Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Όταν θα πας πεθερά μου στο παζάρι...

...θέλω να πάρεις μαζί και τον γαμπρό σου, είχα πεί στην καλή μου πεθερά και εκείνη δε με ξέχασε. Έτσι σαν ήρθε η μέρα του παζαριού στο Bostanci, η αυθεντιά μου ήταν έτοιμη να το επισκεφτεί και να το εξερευνήσει. Δε ξέρω τι εντύπωση έχετε εσείς για τα παζάρια. Στην δική μου αντίληψη επικρατούσαν εικόνες λίγο τριτοκοσμικές, λίγο βρώμικες και με έντονη προχειρότητα. Τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρχαν στο Πολίτικο παζάρι που επισκέφθηκα εγώ. Μπορεί τα προιόντα να διαδέχονταν το ένα το άλλο χωρίς καμία συνοχή μα γενικά ήταν ένα καθαρό περιβάλλον με πάγκους και πραμάτειες και με άκρως περιποιημένα και καλής ποιότητας προιόντα.
Μία από τις εισόδους του παζαριού
Το παζάρι χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το ένα περιλαμβάνει οπωροκηπευτικά, σαν την δική μας ''λαική'' και στο υπόλοιπο τμήμα του μπορεί να βρεί κανείς σχεδόν τα πάντα. Ρούχα, είδη σπιτιού, καλλυντικά και ότι άλλο τρελό χωρά ο γυναικείος -κυρίως- νούς.
Οι πάγκοι με τα καλά ''στημένα'' λαχανικά ήταν σαν και τους δικούς μας στην Ελλάδα. Μόνο που εδώ τα μεγέθη και ο όγκος της πραμάτειας είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερος. Η ποικιλία των προιόντων μου φάνηκε επίσης μεγαλύτερη. Τα προιόντα στους πάγκους σχημάτιζαν μικρά λοφάκια,που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν και το ύψος των γιαγιάδων! Είναι σαν το μέγεθος των προιόντων να έχει προσαρμοστεί στον πλυθυσμό των κατοίκων και στην έκταση της Πόλης. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ανεπίσημα ο πλυθυσμός στην Πόλη ξεπερνά κατα πολύ τα 15 εκατομμύρια!

Μικρά λοφάκια δυόσμου μα και άλλων βοτάνων 
Ο όγκος των λαχανικών στους πάγκους είναι επιβλητικός
Οι τούρκοι πωλητές δεν είναι και τόσο φωνακλάδες όσο θα περίμενα. Ούτε σε πολυζαλίζουν με το να σε προσελκύσουν στους πάγκους τους. Μάλλον δε χρειάζεται να κάνουν και πολλά κόλπα για να σε τραβήξουν κοντά τους. Τα προιόντα και η εξυπηρέτησή τους είναι ο καλύτερος κράχτης.
Πάγκος με αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά
Στάση για ένα gözleme και η περιπλάνηση στα στενά συνεχίζεται
Περιποιημένος πάγκος με όσπρια και μιά μικρή πισίνα ρυζιού στα αριστερά
Μέσα από την περιπλάνηση στα σοκάκια του παζαριού δεν έλειψαν και οι αστείες εικόνες. Κυρίως από την διαδοχή των προιόντων δίχως να υπάρχει καμία συνοχή μεταξύ τους.
Γυναικεία καλλυντικά διαδέχονται τις εκτός εποχής αγκινάρες.
Όταν τελειώνει ο πάγκος με τα εσώρουχα, αρχίζουν οι ντολμάδες. Προτίμησα το δεύτερο.
Υπαίθριος φούρνος γειτονεύει με παιδικά καπελάκια για όλα τα γούστα
Τριανταφυλένιος μπακλαβάς-τριανταφυλένιο γλύκισμα.
Μέσα από την ποικιλία προιόντων,ακόμα και αχρείαστων, που μπορεί να βρεί κάποιος σε ένα παζάρι, πήρα μιά καλή ιδέα για την εφευρετικότητα των πωλητών μα επίσης και για το δυνατό ένστικτο επιβίωσης που σίγουρα έχουν.
Διαχρονικά μοντελάκια. Μόλις είδα αυτά τα νυχτικά, θυμήθηκα αμέσως την συγχωρεμένη την γιαγιά μου
Η εφευρετικότητα συναντά την καταστροφική οικονομία. Αγορές με πιστωτική κάρτα ακόμα και στο παζάρι. Μία από τις συνταγές που κατέστρεψε την Ελλάδα, τώρα και στην Τουρκία. Τα αποτελέσματα αναμένονται...
Περούκες μόνες ψάχνουν
Σέξι εσώρουχα για όλα τα γούστα
Εικόνες πραγματικού παζαριού. Ο πωλητής εποπτεύει και εξυπηρετεί και οι γυναίκες διαλέγουν σχολαστικά την πραμάτεια

Μέσα από την περιπλάνηση στα στενά του παζαριού, ήρθα σε επαφή με μία διαφορετική πτυχή της Πόλης. Μιά πτυχή σαφώς πιό καθημερινή, ρεαλιστική και ανθρώπινη. Συνάντησα και μίλησα με τους πωλητές, παρατήρησα τους απλούς ανθρώπους στα ψώνια τους και ένιωσα έναν μικρόκοσμο γεμάτο ζωντάνια.
Βγαίνοντας έξω από το παζάρι, περπάτησα για λίγο στον εξωτερικό του περίγυρο. Ο κακόηχος των αυτοκινήτων συγκρούονταν με τον αντίλαλο των φωνών των μανάβηδων, των τυροπώλων και των υπολοίπων μικροπωλητών. Αφού ''ακροβάτησα'' ανάμεσα στις δύο αυτές διαφορετικές εικόνες του παζαριού και των πολύβουων κεντρικών δρόμων, κατάλαβα ότι τελικά δεν υπήρχε καμία σύγκρουση μεταξύ τους. Υπήρχε μία εναλλαγή, σε μιά πόλη που αφομοιώνει ότι υπάρχει πάνω της και κάνει καθετί να συνυπάρχει με μία υπέροχη αρμονία. Ακόμα και μέσα από την πτύχη ενός απλοικού περιπάτου στο παζάρι, ένιωσα για πολλοστή φορά την μοναδικότητα της Πόλης....της Πόλης της καρδιάς μου.

17 σχόλια:

  1. Θοδωρή, απόλαυσα την ανάρτησή σου, τις εικόνες, την μυρωδιά και την γεύση του μπακλαβά...όλα.
    Μου θύμισε τα ελληνικά παζάρια που, ευτυχώς, ακόμα υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου,σ'ευχαριστώ για τα καλά λόγια μα και για όλα τα σχόλια σου.Εύχομαι να απολαυμβάνεις τις αναρτήσεις και στο μέλλον.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτικό μπλόγκ
    Περιττό να σου πώ πως σου έχω τσακίσει τις φωτό προπαντός αυτές με τα φαγητά
    Και αφού όλοι τις θαύμασαν ( νομίζοντας ίσως πως είναι δικές μου παρ όλο το διευκρινιστικό που υπάρχει σ αυτές) Τους ομολόγησα ότι είναι από ένα πολύ αξιόλογο μπλογκ που το έχω κατακλέψει..δίνοντας το λίνκ..
    Γιατί τα όμορφα πράγματα και τα όνειρα πρέπει να μοιράζονται..
    Συνέχισε την όμορφη δουλειά σου γνωρίζοντας ότι σε κάποιους δίνεις ζωή..

    Να είσαι πάντα καλά εσύ και η όμορφη οικογένειά σου..
    Τρεις φορές έγραψα τη λέξη " όμορφη" δεν είναι πλεονασμός! .. αυτό μου βγαίνει..
    Καλή σου μέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελίτσα μου σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου.Χαίρομαι που σου αρέσει καθώς και οι φωτογραφίες.Στα άρθρα που γράφω,προσπαθώ να δίνω έμφαση στην φωτογραφία,είτε με την ομορφιά τους,είτε με την νοερότητά τους.Έτσι έχετε όλοι εσείς μια κάλη εικόνα της περιγραφής μου.
      Το να γράφεις μα και να νοιώθεις συνεχώς όμορφα,σίγουρα δεν είναι πλεονασμός.Είναι αναγκαιότητα και τρόπος σκέψης που όλοι θα έπρεπε να εισάγουμε στην ζωή μας.Επιπλεόν σε τούτες τις δύσκολες εποχές στην πατρίδα.
      Να είσαι πάντα καλά και εύχομαι να ξαναγράψουμε σύντομα πάλι.
      Χαιρετισμούς,Θοδωρής

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Θοδωρή και καλό μήνα. Το παζάρι αυτό μου θύμισε λίγο το παζάρι της Ξάνθης... ε, άρωμα ανατολής είναι αυτό! Ο άντρας μου πριν δυο εβδομάδες που ήρθε πήρε δυο τζινάκια από το παζάρι μούρλια! Εμένα μου υποσχέθηκε την επόμενη φορά,σνιφ! Πάντως είναι φοβερά τα παζάρια τους... όσο για τον μπακλαβά τριαντάφυλλο αριστούργημα. Καλό χειμώνα να έχουμε και πάντα τέτοιες ομορφιές! Callie by Anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα και εσένα.Το παζάρι της Ξάνθης το θυμάμαι κάπως,καθώς το επισκέφτηκα πριν 3 καλοκαίρια.Σίγουρα δεν ήταν τόσο μεγάλο ούτε τόσο περιποιημένο όσο αυτά στην Πόλη μα άρωμα ανατολής είχε σίγουρα.
      Καλό χειμώνα και σε εσάς και χαίρομαι που έστω κι έτσι έχουμε μια καλή επικοινωνία.
      Φιλιά,Θοδωρής

      Διαγραφή
  5. Θοδωρή όπως πάντα είσαι άπιαστος κυρίως στο οπτικό υλικό. Όχιβέβαια ότι υστερεί η περιγραφή σου. Εμένα πάντως μου θύμισες ένα ανέκδοτο που είχα ακούσει.
    Ένας καθώς κάνει βόλτα περνάει έξω από ένα μεγάλο σπίτι. Εκεί βλέπει ένα ζευγάρι, ολόγυμνοι να κάνουν έρωτα πάνω στο γρασίδι. Συνεχίζει να περπατάει και βλέπει λίγο πιο πέρα άλλο ένα ζευγάρι, πίσω από ένα δέντρο, που κάνουν έρωτα. Μετά από λίγο παίρνει το μάτι του άλλο ένα ζευγάρι, και αυτοί ολόγυμνοι να κάνουν έρωτα πίσω από ένα θάμνο, πάλι γύρω και κοντά στο σπίτι. Πάει στην είσοδο του σπιτιού, χτυπάει το κουδούνι, του ανοίγει μια κοκέτα γυναίκα και τον ρωτάει τι θέλει.
    - Τι είναι αυτά που γίνονται γύρω από το σπίτι σας, λέει ο τύπος. Τι σόι σπίτι είναι αυτό;
    - Μπο***λο! του απαντάει η κυρία. Εδώ πουλάμε ηδονή, ευχαρίστηση, απόλαυση και ξεγνοιασιά!
    - Ε και λοιπόν; Είναι ανάγκη να γίνονται όλα στον κήπο; Απορημένος ρωτάει αυτός.
    - Ξέρετε, σήμερα έχουμε λαϊκή αγορά...

    Να είσαι καλά , πολλούς χαιρετισμούς.
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιώργο μου και καλό μήνα.Το ανεκδοτάκι σου πολύ καλό και με υπέροχη οπτικοακουστική πτυχή.
      Να'σαι και να περνάς πάντα καλά.Τους χαιρετισμούς μου και στην οικογένεια σου.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  6. E, καλά όχι και σαν της Ξάνθης...Οι λαϊκές με τρελαίνουν παντού. Οι καλύτερες μακράν στην Πόλη, δεν έχω δει πολλές (αυτή που παρουσιάζεις υπέροχη, κρίμα που δεν πήγα). Δοκίμασε και την -κατά τη γνώμη μου- κορυφαία στο Fatih περίπου. Υπέροχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν καταφέρω σύντομα και βρεθώ την κατάλληλη στιγμή κατά'κεί θα προσπαθήσω να το δώ.
      Τους χαιρετισμούς μου από την Πόλη.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  7. Πως γίνεται να γειτονεύουν οι ντολμάδες με τα εσώρουχα και τα σιροπιαστά με τα καπέλα..δεν έχω καταλάβει! Ωραία ανάρτηση!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μία από τις εικόνες που πιθανόν μόνο στην Πόλη συναντά κανείς.
      Εγώ πάντως παρατήρησα τους τρελούς συνδυασμούς με ενδιαφέρον και χαμόγελα.
      Να'σαι καλά και πολλούς χαιρετισμούς.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  8. ΚΑΛΗΜΕΡΑ

    κανένα μήνυμα για μένα Θοδωρή δεν έχει

    Παύλος από Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ παραπονιάρη μου.Φυσικά και προσπαθώ να απαντώ σε όλα τα σχόλια.Εξάλλου εκεί βρίσκεται η αξία του κάθε μπλόγκ.Στην συμμετοχή των αναγνωστών του.
      Πολλούς χαιρετισμούς Παύλο μου.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  9. καλησπέρα από αθήνα.Χρόνια πολλά.Κάθε πότε γίνεται το παζάρι στο Μπόσταντζι;
    Κίμων .
    Ένας παλιός Τζιχάνγκιρλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κίμωνα το παζάρι του Μποστάντζι γίνεται τις Πέμπτες όπως και τόσα άλλα παζάρια της Πόλης

      Διαγραφή