Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Fast food με Πολίτικα φύκια και θαλασσινές απολαύσεις

Κάθε φορά που βρίσκομαι στο Kadıköy, κάνω έναν μικρό περίπατο και στην παλιά αγορά του. Εκεί όπου οι ψαραγορές διαδέχονται τα φοβερά μπακάλικα και τα άκρως περιποιημένα μανάβικα. Όταν λοιπόν βρεθώ στα γαστρονομικά εκείνα σοκάκια, δύσκολα ξεκολλάω. Από την μιά το στήσιμο των προιόντων και από την άλλη η θαυμάσια ποικιλία με εμπνέει στην δημιουργία απλών μα ταυτόχρονα πεντανόστιμων πιάτων. Σήμερα η ματιά μου έπεσε σε μερικά όχι και πολύ καθημερινά υλικά. Παρ'όλα αυτά η μεγάλη μου γαστρονομική εμπειρία και η λαχτάρα μου για κάτι διαφορετικό, με ενέπνευσε να ενώσω αρμονικά προιόντα από την Πολίτικη κουζίνα με υλικά από άλλες μακρινές θάλασσες.
Η αγορά του Καντικιόι στην ανατολική πλευρά της Πόλης
Οι τούρκοι πωλητές παρουσιάζουν την πραμάτεια τους με πολύ μεράκι 
Πάγκος με αμπελόφυλλα. Ότι πρέπει για την κουνιάδα μου,που φτιάχνει καταπληκτικά ντολμαδάκια
Μπακάλικο με αμέτρητα και πεντανόστιμα προιόντα
Ο πάγκος του μανάβη είναι πάντα περιποιημένος και με μεγάλη ποικιλία
Αφού περιπλανήθηκα λιγάκι, η προσεκτική ματιά μου έπεσε πάνω σε deniz börülcesi, που στην ουσία είναι θαλασσινά φύκια. Μην στραβωμουτσουνιάζετε, τα φύκια είναι ένα ιδιαίτερο, πεντανόστιμο και πολύ θρεπτικό προιόν και ποτέ δε θα άφηνα την ευκαιρία να πάει ανεκμετάλλευτη. Επιπλέον είναι και αρκετά σπάνιο να τα βρεί κανείς σε φυσιολογικά μαγαζιά. Η τύχη μου σήμερα ήταν διπλή γιατί εκτός των θαλασσινών λαχανικών βρήκα και φρεσκότατο κόκκινο τόνο. Ψάρι σπάνιο, ακριβό και από μακρινές θάλασσες μα αυτό δε με ένοιαξε καθόλου. Το αρμονικό πάντρεμα αυτών των δύο υλικών είχε κιόλας επεξεργαστεί στο μυαλό μου. Παράτησα κάθε άλλη σκέψη και αφού πλήρωσα, τράβηξα γρήγορα για το σπίτι. Είχε έρθει η ώρα για μία μεγάλη μα καθόλου χρονοβόρα γαστρονομική απόλαυση.
Ένα μερακλίδικο μαγείρεμα απαιτεί το ρακί του για συντροφιά. Εξάλλου ανοίγει και την όρεξη
Τα φύκια, μια γαστρονομική απόλαυση μόνο για γνώστες

Ο κόκκινος τόνος, φρεσκότατος και λαχταριστός!!! Έτοιμος για την ψησταρία μου
Αφού έκοψα τον τόνο και ετοίμασα το νερό για τα φύκια, τα ζεμάτησα για λίγα δευτερόλεπτα, περισσότερο για λόγους υγιεινής παρά για κάτι άλλο. Ένιωσα την μυρωδιά της θάλασσας να απλώνεται στην κουζίνα μου και η προσμονή μου για το γεύμα μεγάλωσε.
Συντομότατο ζεμάτισμα και το δωμάτιο μύρισε θάλασσα
Μερικές πατατούλες είχαν ήδη πάρει το χρωματάκι τους στο γκρίλ μου
Ο τόνος ξάπλωσε στην πυρωμένη πλάκα του γκρίλ μου για λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Τόσο λίγο χρόνο χρειάζεται για το σωστό ψήσιμο του τόσο σεβαστού αυτού ψαριού.
Τα φύκια μαζί με λίγο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και λεπτοκομμένο σκόρδο ρίχτηκαν στο καυτό τηγάνι για επίσης σύντομο σοτάρισμα. Δεν χρειάζονται ούτε καν αλάτισμα καθώς η φυσική, αλμυρή γεύση τους υπερκαλύπτει κάθε απόπειρα προσθέσεως μπαχαρικών.
Αυτό είναι το σωστό ψήσιμο κόκκινου τόνου. Στην μέση ακόμα στην φυσική του υπόσταση. Όποιος δοκιμάσει κάτι τέτοιο δεν θα ξανατολμήσει να βάλει στο στόμα του κονσέρβα!!!
Τα φύκια με αέρινο πέρασμα απ'το τηγάνι. Με προσθήκη κύβων ντομάτας τα δύο αιώνια αντίπαλα χρώματα, ενώνονται χρωματικά μα κυρίως γευστικά





Νοιώθοντας το ιώδιο της θάλασσας να πλανάται παντού γύρω μου, ήταν σαν ένα αστραπιαίο ταξίδι στα μήκη και τα πλάτη όλων των θαλασσών του κόσμου. Ανοίγοντας πάλι τα μάτια μου το θαλασσινό μου πιάτο ήταν έτοιμο να μου προσφέρει γαστρονομικές συγκινήσεις. Η Ντουίγκου μπήκε στην κουζίνα, κρατώντας στο χέρι μια παγωμένη Efes. Ότι πρέπει για να συνοδεύσει το φαγητό αυτές τις τόσο καυτές καλοκαιρινές μέρες.
H παγωμένη ξανθιά του καλοκαιριού
Τα λόγια είναι περιττά, η απόλαυση μεγάλη.Φρέσκια, μοντέρνα, υγιεινή και γευστικότατη κουζίνα
Μέσα σε μόλις ελάχιστα λεπτά κατάφερα να ενώσω Πολίτικα υλικά με άλλα ξένων θαλασσών παρουσιάζοντας όχι κουζίνα fast food και φύκια με μεταξωτές κορδέλες μα μιά κουζίνα όλο φρεσκάδα γεμάτη Πολίτικα φύκια και θαλασσινές απολαύσεις. Καλή μας όρεξη!

13 σχόλια:

  1. ellerine sağlık!!!!! çok lezzetli görünüyor!!!! afiyet olsun!!!! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΑΥΤΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΡΑΦΑΚΙ ΡΑΚΙ. ΤΙ ΛΕΣ ΑΡΙΣΤΕ ΜΑΓΕΙΡΑ; ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΨΑΡΙ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΑΝ ΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΚΡΑΤΗ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΤΡΑ. ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ POST ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΟΙ ΦΩΤΟ ΥΠΕΡΟΧΕΣ, ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΑΛΙΑ ΜΟΥ!!!! ΚΑΙ ΕΙΝΑ ΔΥΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια ένα καραφάκι ρακί είναι το κατάλληλο συνοδευτικό Γιώργο μου.
      Όντως το είδος αυτού του ψαριού σε λίγα χρόνια θα εξαφανιστεί και όχι μόνο από τηυν Μεσόγειο.Δε φταίει η ζήτηση μα η αλόγιστη υπεραλίευση.Ποιό πολύ φταίνε οι Ιάπωνες.Έχει γίνει μια μεγάλη διεθνής συζήτηση να σταματήσει η αλιεύση για 1 ή το πολύ 2 χρόνια.Είναι διάστημα πολύ αρκετό για να ανακάμψει ο πλυθυσμός τους.Εκείνοι αντιδρούν.Όταν σε μερικά χρόνια εξαφανιστεί θα κλαιγόνται.Είμαστε σαν ανθρώπινο είδος τόσο εγωιστές και μας αρέσει φαίνεται να καταστρέφουμε ότι συμβιώνει μαζί μας.
      Εύχομαι να μην σου άνοιξα εντελώς την όρεξη,γιατί άντε να βρείς φύκια στην Αθήνα τώρα.
      Χαιρετίσματα,Θοδωρής

      Διαγραφή
  3. Αυτό δα μας έλειπε Θοδωρή μου να υπάρχουν ακόμη "νοήμονες" άνθρωποι που εξακολουθούν να τρώνε τόνους και άλλα ψάρια (σούσι φρηκς!) που κολυμπάνε στις μολυσμένες θάλασσες της Ιαπωνίας, ιδίως μετά το ατύχημα (λόγω σεισμού & τσουνάμι της 11/03/2011)στον πυρηνικό σταθμό "Fukushima Daiichi", όπου το θαλασσινό νερό ψύχει τον αντιδραστήρα και μετά τα νερά αυτά - μολυσμένα - καταλήγουν πάλι στην Ιαπωνική θάλασσα. ボナペティ! δλδ αφιέτ ολσούν στα ... γιαπωνέζικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μας εχεις τρελλανεις Θοδωρη.... Περυσι οταν ειδα την αγορα στο Κατικιο, τρελλαθηκα; ηθελα να αγορω λιγο απο αυτο, λιγο απο το αλλο, και το αλλο.. να βρω μια κουζινα και να αρχιζω να μαγιρευω. Τελικα, πηγαμε για φαγητο στο Σιγια και μετα στο Μπαιλαν για το πιο αιθεργιο παν-νοστιμο μιλ-φει!!!!! Ποτε δεν εχω δοκιμασει τετοια φυκια, φαινοντε πολυ νοστιμα οπως τα εχεις ετοιμασει εσυ; και ο τοννος υπεροχα μαγιρευμενος!!! Τα γιαπωνεζικα μαγαζια συνηθως πουλανε σαλατα με φυλλα απο φυκια, με σοι σος και σουσαμενιο λαδι... Νασαι καλα και να μας ταξιδευεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως Μάρθα μου,οι υπαίθριες αγορές στην Πόλη είναι τόσο πλούσιες και κρύβουν τρομερές λιχουδιές,φρεσκότατα προιόντα και φοβερή ποιότητα.
      Τα φύκια είναι δυσκολο να τα βρείς.Είναι προιόν για λίγους.Σε μαγαζί θα τα βρείς στην Πόλη σαν μεζέ.
      Για τα γιαπωνέζικα μαγαζιά που αναφέρεις,δηλώνω άγνοια.Αποφεύγω συστηματικά κάτι τέτοια γιατί είναι αγνώστου ποιότητας και προέλευσης.
      Να είσαι και εσύ καλά για την ανάγνωση.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  5. Θοδωρη, Ηθελα να πω "παρφευ" στο μπαιλαν αντι για μιλφει. Οσο για τα γιαπωνεζικα μαγαζια ειναι στη Αμερικη και τα περισσοτερα τα εχουν Κορεατες. Καλη Νυχτα και Καλη Εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επίσης Μάρθα μου.Σου εύχομαι επίσης ότι καλύτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πωπω, μας τρέλανες πάλι. Εχεις ίσως καταλάβει ότι όταν πρόκειται για φαγητό, λατρεύω ακόμα περισσότερο την Κων/πολη. Οσο για τον τόνο, τολμώ να πω ότι θα τον δοκίμαζα με λίγη επιφύλαξη! Αν και είμαι σίγουρη ότι τελικά θα μου άρεζε. Πάντα τέτοια! Callie by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλημέρα σας, η σελίδα σας μας ταξιδεύει όμορφα και σας ευχαριστούμε. Την Μ. εβδομάδα πρόκειται να επισκεφθούμε την Πόλη οικογενειακώς (μαζί μας και ένα παιδί 8 ετών). Θα μείνουμε στην περιοχή του Μπεϊογλου. Έχετε να μας συστήσετε κάποια εστιατόρια με παραδοσιακή αλλά και σύγχρονη- δημιουργική- τούρκικη κουζίνα; Όχι μόνο στο κέντρο
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. χίλια ευχαριστώ για την απάντηση και τη διάθεση για βοήθεια. όλα τα καλά, Ιωάννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή