Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Επόμενη στάση:.....Πανεπιστήμιο

Κάθε περιπλάνηση στην Πόλη περιλαμβάνει διαδρομές που είναι γεμάτες από συχνές στάσεις αφού κάθε γειτονιά φροντίζει να κρύβει ιδιαιτερότητες και να συναρπάζει. Κατευθυνόμενος προς το Φανάρι, θέλησα να κάνω μια μικρή στάση στο Τζιμπαλί και να εισέλθω σε έναν χώρο γεμάτο ποιότητα, παιδεία, καλαισθησία και διαχρονικότητα. Έτσι καθώς το λεωφορείο πλησιάζε προς τα εκεί, ένα χαμόγελο σχηματίστηκε στα χείλη μου και ρίχνοντας μια πεταχτή ματιά στους συνεπιβάτες τριγύρω μου αναφώνησα: "Επόμενη στάση:....Πανεπιστήμιο".
Επόμενη στάση:....πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα το πανεπιστήμιο Kadir Has
Πάντα διαβαίνω με ευχαρίστηση πανεπιστημιακούς χώρους. Ίσως επειδή διψώ διαρκώς για μόρφωση, νέες γνώσεις, καλλιέργεια και ποιότητα. Και το συγκεκριμένο διαθέτει αυτά τα στοιχεία και ακόμη πολλά περισσότερα. Πιθανόν να μην επιτρεπόταν να εισέλθω σε εκείνον τον χώρο ως μή φοιτητής αλλά οι αγνές μου προθέσεις και η τύχη που σταθερά με συνοδεύει στις Πολίτικες μου περιπλανήσεις, μου άνοιξαν ορθάνοιχτα τις πόρτες.
Μικρά έργα τέχνης διακοσμούν τους χώρους του πανεπιστημίου
Το πανεπιστήμιο λειτουργεί από το 1997 και ιδρυτής του είναι ο Καππαδόκης Kadir Has, ένας πραγματικός μεγιστάνας που οι επιχειρηματικές του κινήσεις αποτελούν σημείο αναφοράς στην Τουρκία. Αυτός έφερε πολλές από την μεγαλύτερες εταιρίες του πλανήτη για πρώτη φορά στην χώρα (coca cola, mercedes, peugeot, michelin και άλλες πολλές) και ίδρυσε δεκάδες εργοστάσια, προσφέροντας εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους, τοποθετώντας τον παραγωγικό και κατασκευαστικό πήχη της χώρας αρκετά ψηλά.
Δεν υπήρξε ποτέ αχάριστος και επιδόθηκε σε πολλά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά έργα. Χρηματοδότησε γήπεδα, προγράμματα, εγκαταστάσεις και σχολεία. Θεώρησε οτι η χώρα του έδωσε τόσα πολλά και φρόντισε να ανταποδώσει και αυτός το ίδιο, δημιουργώντας ίδρυμα το οποίο έχει σκοπό να προσφέρει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Απεβίωσε το 2007 σε ηλικία 86 ετών αφού ήδη είχε προνοήσει για όλα, μεταβιβάζοντας όλη την προσωπική του περιουσία στο ίδρυμα, φέρνοντας στο προσκήνιο και πάλι έννοιες όπως όραμα, κοινωνικό συμφέρον, ευεργεσία και φιλοπατρία που εκδηλώνεται με έργα και πράξεις!
Και όμως...είναι χώρος πανεπιστημίου. Ο συγκεκριμένος φιλοξενεί συχνά εικαστικές εκθέσεις
Το πανεπιστήμιο υπάγεται στον κύκλο πρωτοβουλιών του ιδρύματος και στεγάζεται σε ένα τεράστιο κτίριο που κάποτε ήταν εργοστάσιο καπνού και τσιγάρων και νομίζω οτι ανήκε στην οικογένειά του. Εκεί που κάποτε λειτουργούσε το καπνεργοστάσιο, υπήρχε παλαιότερα χαμάμ του 17ου αιώνα που με την σειρά του κατασκευάστηκε δίπλα σε βυζαντινή κιστέρνα του 11ου αιώνα. Ο τρόπος που ο χώρος μεταβλήθηκε, το σύγχρονο των εγκαταστάσεων αλλά και ο σεβασμός που υποδείχτηκε στην ιστορικότητα του χώρου ήταν τόσο προσεγμένος και άριστος που το πανεπιστήμιο απέκτησε διεθνή βράβευση. Και πράγματι αρκούν μερικά λεπτά περιπλάνησης για να διαπιστώσει κανείς πως τούτος ο χώρος είναι γεμάτος γνώση, ποιότητα και ιδιαιτερότητες.
Και Κωνσταντίνος Καβάφης...τα λόγια περιττά
Το πανεπιστήμιο Kadir Has εντυπωσιάζει. Ένας χώρος που λίγα πανεπιστήμια μπορούν να συγκριθούν 
Φοιτητές από πάρα πολλές χώρες σμίγουν και συμμετέχουν σε μαθήματα και προγράμματα. Από τέτοια σημεία πηγάζουν οι καινοτομίες που πάνε τις χώρες μπροστά
Πανεπιστήμιο που σέβεται το παρελθόν του, έχει μέλλον. Ο συνδυασμός αρχαιολογικού χώρου και εστία παιδείας. Σε αρκετά σημεία το δάπεδο έχει αυτή την όψη.
Σαν να μην έφταναν όλα όσα αποτελεσματικά προνόησε να δημιουργήσει ο Kadir Has, το ενδιαφέρον της φιλότεχνης συζήγου του, Rezan, φρόντισε να αποδώσει τους δικούς της καρπούς καλαισθησίας και ποιότητας. Σε έναν υπόγειο χώρο του πανεπιστημίου δημιουργήθηκε ολόκληρο μουσείο και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Εκεί που άλλοτε υπήρχαν απομεινάρια του οθωμανικού χαμάμ και της βυζαντινής κιστέρνας, δημιουργήθηκε ένα πολιτιστικό κόσμημα, το μουσείο Rezan Has.
Στο υπόγειο του πανεπιστημίου, το παρελθόν και το παρόν συναντώνται και το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό
Ο χώρος πριν ξεκινήσουν οι εργασίες στέγασης του μουσείου...
...που με τις ενέργειες της Rezan και του Kedir Has....
...μετατράπηκαν σε τούτο το στολίδι!
Περιπλάνηση στο υπόγειο ενος πανεπιστημίου, ενός μουσείου, ενός χαμάμ, ενός βυζαντινού παρελθόντος...
...και θαυμάζοντας αρχαιοελληνικά αγάλματα να μαγεύομαι αλλά και να απορώ από την ποιότητα που ένα πανεπιστήμιο μπορεί να προσφέρει
Τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από διαφορετικές εποχές και πολιτισμούς και είναι χωρισμένα σε μικρές ενότητες. Αν και το μουσείο δεν είναι πολύ μεγάλο, δημιουργείται η αίσθηση της μετάβασης σε διαφορετικές εποχές και κατηγορίες και κάθε ενότητα σχεδόν σε κάνει να ξεχνάς την προηγούμενη.
Η τριπλή Εκάτη

Ο συνδυασμός των σπουδαίων εκθεμάτων, της πέτρας και του φωτισμού καθηλώνει
Το μουσείο αν και μικρό φαντάζει αρκετά μεγάλο χάρις στην διαρρύθμιση των χώρων του πρώην χαμάμ
Φτάνοντας στην ενότητα με τα βυζαντινά εκθέματα
Άξια προσοχής είναι τα δεκάδες κειμήλια όπως για παράδειγμα οι Σταυροί, τα περιδέραια και άλλα αντικείμενα που φορούσαν οι άνθρωποι αρκετούς αιώνες πριν. Η τεχνική και η ομορφιά τους παραμένει αψεγάδιαστη και οι λεπτομέριες εντυπωσιάζουν για πολλοστή φορά.
Περιδέραιο με χρυσό Σταυρό, φύλλα υακίνθου και άλλες μικρές διακοσμήσεις
Σταυροί σε διάφορα σχέδια και μεγέθη

Αρκετά μικρός σε μέγεθος Σταυρός με εντυπωσιακές λεπτομέριες
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα θαυμαστά που μπορεί ένα πανεπιστήμιο να φιλοξενεί, στο τέλος του μουσείου υπάρχει ένας ακόμη διάδρομος που οδηγεί σε απευθείας σύνδεση με το βυζαντινό παρελθόν.
Το σημείο στάθμευσης των οχημάτων του προσωπικού. Αρχικά τίποτα το ιδιαίτερο...αλλά...
...ακριβώς απο κάτω υπάρχει η "σκοτεινή" κιστέρνα 
Κατά το παρελθόν η κιστέρνα βρίσκονταν ακριβώς δίπλα στα θαλάσσια Τείχη της Βασιλεύουσας και ίσως θεωρώ οτι είχε χρήση που σχετίζονταν με μοναστήρι ή εκκλησία, αφού οι κίονες φέρουν πολλά επιθήματα με Σταυρούς. 
Ίσως να χρησιμοποιούνταν και για εφοδιασμό πλοίων ή κάτι παρόμοιο. Οι Τούρκοι την ονομάζουν Seferikoz και η σημασία των λέξεων sefer και koz είναι εκστρατεία και πλεονέκτημα.
Υπάρχουν και αλλες αναφορές σε αγγλικά κείμενα που την αναφέρουν ως "σκοτεινή" κιστέρνα.
Ο διάδρομος που οδηγεί από το μουσείο στην κιστέρνα
Αλήθεια...τι άλλο μπορεί να απαιτήσει κανείς από ένα πανεπιστήμιο;
Εγώ πάντως τίποτα περισσότερο. Συνάντησα νέα παιδιά από όλο τον κόσμο να συνεργάζονται γεμάτα φρεσκάδα και έτοιμα για καινοτόμες σκέψεις. Περιηγήθηκα σε εκπληκτικές εγκαταστάσεις που κέρδισαν τον θαυμασμό μου. Επισκέφθηκα εικαστικές εκθέσεις, ένα μουσείο γεμάτο πολιτισμικούς θυσαυρούς και μια σκοτεινή κιστέρνα που στα μάτια μου έμοιαζε ολοφώτιστη.
Όλα αυτά σε μια μόνο στάση! 
Στάση:....Πανεπιστήμιο

19 σχόλια:

  1. Γεια σου, Θοδωρή!
    Συγγνώμη, αλλά εγώ πολύ περισσότερο ζηλεύω το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και τον τρόπο που ο ιδρυτής του φέρθηκε στο «παρελθόν» του χώρου, παρά τα υπαίθρια γυμναστήρια και την καθαριότητα της πόλης, τον σεβασμό των πολιτών απέναντι στη δημόσια περιουσία, της προηγούμενης ανάρτησης. Ή τουλάχιστον, για να γίνει και η σύνδεση καλύτερα, επειδή φέρονται έτσι στα πανεπιστήμιά τους, παλαιότερα ή νεότερα, το λιγότερο που περιμένω από αυτούς είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και στη δημόσια περιουσία.
    Είναι κρίμα που δεν δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να επισκέπτεται τα πανεπιστήμιά τους, πόσω μάλλον αυτό!!!
    Για μένα, αυτές οι αναρτήσεις έχουν τεράστια αξία! Γιατί μόνο μέσα από τον φακό σου μπορούμε να δούμε το εσωτερικό τέτοιων ανεκτίμητων θησαυρών!!!
    Αν και δεν σου πολυαρέσει να το λέω, σου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για αυτή την ανάρτηση!!!!!!! Είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και εγώ προσωπικά θα μπαίνω και θα ξαναμπαίνω για να τη διαβάζω...
    Πολλά φιλιά και πάντα τέτοια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Μαρία μου!
      Δεν γνωρίζω όλες τις λεπτομέριες γύρω από τα πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά θέματα αλλά έχεις απόλυτο δίκιο και συμφωνώ μαζί σου οτι η πρόσβαση σε τέτοιου επιπέδου πανεπιστήμια είναι περιορισμένη και αρκεά δαπανήρη. Γενικά η εκπαίδευση είναι ακριβή στην Τουρκία, είτε είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο, είτε επαγγελματικές σχολές κ.λ.π.
      Και για μένα αυτές οι αναρτήσεις έχουν αξία γιατί συνδυάζουν πολλές πτυχές και οι λεπτομέριες κάνουν την διαφορά.
      Θεωρώ τέτοιο είδος ανάρτησης αρκετά σπάνιο, ειδικά για ελληνόφωνο μπλόγκ.
      Συμπέρασμα...τα απόλαυσα και εγώ πάρα πολύ, όχι μόνο κατά την επίσκεψη αλλά και κατά την συγγραφή.
      Πολλούς χαιρετισμούς και θα τα πούμε σύντομα.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Χρήστος Ι. Δρούγκας - Ναύπλιον12 Απριλίου, 2014 00:10

    Περνάω και ξαναπερνάω τόσα χρόνια έξω απο το Πανεπιστήμιο [ πηγαίνοντας
    και επιστρέφοντας από το Πατριαρχείο ] δεν φανταζόμουν τί κρυμμένο θησαυρό
    προσπερνούσα, πολύ κοντά στόν Αγιο Νικόλαο Τζιμπαλίου. [ Αλήθεια, Θοδωρή
    η υπόγεια κινστέρνα είναι η σημειούμενη στόν χάρτη ως Κινστέρνα Τζιμπαλίου ; ]
    Το Πανεπιστήμιο είναι ένα κόσμημα [κυριολεκτικά !! ] για την Πόλη.
    Άς τό βλέπει η Ελληνική Πανεπιστημιακή Κοινότητα, και μάλιστα οι φοιτητές.
    Μπορεί να βάλουν μυαλό. Δεν ξέρεις , μπορεί να ζηλέψουν και τότε μπορεί οι
    μεγάλες Ελληνικές πόλεις που διαθέτουν Πανεπιστήμια να απαλλαγούν από την
    κουρελαρία και την βρωμιά τών αφισών και των σπρέϋ που τίς διακοσμούν.
    Θοδωρή,
    στό τέλος Μαϊου που θα περάσω από 'κει θα πώ στονοδηγό του λεωφορείου :
    " Στάση ....Πανεπιστήμιο "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο μου καλησπέρα. Σε μια φωτογραφία που σου έχω στείλει είναι σημειωμένη έτσι όπως αναφέρεις. Δεν ήθελα να σου γράψω "σκοτεινή κιστέρνα" και να μπλεχτούμε. Χεχε.

      Μιας και όλοι μας αργά ή γρήγορα βρισκόμαστε στο Φανάρι, θεωρώ οτι μια στάση αξίζει σίγουρα.
      Να σημειώσω επίσης πως οτιδήποτε σχετίζεται στην Πόλη με μουσεία, αξιοθέατα και τα σχετικά έχει και ένα χρηματικό αντίτιμο. Εδώ πάντως η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν αφού σκοπός της δημιουργίας του δεν ήταν οικονομικοί λόγοι και εκμετάλλευση.
      Πολλούς χαιρετισμούς και να είσαι καλά

      Διαγραφή
  3. Γεια σου Θοδωρη,τι υπέροχα μας εκπλήσσεις,μακάρι και τα δικά μας πανεπιστήμια ναχαν κατι αντίστοιχο,η η ιδιωτική
    πρωτοβουλία στην Ελλάδα ναχε αντίστοιχα αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρία.
      Να πούμε βέβαια οτι όχι όλοι οι πανεπιστημιακοί χώροι διαθέτουν αυτές τις υποδομές.
      Επίσης η ιδιωτική πρωτοβουλία στο θέμα των πανεπιστημίων δημιουργεί και αρκετούς πονοκέφαλους. Συγκεκριμένα στην Πόλη υπάρχουν πολλά, άλλα πάρα πολύ καλά και άλλα όχι, με αποτέλεσμα τα πτυχία να μην έχουν και μεγάλο αντίκρισμα.
      Το Καντιρ Ηας βέβαια ανήκει στην πρώτη κατηγορία.
      Πολλούς χαιρετισμούς

      Διαγραφή
  4. Γειά σου Θοδωρή ! Εκανες πάλι μια ενδιαφέρουσα επιλογή θέματος και με τις φωτογραφίες και το κείμενό σου την
    μετέτρεψες σε αξιοζήλευτη ανάρτηση που ξυπνά σκέψεις και προβληματισμούς. Πέρασα απ το Πανεπιστήμιο χρόνια πριν και θυμάμαι πως πέρα από κάποια υπέροχα φωτισμένα μυαλά που γνώρισα εκεί , ούτε οι χώροι ούτε γενικά η ατμόσφαιρα έμεινε στη μνήμη σαν κάτι όμορφο γιατί πάντα βασίλευε η αταξία, η ρύπανση και συχνά η οχλαγωγία.
    Κάθε άλλο παρά ναό της γνώσης θα το χαρακτήριζες. Τα πράγματα έχουν αλλάξει σήμερα ιδίως στα περιφερειακά και πολύ το χαίρομαι γιατί τα παιδιά μου μάλλον θα κρατήσουν όμορφες εικόνες από τα σχολειά τους.
    Εδώ έχουμε αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και μεγάλης οικονομικής άνεσης βέβαια, που όμως δεν μπορούμε
    παρά να το ζηλέψουμε και να ευχηθούμε να βλέπουμε και στην Ελλάδα παρόμοια παραδείγματα.
    Θαρρώ πως ο απόφοιτος ενός τέτοιου ιδρύματος δεν μπορεί παρά να είναι ένας άνθρωπος πέρα από καταρτισμένος
    και ευαισθητοποιημένος και συνειδητοποιημένος κι αιώνια ευγνώμων για όσα του εδωσε η πατρίδα του.
    Πολλά φιλιά και ευχές εν όψει Πάσχα. Αλλά θα επανέλθεις ως τότε φαντάζομαι (και εύχομαι !)
    Στέφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Στέφη μου και πολλούς χαιρετισμούς
      Σε ευχαριστώ που είσαι πλέον τακτική σχολιάστρια και μοιράζεσαι σκέψεις και εντυπώσεις μαζί μας.

      Εγώ πάντως δεν είχα την χαρά να περάσω μερικά από τα χρόνια μου σε πανεπιστήμιο και κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα, το κάνω με μεγάλο ενθουσιασμό, όπου και αν είναι αυτό.

      Να είσαι πάντα καλά και θα μιλήσουμε σύντομα.
      Καλό Σαββατοκύριακο και τις δικές μου ευχές επίσης.

      Διαγραφή
  5. Χρήστος Ι. Δρούγκας - Ναύπλιον12 Απριλίου, 2014 16:43

    Θοδωρή μου,
    Αναγκάζομαι να επανέλθω διότι στα σχόλια της ανάρτησης εκφράζεται
    λύπη γιατί δεν υπάρχουν στην Ελλάδα τέτοια Πανεπιστήμια και ευχές για να
    κάνει η ελληνική ιδιωτική πρωτοβουλία κάτι ανάλογο ή - τέλος πάντων -
    να κινηθεί πρός την κατεύθυνσιν δημιουργίας Πανεπιστημιακών Σχολών υψηλο
    επιπέδου [ άν εννόησα καλώς το πνεύμα των σχολίων ]'
    Λοιπόν, επειδή στην Ελλάδα ξεχνούμε πολύ γρήγορα ή δίνουμε εύκολα
    " συγχωροχάρτι ", θα θυμήσω ότι και προτάσεις για ιδιωτικά Πανεπιστήμια
    έγιναν από αντίστοιχα του εξωτερικού , αλλά και ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων
    πρότεινε δημιουργία Πανεπιστημίου οικονομικής κατεύθυνσης - με έμφαση στην
    Διοίκηση Επιχειρήσεων σε οικόπεδο στην Βουλιαγμένη - και ΄τέλος υπήρξαν
    προτάσεις από πολλούς φορείς.Όμως, συγκεκριμένο κόμμα, συνεπικουρούμενο
    από Καθηγητές και φοιτητές [ της κουρελαρίας και των σπρεϋ ] ματαίωσε κάθε
    προσπάθεια ανόδου της στάθμης της παδείας στήν Ελλάδα.
    Και μετά , ήλθε η οικονομική κρίση ,,,,,,,,,,,
    Ας μην κλαίμε , τώρα , επι των ερειπίων. Δεν προσφέρει ΤΙΠΟΤΑ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. άλλη μια εξαιρετική ανάρτηση σε περιγραφή, εικόνες και μηνύματα!!
    σε ευχαριστώ που βοηθάς να γνωρίσουμε τόσο όμορφα τη "γειτονιά" μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Τάνια.
      Και εγώ ευχαριστώ για τις αναγνώσεις και την παρουσία σου εδώ.
      Καλό Σαββατοκύριακο
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  7. Καλό Πάσχα .Καλή Ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. με κανεις να ντρεπομαι για τα δικα μας εγκαταλελειμενα γεματα συνθηματα και μεσα στην βρωμα ιδρυματα.τι κριμα καμια φροντιδα και σεβασμο.και παλι σ ευχαριστω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θυμίζει τους παλιούς Εθνικούς ευεργέτες που νοιάζονταν για την πατρίδα! Οι σημερινοί πλούσιοι για το μόνο που νοιάζονται ειναι πως θ αρπάξουν ότι μπορούν απ την Ελλαδίτσα! Όσο για τα Πανεπιστήμια τουσ είναι καθαρά και περίποιημένα, όχι σαν τα δικά μας που δεν ξέρεις ποιο ήταν τ αρχικό τους χρώμα! Και είναι και πολύ καλά οργανωμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βέβαια στην Κων/λη τα πανεπιστήμια είναι απλησίαστα λόγω κόστους, για να λέμε και τα καλά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να είσαι καλά Θοδωρή για την ανάρτηση, που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πόσο λανθασμένη άποψη έχουν μερικοί για τους Τούρκους, την ικανότητά τους να δηλαδή να κάνουν έργα και να προχωράν μπροστά (και για να προλάβω, ημουν και εγώ αναμεσα σε αυτούς πριν επισκεφθώ την Πόλη)

    Καλή Ανάσταση σε εσένα και τους αναγνώστες του Χαμπέρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ όμορφη η παρουσίαση σου : Στάση ...Πανεπιστήμιο, Θοδωρή.
    Εύχομαι να συνεχίσεις να κάνεις πολλές ακόμη .... στάσεις, και να μας αποκαλύπτεις λίγη μαγεία κάθε φορά της Πόλης όπως εσύ ξέρεις.
    Καλή Ανάσταση σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παρεάκι, χρόνια πολλά σε όλους σας καλή ανάσταση και καλό Πάσχα να έχουμε με υγεία αγάπη και ο,τι ο κάθε ένας επιθυμεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή