Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Στο παζάρι του Üsküdar

Η αγορά και τα παζάρια της Πόλης προσφέρουν πάντα ιδιαίτερες και πολύπλευρες εμπειρίες, αφού συνοδεύονται από μαγευτικές εικόνες, ήχους, μυρωδιές και εκπλήξεις. Όλοι όσοι κατοικούν στην Πόλη έχουν τα δικά τους στέκια για εύρεση προιόντων και αγορών. Αφού λοιπόν περιπλανήθηκα σε αρκετές συνοικίες, μαχαλάδες και παζάρια, βρέθηκα στο Σκούταρι και μπορώ να ισχυριστώ οτι η αγορά του και οι εικόνες που αντίκρισα μπήκαν για τα καλά στην καρδιά μου. Έτσι...στο παζάρι του Üsküdar βρήκα μάλλον και εγώ το δικό μου στέκι για αγορά τροφίμων και όχι μόνο.
Στην είσοδο του παζαριού, οι πάγκοι με τα περιποιημένα φρούτα και λαχανικά αποτελούν την καλύτερη υποδοχή
Η ασχολία μου όλα αυτά τα χρόνια με την γαστρονομία, με έχει φέρει πάρα πολύ κοντά με τις πρώτες μαγειρικές ύλες και έχει επαυξήσει τον σεβασμό προς αυτές. Έτσι λοιπόν με χαροποιεί ιδαιίτερα ο τρόπος που οι πωλητές στήνουν τους πάγκους τους και ο σεβασμός που επιδεικνύουν σε κάθε ένα προιόν ξεχωριστά. Ο τρόπος που θα τοποθετήσουν, θα το ραντίσουν με νερό ή θα το "χαιδέψουν" με ένα κομμάτι πανί για να προβάλλουν την γυαλάδα του είναι πράγματι αξιοπρόσεκτος και άξιος επαίνων.
Προιόντα τοποθετημένα ένα προς ένα και με πολύ μεράκι, ακόμα και σε συνθήκες ρουτίνας όπως αυτή του οπωροπώλη
Φυσικά δεν συναρπάζει μόνο η παρουσίαση των προιόντων αλλά και η παρουσία ορισμένων σχετικά άγνωστων στο ευρύ κοινό. Η χαρά μου ήταν μεγάλη αντικρίζοντας τοπιναμπούρ ή όπως αλλιώς λέγονται αγκινάρες Ιεροσολύμων. Ακόμα και σε ένα πάγκο μαναβικής μπορεί να καταλάβει κανείς οτι η Πόλη είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών (γιατί και η μαγειρική κρύβει πολιτισμό) και όποιος θεωρεί πως οι δυνατότητες της Πολίτικης κουζίνας περιορίζονται σε κεφτέδες, ντολμάδες και πιλάφια, πλανάται πλάνην οικτρά. Δεν μπορούσα να αφήσω την ευκαιρία ανεκμετάλευτη, αγοράζοντας αρκετούς από αυτούς και έτσι οι δεκάδες βολβοί θα με ακολουθήσουν σε υπέροχους συνδυασμούς σπιτικής μαγειρικής.
Τοπιναμπούρ, αγκινάρες Ιεροσολύμων, κολοκάσι ή ηλίανθος. Όποια ονομασία και αν επιλέξει κανείς, ο σωστός τρόπος μαγειρέματος και απόλαυσης αποτελεί προνόμιο για γνώστες
Μικρή στάση για απολαυστικό και φρεσκοστυμμένο χυμό ροδιού
Τους πάγκους με τα φρούτα και τα λαχανικά ακολουθούν τα κρεοπωλεία από την μία μεριά και τα ιχθυοπωλεία από την άλλη με την φωνές των πωλητών να διαφημίζουν την πραμάτεια τους και να προτρέπουν τους περαστικούς να έρθουν κοντά τους. Πάντως με την ποικιλία που διαθέτουν αλλά και τις καλές τιμές συγκριτικά με άλλα παζάρια δεν χρειάζεται να μοχθήσουν και πολύ. Εγώ πλησίασα οικιοθελώς και με χαρά.
Ποδαράκια για πατσά. Τέτοιες μαγειρικές επιλογές προετοιμάζονται από την πεθερά μου
Σε ένα από τα πολλά κρεοπωλεία υπάρχουν και ήδη έτοιμες λιχουδιές. Πρώτη μικρή στάση για την φωτογραφική μηχανή μου αφού τα χέρια μου βρήκαν άλλο γευστικό "παινχίδι"
Πάγκοι με ψάρια για όλα τα γούστα
Στο συγκεκριμένο ιχθυοπωλείο υπάρχει και ψαροεστιατόριο. Έξυπνη κίνηση και οι πελάτες κάνουν μια μικρή στάση για φαγητό πριν ή μετά τις αγορές τους
Σούβλες ξεπετάγονται στα στενά του παζαριού. Πάντως συγκριτικά με τις τριγύρω απολαυστικές λιχουδιές, η κοτοπουλοστάση δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου. Συμπέρασμα: Εδώ καλύτερα φωτογραφίζουμε παρά τρώμε
Ακόμα και αν κάποιος βρεθεί στο παζάρι θέλοντας απλά να αγοράσει κάτι συγκεκριμένο, είναι μάλλον βέβαιο οτι θα ακολουθήσουν και άλλες αγορές αφού είναι σχεδόν αδύνατον να μην δελεαστεί κανείς από όλα όσα αντικρίζει τριγύρω του. Ειδικά η ποικιλία στα μπακάλικα ξεπερνά κάθε προσδοκία.
Ξηροί καρποί για όλα τα γούστα
Κατάστημα με τουρσιά δεκάδων ποικιλιών αλλά και με πολλά ακόμα προιόντα. Η πινακίδα στην είσοδο του καταστήματος με καλωσόρισε ευγενικά
Η ομορφιά του παζαριού στο Üsküdar δεν τελειώνει στο κεντρικό σημείο του αλλά επεκτείνεται σε μεγάλη έκταση και σε πολλά γειτονικά στενά, δημιουργώντας μια όμορφη αίσθηση, αφού σε κάθε γωνιά ξεπηδά και μια νέα αγορά, το ίδιο αυθεντική και όμορφη.
Μαγαζάκι που πουλά χειροποίητο Mantı και Gözleme
Μικροί "λόφοι" αυγών που ξεπερνούν ακόμα και το ύψος μου
Κάπου-κάπου ξεπετάγονται κομματικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος αφού το Σκούταρι αποτελεί κομματικό καταφύγιο του πρωθυπουργού. Εξάλλου το ισλαμικό στοιχείο στο Σκούταρι είναι αρκετά εμφανές και η πόλωση ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες της Πόλης είναι γεγονός, αφού πολλοί Πολίτες ως πολιτικά αντίθετοι δεν επιθυμούν να βρεθούν και να στηρίξουν την "κυβερνητική" αγορά και συνοικία. Έτσι η αγορά του Üsküdar αφορά κυρίως τους κατοίκους της περιοχής, αφού συγκριτικά λίγοι τουρίστες και επισκέπτες φθάνουν ως εδώ και οι υπόλοιποι κάτοικοι έχουν τα δικά τους στέκια και αγορές.
Ένα από τα πολλά γραφεία για τα κομματόσκυλα του Üsküdar
Το ότι το Σκούταρι αποτελεί μείγμα ισλαμισμού και κυβερνητικού καταφυγίου δεν αποτελεί τροχοπέδη στην επισκεψή μου στο παζάρι του. Εξάλλου τα του Ταγίπ τω Ταγίπ και τα του παστουρμά τω παστουρμά. Αυτό έλειπε τώρα να βάζουμε και κομματικές ταμπέλες στα μπακάλικα.
Στα μπακάλικα της Πόλης μπορεί να ξοδέψει κανείς απεριόριστες ώρες
Ακόμα και σε ένα παζάρι τα λιτά και περιεκτικά πράγματα είναι συνήθως τα ουσιωδέστερα και αυτός ο συλλογισμός βρήκε την εφαρμογή στο μικρό ψαροεστιατόριο που είχα την τιμή να σταθώ μερικές στιγμές παραπάνω. Την ματιά μου κέντρισε το καζάνι με την ψαρόσουπα που μόλις είχε μαγειρευτεί από εμφανώς έμπειρα χέρια. Αν και οι σούπες αποτελούν βασικό στοιχείο της Πολίτικης κουζίνας, παρόλα αυτά δεν συναντιούνται συχνά στην θαλασσινή τους εκδοχή και τούτο εδώ το μικρό θαλασσινό στέκι ήταν η καλύτερη αφορμή και επιλογή συνάμα.
Ταβερνούλα μια σταλιά 2x3...
Μικρή στο μέγεθος, μεγάλη στην απόλαυση
Μύδια-ντολμά ακολούθησαν αφού τέτοια λιχουδιά δεν προσπερνιέται εύκολα
Το μικρό μα παστρικό εστιατόριο με τους ιδιοκτήτες του
Μετά από τόσο περπάτημα, στάσεις για απολαυστικές λιχουδιές και ιδιαιτερότητες η περιπλάνηση στο παζάρι του Üsküdar έπρεπε να κλείσει με ένα γλυκό τέλος και το ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της αγοράς ήταν η καλύτερη επιλογή.
Λιχουδιές από μάρτζιπαν
Εσείς πόσα μπορείτε να δοκιμάσετε;
Την παράσταση έκλεψαν τα σιροπιαστά φρούτα και καρποί και βάλθηκα να δοκιμάσω όσα περισσότερα μπορούσα. Η σιροπιαστή ντομάτα προκάλεσε την αρχική μου απορία, για να ακολουθήσει το τρυφερό κάστανο και το εξαιρετικό σύκο. Το αποκορύφωμα ήταν το σιροπιαστό μελιτζανάκι και το καρύδι που απλά με έκαναν να μην θέλω να εγκαταλείψω το παζάρι.
Σιροπιαστά φρούτα, καρύδια, σύκα αλλά και ντομάτες και μελιτζάνες που συναρπάζουν
Αφήνωντας πίσω μου το θαυμαστό παζάρι και κατευθυνόμενος προς την οικιότερη "αγκαλιά" της Χαλκηδόνας, οι εικόνες από την αγορά ήταν ακόμα τόσο νωπές στην σκέψη μου. Εξάλλου μέρη σαν και αυτό δεν αποτελούν σημεία αναφοράς αλλά σε προκαλούν να τα επισκεφτείς και αύριο...και μεθαύριο...και όσο πιο συχνά μπορείς.

34 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, Θοδωρή, Χριστός Ανέστη!!!
    Παρόλο που τα στομάχια μας είναι ακόμη γεμάτα από τα φαγητά και τα ποτά και το αίμα συγκεντρωμένο σε αυτό το σημείο του σώματος, θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν ένιωσα μια λιγούρα διαβάζοντας και βλέποντας τις φωτογραφίες. Ό,τι και να λέμε για την τροφή του πνεύματος, η ικανοποίηση του ουρανίσκου είναι εξίσου σημαντική, και αυτοί οι άνθρωποι εκεί ξέρουν να το ευχαριστιούνται.
    Όλες οι αισθήσεις μου κινητοποιήθηκαν, μόνο η αφή έμεινε παραπονούμενη, λόγω απόστασης. Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, γλυκά, παστουρμάδες, μύδια, τυριά, κοτόπουλα, ψάρια (ψάρια, ψάρια, ψάρια...)!!!! Όλα μου άρεσαν, λίγο μόνο κλώτσησα στα ποδαράκια και στον κακορίζικο...
    Βέβαια, έχω και έναν έξτρα λόγο να απολαμβάνω περισσότερο τη «βόλτα» στο Σκούταρι, μου ξύπνησε αναμνήσεις από την πιο ολοκληρωμένη βόλτα της ζωής μου... Στο μυαλό μου ήδη έχω την επόμενη επίσκεψή μου εκεί και την αγορά όσων περισσοτέρων μπορώ. Το μοναδικό μου πρόβλημα είναι ο περιορισμός στα κιλά του αεροπλάνου...
    Να είσαι πάντα καλά! Τα λέμε στο επόμενο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαρία μου!
      Όντως εκείνη η βόλτα που αναφέρεις ήταν πάρα πολύ ολοκληρωμένη και περιλάμβανε τόσες πολλές πτυχές.
      Άντε....σύντομα και οι επόμενες με το καλό.
      Όσο για τον περιορισμό στα κιλά...μην βασανίζεσαι γιατί πάντα θα σε προβληματίζει. Μόνη λύση είναι να βρίσκεσαι εδώ συχνά (ή μόνιμα) και να τα απολαμβάνεις με κάθε ευκαιρία.
      Πολλούς χαιρετισμούς και σίγουρα θα τα πούμε σύντομα.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  2. Ελένη Ζαράγκαλη23 Απριλίου, 2014 15:09

    Αγαπητέ Θοδωρή Χριστός Ανέστη Χρόνια καλά με υγεία...Να είσαι πάντα καλά καί να μας μαγέυεις με τα ωραία θέματα που επιλέγεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελένη. Αληθώς Ανέστη ο Κύριος.
      Χρόνια πολλά με υγεία και δημιουργία και σε σένα και να συνεχίσουμε όλοι μαζί τις Χαμπεριώτικες αναγνώσεις και επικοινωνία.
      Φιλικά
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  3. Θόδωρε Χρόνια πολλά και με υγεία. Ευλογημένοι όσοι μπορούν και απολαμβάνουν τις λιχουδιές της Πόλης και παραμένουν υγιείς!!! Κατι ξέρω σαν "γλυκος" άνθρωπος που είμαι και μου λείπουν όλα αυτά τα υπέροχα εδέσματα...Βέβαια κάτι λίγο ξεφεύγω και εγώ και ειδικά στις αγορές αυτές, ευτυχώς λοιπόν και δυστυχώς ταυτόχρονα, δεν επισκέπτομαι συχνά την "Βασίλισσα"!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Στέλιο μου. Μάλλον οφείλεις να έχεις δίπλα σου ανθρώπους και να σε "επαναφέρουν στην τάξη" κάθε φορά που πας να ξεφύγεις. :-)
      Να είσαι και να περνάς καλά και πολλούς χαιρετισμούς

      Διαγραφή
  4. Εγώ θα σου πω ένα μεγάλο μπράβο που ανέβασες την ανάρτηση μετά τη νηστεία, γιατί αν την έβλεπα πιο μπροστά θα μ'εστελνες αδιαβαστο που λένε :-)

    Υπέροχες φωτογραφίες και πραγματικά η ψαρόσουπα που της έχω και αδυναμία, φαίνεται πολύ νόστιμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να ήθελα να την αναρτήσω δεν θα μπορούσα διότι και εγώ νήστευα. Και απλά φωτογράφιση δίχως γευσηγνωσία πάλι δεν γίνεται. Βασανιστήριο.
      Όλα στον καιρό τους λοιπόν και χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση.
      Πολλούς χαιρετισμούς στην Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  5. Ένας απο τους πολλούς λόγους που θα ήθελα κάποια στιγμή να ταξιδέψω στην Πόλη είναι αυτές οι εικόνες......(μια απλή θαυμάστρια της σελίδας) !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου εύχομαι ολόψυχα κάποια στιγμή να βρεθείς στην Πόλη και να καταφέρεις να επισκεφτείς όλα όσα σε έχουν μαγέψει.
      Χαιρετισμούς, Θοδωρής

      Διαγραφή
  6. Ίσως να μην υπάρχει πιο αποτελεσματικός και πιο ενδελεχής τρόπος να γνωρίσεις έναν λαό, από το να "χαθείς" στα παζάρια του. Εκεί θα βρείς όλη του την αλήθεια, χωρίς φτασίδια και χωρίς κομπορρημοσύνες. Εκεί θα γνωρίσεις τον πλούτο του εκεί και την φτώχεια του. Ανεπανάληπτη εμπειρία για όσους μπορούν να απολαμβάνουν χωρίς να ενοχλούνται.
    Θανάσης από Βόλο και Χρόνια Πολλά σε όλους
    Θοδωρή Keep walking

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ίσως να μην υπάρχει πιο αποτελεσματικός και πιο ενδελεχής τρόπος να γνωρίσεις έναν λαό, από το να "χαθείς" στα παζάρια του. Εκεί θα βρείς όλη του την αλήθεια, χωρίς φτασίδια και χωρίς κομπορρημοσύνες. Εκεί θα γνωρίσεις τον πλούτο του εκεί και την φτώχεια του. Ανεπανάληπτη εμπειρία για όσους μπορούν να απολαμβάνουν χωρίς να ενοχλούνται.
    Θανάσης από Βόλο και Χρόνια Πολλά σε όλους
    Θοδωρή Keep walking

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θανάση μου καλησπέρα και χρόνια πολλά.
      Έχεις απόλυτο δίκιο. Στις αγορές και στα παζάρια χτυπά ο παλμός της κοινωνίας και όλα είναι πολύ ειλικρινή.
      Να είσαι πάντα καλά και σε ευχαριστώ για την παρουσία σου και τον σχολιασμό σου.
      Πολλούς χαιρετισμούς

      Διαγραφή
  8. Θοδωρή Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!
    Πολλές ευχές και σε όλους τους συναναγνώστες.

    Νομίζω έχεις πιάσει το σφυγμό μας πια. Κατάλαβες ότι σειρά είχε μια γαστριμαργική ανάρτηση και έσπευσες να μας ικανοποιήσεις τις αισθήσεις. Κάποιες τουλάχιστον. Γιατί μη γελιόμαστε, απολαύσαμε σίγουρα όλη αυτή την πανδαισία χρωμάτων και τις γαργαλιστικές περιγραφές σου, αλλά... "φάτε μάτια ψάρια". Μείναμε με τη σιελόρροια και το παράπονο. Δεν είμαστε όλοι τυχεροί σε αύτη τη ζωή βλέπεις ...
    Πού θα πάει όμως; Δε θα ξανάρθω στην Πόλη; Το παζάρι του Σκούταρι είναι πια στο στόχαστρο.

    Με αφορμή τη σημερινή γιορτή δε μπορούσα να μη σκεφτώ και τον Αγ. Γιώργη τον Κουδουνά. Ποιος ξέρει τι κοσμοσυρροή θα είχε σήμερα στην Πρίγκηπο.

    Χρόνια πολλά και σε όλους τους εορταζόμενους φίλους των Χαμπεριών. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σε ένα παλιό φίλο-σχολιαστή, που έχουμε χάσει πια δυστυχώς από το σχολιασμό και που τον θεωρώ από τους σημαντικότερους που έχουν γράψει σε αυτή τη σελίδα. Μακάρι να είναι καλά και αν μας διαβάζει ας μας κάνει τη χάρη να επιστρέψει στην παρέα μας. Ελπίζω να καταλάβει. Θοδωρή εσύ σίγουρα κατάλαβες και σίγουρα συμφωνείς.

    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελένη μου και σου εύχομαι σύντομα ατέλειωτες περιπλανήσεις στα Πολίτικα παζάρια.
      Μου αρέσει η εναλλαγή της θεματολογίας των αναρτήσεων και τολμώ να πώ οτι είχα πιάσει τον σφυγμό, μιας και αρκετές βδομάδες δεν είχα αναρτήσει κάτι που έχει σχέση με φαγητό.
      Τώρα που πέρασε η περίοδος της νηστείας μπορώ να ασχοληθώ πιο τακτικά με γαστρονομικές περιπλανήσεις. Άσε που ακόμα δεν έχω γράψει για το αγαπημένο μου στέκι στην Χαλκηδόνα. Εν αναμονή λοιπόν.

      Στον Κουδουνά σήμερα θα ανέβηκαν αρκετές δεκάδες χιλιάδων πιστών. Σίγουρα όχι η κατάλληλη μέρα για φωτογραφικούς άνετους περιπάτους.

      Ένα από τα μεγαλύτερα ευτυχήματα των ΧΑΜΠΕΡΙΩΝ είναι οι αναγνώστες και οι σχολιαστές του.
      Χαίρομαι τόσο πολύ όταν σας διαβάζω, εξάλλου εδώ είναι το στέκι όλων μας.
      Και μπορεί κάθε φορά που κάποιος νέος φίλος επιλέγει να γράψει, η παρέα να μεγαλώνει αλλά δεν ξεχνώ και τους παλιούς φίλους που δυστυχώς δεν έχουμε την τιμή και χαρά να διαβάζουμε πλέον.
      Ας είναι καλά και εμείς νοερά νοιώθουμε την συντροφιά τους καθώς μας διαβάζουν και μας παρακολουθούν. Εξάλλου οι καλοί και διαλεκτοί μένουν πάντα μέσα στην καρδιά μας.
      Καλό βράδυ και πολλούς χαιρετισμούς στον Πόρο.

      Διαγραφή
  9. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΘΟΔΩΡΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΗ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Βούλα μου. Το ίδιο ανεκτίμητη είναι η ώθηση που παίρνω από την συντροφία σας.
      Καλό βράδυ και τα ξαναλέμε

      Διαγραφή
  10. Κωνσταντίνος Κόττης24 Απριλίου, 2014 00:24

    Χριστός Ανέστη ! (παραβλέποντας βέβαια το πώς μπορείς να εορτάζεις Πάσχα στη σημερινή Ισταμπούλ. Παρά πάντως τις θρησκευτικές διαφορές η Πόλη έχει αρχοντιά και νοικοκυραίους. Αυτό φαίνεται στα καταστήματα όπου μπορεί το ντιζάιν να είναι κακής και κόκκινης συχνά αισθητικής αλλά η ίδια η πρώτη ύλη θυμίζει φυσική διακόσμηση κήπων και δασών. Θέλεις να μπεις στην φωτογραφία να δεις να δοκιμάσεις να φας κανονικά. Ωραιότατο άρθρο. Να περνάς καλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Xριστός Ανέστη ! Υγεία κι αγάπη στο σπιτικό σου, Θοδωρή μου !
    Το θέμα που έπιασες αυτή τη φορά είναι τόσο γήινο κι ωραίο , διαβάζοντας και τους προηγούμενους διαπίστωσα πως
    χάιδεψες τις αισθήσεις όλων μας με τις υπέροχες φωτογραφίες σου.
    Κάνοντας βολτίτσα στα παζάρια της Πόλης αναρωτιόμουν πως θα ήταν η ελληνική κουζίνα χωρίς τις επιρροές από
    τους πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης και των παραλίων που μας μύησαν σε εξαίσιες γεύσεις και μυρωδιές μέσα απ τις συνταγές τους. Ο τι βγάζει η γη έχουν το ταλέντο να το αξιοποιούν με τρόπο μοναδικό στα μέρη σας.
    Κι έχεις δίκιο όταν λες ότι αντιμετωπίζουν την τροφή με σεβασμό και συνείδηση του τι σημαίνει για τον άνθρωπο.
    Θοδωρή μου , μπράβο ακόμη μια φορά για την πετυχημένη προσέγγιση που έκανες στο θέμα σου.
    Ηδη το έχω διατρέξει 3-4 φορές και πάλι... δεν χορταίνω να το βλέπω.
    Σου εύχομαι καλό βραδάκι.
    Στέφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Στεφανία και χρόνια πολλά. Όντως "γήινο" το θέμα. Ήθελα να αρχίσω κάπως χαλαρά μετά τις Πασχαλινές μέρες. Είχα και εγώ ένα κάπως περίεργο συναίσθημα στην συγγραφή που μάλλον οφείλεται στο γεγονός οτι δεν έγραψα για μερικές μέρες παραπάνω.
      Χρειάζονται και τέτοιες αναρτήσεις αφού είναι πτυχή της καθημερινότητας και της Πολίτικης ζωής.
      Πολλά φιλιά και να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  12. Χρήστος Ι. Δρούγκας - Ναύπλιον25 Απριλίου, 2014 00:13

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στόν διαχ/στή και σε όλους τους συνσχολιαστάς ΤΩΝ ΧΑΜΠΕΡΙΩΝ.
    Επειδή τον ενδιαφέρον μου για τον ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΥΔΟΥΝΑ είναι διαρκές [ λόγω της
    γνωστής σε πολλούς σχέσης μου με το Μοναστήρι ]. ευχήθηκα στούς πατέρες της Μονής
    και πληροφορήθηκα ότι οι προσκυνητές ήταν αναρίθμητοι [ πάνω από 50.000, ίσως και
    70.000 ]. Δια του λόγου το αληθές μπορείτε να καταφύγετε σε δύο πηγές ειδήσεων :
    N e w s
    ======
    www.hurriyet.com.tr/gundem/26280284.asp

    V i d e o
    ======
    www.sondakika.com/haber-binlerce-kisi-dilek-icin-aya-yorgi-ye-tirmandi-5943205

    Ελπίζω να μπορέσετε να δείτε κάτι , άν δεν γνωρίζετε Τουρκικά για να διαβάσετε.

    Θοδωρή, η αγορά που είναι στην ανάρτησή σου πιστεύω ότι είναι αυτή που
    περιδιαβήκαμε πριν 3 μήνες
    Χαιρετισμούς από το Ναύπλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Χρήστο μου. Χαίρομαι που γράφεις για τον Κουδουνά και επιβεβαιώνεις και τις δικές μου υποψίες για την προσέλευση του κόσμου.
      Η αγορά είναι όντως αυτή που περπατήσαμε μαζί στον κοινό μας περίπατο.
      Εμένα πάντως το παζάρι αυτό έγινε στέκι...Ειδικά οι πωλητές στο ζαχαροπλαστείο ξέρουν τι θα πάρω πριν ακόμα τους καλησπερίσω.
      Να είσαι και να περνάς καλά.
      Πολλούς χαιρετισμούς

      Διαγραφή
  13. Χριστος Ανεστη Θοδωρη.Χρονια πολλα και ειθε η Παναγια να σε προστατευει σε καθε σου ταξιδι.Ευτυχως που υπαρχουν ευαισθητοι ανθρωποι σαν και εσενα.Αυτο εισπρατω και χαιρομαι γι'αυτο.Συνταξιδευω μαζι σου οποτε εχω λιγο χρονο ελευθερο.Στην πολη δεν εχω παει,παρολα αυτα μου ειναι πολυ γνωριμες καποιες τοποθεσιες.Περιεργο;ειμαι η Χαρα απο Δενδρα Λαρισας.Καλο ξημερωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Χαρά και καλώς όρισες στην παρέα μας,
      Πολλούς χαιρετισμούς στην Λάρισα και εύχομαι κάποια στιγμή να βρεθείς στην Πόλη και να γνωρίσεις από κοντά όλα όσα ως τώρα διαβάζεις.
      Καλό βράδυ
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  14. Οι γεύσεις, τα χρώματα...ταξίδι το ποστ σου φίλε μου, 10000 μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρήστος Ι. Δρούγκας - Ναύπλιον25 Απριλίου, 2014 20:29

    Επανέρχομαι στην εορτή του Μοναστηριου του Αγ.Γεωργίου Κουδουνά.
    Για να πάρει κανείς μικρή " γεύση " του πανηγυριού , μπορεί να ανοίξει το ιστολόγιο
    ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ και να πάει στό τρίτο αναρτημένο θέμα.
    Καλό βράδυ σε όλους.
    Χ.Ι.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θοδωρη καλο βραδυ απο Νεμεα για μια ακομη φορα με μια ολοζωντανη αναρτηση μας ταξιδεψες στο παρελθον οντως ειναι επαγγελματιες οι Τουρκοι σου σερβιρουν τα παντα τοσο λαχταριστα για να πλησιασης τους παγκους αυτο που παρατηρησα στα λαχανικα μαλλον οι τιμες ειναι καπως τσουχτερες με αναλογια 1Ε=2,95 ΤΛ.Το ιδιο ωραιο ειναι και το παζαρι της Χαλκιδονας.Μιχαλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα Μιχάλη μου. Καιρό είχαμε να σε διαβάσουμε και χάρηκα που έγραψες.
    Και να φανταστείς οτι η συγκεκριμένη αγορά δεν θεωρείται και από τις ακριβότερες. Φαντάσου και σε άλλες συνοικίες περισσότερο τουριστικές ή εμπορικές συμπερολαμβανομένου και της Χαλκηδόνος.
    Είπαμε...για τους ντόπιους και μη ενασχολούμενους με συναλλάγματα και τα σχετικά, ο τιμάριθμος σκαρφαλώνει και προβληματίζει.
    Να είσαι καλά και εις το επανιδείν.
    Τους χαιρετισμούς μου στην Νεμέα
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  18. Μόλις σήμερα γυρίσαμε από την Πόλη μετά από μια βδομάδα παραμονή μας εκεί. Πράγματι στις αγορές τους μπορείς να χαθείς ώρες ατέλειωτες, να σταματάς κάθε δυο βήματα, να χορταίνουν τα μάτια σου και η μνήμη σου με όμορφες
    εικόνες κι άμα δοκιμάζεις κι από κάθε τι που βλέπεις και λαχταρά η ψυχή σου, μπορείς να γυρίσεις χορτάτος για ύπνο!!!
    Καλά, με πόση μαεστρία κεντούν την πραμάτια τους στους πάγκους τους ή στις βιτρίνες τους.... τα θέλεις όλα!
    Ελπίζω να γύρισες με το καλό από το ταξίδι σου κι εσύ.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Αναστασία μου και πολλές καλησπέρες.
      Είδες τα παζάρια πως ξελογιάζουν;
      Χαίρομαι που περάσατε τόσο όμορφα και εύχομαι σύντομα να ξαναβρεθείτε στα γνώριμα Πολίτικα σοκάκια.
      Τα ξαναλέμε σύντομα
      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
  19. Φίλε Θοδωρή,

    Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.

    Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι μετά το Πάσχα πολλοί ξεκινούν δίαιτα γιατί παραέφαγαν και τα κιλά αυξήθηκαν. Ένας από αυτούς είμαι και εγώ.
    Με αυτά που μας στέλνεις μας ανοίγεις και πάλι την όρεξη.
    Θα επισκεφθώ σύντομα την ΠΌΛΗ. Σε ποια περιοχή βρίσκεται το παζάρι πoυ περιγράφεις;
    Είναι καθαρά τα ταβερνάκια έτσι ώστε να δοκιμάσουμε τις λιχουδιές;

    Καλημέρα από την όμορφη Θεσσαλονίκη

    Χρήστος Τζίκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Χρήστο μου, αυτό το ενδεχόμενο δεν το σκέφτηκα, χαχα.
      Το παζάρι της ανάρτησης βρίσκεται στο κέντρο του Üsküdar.
      Θεωρώ οτι μπορείς να δοκιμάσεις οτιδήποτε σου "κάτσει" καλά στην ματιά. Εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι όλα αυτά τα χρόνια να αντιμετώπισα πρόβλημα.
      Πολλούς χαιρετισμούς
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  20. Τα μανάβικά τους είναι πραγματικά έργα τέχνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φοβερές εικόνες. Μας λείπει η μυρωδιά και η γευση, γιατί και η μουσική υπόκρουση σε καθυποβάλλει. ΜΠΡΑΒΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή