Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Εθνοκάθαρση με διπλωματικά γάντια

Η σημερινη μέρα ενδεικνύται στο να θυμηθούμε ή να μάθουμε για την οριστική ταφόπλακα εστιών του Ελληνισμού από τα εδάφη της σημερινής Τουρκίας.
Σαν σήμερα, στις 30 Ιανουαρίου του 1923, υπογράφθηκε στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης η επιπλέον συμφωνία ανταλλαγής των πληθυσμών από τα εδάφη της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Και οι δύο πλευρές την επιθυμούσαν, η καθεμία για διαφορετικούς λόγους, με την διεθνή κοινότητα ως απαθή παρατηρητή. Υπήρξε σαφώς μια απάνθρωπη απόφαση και για αυτό όλοι προσπάθησαν να αποποιηθούν τις ευθύνες τούτης της συμφωνίας.
Την ζημιά, τον πόνο, το δράμα και τον διωγμό τον υπέστησαν μόνον οι άνθρωποι που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.

Εξαίρεση της ανταλλαγής ήταν οι μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης και οι Έλληνες της Ίμβρου, της Τενέδου και της Πόλης. Οι δεκαετίες που ακουλούθησαν και τα γεγονότα που συντελέστηκαν έδειξαν τι συνέβη στις κοινότητες αυτές και την πορεία τους. Η μία άκμασε, η άλλη χτυπήθηκε και συρρικνώθηκε.
Η ιστορία δεν γυρίζει πίσω και όσοι επιθυμούν αναπροσαρμογή ή κατάργηση της Συνθήκης ας λάβουν υπόψιν τους τα δημογραφικά δεδομένα, το φαινόμενα "Κοσσοβοποίησης" και την απόσπαση εδαφών.
Δεν θα γράψω κάτι άλλο, εξάλλου θα έχουμε την δυνατότητα έκφραση λεπτομεριών στον σχολιασμό. Σας αφήνω να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο που είναι γεμάτο διαπιστώσεις, καταγραφές, συγκίνηση και δάκρυα.
Δύο φορές ξένος.

20 σχόλια:

  1. Θυμάμαι με βαθειά συγκίνηση την αγαπημένη μου γιαγιά -γεννημένη στο ΤΑΧΤΑΓΡΑΝ του ΚΑΡΣ το 1906- να μου αφηγείται με απέραντη νοσταλγία την ζωή στην ΠΑΤΡΙΔΑ όπως την αποκαλούσε .Πόσο αρμονικά ζούσαν με τους λίγους Τούρκους κατοίκους του χωριού τους και πως τελικά ξεριζώθηκαν από εκεί !! Η πλέον αδικημένη γενιά προσφύγων που δεν χάρηκαν και πολλά πράγματα γιατί τα είδαν όλα.Ξεριζωμός, Κατοχή , Πείνα ,Εμφύλιος..... Εγώ πλέον δεν θεωρώ τον εαυτό μου ξεριζωμένο γιατί είμαι πλήρως ενταγμένος στο περιβάλλον που ζώ αλλά δεν ξεχνώ και δεν πρέπει να ξεχνώ και να μεταφέρω στην επόμενη γενιά αυτά που τραβηξαν οι παππούδες μου .Δεν πρέπει να ξεχνώ αυτούς που μείναν πίσω- και είναι αρκετοί σε όλη την Τουρκία- και έχουν ανάγκη της συμπαράστασης και βοήθειας μου .Γιαυτό το λόγο είμαι ενάντια σε κάθε είδους πόλεμο, βία ή ρατσισμό. Είναι η παρακαταθήκη των παππούδων μας που τόσο ταλαιπωρήθηκαν από τα λάθη των πολιτικών . Όμως και αυτοί εκλέγονται από εμας και καλό είναι να προσέχουμε ποιούς επιλέγουμε να μας αντιπροσωπεύουν !
    Να που ο Θοδωρής μας θυμίζει με τον καλύτερο τρόπο και με αφορμή την επέτειο της συνθήκης της Λωζάνης ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε μεταξύ τους αν αφήνονται να αποφασίσουν μόνοι τους για τις τύχες τους . Θοδωρή είμαστε μαζί σου , σε έχουμε στην καρδιά μας και στη σκέψη μας.
    ΧΡΗΣΤΟΣ
    ΒΕΡΟΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oπως τα λετε κυριε Χρηστο ,ετσι ακριβως ειναι κι εγω απο την πλευρα μου ειχα την αγαπημενη μου γιαγια που βρεθηκε προσφυγακι στον Πειραια το 22 μαζι με μανα κι αδελφη ,εχοντας ζησει μεχρι τα 12 στο μεταξοχωρι την Προυσα. Πραγματι αδικημενη γενια οι αφηγησεις της γιαγιας για ξεριζωμο κατοχη ,πεινα εμφυλιο θα υπαρχουν παντα στη μνημη μου .Οπως επισης για την Αγια Σοφια και τον Κωτσο βασιλια...:)

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα και στους δύο σας. Για εσάς αλλά και για όσους έχουν ζήσει τέτοιες στιγμές και διηγήσεις μέσα στο σπιτικό τους είναι ακόμα πιο ιδιαίτερο το να βλέπουν τέτοια αφιερώματα.
      Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας...εκείνοι οι άνθρωποι τα έζησαν όλα. Και διωγμούς αλλά και εδώ που ήρθαν τόσα και τόσα.
      Να είστε καλά και οι δύο και χαίρομαι πολύ που πλέον συχνά επικοινωνούν και οι αναγνώστες μεταξύ τους. Είναι και αυτό πολύ σπουδαίο.
      Καλό βράδυ και πολλούς χαιρετισμούς

      Διαγραφή
    3. Πολύ σωστή προσέγγιση!
      Παιγνίδια στις πλάτες των λαών για τα μεγάλα συμφέροντα των Κεφαλαιούχων! Ξαναμοιράζουν τη γη με το αίμα και το δάκρυ των απλών ανθρώπων! Ποτέ πια πόλεμος, ειρήνη και φιλία μεταξύ των λαών! Μπράβο σας κύριε Θοδωρή για την πολύ σπουδαία δουλειά που καταγράφετε και μας την παρουσιάζετε με τόση μεθοδικότητα και τόση μαεστρία!
      Καλό βράδυ σε όλους τους φίλους μας στην Πόλη! Με αγάπη!

      Διαγραφή
  2. Οι λαοί υποφέρουν, πονούν , πληρώνουν σκληρά τα παιχνίδια εξουσίας και τις σκοπιμότητες της πολιτικής.
    Να μην ξεχνάμε τίποτε απ όλα αυτά γιατι η ιστορία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.
    Ευχαριστώ για το μάθημα ιστορίας με το υπέροχο ντοκουμέντο.
    Τους χαιρετισμούς μου, Θοδωρή, πάντα καλά !
    Στέφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Στέφη μου.
      Πιστεύω πως άξιζε πολύ να παρουσιαστεί μια τέτοια ανάρτηση και με αυτόν τον τρόπο.
      Δεν δημοσιεύω συχνά αναρτήσεις με βίντεο αλλά όταν το κάνω θεωρώ πως αξίζουν να αναδειχθούν.
      Πολλούς Πολίτικους χαιρετισμούς και ένα όμορφο βράδυ Κυριακής.

      Διαγραφή
  3. Θοδωρή μου μπορεί να έχεις δημοσιεύσει λίγες αναρτήσεις με βίντεο αλλά είναι όλα τους εξαιρετικά. Το ένα καλύτερο από το άλλο. Προτείνω στους πιο καινούριους αναγνώστες των Χαμπεριών να τα αναζητήσουν. Νομίζω ότι θα βγουν κερδισμένοι.
    Καταγραφές, μαρτυρίες, εικόνες που δεν πρέπει να ξεχαστούν, αν θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα την ταυτότητά μας και κυρίως να τη διασώσουμε, κόντρα σε όλες τις σύγχρονες προσπάθειες αφελληνισμού.
    Με παππού από τη Σμύρνη και μεγαλωμένη ακριβώς δίπλα σε μικρασιατικό προσφυγικό συνοικισμό, κάθε φορά που βλέπω τέτοιου είδους βίντεο τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα.
    Δυστυχώς, όπως έγραψε και η Στέφη, και όλοι μας γνωρίζουμε φυσικά, η ιστορία επαναλαμβάνεται, ξανά και ξανά. Δε θα πάψει να ισχύει ο στίχος του Νίκου Γκάτσου "με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί". Απλά αλλάζουν μορφή η φωτιά και το μαχαίρι για να ξεγελούν και είναι πιο αποτελεσματικά.
    Συγγνώμη αν "βάρυνα" πολύ το κλίμα. Ελπίζω στην επόμενη ανάρτηση να μας δώσεις έναυσμα για πιο ευχάριστα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ελένη μου.
      Έχεις δίκιο με τα βίντεο...και εγώ θα το προέτρεπα. Ειδικά τα δύο τελευταία αξίζουν σίγουρα πολλές επαναλήψεις.

      Συμφωνώ πως ορισμένα πράγματα επαναλαμβάνονται αλλά υπο άλλες μορφές ή προκάληψη. Καλά το είπες και εσύ, όπως και η Στέφη.

      Δεν έχω σκεφτεί ακόμα για το θέμα της επόμενης ανάρτησης..ίσως θα πρέπει να αρχίσω να το σκέφτομαι και να βγώ στους δρόμους με την φωτογραφική παραμάσχαλα.

      Καλό βράδυ και φιλιά στον Πόρο

      Διαγραφή
  4. Θοδωρή σε χαιρετώ από το Βόλο, καθώς κάθομαι και απολαμβάνω για άλλη μια φορά τον "μεζέ" που μας πρόσφερε. Σκεφτόμουνα πόσο μοιάζουν εκείνες οι εποχές με τη σημερινή. Πάλι οι μεγάλες δυνάμεις προσέφεραν "καταπληκτικές" λύσεις για τους λαούς της περιοχής στέλνοντάς μας στην Μικρά Ασία. Εμείς οι αγαθοί, με την προαιώνια λαχτάρα, δίχως να το πολυσκεφθούμε διαβήκαμε το Αιγαίο και φτάσαμε απέναντι.Και απο εκείνο το σημείο και μετά αρχίζει το όνειρο να μελανιάζει και η ιστορία να βουρκώνει. Η "έτοιμη" λύση που μας πρόσφεραν ήταν μια λύση αστείο. Πως θα μπορούσες να ξεριζώσεις το τουρκικό στοιχείο και να μετατρέψεις τις περιοχές σε ελληνικές ; Ο τρόπος μόνο ένας! Φωτιά και τσεκούρι.Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Και αφού δεν είμασταν εμείς προετοιμασμένοι για τέτοιες διαδικασίες, όπως αναφέρουν και οι συναγνώστες, ανέλαβαν πρωτοβουλία πρώτα τα "σκεπτόμενα" τμήματα του Τούρκικου "στρατού" και στην συνέχεια ο λαός. Συνεπώς όταν ασκείς και επιβάλεις πολιτικές αδιαφορώντας για τους λαούς (βλέπε τρόικα) και όταν έχεις εγχώριους πολιτικούς που γονατίζουν στην εισαγόμενη αυθεντία τότε η ιστορία θα σε τιμήσει με τα μελανά της γράμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Θανάση, καλησπέρα στον Βόλο.
      Για το θέμα της απόβασης στην Σμύρνη έχουν γραφτεί τόνοι σελίδων με δεκάδες προσεγγίσεις. Εγώ θα προτιμήσω να μην εκφραστώ εδώ και δημόσια για αρκετούς λόγους.

      Για την ανταλλαγή θα συμφωνήσω με τους παραπάνω...την πλήρωσε όλος αυτός ο κόσμος..και από της δύο πλευρές...
      Να είστε όλοι καλά εκεί και πολλούς Πολίτικους χαιρετισμούς

      Διαγραφή
  5. Θοδωρή μου καλησπέρα και καλό μήνα! Η περίοδος στην οποία αφιέρωσες ετούτα τα Χαμπέρια είναι ιστορικά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, διαφορετικά, είναι ζοφερή. Αυτό που μαρτυρούν όσοι ήρθαν από εκείνα τα χώματα, ότι εκεί ευημερούσαν κι εδώ βασανίστηκαν, είναι αλήθεια. Ο πλούτος της Τουρκίας τότε, βασιζόταν αποκλειστικά και μόνο στο ελληνικό στοιχείο της Μικρασίας. Ήσαν όλοι άνθρωποι, δουλευταράδες, νοικοκυραίοι και μορφωμένοι, άνδρες και γυναίκες. Επιζητούσαν και εξασφάλιζαν την παιδεία, απόδειξη τα τόσα ελληνικά σχολεία, κολέγια, θέατρα, σύλλογοι, παντού, όχι μόνο στις πόλεις αλλά και στα χωριά. Δούλευαν και δημιουργούσαν αχόρταγα ακόμα και σε συνθήκες αντίξοες. Εκείνοι, οι Μικρασιάτες, ήσαν άλλη πάστα ανθρώπων και πάνω στις δικές τους πλάτες στηρίχτηκαν οι Τούρκοι. Βέβαια, η μανία του νεο-τουρκισμού και ο τουρκικός εθνικισμός παρέβλεψαν ακόμα και αυτό το συμφέρον της χώρας τους και αφού οι βίαιοι εξισλαμισμοί δεν τους προσέφεραν το αποτέλεσμα που επιθυμούσαν, αποφάσισαν να στραφούν στην τακτική της εξάλειψης. Πολύ πριν την απόφαση ανταλλαγής πληθυσμών, οι νεότουρκοι του Κεμάλ κυνήγησαν ανελέητα τους Έλληνες Μικρασιάτες, ακολουθώντας ένα σχέδιο εξόντωσης εμπνευσμένο από έναν Γερμανό συνταγματάρχη ονόματι φον Σάντερς. Διωγμοί, εξανδραποδισμοί, σφαγές. Κι έπειτα η Μεγάλη Ιδέα του Βενιζέλου που κατέρρευσε διότι, πολύ απλά και απλοϊκά, η πολιτική στην Ελλάδα ήταν πάντα ακανθώδης και οι Έλληνες πολιτικοί, υπό οποιαδήποτε μορφή πολιτεύματος, δεν ενώθηκαν ποτέ για το κοινό καλό. Επιπλέον, οι χώρες της Entente Cordial και ιδίως η Βρετανία, ενώ προηγουμένως είχαν παρακινήσει την Ελλάδα να προχωρήσει, στη συνέχεια την εγκατέλειψαν στρέφοντας το βλέμμα τους στις επικερδείς συμφωνίες που μπορούσαν να κάνουν με τον Κεμάλ. Πριν την ανταλλαγή, λοιπόν, η επίσημη ελληνική πολιτεία υπολόγιζε ότι στη Μικρασία και μόνο στην περιοχή του Πόντου, είχαν θανατωθεί 303.287 Έλληνες, είχαν ισοπεδωθεί 815 κοινότητες, 874 εκκλησίες, 758 σχολεία... Όμως, η εθνοκάθαρση που επεδίωκαν οι Κεμαλιστές (με αποτέλεσμα την ανταλλαγή πληθυσμών που η Ελλάδα δεν είχε επιλογή παρά να αποδεχθεί - διότι δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα αναλύουν στο βίντεο) βασίστηκε μόνο στο θρήσκευμα. Φανταστείτε τους κρυπτοχριστιανούς της Μικρασίας που από φόβο είχαν γίνει κατ' επίφαση μουσουλμάνοι. Όσο για τον ίδιο τον Κεμάλ, δεν είχε απωθημένα διότι ήταν "ξεριζωμένος" πρόσφυγας. Κάθε άλλο παρά πρόσφυγας ήταν. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπως όλοι γνωρίζουμε. Πατέρας του ήταν Αλβανός μουσουλμάνος. Ο ίδιος ο Κεμάλ όταν ήταν 12 χρονών μπήκε στη στρατιωτική σχολή της Θεσσαλονίκης και αργότερα το 1889 στην Αυτοκρατορική Στρατιωτική Ακαδημία Κωνσταντινούπολης. Οι ιδέες του ήταν από νωρίς προφανείς και όρισε τη διαδρομή του σε αυτό που κατέληξε, βήμα προς βήμα. Κι όλα τούτα τα γράφω για να πω ότι σε κάθε ιστορικό γεγονός υπάρχουν πολλές πτυχές που πρέπει να ερευνώνται και να αναλύονται. Όσο για τους Συμμάχους στο λιμάνι της Σμύρνης, εκείνοι όχι μόνο δεν βοήθησαν τον υπό σφαγή ελληνικό πληθυσμό που αγωνιζόταν να ξεφύγει, αλλά, δυστυχώς, υπάρχουν μαρτυρίες για περιπτώσεις ανθρώπων που έφτασαν στα πλοία, προσπάθησαν να ανεβούν και (το λιγότερο) πετάχτηκαν στη θάλασσα. Η πολιτική σκοπιμότητα ανέκαθεν διαφεντεύει τον κόσμο στον οποίο ζούμε -το βλέπουμε ξεκάθαρα και τώρα. Φυσικά, στο τέλος την πληρώνουν οι αθώοι, έρμαια των εξελίξεων και αποφάσεων που λαμβάνονται πάντα ερήμην τους. Κι αν τα λόγια μας σήμερα, σε αυτή την παρέα, βαραίνουν το κλίμα, είναι χρήσιμα διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε. Η ιστορία, η παράδοση, η ρίζα μας είναι τα στοιχεία που μας δίνουν τα συγκεκριμένα ξεχωριστά χαρακτηριστικά μας. Και ίσως, κατανοώντας ο ένας την διαφορετικότητα του άλλου, να μπορέσουμε να τη σεβαστούμε ώστε να συζήσουμε απλά και ειρηνικά. Ίσως έτσι, να μπορέσουμε να αποβάλλουμε τα εκάστοτε φανατισμένα καρκινώματα που ταλανίζουν ανθρώπους και αφαιρούν ζωές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανίτα, σκεφτόμουν την ανάρτηση να δημοσιευτεί τον Ιούλιο, αφού τότε υπογράφθηκε η συνθήκη αλλά η ανταλλαγή αφορούσε μια ξεχωριστή συμφωνία που υπογράφθηκε τον Γενάρη.
      Μου διαφεύγει ο ακριβής λόγος που διακόπησαν οι συνομιλιες στις αρχες του '23.

      Έχεις δίκιο πως τέτοια ζητήματα είναι πολύπτυχα και σίγουρα δεν μπορούν να βγαίνουν ολοκληρωτικά συμπεράσματα.
      Πάντως και εδώ πονάει το ζήτημα των ανταλλαχθέντων...Έχω συναντήσει παιδία ή εγγόνια ανταλλαχθέντων στην Πόλη, που ακούν για παράδειγμα Κρήτη και η ματιά αστράφτει για να ακολουθήσει η συγκίνηση.
      Καλό βράδυ
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα, Θοδωρή!
    ... και να σκεφτεί κανείς ότι για να αλλάξει συθέμελα η ζωή τόσων ανθρώπων χρειάζεται μόνο χαρτί, μελάνι και μερικά άρρωστα μυαλά...
    Τα λέμε στο επόμενο, Θοδωρή!


    ΥΓ. Θα συζητήσουμε και αυτό το θέμα, αύριο το πρωί πίνοντας καφεδάκι στην Πόλη... Έρχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Μαράκι...ακριβώς έτσι...από οτι φαίνεται ήταν και της "μόδας" εκείνη την περίοδο...το σκεφτόντουσαν καιρό...προέκυψαν και οι συνθήκες...

      Έριξες και το υστερόγραφό σου...Άντε με το καλό...σε περιμένω.

      Διαγραφή
  7. Θοδωρή μου, έχεις δίκιο, έτσι είναι. Ο πόνος του ξεριζωμού και η νοσταλγία περνά μέσα από το DNA των ανθρώπων στις επόμενες γενιές. Κι όπως λέει ένας από τους Τούρκους καθηγητές στο βίντεο, αυτό που έγινε τότε ήταν μια τερατώδης παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων... Ίσως να είναι κι αυτή η νοσταλγία που να έχει κάνει όλους εμάς να αγαπήσουμε τόσο πολύ τα Χαμπέρια και τον δημιουργό τους.
    Σου στέλνω χαιρετισμούς από την καρδιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διονυσία Πάλμου06 Φεβρουαρίου, 2015 09:58

    Καλημέρα Θοδωρή μου. Παρακολούθησα το video που πραγματεύεται ένα θέμα για το οποίο όσο και να μιλάμε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να το εξαντλήσουμε. Λάθη πολλά, ερωτηματικά ακόμη περισσότερα…. Εγώ εστιάζω στον ανθρώπινο πόνο και στο απάνθρωπο του όλου εγχειρήματος. Οι άνθρωποι –και από τη μία και από την άλλη μεριά- δεν είναι τσουβάλια να τους πετάς όπου «κρίνεται» απαραίτητο. Σέβομαι τον ανθρώπινο πόνο, τις μνήμες και τον ξεριζωμό όλων των ανθρώπων, Ελλήνων και Μουσουλμάνων. Βλέπουμε, άλλωστε, πόσο «ψυχρά» και αποστασιοποιημένα μιλάνε οι περισσότεροι «ξένοι» ομιλητές και πόσο πόνο, νοσταλγία και συναίσθημα σταλάζουν τα λόγια των «εμπλεκομένων» στην ανταλλαγή. Δεν μπορώ όμως να μη σταθώ περισσότερο στο ελληνικό δράμα… Ναι, οι Έλληνες της Μικράς Ασίας πήραν το δρόμο της προσφυγιάς… μετά από χιλιάδες χρόνια που έζησαν, ρίζωσαν και μεγαλούργησαν σ’ αυτή τη γη… Η παρουσία των Ελλήνων στη Μ. Ασία κρατάει από τη μυθολογία μας ακόμα. Πόσοι σοφοί στην αρχαιότητα, πόσοι άγιοι και μάρτυρες τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού πότισαν με το αίμα τους αυτά τα χώματα, πόσοι αυτοκράτορες, πόσοι ιεράρχες, τι πολιτισμός άνθησε και φώτισε την οικουμένη… Τι αφήσαμε πίσω μας…. Και βέβαια ποιος πιστεύει ότι όλοι αυτοί οι Έλληνες και οι Ελληνογενείς της Μ. Ασίας ήταν μόνο αυτοί που ανταλλάχθηκαν; Οι βίαιοι εξισλαμισμοί, οι εκτοπίσεις και οι διώξεις τόσων χρόνων δεν υπολογίζονται; Και σίγουρα οι «συνθήκες ανταλλαγής» όπως αναφέρθηκε και στο video δεν ήταν ανάλογες… Είχαν προηγηθεί σφαγές, τάγματα εργασίας και πάσης φύσεως θηριωδία κατά των Ελλήνων πριν από τη συνθήκη της Λοζάννης. Συνθήκη που έτσι κι αλλιώς έγινε σεβαστή μόνο από τη μία πλευρά… Γι’ αυτό κλαίμε έξω από τα μέγαρα του Πέραν….Δεν μπορώ επίσης να δείξω συμπάθεια για την «απώλεια» εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στους Βαλκανικούς Πολέμους…(Σημειωτέον ότι παρά τα όσα ακούστηκαν στο video περί ασθενούς αντίστασης των Τούρκων, δόθηκαν σκληρές μάχες και ενδεικτικά αναφέρω τη μάχη στο Μπιζάνι στα Γιάννενα και τη μάχη του Αίπους στην ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας μου τη Χίο.) Να ζητήσουμε «συγγνώμη» οι Βαλκάνιοι που μετά την ουσιαστική πτώση της αυτοκρατορίας διεκδικήσαμε τα εδάφη μας… Τώρα αν έγιναν τραγικά λάθη, προδοτικές συμμαχίες και αντικειμενικά υπήρχαν καταστάσεις πρωτόγνωρες και δυσεπίλυτες είναι άλλο θέμα… Εγώ πάντως κλείνω με τα λόγια της Αρβελέρ που με εκφράζουν απόλυτα…. «Είμαστε ο μόνος Βαλκάνιος λαός που δεν απελευθέρωσε την κοιτίδα του γένους του….»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σε όλους.Στη διάσκεψη της Τεχεράνης ,που έγινε το 1943 ,και αφορούσε την έκβαση του Β Παγκοσμίου Πολέμου , οι Ρούσβελτ, Στάλιν και Τσόρτσιλ ,γευματίζοντας άνετα στην Ρωσική Πρεσβεία ,μοίρασαν πάνω σε μια χαρτοπετσέτα ,την Ευρώπη σε ζώνες επιρροής.Η σκηνή αυτή φανερώνει με τον πιό γλαφυρό τρόπο πόσο υπολογίζονται οι λαοί στο διηνεκές.Θοδωρή , μια ιδέα για ανάρτηση ίσως θα ήταν η Θεολογική Σχολή της Χάλκης η η Μονή που βρίσκεται στη κορυφή της Πρώτης.Μια Μονή με τεράστια ιστορία.Τάσος.Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Τάσο μου.
      Για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης έχει γίνει αναφορά στο μπλόγκ, έστω και από "σπόντα" ή σε διαφορετικό είδος ανάρτησης. Δεν νομίζω οτι θα βγεί πάλι ανάρτηση με παρουσίαση ή αναφορές στο ίδιο περιεχόμενο. Για την Μονή της Πρώτης αλλά και κάποιες άλλες Μονές των νησιών σίγουρα θα υπάρξει μια ανάρτηση μέσα στο έτος μιας και το έχω ήδη στον νού μου.
      Πολλούς Πολίτικους χαιρετισμούς στην Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    2. Απάντηση στον Τάσο / Θεσσαλονίκη
      ==========================
      Η συμφωνία για το " μοίρασμα " της επιροής των Μεγάλων Δυνάμεων στούς λαούς
      της Ευρώπης έγινε στη διάσκεψη της Γιάλτας [9.10.1944]
      Την πρόταση έγραψε ,με μπλέ μολύβι, ό Τσώρτσιλ και την έδωσε στον Στάλιν για
      συμφωνία. Εκείνος συμφώνησε επί των προτεινομένων , αλλά είπαν να κρατηθεί η
      συμφωνία μυστική, γι' αυτό ό Τσώρτσιλ είπε στόν Στάλιν όταν του έπέστρεψε την
      χαρτοπετσέτα [ ή κατ' άλλους τό πακέτο τσιγάρων επί της οπισθίας πλευράς του
      οποίου είχε γραφεί ] : " Δεν θα φανεί πολύ κυνικό άν φανεί πως διευθετήσαμε την
      μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων με ένα τόσο " πρόχειρο " τρόπο ; Άς το κάψουμε "
      Και ο Στάλιν απάντησε : '" Δεν πειράζει , κράτησέ το "
      Οι δύο χώρες [ Αγγλία και Ρωσσία ] τα επόμενα χρόνια ουδέποτε επιβεβαίωσαν
      τό γεγονός. Τούτο αναφέρεται μόνον στα απομνημονεύματα του Τσώρτιλ.
      Πάντως , οι επόμενες δεκαετίες επιβεβαίωσαν - με ακρίβεια - τήν συμφωνία.
      Στην Ελλάδα το Κουμουνιστικό Κόμμα - ουδέποτε - υπερέβη το ποσοστό του 10 %.

      Διαγραφή