Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Στην Αγία Ειρήνη, αγκαλιά με άπλετο φως

Έχουν υπάρξει δεκάδες σημεία στην Πόλη που κατά καιρούς έχω προσπαθήσει να βρεθώ και να βιώσω από κοντά μα για αρκετούς λόγους αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί. Ο ναός της Αγίας Ειρήνης ήταν ένα από αυτά και θυμάμαι την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα επίσκεψής μου σαν να ήταν χθες. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια και σχεδόν είχα εγκαταλείψει την σκέψη να βρεθώ στο εσωτερικό του Πατριαρχικού Ναού του Βυζαντίου, δίχως όμως να απολέσω την πίστη μου ότι κάποια στιγμή θα έρθει τούτη η στιγμή. Τελικά η στιγμή αυτή έφθασε και φτάνοντας σχεδόν τρέχοντας απ'την χαρά μου προς την εκκλησία, συνειδητοποίησα οτι τα έτη αναμονής ήταν ουσιαστικά περίοδος προετοιμασίας και ωριμότητας ώστε να κατανοήσω καλύτερα τις πτυχές της Αγίας Ειρήνης. Περνώντας λοιπόν την είσοδο, ένιωσα περισσότερο έτοιμος από ποτέ.
Ο ναός της Αγίας Ειρήνης. Ένα από τα σπουδαιότερα κτίσματα της Βασιλεύουσας
Αψίδα της βόρειας πλευράς. Τα πολλά παράθυρα μοιάζουν να καταργούν το βάρος
Οι βυζαντινοί ναοί αποτέλεσαν την αρχιτεκτονική μήτρα για τα μουσουλμανικά τεμένη της Πόλης. Εκείνα όμως δεν θέλησαν, εξαιτίας του χρηστικού σκοπού τους, να ακολουθήσουν την σπουδαιότερη αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα των χριστιανικών κτισμάτων.
Έτσι λοιπόν στα τεμένη ο εξωτερικός όγκος αντικατοπτρίζεται και εσωτερικά, δηλαδή πριν ακόμα εισέλθουμε στο τζαμί, έχουμε ήδη σχηματίσει μια εντύπωση για το μέγεθος του εσωτερικού. Αυτό δεν συμβαίνει με τα χριστιανικά κτίσματα και ο επισκέπτης εκπλήσσεται ευχάριστα καθώς εισέρχεται στο εσωτερικό του ναού. Ο χώρος του μοιάζει απίστευτα μεγαλύτερος από αυτόν που αντιλαμβάνεται κανείς βλέποντάς τον εξωτερικά και η έκφραση της λογικής μέσα από την αρχιτεκτονική δίνει την σκυτάλη σε μεταφυσικά πεδία και συναισθήματα.

Ενώ εισέρχομαι από το βόρειο κλίτος στην Αγία Ειρήνη, σταδιακά αντιλαμβάνομαι έκπληκτος τον εσωτερικό όγκο του ναού και εκθαμβωτικές λάμψεις φωτός διεγείρουν τα συναισθήματα μου
Σκάλες οδηγούν σε ανώτερα επίπεδα και σε κρυφές πτέρυγες του ιστορικού ναού
Ο ναός της Αγίας Ειρήνης γνώρισε στιγμές δόξας αλλά και αρκετές καταστροφές. Πιθανόν κτίστηκε την δεκαετία του 330 σε σημείο όπου υπήρχε αρχαίος ναός του Βυζαντίου για να καταστραφεί από πυρκαγιά κατά την διάρκεια της τρομερής Στάσης του Νίκα το 532.
Επισκευάστηκε επί Ιουστινιανού για να καταρρεύσει το 740 τόσο ο τρούλος όσο και αρκετά άλλα τμήματα εξαιτίας μεγάλου σεισμού.
Ξαναχτίστηκε το 753 από τον Κωνσταντίνο τον Ε' και λόγω των αναγκαίων έργων απέλεσε ορισμένα στοιχεία από τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα ως τρουλαία βασιλική.
Μετά τις επισκευές του 8ου αιώνα δεν υπήρξε πλέον κανένα στοιχείο της προιουστινιάνειας περιόδου, ενώ οι Οθωμανοί την άφησαν αρχιτεκτονικά σχεδόν ανέπαφη και δίχως να την μετατρέψουν ποτέ σε τζαμί.
Μετά την Άλωση χρησιμοποιήθηκε ως οπλοποθήκη, από το 1869 ως πολεμικό μουσείο και από το 1939 ως σήμερα ως μουσείο που κάποιες φορές φιλοξενεί ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
Άπλετος φωτισμός σε ένα πελώριο κτίσμα που κυριεύει με δέος
Κιονοστοιχίες σε διαφορετικές βάσεις
Ιωνικό κιονόκρανο με επίθημα
Στην ανατολική πλευρά της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται το αίθριο, σχεδόν αναλλοίωτο, με μία σαρκοφάγο να κεντρίζει την ματιά, η οποία σχετίζεται άμεσα με τον Μέγα Κωνσταντίνο. Παρατηρώντας της πτέρυγες του αιθρίου, το βλέμμα μου έφτασε σε μερικά ψηφιδωτά που κάποτε κοσμούσαν το δάπεδο και που τώρα εκθέτονται σε περίοπτη θέση.
Σε αντίθεση με την Αγία Σοφία, εδώ το αίθριο παρέμεινε σχεδόν αναλλοίωτο
Ψηφιδωτά που κοσμούσαν το δάπεδο και που λέγεται οτι με έξοδα του μεγαλοεπιχειρηματία Koç, συντηρήθηκαν και τοποθετήθηκαν σε περίοπτες θέσεις
Ένα αξιομνημόνευτο στοιχείο που πάντα βιώνω είναι η επίδραση που ασκεί η αρχιτεκτονική των χριστιανικών ναών τέτοιου τύπου στην ψυχή και στο υποσυνείδητο μου. Ο εσωνάρθηκας είναι σκόπιμα κατασκευασμένος σε μακρόστενο σχήμα και με "παγιδεύει" ασυναίσθητα σε έναν στενό και σκοτεινό χώρο που διέθετει μήκος αλλά όχι πλάτος.
Η ματία μου κεντρίζεται αναγκαστικά στον δρομικό άξονα, με κατεύθυνση το Ιερό Βήμα και εισχωρώντας στο κεντρικό κλίτος νοιώθω οικία και άνετα λόγω της ευρυχωρίας. Ταυτόχρονα αρχίζω να κυριεύομαι με συναισθήματα δέους εξαιτίας του τρούλου που σκεπάζει τον ναό και μοιάζει να ξεπετάγεται απ'το πουθενά, μιάς και δεν ήταν εμφανής από τον εσωνάρθηκα. Στα άκρα, οι κίονες δημιουργούν μια εναέρια ατμόσφαιρα και φτάνοντας στα μέσα του ναού νοιώθω πάντα σαν όλα γύρω μου να εξαερώνονται και την ύλη να σμίγει με επουράνιες διαστάσεις.
Ο στενός και σκοτεινός εσωνάρθηκας
Και ξαφνικά όλα φωτίζονται, η μάζα χαρακτηρίζεται από ελαφρότητα και όλα μοιάζουν αέρινα
Κάθε γωνία είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αλληλοεξουδετερώνει τις ωθήσεις του βάρους του κτίσματος. Ο τρούλος σμίγει αρμονικά με το τύμπανο, που οδηγεί με την σειρά του σε καμάρες που χαιδεύουν τις αψίδες και παίρνουν ζωντάνια από τα φωτισμένα παράθυρα. Και τριγύρω οι διακοσμήσεις δίνουν το στίγμα του ένδοξου παρελθόντος, οδηγώντας ταυτόχρονα στην αιωνιότητα!
Ψηφιδωτό τόξο αποτελούμενο από επιγραφές
Ο Σταυρός στο ημιτρούλιο του Ιερού Βήματος αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα δείγματα τέχνης εκείνης της εποχής
Ο τεράστιος ψηφιδωτός Σταυρός στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας είναι ένα από τα σπουδαιότερα δείγματα εικονομαχικής τέχνης από μια δύσκολη εποχή που δίχασε αφάνταστα την Αυτοκρατορία. Οι ψηφίδες είναι γυάλινες και καθεμιά έχει επικαλυφθεί με φύλλο χρυσού! Σαν να μην ήταν από μόνο του ένα απίστευτα δύσκολο έργο τέχνης, οι ψηφίδες έχουν τοποθετηθεί ασυνήθιστα πυκνά μεταξύ τους. Και οι διάνοια των ανθρώπων εκείνων δεν τελειώνει εδώ αφού προνόησαν στην κατασκευή του διαγράμματος του Σταυρού με ασυναίσθητες καμπύλες κατά τέτοιον τρόπο ώστε να τις αντιλαμβανόμαστε ως οριζόντιες. Μεταφέροντας τεχνογνωσία από τα βάθη της ιστορίας του Ελληνισμού και παρουσιάζοντας ασυναίσθητα την ιστορική συνέχεια μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης.
Οι ψηφίδες είναι τοποθετημένες με τρομερή πυκνότητα
Ο τρούλος διαμέτρου 16 μέτρων σε πλήρη αρμονία με τα υπόλοιπα μέλη
Σε κάθε γωνία του ναού η σκέψη μου ταξίδευε σε ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος που σχετίζονται με την Αγία Ειρήνη, όπως την σύγκλιση της Β' Οικουμενικής Συνόδου αλλά και την άμεση επαφή του κτίσματος με τον Ξενώνα του Αγίου Σαμψών και την σύνδεση με το Πατριαρχείο και την Αγία Σοφία. Την Στάση του Νίκα, τις καταστροφές, την περίοδο της Εικονομαχίας, τους Οθωμανικούς αιώνες εώς τις μέρες μας. Τις σκέψεις μου διέκοπταν συχνά απομεινάρια ψηφιδωτών και ίχνη διακοσμήσεων που έμοιαζαν σαν να καρτερούσαν για αιώνες τον φωτογραφικό φακό μου.



Το κτίσμα στα χαμηλά του σημεία εξακολουθεί να προέρχεται από την εποχή του Ιουστινιανού, ενώ στα υψηλότερα από εκείνη του Κωνσταντίνου 'Ε. Το σύνθρονο στο Ιερό Βήμα αποτελείται από εφτά βαθμίδες και περιέχει μικρά περάσματα στις άκρες του. Στις μέρες μας μοιάζει κάπως ασυνήθιστο μα φαίνεται πως το χριστιανικό τέμπλο δεν ήταν ανέκαθεν παρών στις εκκλησίες.
Το σύνθρονο με τα πλάγια μικρά περάσματα στα άκρα του
Καλλιμάρμαρος διάκοσμος δίπλα στο δάπεδο από ιουστιουνιάνεια περίοδο
Διάκοσμος στο νότιο κλίτος

Φτάνοντας στα μέσα του ναού ένιωσα τις δέσμες του φωτός να με αγκαλιάζουν
Οι ώρες πέρασαν σαν δευτερόλεπτα και ο αρχικός μου ενθουσιασμός και λαχτάρα μετατράπηκαν σε συναισθήματα γαλήνης, αγάπης και ειρήνης. Στην Πόλη υπάρχουν δεκάδες Ιερά μέρη που βιώνω τέτοια συναισθήματα.
Ήμουν ολομόναχος σε έναν από τους σπουδαιότερους χριστιανικούς ναούς, αρνούμενος να τον εγκαταλείψω. Δεν είχα χορτάσει από την στέρηση όλων αυτών των ετών.
Και καθώς τα αργά βήματά μου δοκίμαζαν την άψογη ακουστική της εκκλησίας, έμεινα να στέκω στο μέσον της Αγίας Ειρήνης, περικυκλωμένος από άπλετο φως, νοιώθοντας σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και την αιωνιότητα!

22 σχόλια:

  1. Μπορεί να πηγαίνεις και να ξαναπηγαίνεις στην Πόλη, όμως Αγία Ειρήνη πιθανότατα δεν θα δεις. Αποτελεί το Άγιο Δισκοπότηρο για όλους εμάς που θεωρούμε την Κωνσταντινούπολη το Ιερό μας Καθαρτήριο. Θοδωρή μας κάνεις κοινωνούς απόψε σε μια απείρου κάλλους εμπειρία. Να΄σει καλά. Keep Walking.
    Θανάσης (Βόλος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια! Η ξενάγησή σου εξαιρετική!
    Πράγμτι η Αγία Ειρήνη είναι ένας προοροσμός, ένα "δώρο ακριβό" για ελάχιστους!
    Σ'ευχαριστούμε πολύ! Συνέχισε την αποστολή σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να μπορεις να νιωθεις ετσι ,σημαινει πως εχεις και το καταλληλο υποβαθρο πνευματικοτητας που μπορει να συλλαμβανει τα μηνυματα που εκπεμπει ο χωρος.Και βεβαια η Αγια Ειρηνη ειναι χωρος οπου Ζει Κυριος!
    Ευχαριστουμε.
    Ελισαβετ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου, Θοδωρή!
    Συγχαρητήρια για την ανάρτησή σου και πάλι! Είναι δώρο αυτή η ανάρτηση, πραγματικά. Είναι δύσκολο να την πετύχεις ανοιχτή.
    Εγώ είμαι διπλά χαρούμενη, γιατί μπόρεσα και την είδα κι εγώ από μέσα και γιατί διαβάζοντας την ανάρτηση αυτή όντως θυμήθηκα πολλά και κυρίως αυτό που ένιωθα όταν ήμουν εκεί...
    Τι ωραία που ήταν! Και στα επόμενα!!!
    Πολλά φιλιά, συνέχισε έτσι, τα ξαναλέμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θοδωρη καλησπερα και καλη χρονια!καιρο εχουμε να τα πουμε,πολυ ομορφη η ξεναγηση σου στην Αγια Ειρηνη,ενα μερος που δυσκολα θα καταφερουμε να επισκεφτουμε εμεις οι υπολοιποι ,μπορει και να συμβει....ας ελπισουμε (μαρια απο λαρισα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μένω ἔκπληκτος μὲ τὴν περιγραφή σου, Θοδωρή! Μπράβο, φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πραγματικά η περιγραφή σου είναι φανταστική, μπράβο Σου ΘΟδωρη. Έτσι μπορούμε και εμείς οι " κοινοί θνητοί" να θαυμάσουμε τον μεγαλειώδη αυτό ναό. Εμείς ούτε να πλησιάσουμε μπορέσαμε καθώς εκείνη την ημέρα που πήγαμε Ήτανε κλειστό το τοπ καπι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια χαρά Θοδωρή!
    Αγία Ειρήνη! σε κάθε ταξίδι είναι στόχος, ανεκπλήρωτος ώς τώρα. Μόνο στον εξωτερικό χώρο από τον περιβάλλοντα χώρο του Τοπ Καπί προσεγγίσαμε. Ισως πρέπει ανάστροφα να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα ταξιδιού όταν θα έχει κάποια μουσική εκδήλωση. Βέβαια είναι άλλη απόλαυση η επίσκεψη όταν είναι άδεια.
    Σε ευχαριστούμε που μοιράζεσαι αυτές τις εμπειρίες μαζί μας. Νάσαι καλά!
    Πόπη-Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σε όλους και ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια. Χαίρομαι που για ακόμη μια φορά οι περιγράφες μου έχουν απήχηση και ειδικά επειδή πρόκειται για κάτι τόσο ιδιαίτερο όσο η Αγία Ειρήνη.
    Πληροφοριακά να σας πώ οτι αυτόν τον καιρό ο ναός είναι επισκέψιμος ορισμένες ώρες και μέρες. Ίσως κρατήσει αυτό επί μονίμου βάσεως και στο όνομα της τουριστικής αξιοποίησης.
    Να είστε όλοι καλά, χαίρομαι που επικοινωνούμε ακόμα και μέσω σχολίων και εύχομαι να συνεχίσουμε έτσι και καλύτερα.
    Πολλούς Πολίτικους χαιρετισμούς.
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστος Ι. Δρούγκας - Ναύπλιον31 Ιανουαρίου, 2014 00:29

      Στίς 22 τρ.μηνός είχα τη μεγάλη χαρά να περάσω την πόρτα της Αγίας
      Ειρήνης. Η είσοδός μου συνοδευόταν από μεγάλο δέος και πολλά δάκρυα.
      Ένα μεγάλο όνειρο , που κράτησε 29 χρόνια [από την πρώτη μου επίσκεψη
      στην Βασιλεύουσα] , γινόταν πραγματικότης !!!!
      Ο Ναός , στόν οποίο το έτος 831 μ.Χ. συνήλθε η Β' Οικουμενική Σύνοδος
      και ανεκήρυξε σε δόγμα της Εκκλησίας το " Ομοούσιον της Αγίας Τριάδος",
      άνοιξε τις πύλες του στό κοινό και έτσι οι χριστιανοί μπορούν να κάνουν ένα
      ευλαβικό προσκύνημα μετά από απαγόρευση που κράτησε αιώνες.
      Φίλε Θόδωρε,
      Θα καταχρασθώ λίγο από τον χώρο των σχολίων για να αναφέρω λίγα
      από τα πολλά στοιχεία που υπάρχουν για να γίνει κατανοητό από τούς
      φίλους συναναγνώστες το μέγεθος της αξίας αυτού του τόσο σημαντικού,
      για την Χριστιανωσύνη , Ναού.
      Ιστορικές πηγές αναφέρουν την ύπαρξη Επισκοπικού Ναού στην
      " του Κωνσταντίνου Πόλη " πρό του Μ.Κωνσταντίνου , ο οποίος έκτισε
      μεγαλύτερο Ναό αφιερωμένον " εις την του Θεού Ειρήνην ". Από την
      εποχή του Μ.Κωνσταντίνου μέχρι εκείνη του Ιουστινιανού η Αγ.Ειρήνη
      εθεωρείτο η πρώτη και σημαντικώτερη εκκλησία της Βασιλεύουσας.
      Η Αγία Ειρήνη συνέδεσε τις τύχες της με τον παρακείμενο Ναό της
      Αγίας Σοφίας. Βρίσκονται μέσα στον ίδιο περίβολο, ανατολικά του
      Ιερού Παλατίου και χωρίζονταν - ουσιαστικά - από τον Ξενώνα του
      Αγίου Σαμψών του Ξενοδόχου [ βλ.προηγούμενη ανάρτηση ]. Όταν το
      έτος 397 μ.Χ. οι Αρειανοί έκαψαν τη στέγη της πρώτης Αγίας Σοφίας &
      το 404 το εξαγριωμένο πλήθος των Χριστιανών την έκαψε ολόκληρη ,
      εξαιτίας της δεύτερης εξορίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ,
      έγινε έδρα του Επισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.Η Αγία Ειρήνη κάηκε
      κι' αυτή κατά τη "Στάση του Νίκα" και ο Ιουστινιανός την ξανάχτισε.
      Το μέγεθός της ήταν τόσο, ώστε ο ιστορικός Προκόπιος σημειώνει πώς
      δεν υπήρχαν μεγαλύτεροι Ναοί στην Κωνσταντινούπολη εκτός από την
      Αγία Ειρήνη και την Αγία Σοφία.
      Από αναφορές των ιστορικών είναι γνωστό ότι ο Οικουμ. Πατριάρχης
      λειτουργούσε στό Ναό της Αγίας Ειρήνης , εκτός από τις μεγάλες εορτές
      και τελετές που λάβαιναν χώρα στην Αγ.Σοφια παρουσία των Βασιλέων.
      Γι' αυτό και στίς αναφορές αυτές η Αγία Ειρήνη αναφέρεται ως Πατριαρχείο.
      Οι δύο μαζί αποτελούσαν τη " Μεγάλη Εκκλησία ".
      Ο ναός ποτέ δεν μετατράπηκε, όπως γράφεις Θοδωρή μου , σε τζαμί ,
      αλλά επειδή βρισκόταν στον περίβολο του Σεραγιού και κοντά στούς
      στρατώνες των γενιτσάρων χρησιμοποιήθηκε για πολλούς αιώνες ως
      οπλοστάσιο , από το 1846 ως Μουσείο αρχαιοτήτων και από το 1874 ως
      Πολεμικό Μουσείο. Το 1946 μεταφέρθηκαν όλες οι συλλογές των όπλων
      και σε ανασκαφές που ακολούθησαν στο εσωτερικό του Ναού και γύρω
      από αυτόν αποκαλύφθηκαν ερείπια δύο αρχαίων ναών του Απόλλωνα και
      της Αφροδίτης.
      Το μνημείο , όπως σώζεται σήμερα , μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι της
      εποχής του Ιουστινιανού, καθώς πάνω στα κιονόκρανα σώζεται το
      μονόγραμμα του Ιουστινιανού και της Θεοδώρας.
      Με πολλούς χαιρετισμούς από το Ναύπλιο
      Χ ρ ή σ τ ο ς

      Υ/Γ Οι ημερομην'ιες χρήσης του μνημείου δεν
      συμπίπτουν με αυτές της ανάρτησης.
      Δεν απέχουν όμως και πολύ !!
      Χρ.Ι.Δρ.





      Διαγραφή
  10. Η παρουσίαση σου όπως πάντα μοναδική. Όμως ξεπέρασες κ τον πιο δαιμόνιο δημοσιογράφο με την είσοδο σου στην Αγία Ειρήνη.
    Τελικά για σένα όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές. Μεγάλη η επιτυχία σου κ αυτή η ανάρτηση σου θα είναι πηγή αναφοράς για πολλούς που θα θελήσουν να γράψουν για την Αγία Ειρήνη. Κοινώς. ... έσκισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πολυ ωραια η παρουσιαση σου!!!

    εγω οταν πηγα ηταν κλειστες οι πορτες!!

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΝΟΕ-12 !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παρακολουθώ το site καιρό τωρα (νοσταλγός και γώ της Πόλης) και βρίσκω τις αναρτήσεις πάντοτε ενδιαφέρουσες, ενημερωτικές, νόστιμες και χορταστικές.
    Δεν ξέρω ποσοι έχουν δεί αυτό το βιντεάκι αλλά αξίζει το κόπο http://www.youtube.com/watch?v=l-fTHpg-iXE πιστεύω οτι θα ολοκληρώσει την εικόνα της Αγίας Ειρήνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για τον σύνδεσμο Γρηγόρη. Έκανες πολύ καλά που τον μοιράστηκες μαζί μας.
      Να είσαι καλά και πολλούς χαιρετισμούς.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  13. Συγχαρητήρια και γι'αυτή σου την σπουδαία παρουσίαση και πολλά ευχαριστώ για τους κόπους σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λυρικότατη περιγραφή,Θοδωρη,έτσι ειναι με υπέροχη ακουστική μάλιστα,είχα την μοναδική τύχη να παρακολουθήσω
    Χορωδιακή συνάντηση με μαθητές από Κύπρο μάλιστα πριν 4 χρόνια,συγκίνηση και πίκρα όμως,καθώς η εγκατάλειψη
    Ειναι έκδηλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κάνεις αναφορά,αλλά θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι ίσως ο σημαντικότερος ναός-μνημείο από την Εικονομαχική περίοδο.
    Με εντυπωσιάζει που δεν άλλαξε κατά τους βυζαντινούς αιώνες,μετά το τέλος της έριδας.Δεν έχω βρεί κάποια ερμηνεία γι'αυτό,δεδομένης της απόλυτης απόρριψης σε ό,τι έδειχνε "αιρετικό".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς πληροφόρηση, η Αγία Ειρήνη έγινε πλέον επισκέψιμο μουσείο. Είναι ανοιχτή κάθε μέρα εκτός Τρίτης και το εισιτήριο κοστίζει 20 λίρες.Ακολουθεί ημέρες λειτουργίας και ώρες του Τοπ Καπί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θοδωρη καλημερα διαβαζω συνεχεια τις αναρτησεις σου η μια καλυτερη απο την αλλη δεν βρισκω λογια να σου περιγραψω τα συναισθηματα μου για το πολυ καλο υλικο που μας προσφερης και παλι ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ. Μιχαλης Νεμεα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και τι δεν μαθαίνει και τι δεν βλέπει κανείς σ΄αυτό το Βlog!!! Εύγε, εύγε, εύγε Θοδωρή!!!
    Και σ΄ευχαριστώ...

    Ε.-
    ΄Οσες φορές κι αν ήρθα στην Πόλη, ούτε μια δεν κατάφερα να περάσω το κατώφλι της...
    Επιτέλους ήρθε η ώρα!!!





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το εντυπωσιακο ειναι οτι δεν εξαιρεθηκε απο τον χωρο του παλατιου και ειναι σημα κατατεθεν μπαινοντας στο Τοπκαπι

    ΑπάντησηΔιαγραφή