Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Στα Τείχη των Βλαχερνών

Στην Πόλη υπάρχουν μέρη που επιθυμώ να περιηγούμαι ξανά και ξανά. Τοποθεσίες απλές και καθημερινές, άλλες με ιστορικό περιεχόμενο και άλλες απερπάτητες, ενώ δεν παραλείπω να προσεγγίζω τμήματα γνωστά που όμως κατά βάθος παραμένουν άγνωστα στους περισσότερους. Ένας από τους συνήθης προορισμούς μου είναι τα Τείχη των Βλαχερνών, αφού εδώ και καιρό παραμένει ανεξήγητη και μή κατευνάζουσα η επιθυμία μου να βρεθώ εκεί. Στα Τείχη περνώ αμέτρητες ώρες, παρατηρώντας σπιθαμή προς σπιθαμή όλα όσα "μαρτυρούν", με τις σκέψεις μου πάντα να διατρέχουν ανάμεσα από πολλές πτυχές και συλλογισμούς.
Μια λάμψη στα Τείχη των Βλαχερνών
Πολλοί περιηγητές και ερευνητές, από την Άλωση ως σήμερα, μελέτησαν και περιέγραψαν τόσο παραστατικά και αναλυτικά την χωρογραφία των Τειχών αυτών, αφήνοντας την φαντασία να πλάσει τις περιγραφές τους. Με τούτη την ανάρτηση θέλησα να παραθέσω περισσότερες φωτογραφίες και να δώσω έμφαση σε αυτές, με στόχο την καλύτερη κατανόηση των Τειχών, του τρόπου κατασκευής τους αλλά και να δώσω ώθηση στα ταξίδια της φαντασίας και του νού.
Στις επάλξεις
Τα Τείχη των Βλαχερνών είναι ουσιαστικά ένα συνάθροισμα τειχών, διαφορετικών εποχών, που λανθασμένα θεωρούμε ως τα ασθενέστερα στην οχύρωση της Πόλης, αφού ποτέ ο όγκος των πολιορκιών δεν επικεντρώνονταν εδώ.
Το πρώτο τείχος κατασκευάστηκε το 614 από τον Αυτοκράτορα Ηράκλειο, γι'αυτό και φέρει το όνομά του. Κύριως λόγος για την κατασκευή του ήταν η προστασία της εκκλησίας και του Αγιάσματος των Βλαχερνών, ενώ η όπισθεν προέκταση του Θεοδοσιανού Τείχους που έφτανε σχεδόν ως τον Κεράτιο κατεδαφίσθηκε ως περιττή. Το τείχος διέφερε αρκετά από τα υπόλοιπα χερσαία τείχη αφού ήταν μονό και δεν διέθετε τάφρο, ενώ ψηλοί πύργοι αποτελούσαν το κύριο μέσο υπερασπίσεως του. Επίσης ήταν περισσότερο πλατύ, δίνοντας την δυνατότητα στους υπερασπιστές να αμύνονται, περπατώντας στην κορυφή του και περνώντας από πύργο σε πύργο.
Η περιήγηση γύρω από τα Τείχη των Βλαχερνών είναι μια συγκλονιστική εμπερία. Ένα νοερό ταξίδι αιώνων
Ένας από τους πύργους του Τείχους των Βλαχερνών. Ψηλός και ισχυρός ακόμα και στις μέρες μας
Περίπου δύο αιώνες αργότερα ο Αυτοκράτορας Λέων, ο Αρμένιος κατασκεύασε νέο Τείχος εξωτερικά του Ηρακλείου. Ήταν η εποχή που οι Βούλγαροι με μερικές σημαντικές νίκες σε στρατιωτικό επίπεδο είχαν φτάσει ως τα Τείχη της Πόλης. 
Είχε περίπου 100 μέτρα μήκος και ούτε αυτό διέθετε τάφρο, αν και κατά τις περιόδους πολιορκιών πιθανόν ανοίγονταν μεγάλο χαντάκι. Το νέο Λεόντειο Τείχος δεν διέθετε πύργους αφού εκείνοι του Ηράκλειου ήταν αρκετά ψηλοί ώστε να αποτρέπουν κάθε απειλή. 
Παρατηρώντας μέρος του Ηράκλειου Τείχους και την περίβολο του μέσα από ανοίγματα του Λεοντείου. Στον χώρο υπήρχε κάποτε ο ναός του Αγίου Νικολάου
Οι ώρες που περνώ στα Τείχη δεν έχουν επιφανειακό χαρακτήρα αλλά παρατηρώ και ψηλαφίζω σπιθαμή προς σπιθαμή κάθε λεπτομέρια. Όλα τα κομμάτια έχουν κάτι διαφορετικό να παρουσιάσουν, με τον νού μου  να ανατρέχει στις 29 πολιορκίες που δέχθηκε η Πόλη και να δημιουργεί νοερές εικόνες μαχών.
Κιονόκρανο εντοιχισμένο στο τείχος...
...όπως και κάθε λογής διάσπαρτα υλικά. Κάθε συμπαγές κομμάτι ήταν απαραίτητο...
...για να καλυφθούν τα κενά στα τείχη και να αντέξουν τις πολιορκίες
Ο πύργος που βρίσκεται πιο κοντά στον Κεράτιο κόλπο είναι ο πύργος του Αγίου Νικολάου, αφού σε πολύ κοντινό σημείο βρίσκονταν ναός αφιερωμένος στον Άγιο. Παρατηρώντας με κοφτερή ματιά τα τείχη, είδα επιγραφές σε μαρμάρινα διαζώματα που μαρτυρούν πως οι ανακαινίσεις και επιδιορθώσεις των οχυρωμάτων της Πόλης ήταν διαχρονικό μέλημα των Αυτοκρατόρων.
"Ενεουργήθη ο πύργος του Αγίου Νικολάου...
...εκ θεμελίων επί Ρωμανού του φιλοχρίστου Δεσπότου"
Στον ψηλότερο πύργο του τείχους σχηματίζεται με λευκές πλάκες η επιγραφή "Μιχαήλ του Αυτοκρρος", ενώ Σταυροί ακολουθούν. Ο τρόπος κατασκευής των Τειχών, η διακόσμηση και οι επιγραφές τους, εκτός της πρακτικής εφαρμογής τους, ασκούσαν και ψυχολογική επιρροή.
Οι εναπομείναντες πλάκες εκπέμπουν ακόμα μεγαλείο
Μεγάλοι Σταυροί κοσμούν τα Τείχη της Κωνσταντινούπολης
Κομψή αψίδα από το Ηράκλειο τείχος
Τα Τείχη των Βλαχερνών ξεπηδούν μέσα από τα δέντρα και προκαλούν δέος. Η ατμόσφαιρα γύρω από τα Τείχη διαφέρει από την υπόλοιπη Πόλη
Ρόδακες με κεραμόπλαστο διάκοσμο...
...δηλώνουν πως τα τείχη κατασκευάστηκαν με υψηλή αισθητική
Τα Τείχη διέθεταν 3 μεγάλες πύλες και οι δύο από αυτές περιτειχίσθηκαν ήδη πριν από την Άλωση και η παρουσία τους γίνεται αντιληπτή μόνο από προσεκτικές ματιές.
Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η πύλη των Βλαχερνών. Αρκετά δυσδιάκριτη αφού είναι κλειστή εδώ και αιώνες. Κάποτε το αρχικό ύψος του εδάφους ήταν περίπου 3 μέτρα χαμηλότερα...
Από την εσωτερική πλευρά όμως είναι περισσότερο ευδιάκριτη με την κορυφή της μαρμάρινης πύλης μόλις να ξεπροβάλλει από την επιφάνεια της γής και περιτριγυρισμένη από μουσουλμανικούς τάφους
Περνώντας στον περίβολο ανάμεσα στα δύο τείχη ακουλούθησα την πορεία που άλλοτε οδηγούσε στο Αγίασμα του Αγίου Βασιλείου. Σε αυτόν τον χώρο ύπαρχει στις μέρες μας τουρμπές και ανάμεσα στο κιουλάχια και τα χώματα μόλις που κατάφερα να διακρίνω το άνω μέρος της πύλης των Βαλχερνών. Αριστερά και δεξιά μου οι πύργοι επιβλητικοί και με εμφανή τα σημάδια των επιδιορθώσεών τους κατά τους βυζαντινούς χρόνους.
Οι πύργοι επαρκούσαν για την άμυνα και μετά την κατασκευή του Λεοντείου Τείχους αλλά απέκτησαν νέο, μεγαλύτερο ύψος. Για να αντέξουν το επιπλέον βάρος χρησιμοποιήθηκαν ελαφρότερα υλικά και η διαφορά ανάμεσα στο άνω και στο κάτω μέρος των πύργων είναι εμφανής.
Εμφανής η ανύψωση του πύργου με διαφορετικά υλικά, ενώ μικρές λάμψεις συνεχίζουν να με συντροφεύουν
Εσωτερικά του Λεοντείου Τείχους
Το κομμάτι του οχυρώματος των Βλαχερνών που ακολουθεί διαφοροποιείται και πάλι αφού τα τμήματα που αντικρίζει κάποιος είναι μεταγενέστερα και έχουν άμεση σχέση με το παλάτι των Βλαχερνών. Σε αυτό το σημείο βρίσκονταν το βασικό μέρος των ανακτόρων και επικοινωνούσε με διαμερίσματα των Τειχών. Το τείχος διαμορφώθηκε την εποχή του Αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνού και την ματιά τραβά η συμπαγής κατασκευή των φυλακών του Μιχαήλ Ανεμά, 12 σκοτεινών διαμερισμάτων που στις μέρες μας ανακατασκευάζονται και σύντομα θα ανοίξουν οι πύλες τους για τους επισκέπτες.
Τα δεσμωτήρια του Μιχαήλ Ανεμά. Τους περασμένους αιώνες είχαν εγκαταλειφθεί μα πλέον σημαντικές εργασίες θα καθιστούν τον χώρο επισκέψιμο από τις αρχές του επομένου έτους
"Μιχαήλ και Θεοφίλου μεγάλων βασιλέων"
Ο Πύργος του Ισαάκ Αγγέλου, ότι απόμεινε από το συγκρότημα των ανακτόρων των Βλαχερνών
Ακολουθεί ο Πύργος του Ισαάκ Αγγέλου με τρομερή ιστορική και αρχιτεκτονική αξία αφού αποτελεί το μοναδικό απομεινάρι από το Παλάτι των Βλαχερνών ενώ τα 3 μεγάλα παράθυρα του πύργου δεν συναντώνται πουθενά αλλού στην Πόλη. Εντύπωση μου προξένησε η μεγαλοπρέπεια και ο όγκος του ακόμα και αν κατά το παρελθόν τα τείχη και οι πύργοι έδειχναν ψηλότεροι απ'ότι σήμερα. Αιτία είναι η ανάχωση του χώρου κατά τουλάχιστον 2-3 μέτρα με το πέρασμα των αιώνων.
Ο πύργος παραμένει εντυπωσιακός. Την βυζαντινή περίοδο η επιφάνεια του εδάφους ήταν περίπου 3 μέτρα χαμηλότερα
Αρκετοί κίονες προεξέχουν απ΄τον πύργο αλλά και συχνά από άλλα σημεία των τειχών. Αυτό δεν έγινε κακέκτυπα ή απερίσκεπτα αλλά οι τοποθετημένοι κίονες χρησίμευαν ως βάση εξώστη. Από εκεί η πανοραμική θέα εξασφάλιζε οπτική πρόσβαση στον Κεράτιο, από τον λόφο του Πέραν ως τον Γαλατά, από την Αγιά Σοφιά ως τα βάθη της θάλασσας του Μαρμαρά αλλά και σε όλη την πεδιάδα έξω από τα Τείχη της Κωνσταντινούπολης.
Εντυπωσιακές οχυρωματικές κατασκευές του παρελθόντος που διέθεταν μέχρι και μπαλκόνια

Νότια του πύργου, γκρεμισμένη έπαλξη που συνέδεε τον πύργο με το τείχος και διευκόλυνε στην υπεράσπιση της Πόλης
Κατά μήκος των Τειχών ακολουθεί η Πύλη της Αργυρολίμνης, το σημείο που οδηγούσε κατευθείαν στο Παλάτι των Βλαχερνών και χρησιμοποιούσαν κυρίως οι Αυτοκράτορες. Και τούτη η Πύλη εντοιχίστηκε πριν από την Άλωση της Πόλης ενώ η παρακείμενη επιγραφή πιθανόν κοσμούσε τον πύργο του Ισαάκ Αγγέλου και κατάπεσε, με αποτέλεσμα μελλοντικοί Αυτοκράτορες να την τοποθετήσουν στον διπλανό πύργο.
"...ος του αυτοκράτορος Αγγέλου Ισαακίου πύργος εκ παραστάσεως.... βασιλείου..." η επιγραφή περιέχει αναφορές στο τρίτο έτος βασιλείας του Ισαάκ Αγγέλου
Η πύλη της Αργυρολίμνης, ονομασία εξαιτίας του χρώματος των υδάτων στον κοντινό μυχό του Κερατίου κόλπου. Η λέξη λόγω παραφθοράς μετατράπηκε σε Γυρολίμνη
Εκτός των Τειχών υπάρχει ένα ακόμη κτίσμα που ανήκει στην εποχή των τελευταίων Παλαιολόγων, δείχνοντας την διαχρονική σημασία των Τειχών αλλά και τις ασταμάτητες ανακαινίσεις, ακόμα και στα χρόνια της παρακμής. Από τον 7ο αιώνα επί Ηρακλείου ως και τις ημέρες της Αλώσεως οι αυτοκράτορες δεν λησμόνησαν ποτέ την σημασία των Τειχών των Βλαχερνών.
Προπύργιο εκτός των Τειχών από την τελευταία περίοδο της Αυτοκρατορίας
Πύργος του Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου
Κομμάτι τείχους που οι πέτρες μοιάζουν να έχουν φυτρώσει ασυγχρόνιστα μέσα από αυτό
Αποφάσισα να κινηθώ προς την εσωτερική πλευρά των Τειχών, από την πλευρά των αμυνομένων, εκεί που τα Τείχη δείχνουν να ξεπετάγονται μέσα από κήπους και παρατημένους υπαίθριους χώρους. Περπάτησα γύρω από αυτά και η πυκνή βλάστηση, η απόλυτη ησυχία και η μισογκρεμισμένοι πύργοι μου δημιούργησαν την εντύπωση πως γύρω μου δεν υπήρχε η σύγχρονη μεγαλούπολη αλλά μόνο ανεξερεύνητα ερείπια του παρελθόντος.
Πύργοι ξεπετάγονται μέσα από κήπους, ενώ στα περισσότερα σημεία των Τειχών έχουν φυτρώσει πυκνοί θάμνοι
Η είσοδος στον πύργο του Ανδρονίκου Β' Παλαιολόγου
Πυκνή βλάστηση καλύπτει μέρος των Τειχών και όλα παραπέμπουν σε εικόνες πολύ μακρινές από εκείνες της σύγχρονης μεγαλούπολης
Μπορεί η θρυλική Κερκόπορτα να ταυτίζεται με το παραπόρτιο Ξυλόκερκον που βρίσκεται στο σημείο επαφής του Τεκφούρ Σαράι με τα Θεοδοσιανά Τείχη, όμως οι πολλές μικρές πύλες στα Τείχη των Βλαχερνών εξάπτουν την φαντασία, δημιουργώντας νοερές εικόνες των τελευταίων στιγμών πριν την πτώση της Πόλης.
Τείχος με μικρό ημιθαμμένο παραπόρτιο...
...που οδηγεί στο εσωτερικό...εικόνες που δημιουργούν έντονα συναισθήματα
Η μικρή πύλη Καλλινίκην...μικρή αλλά ακόμα προσβάσιμή...
...και η εσωτερική της πλευρά που οδηγεί εντός των Τειχών
Μικρή πύλη στα σύνορα με το Τεκφούρ Σαράι
Στην κορυφή των Τειχών των Βλαχερνών βρίσκεται η Καλιγαρία Πύλη επειδή στην περιοχή είχαν εγκατασταθεί υποδηματοποιοί, ενώ η συνήθης ονομασία είναι Χαρσία από παραφθορά της λέξης εγκάρσια αφού είναι λοξή. Το ύψος του σημείου εκμεταλλεύτηκε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος για να εποπτεύσει τις εχθρικές κινήσεις το τελευταίο πρωινό πριν την οριστική πτώση της Πόλης. Ο διπλανός πύργος όπου ανέβηκε του πρόσφερε ιδανική θέα και εκεί ήταν το τελευταίο σημείο που εθεάθη πριν περάσει στο "στρατόπεδο" των θρύλων.
Η λοξή πύλη, εξαιτίας της δόμησης του διπλανού τείχους
Ο πύργος που εθεάθη ο τελευταίος Αυτοκράτορας το πρωινό της 29ης Μαίου 1453
Από το ψηλό σημείο που βρισκόμουν, άφησα την ματιά μου να κινηθεί κατά μήκος των Τειχών των Βλαχερνών, από την Καλιγαρία Πύλη ως τις όχθες του Κεράτιου κόλπου. Τα ρωμαλέα Τείχη απλωμένα κατα μήκος με τους αγέρωχους πύργους να τα συνοδεύουν. Στην θέση του Παλατιού στέκει τώρα το Ivaz Efendi Camii, κατασκευασμένο με υλικά από το ίδιο το ανάκτορο. Η θέση του είναι η καλύτερη ένδειξη για το λόγο που το παλάτι των Βλαχερνών ονομάζονταν "Υπερύψηλον". Η πανοραμική του θέση, ο πλούτος και η αυτοκρατορική του μεγαλοπρέπεια δικαιολογούσαν απόλυτα την ονομασία του. Μπροστά του ο πύργος του Ισαάκ Αγγέλου και τα υπόλοιπα μέρη του Τείχους των Βλαχερνών και πέρα από αυτό απλώνεται ένα κατάφυτο δασύλλιο.
Τα Τείχη των Βλαχερνών. Η όψη τους προκαλεί δέος και διαπεραστικό ρίγος
Έμεινα αποσβολωμένος να παρατηρώ τις εικόνες μπροστά μου, ώσπου η αχαλίνωτη φαντασία μου βοήθησε να παρουσιαστούν πολεμιστές ανάμεσα στα μικρά δεντράκια, ενώ οι υπερασπιστές της Πόλης περνούσαν από πύργο σε πύργο, περιτρέχοντας τα πλατιά τείχη και παρατηρώντας τις κινήσεις των εχθρών. Οι ψιχάλες που είχαν κάμποση ώρα ξεκινήσει να βρέχουν το πρόσωπό μου δυνάμωσαν και μετατράπηκαν σε βροχή, "σβήνοντας" τους πολεμιστές και τις μάχες από μπροστά μου. Τα Τείχη των Βλαχερνών παρέμειναν μόνα και έρημα μα μεγαλοπρεπή και επιβλητικά όπως κάποτε.

47 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια! Από τα πιο ωραία άρθρα σας... Αθηνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αθηνά. Και εγώ απόλαυσα κάθε στιγμή του. Όχι μόνο κατά την συγγραφή του αλλά και πιο πριν, στην προετοιμασία του.
      Πολλούς Πολίτικους χαιρετισμούς
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  2. Διονυσία Πάλμου21 Νοεμβρίου, 2014 09:35

    Θοδωρή μου μπράβο…. Είναι μία από τις καλύτερες αναρτήσεις σου… Ζωντάνεψες και πάλι μέσα μου τα έντονα συναισθήματα που με πλημμύρισαν όταν περιηγήθηκα στα τείχη των Βλαχερνών… Πρόκειται για πραγματικό θησαυρό, στην ουσία μεσαιωνικό πάρκο, με τεράστια αρχαιολογική –και για όλους εμάς συναισθηματική- αξία. Τυλιγμένα από την αχλή του χρόνου και του θρύλου, στέκουν ακόμα όρθια –αν και λαβωμένα- για να μας ταξιδεύουν σε αλλοτινές εποχές…. Συγκινήθηκα ιδιαίτερα όταν είδα ότι αναφέρθηκες στον Πύργο του Αγίου Νικολάου. Θυμάμαι που προσπαθούσα να διαβάσω συλλαβιστά την επιγραφή «Ενεουργήθη ο πύργος του Αγίου Νικολάου», το δέος που ένιωθα περπατώντας στα μονοπάτια της ιστορίας… Πράγματι, νομίζεις ότι θα δεις τον Κωνσταντίνο τον Παλαιολόγο στις επάλξεις να κοιτάζει μελαγχολικά το πανόραμα της Βασιλεύουσας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Διονυσία μου.
      Η περιπλάνηση γύρω από τα Τείχη είναι γεμάτη συναισθήματα. Οι ώρες γύρω από αυτά ήταν πάρα πολλές και πολύ συχνά ένιωσα ένα ρίγος να με διαπερνά περπατώντας στα θεμέλιά του. Συλλογίστικα τις πολιορκίες, τους στρατιώτες και όλους όσους τριγύρω σκοτώθηκαν στο πεδίο των μαχών. Σχεδόν θα έλεγα πως ήταν όλοι παρόντες....

      Να είσαι καλά και πολλούς χαιρετισμούς
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  3. Ευγε Θοδωρή,μια φανταστική ανάρτηση.Αλήθεια,πόσα έχουν δει αυτά τα τείχη και αυτοί οι πύργοι.Πολλοί απο αυτούς χρησιμοποιήθηκαν σαν χώρος φυλακής.Αντιγράφοντας απο τον Σκαρλάτο Βυζάντιο προσθέτω -Εις ένα των πύργων τούτων (του Ανεμά) ησφάλισε,την φρικώδη εκείνη νύκτα προ της Αλώσεως,ο Μέγας Δούξ Λουκάς Νοταράς την γυναίκα και τα τέκνα του και εντός αυτού ευρέθη και αυτός κρυμμένος,κατά τον Δούκαν,μετά του Ορχάν,υιού του Μουσλήμ,όστις διαμένων ως πρόσφυξ εις την δυστυχή των Παλαιολόγων αυλήν,έβαλεν εαυτόν ,αλωθείσης της Πόλεως ,δια μιας τοξοβολικής θυρίδος κατά γην έξω και απέθανε.Τάσος.Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Τάσο μου.
      Από ότι ακούγεται τα υπόγεια του πύργου θα ανοίξουν γύρω στην άνοιξη του 2015. Για αιώνες παρατημένα, πλέον μπαίνουν σε μια άλλη καμπή. Σίγουρα θα έχουν τουριστικά χαρακτηριστικά αλλά παρ'όλα αυτά καλύτερα από την παραμέληση, τους βόθρους και την απόρριψη κοπριάς που περιέγραφε ο Πασπάτης πριν 2 αιώνες.
      Τους χαιρετισμούς μου στην Θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
  4. Κωνσταντίνος Κόττης21 Νοεμβρίου, 2014 11:54

    Ε-ξαι-ρε-τι-κό !!! Θα ήταν συμπληρωματικό να υπήρχε και κάποια φωτογράφηση του τεμένους Ivaz. Βρήκα ένα videο παραθέτω το link:http://www.huzuradogru.tv/icerikler/tarihin-belgeseli/istanbul-fatih-kazasker-ivaz-efendi-turbesi-1b_2743?sayfa=1 Χαιρετισμούς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Κωνσταντίνε και ευχαριστώ.
      Το τζαμί τα τελευταία 1-2 χρόνια δεν είναι επισκέψιμο καθώς συντελούνται σημαντικά έργα ανακαινίσεως του. Το έχω στα υπόψιν μου και όταν θα ανοίξει τις πόρτες του φυσικά θα αποτελέσει μια ξεχωριστή ανάρτηση.
      Πολλούς χαιρετισμούς και καλό μεσημεράκι.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  5. Τα πνεύματα επιστρέφουνε τις νύκτες,φωτάκια απο αλύτρωτες ψυχές,και αν δείς εκεί ψηλά στις πολεμίστρες ,θα δείς να σε κοιτάζουνε μορφές.....Τάσος.Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Θοδωρή.
    πολύ πολύ ενδιαφέρον θέμα ανέβασες πάλι. Τις Βλαχέρνες τις ήξερα ως τόπο διαμονής των αυτοκρατόρων απ τους
    Κομνηνούς και μετά αλλά ποτέ δεν έφτασα ως εκει να δω ό τι απέμεινε από ανάκτορα και τείχη.
    Μετά απ όσα διάβασα και είδα στην ανάρτησή σου το βάζω στο πρόγραμμα. Με διαύγεια στην ατμόσφαιρα η θέα στον Κεράτιο πρέπει ναναι φανταστική από κει πάνω, σωστά ?
    Ο Τάσος δημιούργησε με τη σειρά του μια ωραία εικόνα με τους στίχους του Ζούδιαρη που μας θύμισε.
    Ταίριαξε τέλεια, μπορώ να πω.

    Καλό υπόλοιπο ημέρας σε σένα και στην παρέα.
    Στέφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Στέφη μου.
      Άντε την επόμενη φορά που θα έρθεις με το καλό, θα βρεθείς και σε γειτονιές όπως των Βλαχερνών και από εκεί υπάρχουν και άλλα πολλά πράγματα να δείς, εκτός από τα Τείχη.
      Πολλά φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο

      Διαγραφή
  7. Φίλε Θοδωρή,
    Διάβασα "ρούφηξα" στην κυριολεξία το νέο σου άρθρο. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε μένα μια και σε λίγες μέρες θα βρίσκομαι στην Πόλη με την χορωδία του Βυζαντινού Αναλογίου Καλαμαριάς, για να ψάλουμε για την γιορτή του Αγίου Νικολάου, σε ναούς της Πόλης και της Χάλκης.
    Η επίσκεψη περιλαμβάνει και προσκύνημα στην Παναγία των Βλαχερνών. Δε χρειάζομαι ξεναγό για επισκεφτώ για λίγο τα τείχη και να πάρω με την φωτογραφική μου μηχανή κάποιες εικόνες.Το άρθρο σου τον αναπλήρωσε πλήρως.

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΚΑΣ
    Άνω Πόλη - Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Χρήστο μου. Όντως οι μέρες του ταξιδιού σου πλησιάζουν. Χαίρομαι που η ανάρτηση σου δίνει τα απαραίτητα εφόδια για τις επίσκεψή σου στα Τείχη. Εξάλλου λίγοι ξεναγοί αλλά και επισκέπτες έχουν την διάθεση να βρεθούν και να περιπλανηθούν εκεί.
      Καλή περιήγηση λοιπόν.
      Πολλούς χαιρετισμούς
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  8. Δημήτρης-Αναστασια21 Νοεμβρίου, 2014 21:15

    Είχαμε την τύχη να βρεθούμε μαζί σου σε αυτά τα βυζαντινά "μονοπάτια" όπου με την απαράμιλη περιγραφή σου μας έκανες να ζήσουμε σχεδόν τις εποχές Θα θυμηθείς πως εγώ 2-3 φορές παρέμεινα λίγα μετρα πιο πίσω και συνεχιζες με την συζηγο μου Ισως να υπέθεσες ότι ήμουν κουρασμένος και σταθηκα να πάρω μια ανάσα Οχι Σταθηκα πιο πίσω για να σκουπίσω τα δάκρυα που ηρθαν αυθορμητα στα μάτια μου από αυτά που αντίκρυζα σε συνδιασμό με αυτά που μας περιέγραφες.
    Δάκρυα που μου έρχοντε ξανα διαβάζοντας την αναρτηση σου και βλέποντας τις εικόνες που αντίκρυσα πριν 5 μερες
    Δεν έχουν περάσει παρα 4 ωρες που γυρισαμε και περιστοιχισμένοι από αγαπημένα πρόσωπα της ευρύτερης οικογένειας περιγράφουμε τους περιπάτους μαζι σου Οταν θα τελειωσουμε με αυτούς θα τους πουμε για τα υπόλοιπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και στους δυό σας. Χαίρομαι πολύ που είχα την ευκαιρία να σας έχω μαζί σε μια τέτοια περιπλάνηση και που το εκτιμήσατε, το ευχαριστηθήκατε και ήρθαν συναισθήματα και σκέψεις στην επιφάνεια.
      Χαλάλι η κούραση λόγω των εξαντλητικών χιλιομέτρων που αφήσαμε πίσω μας.
      Ελπίζω και οι υπόλοιπες μέρες να περιείχαν σπουδαίες εμπειρίες.
      Να περνάτε όμορφα και με την πρώτη ευκαιρία θα τα ξαναπούμε από κοντά.
      Φιλιά και στους δυό σας.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  9. Συγχαρητήρια ..Συγχαρητήρια..Συγχαρητήρια!!!Υπέροχη ανάρτηση.ΟΙ φωτό και ο πολύ όμορφος ο λόγος σου ζωντανεύουν μνήμες άλλων εποχών...Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ροζάνα και καλώς ήρθες στην παρέα μας.
      Σε ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να τα ξαναπούμε.
      Καλό απόγευμα
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  10. Συγχαρητήρια υπέροχη η περιήγηση στα τείχη μακάρι να υπήρχε ένα κουμπί να γυριζε ο χρονος έστω για λίγο πίσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι τέτοιες σκέψεις κάνουμε όλοι μας. Μάλλον θα έπρεπε να υπάρχουν πάρα πολλά κουμπιά διότι οι περιόδοι και οι στιγμές που θα θέλαμε να δούμε από κοντά είναι τουλάχιστον δεκάδες.

      Διαγραφή
  11. καλησπέρα Θοδωρή μου εκπληκτική αναρτηση , καλυψες την ιστορία πολλων αιωνων και την διανθισες με εικονες και συναισθήματα σε ευχαριστουμε !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαριλίζα μου. Οι εικόνες που κυρίως φωτογράφισα ήταν η ώθηση για την ανάρτηση. Εκτός του ότι έφεραν πολλά συναισθήματα στην επιφάνεια, σκέφτηκα πως όλα όσα αξιόλογα έχουν γραφτεί και όσες μελέτες έχουν γίνει για τα Τείχη ήταν φτωχά σε φωτογραφικό υλικό. Τουλάχιστον αυτές οι 42 φωτογραφίες της ανάρτησης δίνουν όλα όσα έλειπαν από τις άλλες περιγραφές. Είχα αρκετό υλικό και θεωρώ οτι επέλεξα τις 42 πιο εύστοχες και κατατοπιστικές.
      Καλό βράδυ και χαίρομαι που πλέον σε διαβάζουμε συχνά.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  12. Τα λόγια είναι περιττά.Αρκεί η ανάγνωση,η όραση,η μνήμη και η σκέψη.Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύγια τα όμορφα και εγκάρδια λόγια,
      Πολλούς Πολίτικους χαιρετισμούς
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  13. Κάθε σπιθαμή του τείχους πόνος και καϋμός , κάθε καϋμός και δάκρυ!! Μας συγκίνησες όλους όπως φαίνεται και από τα γεμάτα συναίσθημα σχόλια των αναγνωστών της τωρινής σου ανάρτησης.
    Ο πύργος που εθεάθη για τελευταία φορά ο Παλαιολόγος είναι επισκέψιμος;
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!
    ΧΡΗΣΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Χρήστο μου. Στο πύργο δεν μπορείς ούτε να να μπείς στο εσωτερικό του, ούτε να ανέβεις πάνω. Κυρίως για λόγους ασφάλειας η πρόσβαση δεν είναι δυνατή.
      Πολλούς χαιρετισμούς
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  14. Θοδωρή σ' ευχαριστώ για την υπέροχη περιήγηση στα τείχη και την τόσο επιτυχημένη μεταφορά μας στο χώρο και το χρόνο. Είναι από τα πιο αγαπημένα σημεία της Πόλης.
    Καθώς συμφωνώ πως τα λόγια είναι, εν προκειμένω, περιττά, το μόνο που θέλω να προσθέσω ή μάλλον να παρακαλέσω είναι να υπάρξει και συνέχεια.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελένη μου. Όντως τα Τείχη έχουν την ικανότητα να ταξιδεύουν τον παρατηρητή τους στον χρόνο.
      Σίγουρα θα υπάρχξουν συνέχειες αφού μετά την ανάρτηση του περασμένου έτους, που αφορούσε τα Τείχη, πλέον θα τα παρουσιάζω τμηματικά. Αυτή ήταν η πρώτη από αυτές τις τμηματικές αναρτήσεις.

      Καλό απόγευμα και να περνάς όμορφα.

      Διαγραφή
  15. Θοδωρή καταπληκτική η αναφορά σου. Φαντάζομαι αφιέρωσες πολλές ώρες για να συντάξεις όλη την ανάρτηση...

    Πες μου βρε μπαγάσα, εσυ 2 μέτρα άνθρωπος κατάφερες και πέρασες κάτω από το μικρό ημιθαμμένο παραπόρτιο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Γιώργο μου.
      Ορισμένα πράγματα πρέπει να φωτογραφηθούν αφού ποιός ξέρει τι επιφυλλάσει ο χρόνος. Πολλές οι μεταβολές στην Πόλη και ίσως κάποια πράγματα στο μέλλον να μην έχουν πρόσβαση αλλά και να βρεθούν αλλοιωμένα. Προσπαθώ να φωτογραφίζω και να τεκμηριώνω όλα όσα μου παρουσιάζουν την ευκαιρία.
      Στην συγκεκριμένη περιοχή για παράδειγμα θα ήθελαν να προλάβαινα τον ναό της Αγίας Θέκλας, που σήμερα στην θέση του οικοδομείται κτιριακό συγκρότημα κ.λ.π.

      Οι αναρτήσεις γενικά απαιτούν κάμποσες μέρες. Αυτή απαίτησε λίγο παράπανω αφού έπρεπε να συγκεντρώσω και να την κάνω όσο πιο περιεκτική γίνεται καθώς και να διαλέξω τις χαρακτηριστικότερες φωτογραφίες.

      Ίσως στο μέλλον βγεί μια συλεκτική συλλογή με φωτογραφίες που έχω αδημοσίευτες.

      Τις καλησπέρες μου στην Θεσαλλονίκη

      Διαγραφή
  16. Θοδωρή

    γράφω απλώς για να δηλώσω ΠΑΡΩΝ και στα Τείχη των Βλαχερνών. Οι αισθήσεις και παραισθήσεις των φίλων που σχολίασαν νωρίτερα με κάλυψαν με το παραπάνω.
    Θανάσης (Βόλος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Θανάση μου.
      Δεν θα σου βάλω απουσία δηλαδή; Χαχαχα.
      Να περνάτε όμορφα όλοι εσείς εκεί στον Βόλο.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  17. Συγχαρητήρια για την υπέροχη περιήγηση... Έχω στο παρελθόν περπατήσει πάνω σ ένα κομμάτι των τειχών, κάπου κοντά στο παλάτι του Πορφυρογέννητου...Μοναδική εμπειρία... Και πάλι συγχαρητήρια...
    Πάνος από Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Πάνο και χαίρομαι που γράφεις.
      Σου εύχομαι την επόμενη φορά να επιλέψεις και άλλα σημεία των Τειχών. Όχι μόνο στις Βλαχέρνες αλλά και προς την Προποντίδα, θα ανταμοιφθείς για όσα θα δείς.
      Χαιρετισμούς
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  18. ΘΑΥΜΑΣΙΟ Κ ΘΟΔΩΡΗ!!!!ΓΕΜΙΣΕ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ!ΠΕΡΙΦΡΑΦΙΚΟΤΑΤΟΣ!ΕΧΩ ΕΡΘΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΛΥΨΕ Ο ΞΕΝΑΓΟΣ,,,ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΟΥ ΤΗΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΖΥΓΟ.Σ Υ Γ ΧΑ Ρ Η Τ Η Ρ Ι Α! ΤΕΛΕΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ! ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΟΛΩΝ,ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και στους δυό σας. Η Πόλη χρειάζεται πολλές επισκέψεις και σίγουρα όχι μία. Συμβαίνουν και αυτά με τις ξεναγήσεις, ανθρώπινα είναι.
      Σας εύχομαι την επόμενη φορά να είναι όλα έτσι όπως τα επιθυμείτε.
      Φιλικά, Θοδωρής

      Διαγραφή
  19. Χειμωνιάτικο απόγευμα στην Βόρεια Ελλάδα και το κρύο σκοτάδι ήδη έχει πέσει με την ομίχλη, που δεν λέει να σηκωθεί από το πρωί, να βοηθά ακόμα περισσότερο. Ζεστός καφές στο γραφείο και τι καλύτερη έκπληξη από την καινούργια ανάρτηση του Θοδωρή για το αγαπημένο μου θέμα, ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

    Γρηγόρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γρηγόρη μου με πολλούς χαιρετισμούς στην Βόρεια Ελλάδα.
      Πολλές εικόνες δημιουργούν και οι δικές σου περιγραφές από εκεί και όσες φορές έχω βρεθεί στα βόρεια έχω περάσει υπέροχα.
      Καλώς όρισες και εσύ στον σχολιασμό και ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα.

      Καλό απόγευμα και να περνάς όμορφα.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  20. Αμην γενοιτο κ θοδωρη! Θελουμε συντομα να ξαναρθουμε εχουμε ομως μεγαλη οικογενεια κ ειναι δυσκολο!ευχαριστουμε για τον χαιρετισμο απαντηση ! Γρηγορης Μαρια απο 26 Νοεμβριου 13.16

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πω πω.Τι αίγλη είχε η αυτοκρατορία των Ρωμιών!

    Εντυπωσιακό το άρθρο και το φωτογραφικό υλικό.Θα προτιμούσα να δω περισσότερα τέτοια άρθρα για ιστορικά μνημεία από την Κωνσταντινούπολη.

    Χαιρετίσματα από τη Θεσσαλονίκη

    Ιωάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ιωάννη.
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

      Έδωσα αρκετή έμφαση στην φωτογραφία σε τούτη την ανάρτηση. Στόχος μου ήταν να προσεγγίσω περιηγητικά τα Τείχη των Βλαχερνών και να γίνει μια καλή καταγραφή διότι ίσως στο μέλλον φανούν χρήσιμα όλα αυτά.

      Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες αναρτήσεις με περιεχόμενο ιστορικών μνημείων, παράλληλα δίχως να διαταραχθεί η εναλλαγή των περίπου 20 διαφορετικών θεματικών κατηγοριών των ΧΑΜΠΕΡΙΩΝ.

      Πολλούς χαιρετισμούς στην Θεσσαλονίκη και χάρηκα για την επικοινωνία.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα, Θοδωρή!
    Ελπίζω κι εγώ να πρόλαβα το απουσιολόγιο και να μην πήρα την απουσία άδικα... Χαχαχα!!!
    Πολύ ωραία ανάρτηση, ξανά! Κάτι που μου θυμίζει ότι έχω πολύ διάβασμα, γιατί πλησιάζει ο καιρός που έρχομαι στην Πόλη και πλησιάζει και η περιήγηση στα τείχη! Επιτέλους, ανυπομονώ!!!
    Να είσαι πάντα καλά, οι απαιτήσεις αυξάνονται, ο κατάλογος των σχολιαστών ολοένα και μεγαλώνει, και για να τραφούμε θέλουμε λέξεις και εικόνες! Ξέρεις εσύ!!!
    Πολλά φιλιά, τα λέμε στο επόμενο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαράκι.
      Παρά τρίχα να την πάρεις την απουσία σου. Και ξέρεις...αν αυτό συμβεί κάμποσες φορές, μένεις μεταξεταστέα και μετά πρέπει να επαναλάβουμε, περπατώντας στην Πόλη, όλες τις ήδη 179 δημοσιευμένες αναρτήσεις...(καλά ξέρω...η καλύτερή σου θα ήτανε...).

      Όπως και εσένα, έτσι χαροποιεί και εμένα η παρουσία νέων σχολιαστών.Και πάντα στο γνωστό και επιθυμητό επίπεδο και ποιότητα.

      Όσον αφορά την "τροφή" των λέξεων και των εικόνων...το έπιασα το υπονοούμενο....έχω μπεί ήδη σε διαδικασία συγγραφής της επόμενης ανάρτησης.

      Φιλιά και θα τα πούμε σύντομα και πάλι.

      Διαγραφή
  23. Σ όπως σπανιότητα,

    Υ όπως υπέρπλουτη,

    Γ όπως γενναιοδωρία,

    Χ όπως χαρά,

    Α όπως ανάταση,

    Ρ όπως ριζοβόλημα,

    Η όπως ηδύγλωσσο,

    Τ όπως ταλαντούχο,

    Η όπως ηθοπλαστικό,

    Ρ όπως ρυθμιστικό,

    Ι όπως ικανότητα,

    Α όπως απολαυστικό

    λέξεις που συνέλεξα από τα συναισθήματα που γέννησε αυτή η πρώτη μου περιήγηση,

    με εισιτήριο την δική σας πρόσκληση στη γιορτή των χρωμάτων,

    κόντρα στο γκρι και στη διάχυτη μιζέρια,

    Συνταξιδιώτες μ’ οδηγό τ' όνειρο

    και προορισμό την εντρύφηση στα χνάρια του,

    σ' ένα ταξίδι που εύχεσαι να μην έχει τελειωμό...

    Πόσα μπορείς να χωρέσεις στη λέξη "ε υ χ α ρ ι σ τ ώ";

    Ακόμα κι αν αυτή η λέξη δεν βγαίνει απλά από το στόμα,

    μα απ' την ψυχή,

    Πόσα μπορείς να χωρέσεις στη λέξη "σ υ γ χ α ρ η τ ή ρ ι α";

    Από καρδιάς, για το πανηγύρι, που ο απόηχός του μας

    κατακλύζει!

    Ευαγγελία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ευαγγελία μου και θέλω να σε ευχαριστήσω και πάλι για τα τόσο όμορφα λόγια, για τις αναγνώσεις αλλά και την συμμετοχή σου μέσω των σχολίων.
      Παρουσίες σαν και την δική σου, μου δίνουν ώθηση για την συνέχεια.
      Θα χαρώ να τα πούμε και στην συνέχεια.
      Χαιρετισμούς
      Θοδωρής

      Διαγραφή