Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Χρόνια πολλά καλό μου Blog No.5

Ήταν 11 Γενάρη του 2011 όταν σε ένα διαμέρισμα στο Μπέιογλου σκέφτηκα και έπραξα την δημιουργία του ΤΙ ΧΑΜΠΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ; . Θυμάμαι εκείνο το ηλιόλουστο μεσημέρι σαν να ήταν μόλις χθες παρά το ότι βρισκόμαστε πλέον στο 2016. Ο χρόνος μοιάζει να κύλησε τόσο γοργά. Το ίδιο και η ζωή μου. Ήρθα, εγκαταστάθηκα, έφυγα, ξαναεγκαταστάθηκα, παντρεύτηκα, πήρα γενναίες αποφάσεις, ρύθμισα την ζωή μου με τον δικό μου τρόπο.
Ένας ακόμη διαδικτυακός χρόνος πέρασε και για ακόμη μια φορά μου δίνεται η ευκαιρία να γράψω μερικές σκέψεις και να προσπαθήσω να αποτυπώσω μερικά συναισθήματα από την χρονιά που πέρασε και μερικά άλλα από τα βάθη της καρδιάς μου. Για αυτό τα παρακάτω γραφόμενα ίσως παρουσιαστούν λίγο σκόρπια, λίγο ανακατεμένα, όπως οι σκέψεις μου έρχονται στον νου.
Ομολογώ πως τις πρώτες στιγμές, και μετέπειτα, της δημιουργίας του ιστολογίου δεν γνώριζα την πορεία που θα διέγραφε, την διάρκεια, τις γνωριμίες, τον τρόπο ζωής και σκέψης, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες που θα πρόσφερε και όλα όσα ακόμη προέκυψαν. Δεν ανέμενα καν να κρατήσει τόσον καιρό αφενός διότι θεωρούσα τις γλωσσικές μου δυνατότητες φτωχές αφού ζούσα ήδη περισσότερο από μια δεκαετία στο εξωτερικό δίχως την χρησιμοποίηση της μητρικής μου γλώσσας, αφετέρου διότι από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου όλοι οι δάσκαλοι με απέτρεπαν από την συγγραφή, θεωρώντας με από αδύναμο ως κακό.
Μα τι σημασία έχουν η αποχή και οι τυποποιημένες πλατφόρμες της α-παιδείας που προσφέρει το εκπαιδευτικό μας σύστημα όταν η καρδιά φτερουγίζει με όσα τα μάτια αντικρίζουν και παράλληλα νοιώθοντας την έμπνευση και τα συναισθήματα έτοιμα μέσα μου να εκραγούν ενώ ταυτόχρονα κάθε μέρα στην Πόλη είναι μέρα αυτογνωσίας τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Ποιος είμαι, πως σκέφτομαι και ενεργώ, από που προέρχομαι και με ποιον τρόπο ζωής θα πορευτώ με αξιοπρέπεια, επιτυχία και θα απαλλαγώ από τα αδιέξοδα του παρόντος και του μέλλοντος.
Και κάπου μέσα σε αυτά βρέθηκαν και τα ΧΑΜΠΕΡΙΑ, τα οποία σχεδόν από την πρώτη μέρα δεν αποτέλεσαν απλά μια περιστασιακή ενασχόληση αλλά μια καθημερινή πολύωρη διαδικασία που κρατά εδώ και 1825 μέρες ασταμάτητα. Δεν θα αποφύγω να σας κρύψω ότι εδώ και περίπου 2 χρόνια υπήρξαν τόσο μεγάλη προτεραιότητα στην καθημερινότητά μου και συνέλαβα τον εαυτό μου δεκάδες φορές να κινούμαι στα Πολίτικα σοκάκια μηχανικά ή εκεί που οι άλλοι δίπλα μου απολάμβαναν απλές ανθρώπινες στιγμές εγώ να σκέφτομαι θέματα προς δημοσίευση ή πως θα μπορέσω να κάνω την εκάστοτε στιγμή ανάρτηση. Τα ίδια τα ΧΑΜΠΕΡΙΑ ρύθμιζαν την καθημερινότητά μου, σχεδόν στα όρια ψύχωσης ή αυτοψυχαναγκασμού." Ότι αξίζει, πονάει, και είναι δύσκολο", λέει ένα αγαπημένο τραγούδι των εφηβικών μου χρόνων. Ίσως πάντα έτσι να συμβαίνει με πράγματα που δίνουν νόημα ή τα αποτελέσματα απαιτούν κόπο. Να ακροβατείς στα όρια και να υπερνικάς προκλήσεις.
Δεν υπήρξε τα τελευταία 5 χρόνια ούτε ένα δευτερόλεπτο στα σοκάκια της Πόλης που να μην είχα μαζί μου τουλάχιστον δύο φωτογραφικές μηχανές. Σας παρουσιάζω την τεχνολογική υποστήριξη των ΧΑΜΠΕΡΙΩΝ. Τους δύο πιστούς συνοδοιπόρους στις αμέτρητες μοναχικές περιηγήσεις μου
Η εσωτερική επιθυμία μου για την δημιουργία των ΧΑΜΠΕΡΙΩΝ, οι άοκνες περιηγήσεις και οι φωτογραφικές προσεγγίσεις μου ίσως να μην ήταν αρκετές για την πορεία των ΧΑΜΠΕΡΙΩΝ δίχως αγάπη, αρμονία και συμπαράσταση στο σπιτικό μου. Η ιδιωτική μου ζωή κρατήθηκε πάντα μακριά αφού άλλωστε αυτά δεν ενδιαφέρουν κανέναν μα ένα πράγμα μπορεί να αναφερθεί, μιας και η σύζυγός μου στάθηκε τόσο σπουδαίος στυλοβάτης, βλέποντάς με να επιστρέφω τα βράδια με πρησμένα πόδια και βγαλμένη μέση από την ορθοστασία και το περπάτημα και έπειτα να ξενυχτώ, παρατηρώντας φωτογραφίες, διαβάζοντας και ετοιμάζοντας χειρόγραφες σημειώσεις και αγνοώντας την συγγράφοντας. Της χρωστώ ευγνωμοσύνη για τις αντοχές και την ανοχή της.
Αναμένοντας με χαρά και μεγάλη προσμονή την άφιξη του αργοπορημένου αγαπημένου της...
...που καθυστέρησε λίγο περισσότερο για χάρη σας και για χάρη των απαιτήσεων των ΧΑΜΠΕΡΙΩΝ. Η υποδοχή στα πρώτα αργοπορημένα χαμπεροπερπατήματα ήταν πάντα όλο γλύκα και κατανόηση
Το επόμενο σημείο-κλειδί είναι η αγάπη, η συμμετοχή, η επικοινωνία και η συμπαράσταση που έλαβα από όλους εσάς. Με άλλους από την αρχή ως σήμερα, με πάρα πολλούς που ήρθαν στην παρέα μας στα μέσα της διαδρομής και άλλους, λιγοστούς, που χάσαμε την επαφή μας αλλά γνωρίζω ότι διαβάζουν ακόμη και τούτες τις γραμμές. Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη μου προς όλους εσάς είναι απεριόριστη.
Το κλείσιμο της πενταετίας των ΧΑΜΠΕΡΙΩΝ αποτυπώνεται σε εκατοντάδες αναρτήσεις, με 3489 φωτογραφίες, πιθανόν εκατομμύρια λέξεις μα αυτό που εγώ κρατώ είναι τα ανυπολόγιστα συναισθήματα, τα βιώματα, οι γνώσεις και κυρίως η επικοινωνία και οι ανθρώπινες σχέσεις που προέκυψαν μεταξύ μας. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για όλα.
Ο κλασσικός τρόπος ετοιμασίας και συγγραφής των ΧΑΜΠΕΡΙΩΝ με παρουσία όλων των απαραίτητων εργαλείων
Ταξινομώντας φωτογραφίας των ΧΑΜΠΕΡΙΩΝ με μεγάλη προσήλωση και αδιαφορώντας στις προσπάθειες της λευκής μας γάτας για προσοχή και χάδια
Από τα εφηβικά μου χρόνια και έπειτα, λόγω της ενασχόλησής μου με τον αθλητισμό ή παρατηρώντας πράξεις και έργα σπουδαίων ανθρώπων, θεωρούσα ότι είναι καλύτερο για κάποιον να σταματά από κάτι όταν βρίσκεται στο απόγειο του ή τουλάχιστον στο σημείο που το πράττει με σεβασμό και αξιοπρέπεια προς τον εαυτό του και τους υπόλοιπους. Πριν επέλθει η κόπωση, η φθορά του χρόνου, ο κορεσμός, η επανάληψη και η αδιαφορία του κοινού.
Η χρονιά που πέρασε ήταν η πιο σπουδαία, πιο μεστή, πιο πλήρης και η πιο καταξιωμένη. Με γνώμονα όλα όσα αναφέρθηκαν πήρα την απόφαση πως εδώ πρέπει να κλείσει ένας κύκλος, προτού βαρεθώ, χάσω την όρεξη και το μεράκι αλλά και εσείς κουραστείτε χάνοντας το ενδιαφέρον σας. Προτού επέλθει η πτώση που αναγκαία προκαλεί η φθορά του χρόνου, προτού τα ΧΑΜΠΕΡΙΑ πάρουν την κάτω βόλτα.

Και τι συμβαίνει όταν ένα κύκλος κλείνει; Απλά ξεκινά ένας νέος που θα περιλαμβάνει διαφορετικά πράγματα από τον κερδισμένο χρόνο. Σίγουρα θα αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μου, στα πλάνα μου υπάρχουν σχέδια παρακολούθησης σεμιναρίων και προγραμμάτων στην βυζαντινολογία και σε ιστορικά θέματα που σχετίζονται με την Πόλη, την Ρωμιοσύνη αλλά και την τέχνη, δίχως να παραλείπεται και το ισλαμικό στοιχείο. Παράλληλα θα υπάρξει χρόνος για το πέρασμα σε έντυπες εκδόσεις λευκωμάτων και η καλλιέργεια άλλων ταλέντων που θεωρώ ότι θα μπορούσα να φέρω στην επιφάνεια.
Προτρέπω όλους σας να ασχοληθείτε με πράγματα που χαρίζουν νόημα στην καθημερινότητά σας, που δίνουν χαρά ζωής. Αυτό άλλωστε είναι το πρώτο βήμα διαφυγής από τα αδιέξοδα της εποχής μας.
Οι πρώτες έντυπες εκδόσεις λευκωμάτων πραγματοποιήθηκαν ήδη σε μικρό (συλλεκτικό) αριθμό...

....και εξαντλήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τίτλοι όπως ΤΙ ΧΑΜΠΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ; και ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ έχουν ήδη κατοχυρωθεί και αποκτήσει Copyright για την συνέχεια
"Δηλαδή τα ΧΑΜΠΕΡΙΑ κλείνουν; Αυτό ήταν;" θα περάσει ως σκέψη σε πολλούς αυτή την στιγμή διαβάζοντας τα γραφόμενά μου. Φυσικά όχι απαντώ, αφού το στίγμα τους στο διαδίκτυο είναι ανεξίτηλο και η παρουσία τους διαχρονική, καταλαμβάνοντας τον χώρο που τους αναλογεί. Εξάλλου ότι γράφει δεν ξεγράφει και επιπλέον θα έχουμε την δυνατότητα να επικοινωνούμε εκεί, είτε στο chat, είτε μέσω ανακοινώσεων που θα ακολουθήσουν. Απλά τώρα ήρθε η στιγμή για άλλες προτεραιότητες, για άλλες ανακαλύψεις, προορισμούς και εμπειρίες.
Φτάνοντας στον προορισμό, αντιλαμβάνομαι και εγώ πως το ταξίδι ήταν το σημαντικότερο κομμάτι. Σας ευχαριστώ που υπήρξατε συνοδοιπόροι και για όσα μοιραστήκαμε
Στην ζωή και πορεία μου έμαθα ποτέ να μην λέω "ποτέ". Για αυτό λοιπόν ποιος ξέρει....ίσως να μην αργήσει η φορά που τριγυρνώντας στα Πολίτικα σοκάκια, έχοντας φωτογραφίσει ιδιαιτερότητες όπως εγώ τις αντιλαμβάνομαι και βιώνω, πάρει ξανά "φωτιά" το πληκτρολόγιο του υπολογιστή μου και έρθει η στιγμή για νέες αναρτήσεις.
Ως τότε να ξέρετε πως σας έχω στην καρδιά μου και σας ευχαριστώ για την συντροφιά σε τούτο το ιδιαίτερο ταξίδι.

Με αγάπη
Θοδωρής

41 σχόλια:

  1. Κωνσταντίνος Κόττης11 Ιανουαρίου, 2016 10:36

    Να χαίρεστε την αγάπη σας, το καλό φαγητό.... και εμείς τις δημοσιεύσεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά, χρόνια καλά και χρόνια ευτυχισμένα σε σένα και το σπιτικό σου. Όπου και να είσαστε, να είσαστε ευτυχισμένοι. Μικρό παράπονο, που σιγά να μην γκρινιαζα εγώ, το ότι έγινε αυτή η έκδοση και δεν μάθαμε τίποτα. Ελπίζω να μάθουμε την ανατύπωση της. Θα περιμένουμε νέα σου Θοδωρή, και ελπίζω, μα στην Πόλη, μα στο χωριό, να συναντηθούμε σύντομα. Φιλιά πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ξέρεις ότι έχω καιρό να γράψω. Ελπίζω παρολ'αυτά να βλέπεις ότι σε παρακολουθώ με ενδιαφέρον.Ομολογώ πως η σημερινή σου ανάρτηση με τάραξε. Είναι αυτή η αίσθηση που έχεις όταν μαθαίνεις κάτι που δεν σου αρέσει..Φυσικά απόλυτα σεβαστή η απόφασή σου, και αν θες κατανοητή από μέρους μου.

    Αλλά σου οφείλω ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ για:

    όσες φορές που με έκανες να πω στη γυναίκα μου, "..άντε ρε Νάντια πάμε άλλη μια φορά στην Πόλη"..

    όσες φορές κάθησα και μελέτησα ό,τι έγραψες για να σχεδιάσω την εκδρομή μου..

    όσες φορές με έκανες να νιώσω το μεγαλείο της αγαπημένης Πόλης..

    ..για όλα αυτα σε ευχαριστώ και πάλι Θοδωρή.

    Εύχομαι όλα να σου έρθουν όπως επιθυμείς και προσπάθησε να μη χαθείς από τα Χαμπέρια!

    Γιώργος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή και Ευλογημένη Χρονιά! Η ζωή είναι ένας αέναος, συνεχής κύκλος που αλλάζει τη ρότα μας πολλές φορές, καθώς και τις προτεραιότητές μας. Ένα ευχαριστώ από καρδιάς για την "άλλη" ματιά σε μια πόλη που είναι στην καρδιά μας. Εύχομαι η περαιτέρω πορεία να είναι περισσότερο δημιουργική, το ίδιο αποδοτική και ευχάριστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Θοδωρή,
    Είμαι από τους παλιούς Πολίτες, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πόλη και από τα 22 μου (1982) ζω στην Αθήνα.
    Διαβάζω το blog σου και το προτείνω σε φίλους - κυρίως Ελλαδίτης - που επιθυμούν να επισκεφτούν την Πόλη για πρώτη φορά.
    Μου αρέσει πολύ που τα γραπτά σου δεν βασίζονται στις λογοτεχνικές σου ικανότητες αλλά στα μάτια της ψυχής σου.
    Θα ήθελα να με ενημερώσεις όποτε είναι διαθέσιμη η επόμενη έκδοση των έντυπων εκδόσεων σου.
    Σου εύχομαι κάθε επιτυχία σε ότι καινούργιο αποφασίσεις να κάνεις και θα χαρώ πολύ να σε γνωρίσω από κοντά σε κάποιο από τα επόμενα μου ταξίδια στη Πόλη.
    Φιλικά,
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θοδωρή μας!!! Καλή καί ευτυχισμένη η Νέα Χρονιά γιά σένα καί τήν γυναίκα σου, μέ υγεία, χαρές καί αγάπη στό σπιτικό σας!
    Δέν έχει σημασία ότι θά σταματήσεις τά ΧΑΜΠΕΡΙΑ, είμαι σίγουρη ότι τό επόμενο θέμα πού θά βρείς ν' ασχοληθείς θά είναι εξ ίσου συναρπαστικό καί γι' αυτό σέ παρακαλώ νά ενημερωθούμε όλοι, ώστε νά τό απολαύσουμε, όπως έγινε καί μέ τά ΧΑΜΠΕΡΙΑ!!!Η δημιουργικότητα καί τά φυσικά ταλέντα δέν είναι απαραίτητο νά φανούν πολύ νωρίς, όμως, όταν αυτό συμβεί, τότε η έκφραση καί ο λόγος βγαίνουν αβίαστα καί τό συναίσθημα τά συντροφεύει! Νά πάρης, λοιπόν, μιά "ανάσα" καί μόλις είσαι ξανά έτοιμος, νά μάς γλυκάνεις μέ τήν γραφίδα σου καί τήν όμορφη παρουσία σου! Ως τότε, νά είστε καλά όλη η οικογένεια καί περιμένω εναγωνίως γιά τά επόμενα!!!
    Φιλικώτατα
    Ντίνα Τουλάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θοδωρή μας!!! Καλή καί ευτυχισμένη η Νέα Χρονιά γιά σένα καί τήν γυναίκα σου, μέ υγεία, χαρές καί αγάπη στό σπιτικό σας!
    Δέν έχει σημασία ότι θά σταματήσεις τά ΧΑΜΠΕΡΙΑ, είμαι σίγουρη ότι τό επόμενο θέμα πού θά βρείς ν' ασχοληθείς θά είναι εξ ίσου συναρπαστικό καί γι' αυτό σέ παρακαλώ νά ενημερωθούμε όλοι, ώστε νά τό απολαύσουμε, όπως έγινε καί μέ τά ΧΑΜΠΕΡΙΑ!!!Η δημιουργικότητα καί τά φυσικά ταλέντα δέν είναι απαραίτητο νά φανούν πολύ νωρίς, όμως, όταν αυτό συμβεί, τότε η έκφραση καί ο λόγος βγαίνουν αβίαστα καί τό συναίσθημα τά συντροφεύει! Νά πάρης, λοιπόν, μιά "ανάσα" καί μόλις είσαι ξανά έτοιμος, νά μάς γλυκάνεις μέ τήν γραφίδα σου καί τήν όμορφη παρουσία σου! Ως τότε, νά είστε καλά όλη η οικογένεια καί περιμένω εναγωνίως γιά τά επόμενα!!!
    Φιλικώτατα
    Ντίνα Τουλάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διονυσία Πάλμου11 Ιανουαρίου, 2016 14:09

    Πρέπει να είμαι από τους πρώτους που είδαν -στις 7.30 το πρωί- το κείμενό σου Θοδωρή... Τι να πω; Κεραυνός εν αιθρία!Όντως η τελευταία χρονιά των Χαμπερίων ήταν η πιο δημιουργική και φανταζόμουν ότι η συνέχεια θα ήταν ακόμη πιο λαμπρή... Για το μόνο που μετανιώνω είναι που ενώ ήμουν για καιρό φαν των Χαμπερίων άργησα να μπω στο κομμάτι του σχολιασμού των κειμένων και της επικοινωνίας με εσένα και όλη την "ομάδα"... Αν το έχεις όντως αποφασίσει δεν ωφελεί να πούμε τίποτα άλλο... Καλή επιτυχία σε ό,τι κι αν επιλέξεις, να περνάς όμορφα με τους δικούς σου και να είσαι πάντα δημιουργικός και ξεχωριστός. Σε ευχαριστώ για τα όμορφα ταξίδια στην ονειρεμένη μας Πόλη, θα με συντροφεύουν για πάντα. Σ'ευχαριστώ για τις εικόνες, τα συναισθήματα, τη μαγεία που μοιράστηκες μαζί μας και μας μύησες στην πραγματικότητα μιας "άλλης" παραμυθένιας όσο κι αληθινής Κωνσταντινούπολης! Εγώ πάντως θα μπαίνω συχνά πυκνά στο blog για να σεργιανίζω στην Κωνσταντινούπολη με τα δικά σου μάτια... με την κρυφή ελπίδα να δω κάποια καινούρια ανάρτηση... Να σε έχει ο Θεός καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε ευχαριστούμε....μακαρι να υπαρχει συνεχεια της αποτύπωσης στιγμων της αγαπημενης μας Πολης,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Θοδωρή. Κατ' αρχήν "καλή χρονιά και κάθε καλό στο σπιτικό σου". Ομολογώ ότι διάβασα με αμηχανία αυτή την ανάρτηση σου. Γνωρίζεις την εκτίμηση μου στο πρόσωπο σου και το δημιούργημα σου, τα "Χαμπέρια". Κατ' εμένα, που η Πόλη δεν είναι ένας τόπος ταξιδιωτικού προορισμού αλλά η πατρίδα - "Ιθάκη", όσο ζεις εκεί η ευαίσθητη ματιά σου και η δημιουργικότητα σου θα δίνουν διαρκώς ερεθίσματα για έκφραση. Τον τρόπο προφανώς θα τον επιλέξεις εσύ. Εγώ απλά θα ευχηθώ "καλή αντάμωση ξανά".
    Γρηγόρης Κεσίσογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όταν κανείς γράφει με τα μάτια και ταξιδεύει με τις αναμνήσεις και όχι "για" τις αναμνήσεις,τότε φίλε Θοδωρή όλα είναι πιθανά.
    Καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνεις στην ζωή σου και σε ευχαριστούμε για όσα πρόσφερες μέσω αυτού εδώ του μπλογκ.Και πρόσφερες πάρα πολλά κι ας μην το ξέρεις.
    Σταμάτης Λουπείδης_Κιλκίς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εύχομαι ότι καλύτερο σε σένα και την οικογένειά σου και την πραγματοποίηση ΟΛΩΝ των ονείρων και των σχεδίων σου !!!
    Σ'ευχαριστώ από καρδιάς για όλες αυτές τις υπέροχες αναρτήσεις και φωτογραφίες :-)
    ΦΑΝΗ από Λάρισα ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΘΟΔΩΡΗ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΤΗΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΛΥΝΗΣ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑΥΤΗΝ.....ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟΣ...ΤΣΑΤΣΗΣ ΙΡΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή Χρονιά και πολλά ευχαριστώ για τις πολύτιμες αναρτήσεις σου. Ελπίζω το site (blog) σου να παραμείνει στο διαδίκτυο ώστε να έχουμε την δυνατότητα να το επισκεπτόμεθα πάλι και να απολαμβάνουμε τα αριστουργήματά σου. Καλή επιτυχία στις μελοντικές δραστηριότητές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kαλή χρονιά Θοδωρή! Χρονια πολλά καί στό blog σου πού μάς ταξιδεύει τόσο όμορφα στή Πόλη τής καρδιάς μαςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βασικότερη προτεραιότητα έχει η ποροσωπική σου ζωή κατά πρώτον και ο ίδιος σου ο εαυτός κατά δεύτερον, μολονότι θα ήταν άδικο από μέρους μου να σου ομολογήσω ότι δεν θα μας λείψεις με τις τόσο περιγραφικές και λυρικές περιηγήσεις στην Πόλη των Πόλεων, στη μοναδική πόλη που την είπαν Πόλη. Σ' ευχαριστώ εκ βαθέων, αναμένοντας οτιδήποτε νέο που θα αφορά τη Βασιλεύουσα και σ' ευχαριστώ παράλληλα για όλα αυτά που απλόχερα μας έδωσες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΘΟΔΩΡΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ BLOG ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλή και δημιουργική χρονια,ευχαριστω για όσα μας χάρισες
    Περιμένω ,να συναντηθούμε ξανα στις περιπλανήσεις μας σε τόπους αγαπημένους.
    Καλη συνεχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τα γράφεις τόσο ωραία που έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό !
    Είμαι σίγουρη ότι αυτό που σε περιμένει παρακάτω είναι σπουδαίο κι αντάξιό σου.
    Απ την άλλη, όλοι εμείς που αγαπήσαμε τα ΧΑΜΠΕΡΙΑ και σου χουμε δώσει την καρδιά μας
    μένουμε με τις όμορφες στιγμές που μας χάρισες για πάντα αποτυπωμένες στο μυαλό.
    Καλή τύχη ό τι κι αν κάνεις , υγεία κι αγάπη στο σπιτικό σου.
    Και αμέτρητα "ευχαριστώ" που μου άνοιξες καινούργιους ορίζοντες.
    Κι όλα ξεκίνησαν από καθαρή τύχη, αν θυμάσαι.
    Στέφη




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τα γράφεις τόσο ωραία που έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό !
    Είμαι σίγουρη ότι αυτό που σε περιμένει παρακάτω είναι σπουδαίο κι αντάξιό σου.
    Απ την άλλη, όλοι εμείς που αγαπήσαμε τα ΧΑΜΠΕΡΙΑ και σου χουμε δώσει την καρδιά μας
    μένουμε με τις όμορφες στιγμές που μας χάρισες για πάντα αποτυπωμένες στο μυαλό.
    Καλή τύχη ό τι κι αν κάνεις , υγεία κι αγάπη στο σπιτικό σου.
    Και αμέτρητα "ευχαριστώ" που μου άνοιξες καινούργιους ορίζοντες.
    Κι όλα ξεκίνησαν από καθαρή τύχη, αν θυμάσαι.
    Στέφη




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλη Χρονια στην οικογενεια σου και πολλά χαδια στην ψιψινα σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κεραυνός εν αιθρία.Το Χαμπεριώτικο παϊτόνι που μας βολτάριζε στα σοκάκια και τους Πολίτικους μαχαλάδες, μας γέμιζε νοσταλγία και όμορφες εικόνες από την πολυαγαπημένη μας Πόλη, μας αφήνει μόνους, θλιμένους ίσως αλλά και συγχρόνως γεμάτους με υπέροχες αναμνήσεις από τα ταξίδια που κάναμε μαζί του τα χρόνια που έφυγαν.Γκιορουσούρουζ Θοδωρή.Υ.Γ.Λυπάμαι που δεν βρεθήκαμε ποτέ από κοντά.Τάσος.Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλή χρονιά καλέ μας Θοδωρή!! Με χαρμολυπη διάβασα την απόφαση σου,όμως θα είμαστε πάντα εδώ αναμένοντας την επιστροφή σου, σαν φίλοι που θα ξαναβρεθούν με χαρά.. Ανοιχτους δρόμους εύχομαι και αγάπη!!!
    Βικτωρία Διδυμότειχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπητέ Θοδωρή,

    Πολύ στενοχωριέμαι για την απόφασή σου, αν και χαίρομαι παράλληλα που αλλάζεις δραστηριότητες, που πιστεύω ότι θα έχουν ως χαρακτηριστικά τους στοιχεία την υπευθυνότητα, την εγκυρότητα, το ήθος, τη συνέπεια, το επιστημονικό κύρος που διέπει κάθε δουλειά σου, ως δημοσιογράφος, ως ιστορικός ερευνητής, ως φωτογράφος και ως λογοτέχνης. Σ' ευχαριστώ για όσα μου πρόσφερες απλόχερα κι εμένα και σε όλους τους άλλους αναγνώστες σου. Έχεις αφήσει μια παρακαταθήκη για την αγαπημένη μας Κων/πολη, ένα θησαυρό που θα μείνει εκεί να μας προσκαλεί για διάβασμα και μελέτη, αλλά και για αισθητική απόλαυση από το θαυμάσιο φωτογραφικό υλικό που μας πρόσφερες. Να είσαι πάντοτε καλά! Να είστε ευτυχισμένοι με το κορίτσι σου και καλή επιτυχία στους μελλοντικούς στόχους σου, τους οποίους βρίσκω πολύ ενδιαφέροντες! Θα πιούμε καφέ στην Πόλη, τον Μάρτιο, που θα την επισκεφτούμε με τη Στέλα; Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Νά'σαι καλά βρε Θοδωρή κι ευχόμαστε ολόψυχα επιτυχίες ότι κι αν κάνεις.
    Να ξέρεις πως δεν θα ξεχάσουμε ποτέ πως μας έκανες να νοιώσουμε ότι μας χάρισες ένα κομμάτι "ψυχής" ειδικά στην επίσκεψή μας στη Πόλη
    Σε ευχαριστούμε!
    Δημήτρης Αναστασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητέ Θοδωρή, πρώτη φορά σου γράφω, άπειρες όμως σε έχω διαβάσει. Ακόμα και αν τα Χαμπέρια σταματήσουν να ενημερώνονται, εμείς θα συνεχίσουμε να μπαίνουμε και να διαβάζουμε όλα αυτά τα καταπληκτικά πράγματα που μας γνώρισες. Να είσαι πάντα καλά και θα ήθελα και εγώ να ενημερωθώ όταν ξανακυκλοφορήσουν τα λευκώματα σου. Καλή συνέχεια φίλε και σε ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Θοδωρή να είσαι πάντα γερός .Υγεία σε σένα και στην οικογένειά σου. Σέβομαι απόλυτα την απόφασή σου να διακόψεις ουσιαστικά την λειτουργία των ΧΑΜΠΕΡΙΩΝ. Πίσω από κάθε ανάρτησή σου κρύβεται πολύ μα πάρα πολύ δουλειά. Ωρες ατελείωτες περπατήματος-μερικές φορές επικίνδυνου-, αναζήτησης πηγών, επεξεργασίας φωτογραφιών, κ.λ.π. για να βγεί στη δημοσιότητα και να απολαμβάνουμε εμείς μία υπέροχη ανάρτηση.Κράτησε αρκετό χρόνο αυτή η δουλειά σου και πετυχε λόγω της σχολαστικής επιμονής σου αλλά κυρίως λόγω της αγάπης που είχες και έχεις για ότι μας παρουσίαζες. Ομως πίσω από όλα αυτό κρύβεται πολύς μα πάρα πολύς κόπος δικός σου !! Με τόσο χρόνο να λείπεις από το σπίτι πάλι καλά που σε υποδέχεται η γυναίκα σου έτσι ήπια!
    Εν κατακλείδι ,θα σου πρότεινα να δείς την πιθανότητα μιάς και μοναδικής ανάρτησης κατά έτος.
    ΧΡΗΣΤΟΣ
    ΒΕΡΟΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΕ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΘΟΔΩΠΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ2015 ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΗΣ ΔΕΝ ΧΑΡΗΚΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 2 Κ 3 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΜΙΑ΄ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΚΕΡΔΗΣΑ ΘΗΣΑΥΡΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ???? ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ... ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΚΡΙΚΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ ΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΚΥΣΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ ΜΕ ΟΤΙ ΛΑΧΤΑΡΑ Η ΨΥΧΗ!!!!ΜΗ ΜΑΣ ΤΟ ΧΑΛΑΣ ΘΟΔΩΡΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΕΣΥ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλή χρονια Θοδωρη
    Αγαπημένε νοερέ συνταξιδιώτη!!!!!!!
    Εύχομαι να τα πούμε παλι.....κάποτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Σου είμαστε ευγνώμονες, αλλά και ευχέτες. Ανυπομονώ για την ώρα που θα σου γράψω στο e-mail "έρχομαι στην Πόλη". Αργεί βέβαια ακόμα, αλλά θα έρθει, πού θα πάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Σ'ευχαριστούμε πραγματικά και καλή συνέχεια σε ο,τιδήποτε επιλέγεις να κάνεις από εδώ και πέρα..

    Πάνος,Βόλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θοδωρή καλησπέρα.

    Από τη στιγμή που διάβασα την ανάρτηση, ως κεραυνό εν αιθρία, όπως πολύ πετυχημένα σχολιάστηκε, μου έχουν περάσει από το μυαλό άπειρες σκέψεις, αναμνήσεις και συναισθήματα, που βίωσα από τότε που, εντελώς τυχαία, "τράκαρα" τα Χαμπέρια, ψάχνοντας, στο διαδίκτυο, για τι άλλο από την Πόλη φυσικά. Για αυτή την τόση δα λεξούλα -τέσσερα γράμματα όλα και όλα- που κρύβει όμως άπειρο κάλος αλλά και δύναμη. Τη δύναμη που μας έφερε όλους κοντά, όλα αυτά τα χρόνια και που ελπίζω να συνεχίσει να μας ενώνει και στο μέλλον.

    Από αυτή τη συνάντηση και τη μετέπειτα πορεία, θεωρώ τον εαυτό μου κερδισμένο και μόνο! Γνώρισα, μέσω μιας άλλης ματιάς, μεγάλο μέρος της Βασιλεύουσας, γνώρισα εσένα, έζησα έντονα συναισθήματα, μέσω πολλών αναρτήσεων και έκανα καλούς φίλους. Φυσικά αναφέρομαι στη Μαρία μας, τον κ. Χρήστο και τη Λία. Με την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω όλους, δημόσια, που με δεχτήκατε στη ζωή σας τόσο ζεστά και αυθόρμητα.

    Για το μέλλον μόνο εγκάρδιες ευχές έχω να δώσω, σε σένα και την αξιοθαύμαστη Ντουιγκού, με την ιώβεια υπομονή (θυμάσαι πόσες φορές σε πείραζα για το πώς σε αντέχει;). Ευχές για την κοινή σας ζωή, τους νέους στόχους σας και την πραγματοποίηση των ονείρων σας.

    Δε μπορώ να μην ευχηθώ όμως και να μην ξεχάσεις ότι, όλοι εμείς που αγαπήσαμε τα Χαμπέρια και συνεχίζουμε να τα αγαπάμε, όλο και θα ρίχνουμε κάποια κλεφτή ματιά με την ελπίδα μια νέας ανάρτησης.

    Τελειώνοντας την πολυλογία, σ' ευχαριστώ πολύ πάλι και πάλι, για όσα μου έχεις προσφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Με το κλείσιμο αυτού του κύκλου των " ΧΑΜΠΕΡΙΩΝ "
    θέλω να απευθύνω ένα μεγαλο ευχαριστω για τις υπέροχες
    φωτογραφίες, οι οποίες αναρτήθηκαν και οι οποίες μου
    γνώρισαν πολλές λεπτομέρειες που δεν...." έφθαναν " τα
    μάτια μου και τα μάτια της ψυχής μου.
    Επίσης , ένα μεγαλο ευχαριστώ για την φιλοξενία των
    κατά καιρούς σχολίων μου που δημοσιεύθηκαν στο ΜΠΛΟΓΚ.
    ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΑΡΕΣΤΗ ΣΤΟ ΚΥΡΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ευχαριστουμε για ολες τις αναφορές στην Πόλη των ονείρων μας. Καλή Χρονιά και Ευλογημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Θοδωρή, καλή και δημιουργική χρονιά σου εύχομαι.
    Στενοχωρήθηκα για τη διακοπή, αλλά χαίρομαι που σε ακούω καλόκεφο και αισιόδοξο για τα επόμενα.
    Πάντα καλά να είσαι και εσύ και η οικογένεια.
    Θα τα ξαναπούμε κάπως, δεν ξέρω ακριβώς πως, αλλά θα τα ξαναπούμε σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Θοδωρή ενώ δεν συμμετείχα στα σχόλια των προηγούμενων αναρτήσεων σου που πάντα όμως διάβαζα με μεγάλη χαρά, Θέλω να σου ευχηθώ καλή συνέχεια σε ότι και αν κάνεις στη ζωή σου!!Οι αναρτήσεις σου μας ταξίδεψαν και θα συνεχίσουν να μας ταξιδεύουν κάθε φορά που θα αναζητούμε λίγη από την αύρα της αγαπημένης μας Πόλης!! Εις το επανιδειν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Άφεριμ, Θοδωρή! Ευχαριστούμε για τα καλούδια σου, και περιμένουμε να τα δούμε και σε ποιοτικές εκδόσεις ευρύτερης κυκλοφορίας. Καλή συνέχεια στις δημιουργικές σου ασχολίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλησπέρα Θοδωρή σε σένα και σε όλους τους φίλους των ΧΑΜΠΕΡΙΩΝ ! Σ'ευχαριστώ και εγώ για τις υπέροχες αναρτήσεις σου ,τις ανεκτίμητες φωτογραφίες και την αληθινή κατάθεση ψυχής όλων αυτών των χρόνων ! Αφανής αναγνώστρια ,λάτρης της δικής μας Πόλης παρουσιάζομαι τώρα στην τελευταία ανάρτηση σου να σου ευχηθώ με την σειρά μου καλή επιτυχία σε ότι δημιουργικό ξεκινήσεις! Να έχεις υγεία με την οικογένεια σου !!!Ευχαριστώ για μια ακόμα φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπέρα, Θοδωρή!
    Έχουν περάσει μέρες από τότε που έγραψες την «τελευταία» σου ανάρτηση και πάλευα με τον εαυτό μου αν θα γράψω κι εγώ το «τελευταίο» μου σχόλιο.
    Κατέληξα όμως στο ότι τίποτα δεν τελειώνει αν δεν το αφήσουμε εμείς να τελειώσει - όπως συμβαίνει άλλωστε με όλα τα πράγματα...
    Τα θετικά που πήρα από τα Χαμπέρια, εκτός από τα προφανή: εικόνες, μνήμες, πληροφορίες, λέξεις, μυρωδιές, κίνητρα για περαιτέρω αναζήτηση, ελατήρια για περισσότερες επισκέψεις Εκεί, επαφή με άλλους ανθρώπους μέσα από τα σχόλια και άλλα πολλά-θα ήθελα να τα περιορίσω σε δύο επίπεδα: α. στη γνωριμία και ανάπτυξη φιλίας μου με την Ελένη, στην οποία βρήκα αυτό που δεν μπορώ εύκολα να μοιραστώ με το περιβάλλον μου, την αγάπη μου δηλαδή για την Πόλη, κάτι που αποτέλεσε την αρχή για μια ζεστή κι αληθινή φιλία και β. τη γνωριμία μου με σένα, Θοδωρή, την Ντουιγκού, και τη Νεσέ.
    Αυτό που αποκόμισα από τη μεταξύ μας φιλική σχέση ήταν αρχικά η σε άλλη διάσταση γνωριμία μου με την Πόλη - θα μου μείνουν αξέχαστοι οι πολύωροι και μέσα σε όλες τις καιρικές συνθήκες περίπατοί μας, η μύησή μου στα μυστικά της Πόλης, υπέργεια και υπόγεια, τα διαλείμματά μας για ξεκούραση με σύντομο φαγητό και τσάι σε μερικά από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα σημεία της Πόλης, οι συζητήσεις μας και όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα που μπορούν και μοιράζονται δύο φίλοι, η επαφή με τους ανθρώπους εκεί και το δικό σου αγκάλιασμα των φίλων που κάθε φορά με συνόδευαν στα ταξίδια μου. Στην πορεία όλα αυτά διογκώθηκαν, έγιναν ακόμη πιο βαθιά και ουσιαστικά και κατέληξαν σε ένα ισχυρό και αδιάσπαστο δέσιμο. Όλα τα παραπάνω με βοήθησαν να γίνω πιο πλούσια σε πολλά επίπεδα και καλύτερη προσωπικότητα.
    Εσύ τώρα έχεις να στηριχτείς σε γερές βάσεις, να εξελίξεις τα ταλέντα σου και την αναζήτηση για κάτι νέο και να δημιουργήσεις ακόμη καλύτερα πράγματα. Είμαι σίγουρη και για τη συνέχειά σου αλλά και για το γεγονός ότι θα μας κάνεις κοινωνούς στα νέα σου βήματα!
    Έτσι, αφού τίποτα δεν έχει τελειώσει, εγώ θα κλείσω το σχόλιό μου με τον ίδιο αποχαιρετισμό που όλα αυτά τα χρόνια συνήθιζα να απευθύνω
    Τα λέμε στο επόμενο, Θοδωρή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Συγχαρητήρια, αν και σε ανακάλυψα πρόσφατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή