Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Dolmabahçe...το απόλυτο παλάτι του Βοσπόρου

Στην Πόλη τα αξιοθέατα είναι αμέτρητα. Άλλα είναι καλά κρυμμένα και μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, άλλα πάλι όμως παγκόσμιας εμβέλειας. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει και το Ντολμά μπαχτσέ, ένα από τα πιο πολυτελή και επιβλητικά παλάτια σε όλον τον πλανήτη. Σίγουρα όσοι απο εμάς βρέθηκαν στην Πόλη, είχαν την ευκαιρία να το θαυμάσουν. Για όσους πάλι δεν είχαν ακόμα την τύχη να βρεθούν στην Πόλη και να επισκεφτούν το Dolmabahçe, ας το κάνουν. Μόνον τότε θα καταλάβουν την πραγματική σημασία της λέξεως ''παλάτι''. Εγώ προσωπικά δεν έχω επισκεφτεί ένα εντυπωσιακότερο απο αυτό.
Η κεντρική πύλη του παλατιού

Ο πύργος του ρολογιού του Dolmabahçe
Η κατασκευή του παλατιού ξεκίνησε το 1843 και ολοκληρώθηκε 13 χρόνια μετά. Το κόστος κατασκευής του ισοδυναμεί με 35 τόνους χρυσό και η έκτασή του αντικατοπτρίζεται στο εντυπωσιακό μέγεθος των 110.000 τετραγωνικών μέτρων!
Η κεντρική είσοδος του παλατιού, απ'όπου μπαίνουν οι επισκέπτες.

Το παλάτι τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά περιέχει ένα ''χαρμάνι'' του ευρωπαικού αρχιτεκτονικού ρυθμού εκείνης της εποχής που κυριαρχούσε παντού εκείνη την περίοδο σαν επιρροή.

Το Dolmabahçe αποτέλεσε εκτός απο απόλυτο σύμβολο δύναμης και πλούτου, την κατοικία των σουλτάνων και το διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως το 1922. Μετ'έπειτα ο Κεμάλ μετέφερε την πρωτεύουσα και την λήψη αποφάσεων στην Άγκυρα.
''Ψαρούκλες''
Η είσοδος στο Dolmabahçe γίνεται μόνο με γκρουπάκια και ξεναγό που ξεκινάνε κάθε 20 λεπτά περίπου από την είσοδο του παλατιού. Είναι τέτοιος ο πλούτος στο εσωτερικό του καθώς και το μέγεθος που σίγουρα χρειάζεται ξεναγό για να προσανατολιστεί κανείς σε τούτον τον πολυτελή λαβύρινθο. Επιπλέον το κτίριο παραμένει ακόμα ξύλινο και αυτό αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας για τυχόν ατυχήματα και πυρκαγιές.
Πλούτος, πλούτος, πλούτος
Όλα επιβλητικά και με αυτοκρατορική μεγαλοπρέπεια
Η οποιαδήποτε λήψη φωτογραφιών απαγορεύεται αυστηρώς από την είσοδο κιόλας. Δεν υπάρχει λόγος να μην σεβαστούμε την απαγόρευση. Για φωτογραφίες απο το εσωτερικό του παλατιού υπάρχει μαγαζάκι μετά την έξοδο ή το διαδίκτυο απ'όπου δανείστηκα κι εγώ τις φωτογραφίες.


Το παλάτι εκτός από την ανεκτίμητη υλική αξία του, έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για τους Τούρκους. Όσες φορές ο Κεμάλ επισκέπτονταν την Πόλη, χρησιμοποιούσε ένα μικρό τμήμα του παλατιού σαν κατοικία. Στο υπνοδωμάτιο του Dolmabahçe άφησε την τελευταία του πνοή το πρωινό της 10 Νοέμβρη του '38. Λέγεται πως το ρολόι σταμάτησε να λειτουργεί εκείνη την ώρα, δείχνοντας 09:05. Από τότε το δωμάτιο αυτό βρίσκεται ανέπαφο με την τουρκική σημαία στρωμένη στο κρεββάτι. Η μέρα και η ώρα αυτή τιμάται κάθε χρόνο ως τις μέρες μας.
Το δωμάτιο του Κεμάλ
Η περιπλάνηση στο εσωτερικό του παλατιού περιλαμβάνει αρκετό ποδαρόδρομο που διαρκεί κάτι παραπάνω από 1 ώρα. Είναι βέβαια περιττό να αναφέρω πως αξίζει τον κόπο να περιπλανηθεί κανείς και να θαυμάσει το Dolmabahçe, αψηφώντας τον πόνο στα πόδια ή την μέση για τους σχετικά μή συνηθισμένους στο πολύ περπάτημα.



Προτιμήστε να αγοράσετε το εισιτήριο για ξενάγηση σε ολόκληρο το παλάτι και μην κάνετε απόπειρες επίσκεψης Δευτέρες ή Πέμπτες όπως εγώ στις αρχές. Θα βρείτε τις πόρτες του παλατιού κλειστές. Οι ώρες εισόδου είναι από τις 09:00 ώς τις 16:00. Προτείνω πάντως σε τυχόν επίσκεψη να βρεθείτε εκεί πιο νωρίς. Καλύτερα λίγο μετά τις 08:00. Οι ουρές που μπορεί να σχηματιστούν κατα την διάρκεια της μέρας μπορεί να είναι αποκαρδιωτικές.
Με φόντο την πύλη στον Βόσπορο...
...και τον λόφο με την Αγία Σοφιά,που πάντα με μαγνητίζει όπου κι αν βρίσκομαι
Περιπλανηθείτε λοιπόν στα ατελείωτα δωμάτια, διαδρόμους και αίθουσες του Dolmabahçe. Απολαύστε τον υπέροχο κήπο του με στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης και χορτάστε την απίστευτη θέα και ομορφιά του Βοσπόρου που αγκαλιάζει την μοναδική και μαγευτική Πόλη.

8 σχόλια:

  1. Πραγματικά δεν έχω επισκεφτεί πιο εντυπωσιακό παλάτι! Ακόμα και οι Βερσαλίες ωχριούν μπροστά του! Ο άντρας μου είναι κι αυτός Πολίτης κι έτσι το blog σου είναι συχνός προορισμός μας. Συνέχισε έτσι.. Α, και που ξέρεις μπορεί να έχουμε και κοινούς γνωστούς!Callie by Anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που έχουμε τις ίδιες απόψεις και για τις συχνές επισκέψεις.
      Όσο για τους κοινούς γνωστούς ανυπομονώ να μάθω περισσότερα.
      Τους χαιρετισμούς μου απο την Πόλη.Θοδωρής

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ Θοδωρή, βρήκα το ιστολόγιό σου σήμερα τυχαία ψάχνοντας στοιχεία για την Κερκόπορτα. Χρησιμοποίησα τις πληροφορίες σου σε μία ανάρτησή μου, αλλά μαγεύτηκα από τη μουσική και έκανα κι εγώ μια βόλτα στη Βασιλίδα των πόλεων, στην οποία δεν έχω βρεθεί ακόμη.
    Θα ήθελα τη βοήθειά σου σε κάτι: επειδή το ιστολόγιό μου έχει ένα πολύ εξειδικευμένο θέμα, θα ήθελα αν μπορείς να φωτογραφήσεις ακροκέραμα, κολωνάκια, κιονόκρανα και όποιο άλλο νεοκλασσικό αρχιτεκτονικό στοιχείο πέσει στην αντίληψή σου από τα Οθωμανικά ή Ρωμαίικα κτήρια. Επίσης σε παρακαλώ να διορθώσεις το gadget της παρακολούθησης, για να μπορώ να παρακολουθώ τις νέες αναρτήσεις σου.
    Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων και εύχομαι να πιούμε κάποτε μαζί ένα ρακί στην αιώνια Κωνσταντινούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου φίλε ενημερωσέ με παρακαλώ,τι ακριβώς πρόβλημα έχει το γκάτζετ με την παρακολούθηση για να το διορθώσω.Δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου κάποιο πρόβλημα.Απο βδομάδα θα σου ξαναγράψω και θα κοιτάξουμε μαζί το ζήτημα με τις φωτογραφίες που χρειάζεσαι.
      Όσο για το ρακί....πάρα πολύ ευχαρίστως.
      Χαιρετισμούς Θοδωρής

      Διαγραφή
  3. Θοδωρή μπράβο, πολύ καλή η ανάρτηση. Αν βέβαια δεν ίσχυε η εντελώς άσκοπη απαγόρευση φωτογραφιών στα παλάτια θα ήταν πολύ καλύτερα αλλά τι να κάνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ηλέκτρα μου.Να είσαι και να περνάς καλά κι εσύ.Διάβαζω τακτικά τις αναρτήσεις σου και χαιρομαι για τις ωραίες εμπειρίες που μας μεταφέρεις απο την Άπω Ανατολή.Συνέχισε έτσι.
      Χαιρετισμούς απο την Πόλη!

      Διαγραφή
  4. Πραγματικά ένα εντυπωσιακό παλατι,ομως δέν μπορώ νά τό ονομάσω ως τό πιό εντυπωσιακό πού έχω δεί.Καί κυρίως παράταιρο μέ τό υφος τής Πόλης.Προσωπικά βρήκα πιό ενδιαφέρον τό ΤΟΠ ΚΑΠΙ λογω αυθεντικού Οθωμανικού ύφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤΟΛΜΑ ΜΠΑΧΤΣΕ Ο ΑΡΜΕΝΙΟΣ ΜΠΑΛΙΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή