Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Στον Άγιο Ιωάννη Καλαμισίου

Η Πόλη και τα προάστιά της αποτελούν λόγω των ιδιαιτεροτήτων και του μεγέθους της μια διαρκή πρόκληση σε όσους επιθυμούν να επισκεπτούν κάθε σπιθαμή της. Έτσι λοιπόν όσο προχωρούμε στα ενδότερα της Χαλκηδόνας, τόσο σπανίζουν οι περιήγησεις των επισκεπτών και των πιστών της Πόλης. Κι όμως όχι και τόσο μακρύα από την καρδιά του προαστίου βρίσκεται ένας μικρός ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, που ενώ στις μέρες μας μοιάζει κάπως αταίριαστος στην γενική εικόνα της συνοικίας, παράλληλα μαρτυρεί την δημογραφική ταυτότητα και γαλήνη του παρελθόντος.
Ο νάρθηκας του ναού με Αγίασμα και πολλές κομψές διακοσμήσεις

Εικόνα του Αγίου Ιωάννη Χρυστοστόμου
Ο ναός βρίσκεται σε απρόσμενα ευκολοπρόσιτο σημείο μα παράλληλα δείχνει να μην συμβαδίζει με την εικόνα της περιοχής. Ανατολικά του βρίσκονται εκατοντάδες κατοικίες καλής ποιότητας και μεγάλη λεωφόρος ενώ ο ναός είναι περιτριγυρισμένος από ακριβά εστιατόρια και παρόμοια πολυτελή μαγαζιά. Στην δυτική πλευρά απλώνεται ο παραλιακός πεζόδρομος που ενώνει την Χαλκηδόνα με το Pendik και δίπλα σε αυτόν το μικρό λιμάνι που χρησιμοποιείται από ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.

Επι του δεξιού κλίτους

Το γεγονός οτι ο ναός μοιάζει κάπως αταίριαστος στην εικόνα της περιοχής οφείλεται στο γεγονός οτι προυπάρχει όλων των άλλων κτισμάτων τριγύρω του. Κατασκευάστηκε το 1876 στην θέση ενός ήδη κατεστραμμένου βυζαντινού ναού. Το λιλιπούτειο μέγεθός και η απλή αρχιτεκτονική του καταδεικνύουν και την αλλοτινή εικόνα του Καλαμίσιου και γενικότερα του Φαναρακίου. Μια παραθεριστική και αραιοκατοικημένη περιοχή πλησίον της Χαλκηδόνας και έτσι ήταν συνετό να μην προκαλεί ούτε με τον όγκο του άλλα ούτε και με τον πλούτο του.
Το αριστερό κλίτος

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να αναδειχθεί κάτι που οι περισσότεροι αγνοούν, παραμελούν ή έχουν ξεχάσει; Η σύγχρονη καταγραφή και παρουσίασή του. Αυτός εξάλλου ήταν ο δεύτερος λόγος, εκτός της προσευχής, που βρέθηκα εδώ. Με την διάθεση να βγαίνουν από την λήθη τούτοι οι ταπεινοί ναοί αλλά και προτρέποντας όσους περισσότερους γίνεται σε παρόμοιες επισκέψεις.
Ο λιτός άμβωνας
Ο επισκοπικός θρόνος
Ο λιλιπούτειος ναός του Αγίου Ιωάννου Καλαμισίου
Μερικές τελευταίες ματιές στο εσωτερικό του ναού και του εξωτερικού χώρου με την σκέψη πως σίγουρα οι συγκινήσεις και οι ιδιαιτερότητες συναντώνται και στα ενδότερα της Χαλκηδόνας, στο Μόδι, το Φαναράκι και αλλού. Είναι στο χέρι του καθενός να τις ανακαλύψει και να τις βιώσει.
Η αναζήτηση και η εξερεύνηση της Πόλης συνεχίζεται σπιθαμή με σπιθαμή...

14 σχόλια:

  1. Για άλλη μια φορά τα κατάφερες... τι όμορφο βρε Θοδωρή μου, να παίρνω εστω και μια γεύση από τα μερη που είναι πρώτα στην λίστα μου, αλλά φαίνονται τόσο δύσκολα για να παω... σε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Γιάννα μου. Κάπως έτσι σκέφτηκα και εγώ...ως μια πρόγευση ώστε με το καλό να βγούν απολαυστικές και ιδιαίτερες περιηγήσεις και επισκέψεις.
      Υπάρχουν άλλωστε και προς τα εκεί υπέροχες διαδρομές και βγαίνουν εξαιρετικές εναλλακτικές ξεναγήσεις.
      Καλό μεσημέρι και καλή Παναγιά

      Διαγραφή
  2. Για ακόμη μία φορά συγχαρητήρια και πολλά ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Νίκο μου. Πολλούς χαιρετισμούς και σε ευχαριστώ πολύ με την σειρά μου.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή Παναγιά Θοδωρή ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου και περιμένω με αγωνία να επισκεφθείς όταν θα μπορείς και στο Διπλοκιόνιο (Μπεσίκτας) τον Ναό Γενέθλιο της Θεοτόκου που είναι στην λεωφόρο προς το Ciragan στα αριστερά σου. Είμαι Μεγαλορευμιώτης αλλά μεγάλωσα στο Διπλοκιόνιο. Στο κέντρο του Διπλοκιονίου ειναι και η Αστική σχολή και ακριβώς απέναντι ο Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου. Να είσαι καλά. Με φιλικούς χαιρετισμούς. Βασίλης Φιλιππίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Βασίλη και σε ευχαριστώ για την επικοινωνία. Χαίρομαι κάθε φορά να διαβάζω νέους σχολιαστές και να τους βλέπω να προστίθενται στους παλαιότερους.
      Είναι στους στόχους μου να παρουσιάσω όλες τις εκκλησίες και τα υπόλοιπα σημεία προσκυνήματος της Πόλης. Εύχομαι να καταφέρουν να αναρτηθούν όλα στα ΧΑΜΠΕΡΙΑ.
      Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο αφού προς το παρόν έχουν δημοσιευθεί 28 αναρτήσεις εκκλησιών και 16 Αγιασμάτων.
      Σαφώς το Μπεσίκτας είναι στους άμεσους στόχους.
      Πολλούς φιλικούς χαιρετισμούς και από εμένα και καλή Παναγία.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  4. https://www.youtube.com/watch?v=KjUWHryxQmk

    ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙΣ

    ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΟΛΙΔΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Χάρη μου. Ευχαριστώ για τον σύνδεσμο. Το υπέροχο τραγούδι προστέθηκε ήδη στην μουσική λίστα των ΧΑΜΠΕΡΙΩΝ.
      Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ πολύ.
      Καλό βράδυ
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  5. Γράφετε ότι σκοπός των αναρτήσεων είναι να ανδειχθούν μνημεία , ναοί κ.λ.π.
    " αλλά και προτρέποντας όσους περισσότερους γίνεται σε παρόμοιες επισκέψεις ".
    Εδώ , τίθεται το ερώτημα : με βάση την περιγραφή της αναρτήσεως και χωρίς μιάς
    εξωτερικής απόψεως - έστω - του μικρού αυτού Ναού , μπορεί ένας επισκέπτης της
    περιοχής να τον εντοπίσει ;
    [ έχω στην κατοχή μου φωτογραφία πρό του 1950 , στην οποία ο Ναός είναι "μόνος
    κι ' έρημος", δηλ. χωρίς τίποτα γύρω του και σε β΄πλάνο η θάλασσα του Βοσπόρου ]
    Ε υ χ α ρ ι σ τ ώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα φίλε μου. Έχεις δίκιο για την απουσία εξωτερικής φωτογραφίας. Ήταν λίγο ειδική περίπτωση και υπήρχε λόγος που δεν φωτογράφισα εξωτερικά τον ναό αλλά ορισμένα πράγματα δεν γράφονται δημόσια.

    Πάντως μην φανταστείς πως μόνο από μια φωτογραφία θα βοηθούσε στην εντόπιση της εκκλησίας.
    Εξάλλου τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Χάρτες, οδούς και οδηγίες δεν παραθέτω ποτέ και για αρκετούς λόγους. Ένα προσωπικό μήνυμα αρκεί για να μοιραστώ με κάθε ενδιαφερόμενο πληροφορίες και εκείνος να μου χαρίσει την χαρά της επικοινωνίας.
    Καλό απόγευμα και καλή Παναγιά
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και με την επάνοδο από τις διακοπές πάλι πάτησες "ΓΚΑΖΙ".
    Να ευχηθώ καλό χειμώνα ή θα συνεχίσεις κάπου αλλού, λίγες μέρες ακόμη;
    Ποια ΠΑΝΑΓΙΑ προσκύνησες στην Πόλη;

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΚΑΣ
    ΑΝΩ ΠΟΛΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Χρήστο μου.
      Όπως κάθε τέτοια περίοδο, έτσι και φέτος 15αύγουστο εκτός Τουρκίας.

      Κάνω κάποιες σκέψεις μήπως συνεχίσω μια σειρά περιηγήσεων σε μερικές άλλες χώρες. Εκτός από γενικό ενδιαφέρον υπάρχουν και κάποιες συγγραφικές σκέψεις.

      Γενικά πάντως το γκάζι δεν έχει πατηθεί ακόμα....να επιστρέψετε σιγά σιγά και οι υπόλοιποι χαμπεριώτες στις θέσεις σας και όσο περνάνε οι εβδομάδες θα ανεβάζουμε στροφές.

      Να είσαι πάντα καλά και πολλούς Πολίτικους χαιρετισμούς
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα, Θοδωρή!
    Είναι μεγάλη η χαρά μου κάθε φορά που ανακαλύπτεις και αναδεικνύεις έναν τόσο άγνωστο (σε εμένα τουλάχιστον) και τόσο μικρό ναό στην Πόλη! Πολύ ωραία η ανάρτησή σου, για μία ακόμη φορά! Είναι πολύ σημαντικό να καταγράφεται, έστω και φωτογραφικά στη μνήμη μας, η ύπαρξη τέτοιων ναών, με αυτόν τον τρόπο η δύναμή τους και η επιρροή που ασκούν πάνω μας εξακολουθεί να υπάρχει.
    Τις προάλλες διάβασα σε μια ομάδα στο facebook σχετική με την Πόλη, την ανάρτηση ενός κυρίου που κάλεσε όποιον ταξιδεύει στην Πόλη είτε για πρώτη είτε για πολλοστή φορά, να αφιερώνει λίγο από τον χρόνο του και να επισκέπτεται τέτοιους ναούς, γιατί έτσι θα κρατηθούν "ζωντανοί"... Και, φυσικά, με βρίσκει απολύτως σύμφωνη.
    Και μην ανησυχείς, όποτε θελήσω να βρεθώ σε κάποιο από αυτά τα μέρη, θα επικοινωνήσω μαζί σου, Θοδωρή. Δεν μου αρέσει η μασημένη τροφή. Θέλω κι εγώ να "κατακτώ" μόνη μου, με μια βοήθεια από σένα, νέα μέρη!
    Τα λέμε στο επόμενο, Τodori (χαχαχα)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Μαράκι. Όπως σου είπα και στο τηλέφωνο στην Χαλκηδόνα υπάρχουν αρκετές εκκλησίες και, όπως και στην υπόλοιπη Πόλη, οφείλουμε να επισκεπτόμαστε για προσκύνημα.
      Ρίξε εσύ το σύνθημα για Χαλκηδόνα την επόμενη φορά που θα έρθεις στην Πόλη και θα σου βγάλω για υπέροχη και εναλλακτική διαδρομή για λίγους. Εξάλλου το τραβάει ο οργανισμός σου και ο τρόπος που προσεγγίζεις και ανακαλύπτεις την Πόλη των καρδιών μας.
      Και φυσικά ως τότε...ραντεβού στο επόμενο

      Διαγραφή