Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Περπατώ, περπατώ μες στην Πόλη

Περιπλανώμενος στην αχανή Πόλη μου δίνεται η ευκαιρία να έρχομαι σε επαφή όχι μόνο με όλες τις πτυχές της μα και με τους ανθρώπους που κατοικούν πάνω της. Ακόμα καλύτερα είναι όταν στους ανθρώπους αυτούς ανακαλύπτεις τόσα πολλά κοινά στοιχεία, κοινές ρίζες μα και ενδιαφέροντα. Ένας από τους ανθρώπους αυτούς είναι και η Ισμήνη, που επιτέλους είχα την χαρά να την γνωρίσω χθές από κοντά.
Προσπαθούσαμε να οργανώσουμε μία συνάντηση εδώ και αρκετούς μήνες μα λόγω δικών μου επαγγελματικών υποχρεώσεων και έλλειψη χρόνου διαρκώς ακυρώνονταν. Ευτυχώς η συνάντηση αυτή έγινε διότι το είχα βάρος στην συνείδησή μου που δεν κατάφερνα ποτέ να την δω.
"Σημείο συνάντησης στο Kadıköy, στον ταύρό", μου είπε. "Εκεί συναντιούνται όλοι". Υποδειγματικός όπως πάντα στα ραντεβού μου, έφτασα λιγάκι νωρίτερα στο Κάντικιόι και άρχισα να περπατώ στην αγαπημένη μου παλιά αγορά. Όλα είναι τόσο ζωντανά εκεί!
Πάμπολες ποικιλίες ελιάς για όλα τα γούστα
Ο μικρός ξιφίας μου τράβηξε την προσοχή. Βρέθηκα μία ανάσα πρίν να τον αγοράσω
Οι πάγκοι στην Πόλη είναι πάντα απίστευτα περιποιημένοι
Η καρδιά μου χτυπά πάντα δυνατά στην θέα των ντολμαδόφυλλων. Μάλλον είναι καιρός για επίσκεψη στην πεθερά μου
Κοιτώντας και ξεροσταλιάζοντας έξω από την βιτρίνα σα μπακαλόγατος τα σιροπιαστά κυδώνια και κολοκύθες (δες κι εδώ
Δεν είχα έρθει όμως για γαστρονομική αγοροθεραπεία στην Χαλκηδόνα. Με γοργό βήμα επέστρεψα στο άγαλμα του ταύρου, που έγω από χτές το ονόμασα αυθόρμητα "Δία", έχοντας στον νού μου τον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης.
Ο Δίας, σημείο συναντήσεων στο Κάντικιόι
Η Ισμήνη έφτασε στην ώρα της με ένα πλατύ χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη και με μιά "ζεστασιά" που αμέσως σε κερδίζει. Ήμουν εξ'αρχής σίγουρος πως δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά διότι η Ισμήνη είναι νηπιαγωγός, που αυτό κατά την δική μου σκέψη συνεπάγεται "ζεστασιά", καλοσύνη και ευσπλαχνία.
Κουβεντιάζοντας, ανοίξαμε ο καθένας την καρδιά του, εξιστορώντας τους λόγους και τους τρόπους που βρεθήκαμε στην Πόλη, τις δυσκολίες και τις διαφορές από την Ελλάδα μα και τα προτερήματα. Μπορεί να είμαι βέρος Περιστεριώτης μα δε λησμονώ την Θεσσαλονικιώτικη καταγωγή μου και το καλύτερο "καρντάσι" της Πόλης με έκανε να αισθανθώ από την πρώτη στιγμή υπέροχα.

Με την Ισμήνη εκτός από κοινές ρίζες έχουμε και ως κοινό σημείο ότι και οι δυό γράφουμε στο διαδύκτιο για την Πόλη και την ζωή μας εδώ. Εξάλλου αυτές οι περιγραφές και αναρτήσεις ανέπτυξαν την διαδυκτιακή φιλία μας και το ενδιαφέρον να γνωριστούμε και από κοντά. Το Περπατώ Περπατώ μες την Πόλη "μπλογκάρει" ήδη από τον Απρίλη του '11!
Η Ισμήνη και εγώ. Φίλοι, Έλληνες, περπατητές της μοναδικής Πόλης και bloggers. Πίσω μας το φυλαχτό για να μην μας πιάνει το κακό μάτι
Λίγο καιρό πρίν συναντήσω την Ισμήνη είχα σκέψεις για μία προσπάθεια να φέρω πιό κοντά όλους εμάς που γράφουμε για την Πόλη. Κοινό σημείο αναφοράς είναι η αγάπη μας για τούτο εδώ τον μοναδικό τόπο και θα οφείλαμε να'ρθούμε λίγο πιό κοντά, προβάλλοντας παράλληλα ο ένας την δουλειά του άλλου. Μακρυά από εγωισμούς και άλλες τέτοιες κουταμάρες. Εξάλλου ο καθένας έχει το δικό του ύφος γραψίματος και προσέγγισης και ούτε οι αναγνώστες είναι προσωπικό, αποκλειστικό προνόμιο.
Αυτές οι έννοιες έρχονταν συχνά-πυκνά στην σκέψη μου ώσπου πήρα την απόφαση για μία προσπάθεια. Πρίν μερικά χρόνια τα πράγματα θα ήταν πιό βατά καθώς περισσότεροι έγραφαν για την Πόλη μας μα κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η Ισμήνη συμφώνησε με τις σκέψεις μου και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την "Ένωση Ελλήνων bloggers Κωνσταντινούπολης"! Με ένα σηματάκι που θα κατασκεύασω και που θα τοποθετηθεί κάπου στην ιστοσελίδα του καθενός, θα μπορεί όποιος το πατάει να "ανοίγει" παράλληλα και όλα τα ιστολόγια που ανήκουν σε τούτη την ένωση.
Το σήμα μας
Μπορεί αυτή την στιγμή να είμαστε μόνον δύο, στο μέλλον όμως ίσως γίνουμε περισσότεροι. Ως τότε θα περπατούμε μες στην Πόλη περιγράφοντας τα χαμπέρια μας. Όπως και αν εξελιχθεί αυτή η πρωτοβουλία, το βέβαιο είναι πως ο αλληλοσεβασμός, η αμοιβαιότητα και η φιλία μεταξύ μας θα διατηρηθεί και θα μεγαλώσει. Το αξίζουμε άλλωστε...

18 σχόλια:

  1. Θοδωρή καλησπέρα,
    Από πού να αρχίσω! Τέλεια πρωτοβουλία! Μπράβο με πολλούς τόνους...
    Ζήλεψα απόψε, πολύ θα ήθελα να είμαι μαζί σας. Εχω επικοινωνήσει με την Ισμήνη της οποίας το μπλόκ παρακολουθώ από την αρχή- όπως και το δικό σου-και ανυπομονώ να συναντηθούμε από κοντά, στο επόμενο ταξίδι ελπίζω σύντομα.
    Αλήθεια το μπλόκ <> στο οποίο έγραφε μια ομάδα αν δεν κάνω λάθος από την Ελλάδα τι έγινε; έχω να διαβάσω καινούργια ανάρτηση από τιν Ιανουάριο του 2012.
    Εύχομαι καλή συνεργασία, καλά αποτελέσματα, μας δίνετε μεγάλη χαρά με τις περιγραφές, τις φωτογραφίες, τη μυρωδιά της Πόλης.
    Παλιά αγορά στο Καντίκιοι εννοείς ανεβαίνοντας από το λιμάνι αμέσως μετά τον ταύρο ένα χώρο που έχει μανάβικα, ψαράδικα, ρούχα κλπ.;
    Καληνύχτα και να γράφετε συχνά.
    Πόπη-Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου καλή μου Πόπη,σ'ευχαριστώ για τα καλά λόγια και για την ενθάρυνση.
      Την ομάδα που αναφέρεις δεν την γνωρίζω.Πως τους λένε;
      Σαν παλιά αγορά εγώ εννοω τα 2-3 σοκάκια που βρίσκονται τα μπακάλικα,τα μανάβικα και ψαράδικα,τα οποία δίνουν με την σειρά τους την θέση τους σε υπέροχα εστιατόρεια.
      Πολλά φιλιά και να είσαι καλά!
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  2. Πολύ πολύ καλή η ίδέα σας εύχομαι σε λίγο χρόνο να τα κάνετε τα μέλη εκατό. Όπως πάντα Θοδώρη είσαι απρόβλεπτος και απίθανος. Η τσάρκα σου σήμερα είναι φανταστική και ως προς τις φωτογραφίες, είσαι νομίζω ο καλλύτερος διαφημιστής της υπέροχης Πόλις μας. Πες και την Ισμήνη να αρχίσει να μας δίνει πιο συχνά τις δικές της ματιές για την Πόλι μας που από αυτά που έχει γράψει παρατηρώ να γεννιέται ένα πολύ καλό μέλος της ομάδας σας.
    Βλέπεις Θοδωρή,όπου και να πας την Πόλη μας αναζητάς και είθε και όλοι που ζούμε μακρυά της να την επισκεπτόμαστε για ένα τσάι ή ούζο στο Βόσπορο,πολύ συχνά έστω και για λίγες μόνο ώρες.
    Πολλα φιιά και καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας.
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Γιώργο μου.Ήταν κάτι που πραγματικά το ήθελα.Να οργανωθούμε λιγάκι όλοι εμείς που έχουμε κοινό παρανομαστή την αγάπη για την Πόλη.
      Ζω με ένταση και ενθουσιασμό κάθε στιγμή εδώ στην Πόλη.Πως θα μπορούσα άλλωστε να κάνω διαφορετικά;
      Πολλά χαιρετίσματα καλέ μου φίλε και σου εύχομαι ότι καλύτερο.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  3. Ωραία η πρωτοβουλία για την ένωση αυτή! Εύχομαι σύντομα να γίνετε πολλοί!!!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαιστώ,να είστε καλά και οι δύο σας και πάντα με την ίδια ζωντάνια που σας διακατέχει.
      Φιλιά,Θοδωρής

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Θοδωρή
    το μπλόκ λέγεται εις την πόλιν, το έγραψα και χθές σε εισαγωγικά, δεν ξέρω γιατί το έκοψε, υπάρχει στο διαδύκτιο έχει πλούσιο υλικό και ενδιαφέρον, απλά σταματά τον Δεκέμβριο του 2011, δεν υπάρχει έκτοτε καινούργια ανάρτηση, νομίζω το όνομα του ενός είναι Στέλλιος. Αν κατάλαβα αναφέρεσαι στα σοκάκια που είναι απέναντι από την αποβάθρα, εκεί που βρίσκεται και το παλιό ρωμαίικο ζαχαροπλαστείο Baylan με τη σπεσιαλιτέ παγωτό με καραμέλα και καραμελωμένα αμύγδαλα! απλά τέλειο! να είχα ένα!
    Δεν βλέπω την ώρα να έρθω εκεί. Ως τότε παρακολουθώ την Πόλη με τα δικά σας μάτια, νάσαι καλά, καλή συνέχεια, καλή αντάμωση στην Πόλη!
    Πόπη- Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον Στέλιο τον διάβαζα κι εγώ,είναι σπουδαίος.
      Δεν είχα προσωπική επικοινωνία μαζί του για να ξέρω λεπτομέριες μα αυτό που ξέρω να πω είναι πως σε βάθος χρόνου είναι αρκετά δύσκολο να γράφει κανείς ανελλειπώς και αδιάκοπτα,για πολλούς λόγους.
      Εγώ προσπάθω να κρατώ τις αναρτήσεις μου σε εβδομαδιαία βάση.Εύχομαι στον Στέλιο να είναι καλά και να μας προσφέρει και πάλι στο μέλλον τις πανέμορφες αναρτήσεις και γνώσεις του.
      Εύχομαι μέσα απ΄τα δικά μας μάτια να συνεχίσεις ν'απολαμβάνεις την Πόλη,ώς ότου ανταμώσουμε.
      Πολλά φιλιά
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  5. Δεν κουράζομαι να σε συγχαίρω για τα κείμενα και τις φωτογραφίες που ανεβάζεις! Μπράβο ξανά λοιπόν!!!! Το blog της Ισμήνης δεν το ήξερα, θα μπω και θα το παρακολουθώ επίσης! Εξαιρετική η ιδέα σου για την ένωση, θα περιμένω πώς και πώς. Είναι μια πολύ καλή κίνηση, και αυτή, γενικά, αλλά κυρίως για όσους από εμάς δεν ζουν εκεί και με αυτόν τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν εικόνες που είτε έχουν δει είτε όχι και τις μαθαίνουν! Επίσης, θα ήθελα να σου πω ότι είμαι κι εγώ Περιστεριώτισσα και με έκανες να χαρώ έξτρα! Αν θελήσεις να σε βοηθήσω σε κάτι μη διστάσεις. Τους φιλικούς μου χαιρετισμούς σε σένα, στην οικογένειά σου και, φυσικά, στην Πόλη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου σ'ευχαριστώ πολύ για τα τόσα πολλά και καλά σου λόγια!
      Πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε πάντα ενωμένοι και να υποστηρίζουμε όταν γίνεται ο ένας τον άλλον.
      Από πού είσαι από το Περιστέρι;Εγώ από Κηπούπολη,πλατεία Δέγλερη.
      Όταν με το καλό επισκεφτώ την πατρίδα,να φροντίσουμε να τα πούμε κι από κοντά.
      Πολλούς χαιρετισμούς και τα ξαναλέμε.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
    2. Γεια σου, Θοδωρή! Εγώ μένω στο κέντρο του Περιστερίου, κοντά στο ΙΚΑ, στη Θηβών. Πήγαινα στο 1ο λύκειο. Έχουμε μια μικρή απόσταση... Θα χαρώ πολύ να τα πούμε όταν έρθεις, διαφορετικά όταν έρθω εγώ στην Πόλη. Να περνάς καλά κ να συνεχίσεις όπως τώρα. Καλή δύναμη!

      Διαγραφή
  6. Πολύ καλή η ιδέα σας Θοδωρή. Μπράβο! Το έχεις σκεφτεί ότι με τέτοιες κινήσεις κρατάτε το ενδιαφέρον και την επαφή όλων μας με την Πόλη! Κάνεις πράγματα πολύ περισσότερα από ότι κάποιοι "επίσημοι" θα έπρεπε να κάνουν. Της Ισμήνης το blog κι εγώ δεν το ήξερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημήτρη μου σ'ευχαριστώ γι'αυτά που λές!
    Είμαστε Έλληνες που ζούμε εδώ έξω όχι τόσο από ανάγκη αλλά από επιλογή.Το σωστό είναι να αλληλουποστηριζόμαστε και ο ένας να προβάλει τον άλλον.Ψευτοεγωισμοί δεν υπάρχουν στον δικό μου κόσμο.
    Η Ισμήνη είναι πολύ καλό κορίτσι και σύντομα το μπλόγκ της θα γίνει ακόμα καλύτερο.
    Να'σαι καλά και να ξέρεις πως μέσα από σχόλια σαν το δικό σου μου δίνεις μεγαλύτερη σιγουριά γι'αυτό που κάνω.
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είστε πολύ ρηχοί. Απευθύνεστε σε ένα κοινό που δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα όχι σε ψαγμένους.Ευτυχώς που υπάρχουν τουριστικοί οδηγοί και ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας.

      Διαγραφή
    2. Ευτυχώς που εκτός από τους πολύ ρηχούς υπάρχουν και αυτοί με απύθμενο βάθος για να υπάρχει μια ισορροπία.

      Και ευτυχώς που ανήκεις στους ψαγμένους, αν και για το αν δεν στήνεσαι στα 4 δεν το γνωρίζω, και δεν χαμπεριάζεις να δείς με τι ακριβώς ασχολούμαστε εδώ, όπως π.χ. καλοπροαίρετα, από τον ελεύθερό μας χρόνο και δίχως χρηματικό αντίτιμο, περιγράφουμε στιγμές από την ζωή μας στην Πόλη για τους φίλους και γνωστούς μας, που ζούνε μακρυά μας και μας νοιάζονται.

      Τράβα πλήρωσε τώρα τους τουριστικούς σου οδηγούς, τράβα και στον Μασσαβέτα και άδειασέ μας την γωνιά.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ κυριε ανωνυμε. Με λένε Γιάννα Λάμπρου και δεν έχω πρόβλημα να δηλώνω το όνομα μου. Οσοι παρακολουθούν το blog γνωρίζουν ότι σπάνια σχολιάζω, δημόσια τουλάχιστον. Αυτή τη φορά όμως δεν μπορώ παρά να επεμβω. Μας αναφερεις για το βάθος σου. .. η μαύρη αλήθεια όμως είναι ότι αν στα αλήθεια υπήρχε αυτό, δεν θα σχολιαζες με αυτό το ύφος. Ίσως να χαμογελουσες με ανοχή για εμάς τα χαζά, που περιμένουμε με τόση προσμονή τις αναρτήσεις του Θοδωρή, μόνο και μόνο για να πάρουμε μια ανάσα με λίγο άρωμα από την αγαπημένη μας Πόλη. Και ίσως η πόλη αυτή να υπάρχει στην αντίληψη του Θοδωρή , σε κάτι λίγες φωτογραφίες και στα χαζά μυαλά μας. Αλλά ισα με εδώ. Δεν σε υποχρεώνει κανείς να παρακολουθεις το blog. Αλλά επισης δεν σε έχει χρησει και καποιος για να μας ανοιξεις τα μάτια. Αντίθετα, η εμπάθεια σου μόνο σε προβληματισμους μπορεί να με βάλει. Ποιος είσαι? Γιατί το κάνεις αυτό? Ή τι σκοπό έχεις? Κερδίζεις κάτι από αυτήν την αντιπαράθεση? Ή απλά είσαι κάποιος διεστραμμένος που βρίσκει χαρά σε αυτό?
      Όποιο και να είναι το θεματακι σου, το συμπέρασμα είναι ένα: μάζεψε την λόγια ανωτερότητα σου και κάνε μας την χάρη να μην σε δούμε εδώ, ποτέ ξανά. Με εχθρικους χαιρετισμούς, Γιάννα Λάμπρου

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε οι τουριστικοι οδηγοί δεν έχουν ψυχή, ούτε τα μάτια της καρδιάς μας. Αλλά μάλλον το πρόβλημα σου δεν είμαστε εμείς στα τέσσερα κ τα blog, κοιτάξου, ψάξου.... κάπου μέσα σου ίσως διακρίνεις το προβλημα. Μπορεί το συγκεκριμένο blog να σε βοηθήσει να λύσεις τις διαφορές μέσα σου μια κι έχει ανθρώπους ζεστούς και αληθινούς.

      Διαγραφή