμετ. Το υπέροχο θέαμα των φωταγωγημένων ναών.
Δύσκολο να περιγράψει κανείς την ομορφιά της Αγίας Σοφίας
Από την απέναντι πλευρά το μπλέ Τζαμί
Ανάμεσα στους δυο ναούς, σε ένα από τα πιο ενεργειακά σημεία, μόνο ευτυχισμένος και χαμογελαστός μπορεί να είναι κάποιος!

Πολλοί υποστηρίζουν οτι το χαμάμ είναι μέσα στα 1000 πράγματα που πρέπει να κάνει κανείς σε αυτήν την ζωή του. Είμαι χαρούμενος που εγώ το έχω κάνει μα ακόμα πιο χαρούμενος που δεν είναι η τελευταία φορά. Η επόμενη επίσκεψη είναι προ των πυλών!

10 σχόλια:

  1. Θοδωρή μπορεις να μου πεις πόση ώρα διαρκεί το χαμάμ στο Çemberlitaş?

    Γιώργος Τ
    Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χαμάμ διαρκεί περίπου 45 λεπτά και αφού σε τυλίξουν με τις πετσέτες μπορείς να επιστρέψεις στην καμπίνα σου για ξάπλα και χαλ΄ρωση για όσην ώρα θέλεις.
      Αν πάλι θέλεις να μείνεις στο μέσα στο χαμάμ περισσότερη ώρα,απλά πες στον τύπο που θα έρθει να σε περιποιηθεί για τρίψιμο και μασάζ,ότι θέλεις να μείνεις ακόμη λίγο και να έρθει μετά από 10 λεπτα.Συνήθως αφ'ότου ξαπλώσεις στην καυτή πλάκα,μετά από 10 λεπτά έρχονται.Άρα εσύ κάν'το 20,αρκεί πιστεύω

      Διαγραφή
  2. Σ'ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Να σε "εκμεταλλευτώ" να κανω άλλες 2;
    Οι γυναίκες πάνε σε άλλη πτέρυγα;Τις κανει μασαζ άνδρας ή γυναίκα; (η συζυγος έχει τις ανησυχίες της)
    Πόσο κοστίζει χαμαμ + μασάζ;

    Ευχαριστώ

    Γιώργος Τ
    Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο μου,να μην ανησυχεί η γυναίκα σου.Στην Τουρκία έρχεστε όχι στην Ολλανδία.Χεχε.Σε κάτι τέτοια είναι ακόμα συντηριτικοί.
      Φυσικά η γυναίκα σου θα είναι σε διαφορετική πτέρυγα και μασάζ θα έχει μόνο από γυναίκες.
      Στο Τσεμπέρλιτας διαλέξτε το πακέτο: traditional.Κοστίζει γύρω στα 30 ευρώ το άτομο και δεν θα βγείτε μετανιωμένοι έξω.
      Χαιρετισμούς,Θοδωρής

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα

      Για άλλη μια φορά σε ευχαριστώ

      Γιώργος Τ

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα απο Λάρισα !
    Συμφωνώ και επαυξάνω μ'αυτά που λες και περιγράφεις !
    Εκανα κι εγώ αξέχαστο κι ανανεωτικό χαμάμ στο AGA HAMAM κοντά στην Istiklal :-))
    ΦΑΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
    ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑ ΔΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΜΑΜ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΑΤΙΧ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΑΜΙ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ? ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΜΚΤΟ ΕΦΟΣΟΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ
    ΜΙΑ ΒΑΘΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Θεοδώρα μου. Νομίζω, αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα να σφάλω, πως στην Πόλη δεν υπάρχει κανένα μεικτό χαμάμ. Εκτός βέβαια ίσως από ορισμένα ξενοδοχεία που προσφέρουν κάτι τέτοιο. Εκεί βέβαια ίσως χάνεις την ατμόσφαιρα που προσφέρει ένα παραδοσιακό χαμάμ σε σχέση με την αρχιτεκτονική και την ιστορία του κτίσματος.
      Να είσαι καλά και καλή σου μέρα.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  5. μικτό χαμάμ είναι το Σουλειμανίγιε (Suleymaniye) χτισμένο από τον Μιμάρ Σινάν το 1557 Mimar Sinan Caddesi 20,Eminönü
    εμείς πήγαμε μεγάλη παρέα 11 ατόμων επειδή δεν θέλαμε να χωριστούμε και περάσαμε τέλεια! πήγαμε μετά τις 9 το βράδυ, δεν είχε καθόλου κόσμο και το απολαύσαμε! 35 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2012 όχι και φτηνά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πριν απο ενα μηνα ειμασταν με τον αντρα μου στην Πολη.. Μια μερα πριν φυγουμε επισκευτηκαμε το Cemberlitas... Ηταν κατι το εξωπραγματικο.. δεν εχω λογια. Τι να πρωτοαναφερω.. για τον απιστευτο διακοσμο του με τα αστερια στον θολο του, τις απιστευτα ευγενικες γυναικες που με περιποιοηθηκαν, η κυρια που με σαπουνισε μου τραγουδαγε αμανεδες.. την χαλαρωση, δεν ηθελα να φυγω.. Πηραμε το foul προγραμμα και πληρωσαμε 120 ευρω και οι δυο. Δεν ξερω αν σας φαινετε ακριβο, αλλα αξιζει μεχρι το τελευταιο ευρω..!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή