Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ο Άγιος Δημήτριος θαυματουργεί και για τους Τούρκους

Έχοντας δει τα περισσότερα αξιοθέατα της Πόλης, ξεκίνησα να επισκέπτομαι μέρη λιγότερο τουριστικά μα το ίδιο ή και περισσότερο εντυπωσιακά. Έτσι λοιπόν ένα πρωινό Σαββάτου, επισκέφτηκα την Ξηροκρήνη-Kuruçeşme και συγκεκριμένα την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Ευτυχώς που επέλεξα εκείνη την μέρα, γιατί μόνο τα Σάββατα διεξάγεται Θεία Λειτουργία.
Η είσοδος της εκκλησίας
Το προάστειο της Ξηροκρήνης από ψηλά. Όλο ομορφιά και γαλήνη
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια αρχαίου ιερού της θεάς Δήμητρας ή ίσως και της Ίσιδος και χρονολογείται στα μέσα του 15ου αιώνα. Με την πάροδο του χρόνου κατέρευσε και η παράδοση λέει ότι το 1798 ο Σελήμ ο Γ΄ είδε κάποια φωτάκια στο σκοτάδι και συγκινήθηκε όταν έμαθε ότι ήταν χριστιανοί που λιτάνευαν γύρω από το ερειπωμένο εκκλησάκι!
Έτσι έδωσε άδεια και ξαναχτίσθηκε ο ναός.
Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι πολύ όμορφα διακοσμημένο και εντύπωση προκαλούν οι πολύ παλιές εικόνες των Αγίων.
Εικόνα από το εσωτερικό του Αγίου Δημητρίου
Στα αριστερά του ναού υπάρχει μια σκάλα που οδηγεί στο παρεκκλήσι με την δεξαμενή και από ΄κει στο Άγιασμα.
Οι εικόνες που αντικρίσα με κυρίευσαν με συναισθήματα κατάνηξης, ταπεινότητας και δέους.
Η αίθουσα του Αγιάσματος που με την σειρά της οδηγεί σε μιά στοά
Ακολουθώντας την στοά, φτάνεις στο σημείο απ'όπου το νέρο αναβλύζει από τον βράχο.
Όταν εισέλθει κανείς στην στοά, πραγματικά εισέρχεται σε αλλη διάσταση
Στο τέρμα της στοάς εκτός απο το σημείο που αναβλύζει το Άγιασμα, συναντά κανείς και τους μεταλικούς κρίκους. Οι πιστοί τους χτυπούν στα τοιχώματα για να διώχνουν τα κακά πνεύματα. Ο ήχος ειναι τόσο διαπεραστικός....
Παντού στις μουσκευμένες πέτρες μπορεί να δει κανείς τις ευχές που γράφουν όσοι επισκέπτονται το Άγιασμα.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι οτι σχεδόν όλες οι ευχές δεν είναι γραμένες στην ελληνική γλώσσα αλλά στην τούρκικη, μιας και οι επισκέπτες και προσκυνητές του ναού είναι κατά πλειοψηφία Τούρκοι!
Ο παπάς διαβάζει τους μουσουλμάνους πρίν και μετά την λήξη της Λειτουργίας
Παρ΄ότι μουσουλμάνοι, πιστεύουν στην θαυματουργή δύναμη του Αγίου και δεν είναι λίγες οι αναφορές για θαυματουργές θεραπείες των προσκυνητών. Επίσης με τις διάφορες δωρεές τους βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην συνέχιση της λειτουργίας του ναού.
Αν κάποια στιγμή βρεθείτε κι εσείς κοντά στο Kuruçesme, μην παραλείψετε να βρεθείτε σε τούτον τον τόσο ιδιαίτερο ναο. Από την πλευρά μου θα ακολουθήσουν σίγουρα και άλλες πολλές επισκέψεις στο προσεχές μέλλον.

5 σχόλια:

  1. Ντρέπομαι που το λέω αλλά έμενα 5 λεπτά από την εκκλησία, περνούσα κάθε μέρα για να πάω στη στάση και πάντα έλεγα "Αύριο θα μπω κιόλας" . Όπως καταλαβαίνεις δεν μπήκα ποτέ.. Τώρα βλέπω τις φωτογραφίες σου και χτυπάω το κεφάλι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Ελένη μου.Το άρθρο για τον Αι-Δημήτρη μπορείς να το βάλεις.Βάλε και κάτι για την πηγή σου και το ΤΙ ΧΑΜΠΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ; και εισαι μια χαρά.
    Ευχαριστώ για τα καλά σουτ λόγια
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θοδωρή, ήδη το έχω βάλει. Μπορείς να το δεις. Με χαρά θα σε φιλοξενήσουμε στην παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν τον ήξερα ούτε αυτόν τον ναό! Είναι μεγάλη η έκπληξή μου! Τελικά όσο και να νομίζεις ότι ξέρεις πολλά για αυτή την πόλη, καταλαβαίνεις ότι ξέρεις λίγα... Μπράβο, Θοδωρή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι!!! Είμαι περίεργη για ένα πράγμα όμως και αν θέλεις μου απαντάς. Πώς καταλήγεις στα θέματα που ανεβάζεις στο μπλογκ σου; Μιλάω κυρίως γι' αυτά που έχουν να κάνουν με μνημεία-κτίρια... Πού τα βρίσκεις; Ρωτάω γιατί σχεδιάζω το επόμενο ταξίδι μου για την Πόλη και θέλω να επισκεφθώ τοποθεσίες μακριά-κοντά στα γνωστά τουριστικά μέρη και να εφαρμόσω το γνωστό ρητό "Ρωτώντας πας στην Πόλη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου,τούτη εδώ η ανάρτηση είναι πολύτιμη για'μένα καθώς μετά την επίσκεψη στον Άγιο Δημήτριο αποφάσισα να αρχίσω το ΤΙ ΧΑΜΠΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ;.Ένοιωσα τόσο ιδιαίτερα εκεί μέσα που έπρεπε να μοιραστώ τούτες τις εμπειρίες.
      Όντως η Πόλη είναι απίστευτα ιδιαίτερη και πάντα καταλήγεις στην ανακάλυψη καινούριων πραγμάτων.Όποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι τα ξέρει όλα είναι μεγάλος ψεύτης.Περπατώ μέσα στην Πόλη,περιπλανιέμαι και λιώνω τα παπούτσια μου μα ακόμα πιστεύω ότι υπάρχουν αμέτρητα πράγματα να δώ.
      Τώρα όσον αφορά την επιλογή της θεματολογίας....δεν υπάρχει μεγάλο μυστικό...ακολουθω απλά το ένστικτό μου,νοιώθοντας αν θα βγεί ένα ενδιαφέρον θέμα ή όχι.Επίσης σε ότι αφορά τα μνημεία και τα κτίρια που αναφέρεις....μάλλον δεν τα βρίσκω εγώ...μα εκείνα εμένα.
      Να είσαι καλά και θα χαρώ να τα ξαναπούμε.
      Φιλιά από την Πόλη
      Θοδωρής

      Διαγραφή