Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Η Παναγία της Φάτνης

Εκκλησίες, παρεκκλήσια και Αγιάσματα υπάρχουν διάσπαρτα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Πόλης και των προαστίων της. Πολλά από αυτά με σπουδαίο ιστορικό υπόβαθρο, κάμποσα σε πλήρη σύνδεση με την ακμή και την παρακμή του ρωμέηκου πλυθησμού και άλλα λιτά που προσμένουν τον προσκυνητή να τα επισκεφτεί. Όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, επιλέγω πάντα τα ταπεινά προσκυνήματα, προτρέποντας ή παραδειγματίζοντας παράλληλα και άλλους να πράξουν το ίδιο. Στον δρόμο προς το Νιχώρι, ήξερα πως το προσκύνημα θα ήταν ταπεινό, μοναχικό και απλό. Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό. Ήταν βραδάκι και οι περισσότεροι ετοιμάζονταν για νυχτερινές αποδράσεις σε καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια. Όμως ο φωτισμός στην Παναγία της Φάτνης παρέμενε αναμμένος.
Η είσοδος της Παναγίας της Φάτνης στο Νεοχώρι
Όπως καθετί στην Πόλη έχει την δική του ιστορία και ιδιαιτερότητα, έτσι και εδώ, ο χώρος του Αγιάσματος έχει διαφορετικό στοιχείο εκκίνησης αφού κάποτε ήταν στάβλος Τούρκου ιδιοκτήτη. Στο εσωτερικό του βρέθηκε τους προηγούμενους αιώνες Εικόνα της Παναγίας και πιστοί προσέρχονταν για προσκύνημα στον χώρο ενώ παράλληλα εντός του παρέμεναν τα οικόσιτα ζώα. Οι κάτοικοι του Νιχωρίου προσέδωσαν την ονομασία: Παναγιά Αχουριώτισσα, μιας και η λέξη αχούρι είναι τουρκικής προελεύσεως από την λέξη ahır, που σημαίνει στάβλος. Εισερχόμενος στο εσωτερικό του, κατέβηκα μερικά σκαλοπάτια και η ματιά κεντρίστηκε από ένα μικρό, μπλέ, θολωτό κτίσμα.
Το εσωτερικό του παρεκκλησίου. Χώρος ταπεινός, λιτός και εγκάρδιος
Η Εικόνα στο εσωτερικό του μικρού θολωτού κτίσματος
Το Αγίασμα δεν διαθέτει πηγή και παρ'ότι τοποθετείται στην κατηγορία των Αγιασμάτων της Πόλης, ουσιαστικά πρόκειται για παρεκκλήσι. Με την πάροδο των χρόνων, ο χώρος παραχωρήθηκε στην κοινότητα των Ρωμηών, διατηρώντας την αρχική ονομασία του αλλά και την ταπεινότητά του. Η σημαντικότερη ανακαίνιση του χώρου συντελέστηκε το 1950 επί πατριαρχείας του Αθηναγόρα με δαπάνες Νιχοριτών. Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας ήταν εκείνος που πρότεινε την, περισσότερο διανθισμένη και κομψή, αλλαγή της ονομασίας σε Παναγία της Φάτνης αντί "της Αχουριώτισσας"
Πλάκες που αναφέρουν τις ανακαινίσεις του παρεκκλησίου
Μικρός, ταπεινός, σεμνός και λιτός χώρος που όμως ακτινοβολεί ιερότητα και ψυχική ανάταση
Οι στιγμές στη Παναγία της Φάτνης είναι ιδιαίτερες διότι μεταφέρουν διαφορετικές εικόνες και συναισθήματα από αυτά που επιφανειακά βιώνει ο περαστικός και ο επισκέπτης. Στα σοκάκια που βρίσκονται κάθετα στην κεντρική λεωφόρο με τα φανταχτερά φώτα, τα χλιδάτα μαγαζιά και τις μεγαλοπρεπείς κατοικίες υπάρχει ένα διαφορετικό Νιχώρι που αξίζει και πρέπει να το προσέξουμε.
Η Παναγία της Φάτνης λίγο πριν κλείσει η μπλέ πόρτα της εισόδου
Στον δρόμο της επιστροφής σκόρπια λόγια από το ποίημα του Καβάφη "Νιχώρι" είχαν καρφωθεί στην σκέψη μου. 
Το Νιχώρι όμως έχει αλλάξει. 
Πλάτανοι και καρυδιές δεν προσμένουν τον επισκέπτη. Οι κάμποι και οι βρύσες που ρέουν κρυστάλλινο νερό ανήκουν στο παρελθόν ή στην φαντασία. Ούτε μυρωδιές, ούτε καρποφορία.
Τι παρέμεινε λοιπόν στο σύχρονο, κοσμικό και πολυτελές βοσπορινό προάστιο; Και τι απέμεινε να δεις και εσύ ξένε σαν φτάσεις στο Νιχώρι;
Παρέμεινε η Πίστη και η διακονία των ανθρώπων του. Απέμεινε το σπουδαίο έργο των ιερέων και των μελών της κοινότητας.
Ολίγων μα αμέτρητων.

29 σχόλια:

  1. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ .

    Επειδή , όταν πάει κάποιος στο Νιχώρι , δεν πρόκειται να το επισημάνει
    και δεν είναι σίγουρο ότι θα συναντήσει Τούρκο [ για Ρωμηό , είναι δύσκολο ]
    που να γνωρίζει την ακριβή θέση του Αγιάσματος , μήπως είναι δυνατόν να
    αναφέρονται οι διευθύνσεις των προσκυνημάτων της Πόλης ;
    Ευχαριστώ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη ο Κύριος.
      Φίλε μου έχω επιλέξει απο την πρώτη στιγμή των Χαμπεριών να μην παραθέτω χάρτες,διευθύνσεις και λοιπές πληροφορίες. Οι λόγοι πάρα πολλοί.
      Στην προκειμένη περίπτωση επειδή τα Χαμπερια δεν ειναι ταξιδιωτικός οδηγός που απλά παρέχει τυποποιημένες πληροφορίες. Πάντως υπάρχουν σκέψεις μιας και με έχουν πλησιάσει αξιόλογοι άνθρωποι, να εκδοθεί κάποια στιγμή κάτι τέτοιο, στον ποιοτικό βαθμό που λείπει απο την αγορά.
      Κατά δεύτερον επιθυμώ την προσωπική επικοινωνία αφού αυτός ειναί ο λόγος δημιουργίας των μπλογκς. Στείλε μου ένα e-mail και θα τα πούμε εκει.
      Χρόνια πολλα

      Διαγραφή
  2. Εγώ τώρα τι να πω? Που έχω πει συγχαρητήρια σε άλλα. ... εδώ. .. προσκυνώ. ... τα λόγια είναι λίγα και περιττά. .. δεν υπάρχει αυτό. Και φυσικά ούτε που είχα ακούσει άλλη φορά κάτι σχετικά με Αυτην. Θοδωρή μου, με έχεις αφήσει μουδιασμενη και βουρκωμενη. Και χωρίς λέξεις στο στόμα. Καληνύχτα φιλαράκο. Έτσι πάντα. Και αν δώσει ο Θεός, δεν σου ζηταω διεύθυνση. Εκεί θα με πας εσύ. Φιλιά
    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Γιάννα μου και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Δίνουν σπουδαία ώθηση για την συνέχεια. Κάπως έτσι διατηρούν τα Χαμπέρια την δύναμη και το κίνητρο για την συνέχεια.
      Σκέφτηκα λοιπόν ήδη τι θα σου άρεσε να διαβάσεις την επόμενη εβδομάδα.
      Πολύ ευχαρίστως την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο Νιχώρι, να φτάσουμε μαζί ως την Παναγία της Φάτνης.
      Καλή βδομάδα

      Διαγραφή
    2. Θα περιμένω, ανυπόμονα. Και όποτε χρειαστείς βοήθεια με την θεματολογια σου, πολυ ευχαριστως να σου στειλω την "μικρή " μου λίστα. Αλλά, και επειδή δεν είμαι γαϊδούρι, και επειδή τις δικές μου απορίες τις έχεις καλύψει και με το παραπάνω, οφείλω να σου υπενθυμίσω ότι, αν θυμάμαι καλά, ο Τάσος από Θεσσαλονίκη, σε είχε ρωτήσει κάτι. ... για κάτι, μέσα στο τοπ καπι... ο, τι και να είναι πάντως, θα είναι καλοδεχουμενο. καλό απόγευμα φιλε

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα Γιάννα μου, εις τριπλούν.
      Την ερώτηση του Τάσου δεν την έχω υπόψιν μου.
      Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην επόμενη δημοσίευση.
      Καλό απόγευμα

      Διαγραφή
  3. Φίλε Θοδωρή,
    Χριστός Ανέστη - Χρόνια Πολλά.
    Να είναι πολλά για να μας στέλνεις πολλές και όμορφες παριγραφές από τις άπειρες ομορφιές της Πόλης.
    Το σημερινό προσκύνημα αποτελεί απόδειξη των παραπάνω. Θα είναι σημείο αναφοράς για την επίσκεψη του φετινού καλοκαιριού.

    Φιλικά,
    Χρήστος Τζίκας
    Θεσσαλονίκη - Άνω Πόλη
    Υ.Γ. Σε παρακαλώ απάντησε στο μήνυμα που σου έστειλα στο chat. Η πληροφορία μου είναι χρήσιμη για μια εργασία που προετοιμάζω.
    Ευχαριστώ,
    Χρήστος Τζίκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Χρήστο μου, Αληθώς Ανέστη.
      Ευχαριστώ για τις ευχές. Ακόμα αντέχω και για όσο θα συμβαίνει αυτό, θα συμεχίσουν να βγαίνουν και τα Χαμπέρια.
      Να πας στο Νιχώρι, να πας και στην Παναγία της Φάτνης εκτός των άλλων. Θα χαρούν πολύ όταν αυξηθεί η παρουσία επισκεπτών και σε τέτοια προσκυνήματα.
      Καλό απόγευμα και πολλούς χαιρετισμούς στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης και στην υπόλοιπη παρέα εκει.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  4. Κατά πρώτον να ευχηθώ Χρόνια πολλά σε σένα Θοδωρή, καθώς και σε όλους τους ταξιδιώτες των Χαμπεριών.Κατά δεύτερον να ομολογήσω ότι το Νιχώρι είναι το πολυαγαπημένο μου προάστιο στο Βόσπορο.Τα τεράστια πλατάνια στο κεντρικό δρόμο, η νοικοκυρεμένη του όψη, ο πολιτισμένος κόσμος που κατοικεί στο Νιχώρι,οι τρείς εκκλησιές του, ο Άγιος Νικόλαος , ο Άγιος Γεώργιος μετόχι του παναγίου Τάφου και η Παναγία η Κουμαριώτισσα,και η υπέροχη προκυμαία πηγαίνοντας για Θεραπιά,αγαπημένο μου μέρος για περπάτημα δίπλα στη θάλασσα,συμβάλλουν στο να το αγαπώ τόσο πολύ.Σήμερα όμως θα αναφερθώ σε ένα απο τα πιό άξια τέκνα του Νιχωρίου, εκτός απο τον μέγιστο Κωνσταντίνο Καβάφη ,του οποίου η μητέρα του το γένος Φωτιάδη ήταν Νιχωριανή,τον σημαντικότατο μαθηματικό και μηχανικό Κωνσταντίνο Καραθοδωρή.Ο Καραθοδωρή καταγόταν απο αριστοκρατική οικογένεια του Νιχωρίου , ο πατέρας του Στέφανος υπήρξε πρέσβης της Υψηλής Πύλης σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης , ανάμεσα σε αυτές και το Βερολίνο , όπου και γεννήθηκε και ο Κωνσταντίνος.Σπούδασε πολιτικός μηχανικός και μαθηματικός και διετέλεσε καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Γκέντιγκεν και του Μονάχου.Φίλος του Αινστάιν , ο οποίος τον εκτιμούσε βαθύτατα και μαθηματικός παγκοσμίου φήμης.Υ.Γ.Οποιος ταξιδεύσει στην Πόλη , ας κάνει μια βόλτα στο Yenikoy , θα το απολαύσει.Τάσος .Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ικαλησπέρα Τάσο μου.
      Ευχάριστώ που παρέθεσες ακόμα μία πτυχή της πολύ μακράς λίστας των ενδόξων Νιχωριτών. Δίνεις επιπλέον ερεθίσματα στους επισκέπτες της Πόλης να φτάσουν ως το προάστιο, ξεφεύγοντας από τα στερεότυπα των επισκέψεών τους.
      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
  5. Χρόνια Πολλά Θοδωρή και σε όλους.
    Ανεξάντλητη η Πόλη, αλλά ανεξάντλητος κι εσύ! Ξετρυπώνεις τα πάντα και όπως έχεις το κοκαλάκι της νυχτερίδας (όπως σου έχω πει) σου κάθονται όλα. Τώρα μας βάζεις σε νέες περιπέτειες - αναζητήσεις, μαζί με το σχόλιο του Τάσου, στο Νιχώρι!
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Δημήτρη μου.
      Τυχερός όντως αρκετές φορές. Όχι βέβαια πάντα αφού υπάρχουν μέρη που πάω και ξαναπάω για να βρώ τις επιθυμητές συνθήκες παρουσίασης στα Χαμπέρια. Πάντως με επιμονή όλα γίνονται. Και μάλιστα στην ώρα τους, σαν η Πόλη να καταλαβαίνει τα επίπεδα που διανύω και να μου παρουσιάζει τις ιδιαιτερότητές της την κατάλληλη στιγμη.
      Στην προκειμένη περίπτωση να αναφέρω και να ευχαριστήσω τον Πανοσιολογιώτατο Αγαθάγγελο Σίσκο, που πάντα με υποδέχεται στο Νιχώρι και με βοηθά σε όλα. Τα σπουδαία και τα καλά να λέγονται.
      Καλο βράδυ και πολλούς χαιρετισμούς στην οικογένειά σου.

      Διαγραφή
  6. Διονυσία Πάλμου21 Απριλίου, 2015 12:16

    Θοδωρή μου Χρόνια Πολλά και σε ευχαριστούμε για το όμορφο ταξίδι σε ένα από τα πιο αγαπημένα και αξιεπίσκεπτα προάστια του Βοσπόρου. Παρόλο που το "μικρόβιο" της αστικοποίησης έχει φτάσει και εκεί, το Νιχώρι παραμένει πανέμορφο, ζωντανό και αρκούντως πράσινο προάστιο. Αυτοί που λείπουν είναι οι Ρωμιοί .... απόντες ως φυσικές παρουσίες αλλά αιωνίως παρόντες ως πνοή ζωογόνος πολιτισμού και λατρείας... Αυτό το συναίσθημα αποκομίζει όποιος πάει στο Νιχώρι και βλέπει με τα μάτια της ψυχής του την κρυμμένη ομορφιά. Ύστερα, προσκυνάει την Κουμαριώτισσα και ίσως κάνει έναν μεγάλο και ανακουφιστικό περίπατο ως τα Θεραπειά....
    Καλές περιηγήσεις στην Πόλη Θοδωρή και εύχομαι ο Αναστημένος Χριστός να δίνει σε όλους μας δύναμη και ελπίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Διονυσία μου. Σ'ευχαριστώ πολύ και οι περιηγήσεις συνεχίζονται.
      Χρόνια πολλά και υγεία

      Διαγραφή
  7. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ &ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.Δεν κανω σχολια,γιατι όπως παντα είσαι 'ΚΟΡΦΗ'...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη Μάκη μου. Χρόνια πολλά με υγεία και εύχομαι να είσαι πάντα καλά.
      Πολλούς χαιρετισμούς

      Διαγραφή
  8. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!! Κ ΘΟΔΩΡΗ ΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΠΩ ΕΓΩ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΛΑΧΤΑΡΟΥΜΕ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΣΗ ΦΑΝΕΡΗ ΑΛΛΑ Κ ΚΡΥΜΕΝΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΡΘΕΙ ΤΟ 2010.ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΞΕΣΗΚΩΣΕΙ ΕΔΩ Κ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ.ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ Κ ΠΑΛΙ! ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρία. Χαίρομαι που ξεσηκώνω και προκαλώ την επιθυμία νέας επίσκεψης στην Πόλη. Με το καλό να έρθεις. Θα παρατηρήσεις αρκετές αλλαγές από το 2010 αλλά τα προσκυνήματα και οι ιδιαιτερότητες της Πόλης σας περιμένουν.
      Χαιρετισμούς στην Πάτρα

      Διαγραφή
  9. Θοδωρή Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!!! Χρόνια πολλά και σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα.
    Η ασύγκριτη ομορφιά της απλότητας...
    Με το εξαιρετικό σου κείμενο και την τρυφερή σου, όπως πάντα, προσέγγιση, ανέδειξες τόσο όμορφα ένα ταπεινό και λιτό χώρο - άγνωστο ακόμα και στους "έμπειρους" - κάνοντας πολλές καρδιές να συγκινηθούν και να σκιρτήσουν. Αυτό αισθάνθηκα αλλά και αυτό εισέπραξα, από τα μέχρι τώρα σχόλια.
    Δεν έχει άδικο λοιπόν ο κ. Τηνιακός που θεωρεί ότι είσαι κορφή! Απλά χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί η κορφή είναι πάντα εκτεθειμένη και ευάλωτη. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που δε μπορούν να αντέξουν ότι βρίσκονται χαμηλότερα.
    Φιλικά
    Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ελένη μου. Αληθώς Ανέστη και τα δικά μου χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες εχθές.
      Πολλές φορές δεν χρειάζονται να παρατεθούν πολλά πράγματα για ένα καλό αποτέλεσμα. Έτσι και στην περίπτωση τούτης της ανάρτησης. Λίγες φωτογραφίες, λίγα λόγια και σίγουρα "αγγίχτηκαν" πολλές καρδιές. Έλαβα αρκετά μηνύματα από ανθρώπους που έζησαν εκεί κοντά και είχαν τόσα πολλά να μου πούν και να μου περιγράψουν. Έχω την διπλή χαρά, εκτός από την επικοινωνία εδώ, να γίνομαι αποδέκτης μηνυμάτων και σε περισσότερο προσωπικό επίπεδο.
      Ένα από αυτά, με αρκετή συγκίνηση, μου περιέγραφε τις εικόνες του προσκυνήματος όταν ήταν ακόμη στάβλος και πως μετά τα Σεπτεμβριανά μάζευαν κομμάτι κομμάτι τα κατεστραμμένα.
      Τελικά το πιο σπουδαίο πράγμα που προέκυψε μετά από 5 χρόνια ΧΑΜΠΕΡΙΩΝ είναι η επικοινωνία μαζί σας.
      Σας ευχαριστώ και συνεχίζουμε με καλή καρδιά αλλά και πυγμή όπου χρειάζεται.
      Τα λέμε πάλι σύντομα. Σ'αφήνω τώρα, να ασχοληθώ και με το Μαράκι πιο κάτω. Δεν πιστεύω να ενοχλήσαι;
      Φιλιά στον Πόρο και στην υπόλοιπη παρέα εκεί.

      Διαγραφή
  10. Γεια σου, Θοδωρή!
    Πόσο λυπάμαι που ακόμα δεν έχω πάει στο Νιχώρι... Και με τη νέα ανάρτηση λυπήθηκα ακόμη περισσότερο. Παρηγορούμαι όμως γιατί κατά πώς το βλέπω, θα με συνοδεύσεις εσύ.
    Μερικές φορές δεν χρειάζεται ούτε να γράφεις πολλά ούτε να χρησιμοποιείς στον λόγο σου πομπώδες ύφος. Η αμεσότητα της εικόνας και η σωστή επιλογή λέξεων, τόσων - όσων, επιτυγχάνουν πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα.
    Καλή συνέχεια, τα λέμε στο επόμενο, Θοδωρή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαρία μου.
      Ώστε ακόμα δεν έχεις φτάσει ως το Νιχώρι; Δεν το ήξερα αυτό. Να παρηγορείσαι πάντως γιατί θα οργανώσω κάτι καλό και πολύπτυχο και για εκεί. Αυτό έλειπε να σε αφήσω ασυνόδευτη.
      Εξάλλου γνωρίζεις πως τελειώνουν οι κουραστικές ημερήσιες περιηγήσεις μας και το Νιχώρι προσφέρεται για αυτό.
      Φιλιά στο Περιστέρι και τα λέμε σύντομα πάλι.

      Διαγραφή
    2. Ήμουν σίγουρη ότι θα πηγαίναμε μαζί και ότι θα καταλήγαμε κάπου καλά! Επίσης, είμαι εξίσου σίγουρη ότι η Ελένη δεν έχει κανένα πρόβλημα... Ελπίζω μόνο να ευαισθητοποιηθεί και να τολμήσει ένα ταξίδι στην Πόλη μαζί μας!!!!

      Διαγραφή
  11. Χριστος Ανέστη ....χρονια πολλα θοδωρη μου...σ'ευχαριστω για την υπεροχη ανάρτηση σου...δεν εχω να σου πω πολλα ..με κάλυψαν οι υπόλοιποι φίλοι...απλως για μια ακομη φορα θα σου πω Ευγε...και μακαρι το έργο που σκέφτεσαι να κανεις ...να γινει πραγματικότητα και να το έχουμε ως οδηγό για τα ταξίδια μας στην Πολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ελισάβετ μου και σε ευχαριστώ. Το "ταξίδι" συνεχίζεται και όπου βγάλει.
      Πολλούς χαιρετισμούς
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  12. Χριστός Ανέστη. Ανεξάντλητος Θοδωρή. Την επόμενη πρέπει οπωσδήποτε να ανηφορίσουμε μέχρι το Νιχώρι. Να σαι καλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Παναγιώτη και χρόνια πολλά.
      Την επόμενη φορά να πας οπωσδήποτε. Θα δεις, θα γοητευτει.ς και θα θαυμάσεις πολλά και θα δώσεις χαρά στους ανθρώπους της κοινότητας.
      Πολλούς χαιρετισμούς και καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
  13. Χριστός Ανέστη!

    Μου έλειψαν αυτές οι αναρτήσεις σου... Πολλα μπράβο!

    Χαιρετισμούς από Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιώργο μου. Με την πρώτη ευκαιρία θα δημοσιεύσω και πάλι κάτι παρεμφερές.
      Πολλούς χαιρετισμούς
      Θοδωρής

      Διαγραφή