Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

"Ξαναζώντας" τις τελευταίες στιγμές του Αυτοκράτορα


Ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Γένους μας
Συνεχίζοντας τους ατελείωτους περιπάτους μου στην Πόλη, βρέθηκα σε ένα σημείο θρυλικό και ιδιαίτερο. Σε ένα σημείο που μνημονεύεται σε τραγούδια, βιβλία και παραδόσεις του λαού μας.
Στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού, εκεί που σφραγίστηκε το τέλος της Βασιλεύουσας, εκεί που χάθηκε ο τελευταίος Αυτοκράτορας των Ελλήνων.
Πραγματικά πιστεύω πως δεν υπάρχει ούτε μια σπιθαμή γής στην Πόλη που να μην έχει τεράστια συναισθηματική και ιστορική αξία. Πολλές φορές ''συλλαμβάνω'' τον εαυτό μου να περπατά πολύ προσεκτικά στα σοκάκια της Πόλης. Και αυτό γιατί κάθε κομμάτι γής που πατώ, είναι 'ζωντανό'', κρύβει θρύλους και είναι ποτισμένο με αίμα ηρώων σαν και του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Περπατώντας λοιπόν γύρω απο την Πύλη, φαντάστηκα τον Αυτοκράτορα να μάχεται με ελάχιστους πολεμιστές και τον θρυλικό Ιουστινιάνι ενάντια στους πολυπληθείς πολιορκητές. Με πόση ψυχική δύναμη κράτησαν την Πόλη για βδομάδες ανελέητης πολιορκίας. Και σαν η Πόλη είχε σχεδόν χαθεί, ο Σουλτάνος του πρότεινε να παραδώσει την Πόλη, με αντάλλαγμα την ζωή του και των υπολοίπων πολιορκημένων. Εκείνος όμως ακολουθώντας τον ιερό κώδικα τον προγόνων του αρνήθηκε να παραδωθεί, να υποταχτεί. Προτίμησε τον ηρωικό θάνατο, τηρώντας αξίες και ιδανικά όπως το ''ή ταν ή επι τας''.

Τα τείχη της Βασιλεύουσας άντεξαν όσο μπορούσαν στην πολιορκία
Η Πυλη του Αγίου Ρωμανού
Κοιτάζοντας τα τείχη, είναι σαν να ακούω σαν ψιθύρισμα στα αυτία μου την απάντησή του προς τον Σουλτάνο: Το να σου παραδώσω την Πόλη δεν είναι στην δυναμή μου, ούτε κανενός άλλου από τους κατοικούντες σε αυτήν. Είμαστε λοιπόν όλοι σύμφωνοι να πεθάνουμε  αυτοπροαίρετα δίχως να λυπηθούμε για την ζωή μας.
Λίγα μόνο μέτρα απο το σημείο που ''έφυγε'' ο Αυτοκράτορας
Η Πύλη απο την εσωτερική πλευρά. Εδώ σφραγίστηκε το τέλος της Βασιλεύουσας
Οι Οθωμανοί είχαν μπεί ήδη από την Κερκόπορτα και σύντομα έφτασαν στο σημείο που βρίσκονταν ο Παλαιολόγος. Άρχισαν να περικυκλώνουν τον Αυτοκράτορα και τους λιγοστούς συνπολεμιστές τους. Βλέποντας τους αγωνιστές να πέφτουν ένας-ένας, ο θρύλος λέει ότι ο Κωνσταντίνος αναφώνησε: Δεν υπάρχει ένας χριστιανός να μου πάρει το κεφάλι;, αρνούμενος να σκοτωθεί απο χέρια εχθρού. Ίσως αυτά να ήταν και τα τελευταία του λόγια...Έχοντας χάσει στην μάχη τα αυτοκρατορικά εμβλήματα και το κράνος, σκοτώθηκε αποκεφαλισμένος σαν απλός στρατιώτης, από κάποιον μισθοφόρο.
Ο θάνατός του πήρε μορφή θρύλου για το Γένος μας. Είτε μέσω της άρνησης του λαού να δεχτεί τον θάνατό του, βλ. Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, είτε μέσω του ηρωισμού του, λέγεται ότι ο Κωλοκοτρώνης τον μνημόνευσε αιώνες αργότερα.
Στις τελευταίες εκείνες στιγμές του Αυτοκράτορα, εκπληρώθηκε ένας ακόμα θρύλος που έλεγε πως η Πόλη ιδρύθηκε με έναν Κωνσταντίνο και με έναν Κωνσταντίνο θα πέσει.
Μέρες μετά λέγεται πως ανάμεσα στα πτώματα βρέθηκε το κεφάλι του και απο εκεί και μετά οι πληροφορίες σταματούν. Είμαι βέβαιος πάντως πως ο Αυτοκράτορας αναπαύεται ακόμα στα ιερά χώματα της Πόλης! Κόβωντας δρόμο μέσα από τα στενά και τραβώντας για το Βεφά, ξανασκέφτηκα τον Αυτοκράτορα μα και άλλους διαχρονικούς ήρωες που το ανθελληνικό κράτος προσπαθεί να απαξιώσει και να σβήσει από την συλλογική μας μνήμη. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Το παρατημένο, στην παλαιά εθνική οδό, μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες. Η πλήρης απουσία προτομής ή αγάλματος του Μ.Αλεξάνδρου σε όλη την πρωτεύουσα. Το μοναδικό και σε μια γωνιά παραχωμένο άγαλμα του Κών.Παλαιολόγου έξω από την Μητρόπολη Αθηνών. Και η λίστα μπορεί να συνεχίζεται επι μακρόν. Σκεφτόμενος λοιπόν τους διαχρονικούς ήρωες, τις πράξεις τους, τα διαχρονικά ιδανικά και τις Αξίες που μας διδάξαν, την άρνηση υποταγής και τα ΌΧΙ που μας γαλούχισαν, σκεφτηκα για άλλη μια φορά την κατάσταση στην πατρίδα. Εκεί που οι προδότες και ελληνόφωνες δεν ακολουθούν την διαχρονικότητά μας και υποταγμένοι λένε σε όλα ΝΑΙ. Μήπως είναι καιρός σύντομα να λογοδοτήδουν για τις πράξεις τους;

Υ.Γ.:Οι φωτογραφίες απο την Πύλη του Αγίου Ρωμανού δεν είναι τραβηγμένες από'μένα. Δεν πηγαίνω πουθενά στην Πόλη χωρίς την φωτογραφική μηχανή μου, μα για όλα τα πράγματα υπάρχει μία εξαίρεση.

20 σχόλια:

 1. Βασικά θα ήθελα να σας γράψω μια παραπομπή από ένα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ-3. Ένας καλόγερος από τη Ζάκηνθο γράφει πως αν οι Τούρκοι δεν είχανε πάρει τη Πόλη η Ορθοδοξία θα είχε χαθεί μέσα σε 30 Χρόνια. Γιατί ο ίδιος ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος ήταν έτοιμος να ενωθεί με τους Καθολικούς. Τότε για ποιες αρχές μιλάμε; Γι'αυτές που προδώθηκαν; :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι λέτε κύριε;σοβαρολογείτε;δηλαδή τι καλά που οι Τούρκοι πήραν την Πόλη και ο ελληνισμός έμεινε σκλαβωμένος τόσα χρόνια και τι άθλιος προδότης που ήταν ο Παλαιολόγος;μα δεν πάτε καλά μερικοί "ρωμαιολάγνοι"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δε σύμφωνω ούτε κι εγώ με τον φίλο Ταξιδιώτη.Ίσως να υπήρχε μια κρίση απο την ένωση των εκκλησιών μα πιθανόν όλα πάλι θα άλλαζαν ξανά.Κάτι σαν την περίοδο την Εικονομαχίας.
  Ο Κωνσταντίνος προσπάθησε με κάθε τρόπο να σώσει την Πόλη και στάθηκε αντάξιος των προγόνων του.Ένας απο τους μεγαλύτερους ήρωες του Ελληνισμού.Τα γεγονότα αυτό καταδυκνείουν.Τα υπόλοιπα είναι απλές υποθέσεις.
  Χαίρομαι πάντως που σχολιάζεται όλοι σας και προβάλετε κόσμια τις απόψεις και θεωρίες σας.Δεν έιμαστε όλοι μας ούτε ειδικοί,ούτε ξερόλες.Πόσο μάλλον εγώ που απλά περιγράφω μόνο την καθημερινότητα μου εδώ.
  Σας ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή.
  Θοδωρής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γιατί μπερδεύεται τον Ελληνισμό με την Ρωμιοσύνη; Αυτά τα ονόματα σημαίνουν το ίδιο; Τότε γιατί δε γράφει στην Αγία Σοφία στις εικόνες των Αυτοκρατόρων `Ο Βασιλιάς των Ελλήνων` και γράφει `Ο Βασιλιάς των Ρωμαίων` ; Οι πρόγονοι του Κωνσταντίνου ποιοι ήτανε ο Τσιμισκής που ήταν Αρμένιος; Ή ο Ιουνστινιανός που ήταν Ρωμαίος; Και δε ξέρουμε ποιοι άλλοι υπήρχανε; Δε θέλω να παρεξηγηθώ για τα σχόλια. Με συγχωρείτε αν δημιουργώ μια τέτοια εντύπωση.

  Θα μοιραστώ μαζί σας ένα σκηνικό από την Αγία Σοφία :

  Ελληνίδα Τουρίστρια και ο άνδρας της μιλάνε,
  Ε.Τ. : Ααα τι ωραίος ναός που μας έκλεψαν οι Τούρκοι!
  Ο.Α.Τ. : Αχ Αχ ναι…
  Ε.Τ. : Μωρέ άνδρα μου, αυτή η Αγία Σοφία, ποιανού Αυτοκράτορα γυναίκα ήτανε;
  Ο.Α.Τ. : Δε θυμάμαι τώρα αλλά μάλλον του Κωνσταντίνου του Μέγα!

  Επίσης sapphire : Ο Ελληνισμός που ήταν σκλαβομένος των Λατίνων (Ρωμαίων) σχεδόν 1400 χρόνια σας πείραξε η Τουρκική σκλαβιά 400 ετών; Αν γενικεύσουμε έχετε και 1821 χρόνια τη σκλαβιά του Χριστιανισμού που οι ίδιοι καταστρέψατε τον Ελληνισμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αγαπητέ Ταξιδιώτη,να σου Θυμίσω οτι πριν το 794 οι Φράγκοι δηλ.Λατίνοι μας ονόμαζαν Romanos δηλαδή Ρωμιούς.Απο'κει και έπειτα και με μεθοδεύσεις του Πάπα άλλαξε σε Greco.
  Ο όρος Ρωμαίος ήταν όρο πολιτικός και εξυπηρετούσε λόγους φορολογικούς και στρατολογικούς και δεν έδειχνε εθνική καταγωγή.Έπειτα απο καιρό οι κάτοικοι του ελλαδικού χώρου χρησιμοποιούσαν όλο και περισσότερο τον όρο Ρωμανία παρά το λατινικό imperium romanum.
  O όρος Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία δεν εγκαταλειφθηκε ποτέ και αυτό μόνον για γεωπολιτικούς λόγους.Το Βυζάντιο αποκτούσε με αυτήν την ονομασία de facto δικαίωμα ανέμακτης προσχώρησης των εδαφών της δυτικής ρωμαικης αυτοκρατοριας.κατι σαν την συνενωση των 2 Γερμανιών πριν μερικές δεκαετίες.Το ίδιο παιχνίδι παίζεται στις μέρες μας στην ονομασία της Μακεδονίας που οι προδότες μας παραχώρησαν.Για παράδειγμα...τι μας νοιάζει εμάς νότιος και βόρειος Κορέα;το ίδιο μας φαίνεται.Μια τυχόν ένωση μας αφήνει αδιάφορούς ή μας βολέυει κιόλας μάλλον.Οι βυζαντινοί βλέποντας την παρακμή των δυτικών να έρχεται,κράτησαν τον τίτλο προσδοκόντας στο να πάρουν και τα δυτικά εδάφη.
  Το πόσο διαφορετικές έννοιες είναι φαίνεται και απο την πρώτη άλωση της Πόλης.τότε που οι Λατινοι κατέσφαξαν και κατακλεψαν την Πόλη.Να μην παραλείψω την μηδενική βοήθεια και τα κροκοδείλια δάκρυα κατα την δευτερη άλωση.΄
  ότι ρωμαικό υπήρχε στο Βυζάντιο αφορούσε μόνο την κρατική οργάνωση.όχι δεν ήταν όλοι οι Αυτοκράτορες του Βυζαντίου Έλληνες.Πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό σε μια αυτοκρατορία χιλιετιών.Ο Ιουστινιανός όμως προτίμησε την ελληνική γλώσσα διότι αυτή ήταν κατανοητή απο περισσότερο άλλη γλώσσα στους υπηκόους!Αυτό και μόνο δείχνει πολλά για το ελληνικό στοιχείο.
  Αν ρωτούσαμε έναν κάτοικο της Πόλης εκείνης της εποχής,θα μας απαντούσε οτι αισθάνεται και Έλληνας και Ρωμιός.Και οτι το κράτος του είναι και Βυζάντιο και Ρωμανία.Γιατί λέξεις όπως Ρωμιοσύνη,Ελληνισμός και Βυζάντιο είναι έννοιες ταυτόσημες.
  Όλα τα άλλα μπορεί να κρύβουν δόσεις αληθείας μα συνήθως εξηπηρετούν πονηρούς σκοπούς.
  Για παράδειγμα με την Επανάσταση του '21,οι Μεγάλες Δυνάμεις εξυπηρετόντας μόνον τα συμφέροντά τους προτρεψαν την δημιουργία του κράτους μας με την ονομασία Ελλάδα κι όχι Ρωμανία.Είχαν ως σκοπό την δημιουργία ενός μικρού κράτους που θα έφτανε ώς την Λαμία και τον Βόλο.Το όνομα Ρωμανία θα ξυπνούσε προσδοκίες για άλλα μεγάλα πράγματα.....
  Είναι επίσης κουτοπόνηρο ή ύποπτο να δεχόμαστε την αντίληψη οτι η λέξη Έλληνας ήταν απαγορευμένησ το Βυζάντιο.Η ταύτιση με τον ειδωλολάτρη συντελέστηκε πολύ αργότερα.
  Ο τόπος τούτος διαχρονικά μαστίζονταν απο ανθρώπους που έσπερναν την διχόνοια ανάμεσά μας.Δυστυχώς....
  ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ,Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ,ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ,ΥΠΗΡΞΕ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗ!ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΧΙΛΙΕΤΙΩΝ.
  Τωρα οσον αφορα μερικους τουριστες της Αγιας-Σοφιας που η αμαθεια ξεχειλιζει απο τα πατζακια τους,ειναι ενα φαινομενο που εμενα προσωπικα με αφηνει αδιαφορο και αναξιο σχολιασμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 1ΟΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΆΧΡΗΣΤΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΑΛΛΆ ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΤΗΝ ΤΗΜΗ Κ'ΕΓΩ ΘΑ ΣΑΣ ΓΡΑΨΩ.

  2ΟΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΟΡΟΣ. ΠΟΥ ΔΩΘΗΚΕ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΕΣ. ΔΗΛΑΔΉ ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΊ ΔΕΝ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΝ ΩΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΑΛΛΑ ΩΣ ΡΩΜΑΙΟΙ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΡΩΜΑΊΟΣ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΈΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΌΝΟΜΑ ΡΩΜΙΟΣ.

  3ΟΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ Η ΠΑΓΚΩΣΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΊ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΉ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΓΡΑΨΑΝΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ; ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!

  4ΟΝ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΈΡΟΝΤΑΙ `ΕΛΛΗΝΕΣ` ΗΤΑΝ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ!

  5ΟΝ. Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΩΛΟΚΩΤΡΟΝΗΣ ΕΙΠΕ ΑΥΤΟ : ΓΛΥΤΏΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.

  ΤΕΛΟΣ, ΘΑ ΓΡΆΨΩ ΕΔΩ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ :

  ΔΕΝ ΕΙΣΘΕΝ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΑΣΕΒΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ! ΑΛΛΑ ΕΙΣΤΕ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΠΡΟΣ "ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ"
  ΕΧΩ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
  1ον. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 14ΟΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΛΑΤΙΝΟΥΣ
  [ΑΠΟ - ΜΕΧΡΙ ]ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΝΝΟΕΙ;
  2ον ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ
  ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ [ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ
  ΚΑΙ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ]

  Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΠΡΟΣ "ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ"
  ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΗ
  ΤΗ ΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ;
  ΑΝ ΕΛΕΓΘΗ, ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ
  ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ
  ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ.[ΙΔΕ ΠΡΟΣ ΓΑΛΑΤΑΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ
  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ Κεφ.3 στιχ.28 ]:
  "ΟΥΚ ΕΝΙ ΙΟΥΔΑΙΟΣ ΟΥΔΕ ΕΛΛΗΝ, ΟΥΚ ΕΝΙ ΔΟΥΛΟΣ
  ΟΥΔΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΟΥΚ ΕΝΙ ΑΡΣΕΝ ΚΑΙ ΘΗΛΥ. ΠΑΝΤΕΣ
  ΓΑΡ ΥΜΕΙΣ ΕΙΣ ΕΣΤΕ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΙΗΣΟΥ".
  ΠΙΣΤΕΥΩ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΩ ΤΟΝ ΑΓΙΟ
  ΚΟΣΜΑ, ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΠΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
  ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αξιοτιμε Κύριε ή Κυρία Χρ. Ι. Δρ.

  Ο Άγιος Κοσμάς το λέει μέσα στα δικά του λόγια. Αν όμως θέλετε καμία πηγή είναι ένα βιβλίο του Στέφανου Παπαγεωργίου το οποίο λέγεται Νεότερη Ελληνική Ιστορία. Επίσης αν θέλετε κανένα παράδειγμα από τις διδασκαλείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού κ'αυτό μπορώ να σας το ψάξω.

  Όσον αφορά από πότε ήσασταν σκλάβοι των Λατίνων; Να σας το πω. Από το 197 Π.Χ. μέχρι και το 1453. Εσείς νομίζετε ότι η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Το λεγόμενο Βυζάντιο) ήταν Ελλάδα;

  Όσον αφορά για τα λόγια του Απόστολου Παύλου : Ο Άγιος Κοσμάς τους Ρωμιούς ήξερε προφανώς και όχι τους Έλληνες. Όπως σας είναι γνωστό ίσως και από το Ευαγγέλιο, αυτοί που λέει ότι ήταν Έλληνες ουσιαστικά ήταν ειδολωλάτρες. Δηλαδή Ελληνας = Ειδολωλάτρης.

  Αυτό που έλεγα σχετικά με τον Κωλοκοτρώνη είναι κάτι που άκουσα από έναν πολύ έμπιστό μου γνωστό αλλά μπορώ να μάθω και τη πηγή του.

  Με Σεβασμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΚΥΡΙΕ "ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ" ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ,
  ΑΠΟ ΤΟΝ 8ο ΑΙΩΝΑ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ. ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΜΟΝΟΝ
  ΩΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΤΗΣ ΟΡΙΑ ΤΟΤΕ ΔΕΝ
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΔΙΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ. ΠΑΝΤΩΣ ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΗΤΑΝ ΛΑΤΙΝΟΙ,
  ΟΥΤΕ ΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΕΝΟΙΩΘΑΝ ΟΤΙ ΤΕΛΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ
  ΖΥΓΟ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ.
  ΣΑΣ ΣΥΝΙΣΤΩ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΤΑΝΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ
  Κας ΤΖΟΥΝΤΙΘ ΧΕΡΙΓΚ "ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ". ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΟΛΛΕΣ
  ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΤΕΡΕΙΣΘΕ. ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΟΙ ΞΕΝΟΙ
  ΝΑ ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ [;]
  ΝΑ ΤΗΝ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ.
  ΑΦΗΣΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ ΣΑΣ "ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΣΑΣΤΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ
  ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ".ΔΗΛΑΔΗ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΣΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ; ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
  ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ "ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΨΑΞΩ" Η
  "ΤΟ ΑΚΟΥΣΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΕΜΠΙΣΤΟ ΜΟΥ ΓΝΩΣΤΟ" ;
  ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΣΘΕ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ
  ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ.
  Τ Ε Λ Ε Ι Α ΚΑΙ Π Α Υ Λ Α .-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Κύριε ή Κυρία,

  Πρώτον είσαστε εσείς ανιστόρητος/ανιστόρητη και τα σχόλια σας τα δείχνουν.
  Δεύτερον δεν είμαι Έλληνας αλλά Καραμανλής! Σας θυμίζει κάτι αυτό;
  Τρίτον αφού λέτε πως το Βυζάντιο ήταν ελληνικό μετά τον 8ο αιώνα σας ρωτάω κ'εγώ : Ο Ιωάννης ο Τσιμισκής που ήταν Αυτοκράτορας του Βυζαντίου τον 10ο αιώνα δεν αναρωτηθήκατε ποτέ το τι ήταν; Έλληνας ή Αρμένιος; Χαλαρώστε και να ξέρετε πως το μεγαλείο του ανθρώπου δεν έρχεται απο την ιστορία αλλά από τον ίδιο!

  Το να μιλάει ένα κράτος μια παγκόσμις γλώσσα δεν πάει να πει ότι είναι από αυτό το έθνος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καλοί μου αναγνώστες παρακολουθώ και συμμετέχω κι εγώ σαν συγγραφέας και μοναδικός υπεύθυνος τούτου εδώ του Μπλόγκ.
  Θέλω να πιστεύω πως όλοι σας ξέρετε τον λόγο που αυτό το Μπλόγκ δημιουργήθηκε.Αν δεν τον ξέρετε,απλά ενημερωθείτε.Δεν είμαι ούτε ξερόλας,ουτε ειδικός απλά λέω και γράφω αυτά που βλέπω,βιώνν και αυτά που βγαίνουν απο την ψυχή μου.Αυτές είναι οι απόψεις μου και δεν υπάρχει κανένας σε τούτον τον κόσμο μα ούτε και στον άλλον να με πείσει για κάτι αντίθετο απο αυτό που πιστεύω.
  Ο αναγνώστης ''Ταξιδιώτης'' με τα σχόλια και την επιχειρηματολογία του άνοιξε μεγάλες κουβέντες,γι'αυτό θα απευθυνθώ σε αυτόν.
  ''Ταξιδιώτη'' μου,τα σχόλια είναι η ψυχή κάθε μπλόγκ μα και ο σκοπός του.Αν και διαφωνώ εντελώς μαζί σου,άφησα όλα τα σχόλια ανέπαφα.Είναι δικαίωμά σου να έχεις μια άλλη άποψη απο τους αναγνώστες εδώ.Είναι δικαιωμά σου να πιστεύεις ότι εσύ θέλεις.Είναι δικαίωμά σου να υποστηρίζεις την απόψεις αυτές όπως μπορείς.
  Με ενόχλησε η τακτική σου.Ενώ μερικά πράγματα απ'αυτά που γράφεις έχουν κάποια βάση,τα χρησιμοποιείς όπως εσένα σε βολευουν και προβάλεις μια μικρή μόνο πτυχή απο αυτά.Στην δική μου ορολογία είναι οι λεγόμενες ''Νταβουτογλιές'',επηρεαζόμενος φυσικά στον μαέστρο του είδους αυτού,που δεν είναι άλλος απο τον γνωστό υπουργό εξωτερικών.Αν ασχολιόσουν με την διπλωματία θα έσκιζες.
  Απο τη άλλη έχω και εγω το δικαίωμα να θεωρώ ''πονηρούς'' τους σκοπούς σου,να μην με ενδιαφέρει το τι εσύ παρουσιάζεις και τις πηγές που επικαλείσαι.Είναι επίσης δικαίωμα μου να υποστηρίξω όλους αυτούς τους ανγνώστε που επικοινώνησαν μαζί μου(και πιστεψέ με είναι αρκετοί)και διαφωνούν μαζί σου μα και δεν επιθυμούν να διαβαζουν τις απόψεις σου εδώ.Έχεις τα δικά σου Μπλόγκ να γράψεις ότι εσύ θελήσεις.
  Είναι επίσης δικαιωμά μου να γράφω όπως εγώ αισθάνομαι ακόμα κι ας είναι η μεγαλύτερη μπούρδα και επίσης στον χώρο μου να μην ανέχομαι κάμμια αμφισβήτηση στα γραφόμενά μου.
  Όποιος διαφωνεί μαζί μου π.χ. με την αποψη μου για την ελληνικότητα του Βυζαντίου,ας μην ξαναδώσει σημασία σε τούτο το Μπλόγκ.
  Κι αν πάλι κάποιος έχει αγάπη και του αρέσει όπωσδήποτε να μαθαίνει νέα απο την Πόλη,δόξα τω Θεό υπάρχουν κι άλλα Μπλόγκ για αυτήν.Για κεφτέδες,αργιλέδες,μπαράκια και όλα τα όμορφα και επιφανειακά της Πόλης.
  Και επειδή ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος εδώ ανήκει σε εμένα...αρνητικά σχόλια γύρω απο την ελληνικότητα της Ρωμανίας,τον Παλαιολόγο και όλα τα συναφή....τέλος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΠΡΟΣ "Ταξιδιωτη"
  ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΟ ΕΚΛΕΙΣΑ ΜΕ ΤΟ "ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ". ΜΕΤΑ ΟΜΩΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ
  ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ & ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΔΙΟΤΙ
  ΔΙΕΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ-ΜΕΣΩ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ- ΠΡΟΒΑΛΕΙΣ ΔΥΟ ΘΕΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ, ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΠΕΘΑΝΕΙ,
  ΠΡΟΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΝ ΣΟΥ.
  ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ :
  1ον: ΤΑ "ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΙΚΑ" ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ, ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ
  ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΑΡΙΝΗΣ & ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ
  ΖΩΗΣ ΤΩΝ.
  2ον Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕΘΑΝΕ "ΕΝ ΤΗ ΓΕΝΝΕΣΕΙ ΤΟΥ". Ο ΔΙΑΒΟΗ- ΤΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ " ΠΑΠΑ ΕΥΤΥΜ " [ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΟΝΟΥ ΣΟΥ ΙΕΡΕΩΣ
  ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡΙΔΗ ] ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ [Ο ΣΩΣΤΟΣ ΟΡΟΣ ]
  ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΤΙΜΙΑ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ. ΤΟ
  ΜΟΝΟΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ 4 ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ
  ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ [ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΝ -ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ- ΑΝΕΤΑ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ].ΜΙΑ ΕΚ
  ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ, ΩΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΑ ΤΟΝ ΕΣΜΟ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
  "ΕΡΚΕΝΕΓΚΟΝ" ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΦΑΤΙΑΝΗ" ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΤΑ.
  ΒΛΕΠΕΙΣ, ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ!!
  ΑΚΟΜΑ, Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ [ΡΩΜΗΟΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ] κκ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ
  ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ [ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
  ΤΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ ] ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟΝ
  ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ, ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ.
  Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ΛΟΙΠΟΝ !!!!!!

  `

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Κύριε ή Κυρία ΧΡ. είναι αποδεδειγμένο ιστορικώς ότι ο Παπα-Εφτύμ κατάφερε να τους ενώσει. Ο ίδιος μπορεί να ήταν άχρηστος άνθρωπος με τις κινήσεις του αλλά τους ένωσε όλους τους Καραμανλήδες. Νομίζετε ότι ήταν τυχαίο να πάει στο Καρακίοι μετά την Καταστροφή; Γιατί ήταν κάτι διαφορετικοί από τους Ελληνοφωνους και τους Αλβανόφωνους Ορθωδόξους! Δεν το βλέπετε στις πέτρες στην Παναγία Βαλουλιώτισσα; Ήθελαν να δείξουν παντού ότι ήταν διαφορετικοί. Απλώς προδώθηκαν από κάποιους και είναι άλλο πρόβλημα αυτό...

  Είναι τα τελευταία μου λόγια, σας σέβομαι για τις απόψεις σας αλλά δε πιστεύω επίσης ότι είσαστε τόσο ανώτερος για να με αποκαλείτε Ανιστόρητο.

  Με όλο μου το σεβασμό και τον Αξιοσέβαστο Δημιουργό της Ιστοσελίδας και τους σχολιάζοντες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. αγαπητε ΄΄ταξιδιωτη΄΄εχει διεθνως επικρατησει οτι το ΄΄βυζαντιο΄΄,αν και πολυεθνικο,συνδεεται περισσοτερο με την Ελλαδα και τους ελληνες απ οτι με τους υπολοιπους λαους της αυτοκρατοριας....ας μεινουμε εκει λοιπον,καμια φορα η ιστορια πρεπει να στργγυλοποιειται και λιγο

   Διαγραφή
  2. Εχοντας διαβασει ολες τις παραπανω αναρτησεις σου, οι μονοι χαρακτηρισμοι που μπορω να σου δωσω ειναι, ανιστοριτος και τουρκολαγνος.

   Διαγραφή
 15. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΒΑΘΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
  ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΚΕΨΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΠΑΣΕΙ
  ΤΟ ΘΑΝΑΤΟΣΤΑΥΡΟ ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ.
  ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΕΛΙΚΩΣ ΕΣΤΕΜΜΕΝΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
  Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ -ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ- ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΔΟΣ
  ΥΠΑΡΞΕΩΣ.

  ΕΙΧΕ ΧΑΡΑΞΕΙ Η ΜΕΡΑ ΟΤΑΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ ΤΟΝ ΧΤΥΠΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ
  ΩΜΟΥ ΚΑΙ ΛΑΙΜΟΥ ΜΕ ΟΠΛΟ ΕΝΑ ΛΟΓΧΟΔΡΕΠΑΝΟ.

  ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΟΠΛΟΣ .ΕΠΕΣΕ ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΩ ΑΠ ΤΗΝ
  ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ .ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΩΑΜΕΘ.

  ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΕΠΕΣΑΝ -ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΥΛΗ- ΤΡΙΑΝΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΤΟΥ
  ΑΥΤΟΙ ΠΕΣΑΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ.

  ΦΡΟΥΡΑΡΧΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΕΝΟΣ


  -ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΑΡ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΕΣΤΙ-


  Μ Β  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Σας παραπέμπω στο περιοδικό ΕΡΩ της ενωμένης Ρωμιωσύνης που είναι αφιερωμένο στην Νέα Ανατολική Ρωμαικλη Αυτοκρατορία. Θα σας επιλύσει όλα τα ερωτήματα.Εά θέλετε μπείτε στη ιστοσελίδα της Ενωμένης Ρωμιωσύνης και του Ρομιός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Αναφέρομαι στο τελευταίο ερω. Μπορείτε να το δείτε και ηλεκτρονικά. Μπείτε στη ιστοσελίδα.ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΙΩΣΥΝΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Αγαπητέ μου Θοδωρή με συνοδό τη μουσική σου, ανατρέχω τις αναρτήσεις σου, διαβάζω τα σχόλια και αναρωτιέμαι επιτέλους πότε αυτό το ριμάδι το ελληνικό κράτος θα κατανοήσει ότι, όποιος λησμονεί την ιστορία του είναι καταδικασμένος να υποπέσει στα ίδια σφάλματα... Αν εμείς οι έλληνες πηγαίναμε σχολείο και μαθαίναμε σωστά την ιστορία μας, τότε κανένας... καραμανλής (και φυσικά δεν εννοώ τον... Κωνσταντίνο τον γηριαιότερο), κανένας Νταβούτογλου, κανένας Φαλμεραγιερ-ικός, δεν θα είχε την άνεση να χαλκεύσει τα γεγονότα. Δυστυχώς, όμως, αλλού το όνειρο, αλλού το θαύμα. Αυτός ο φουκαράς ο "ταξιδιώτης", που ούτε μια ευπρεπή ...βερζιόν της ελληνικής δε μπόρεσε να χρησιμοποιήσει για να εκθέσει την πλάνη του, ποιός ξέρει τι μειονοτικό ζόρι τραβά. Αν ήταν (ή αν είναι) σε θέση να διαβάσει ελληνικά, θα μπορούσε να συμβουλευτεί τον Λαόνικο Χαλκοκονδύλη, τον Κριτόβουλο, τον Μιχαήλ Δούκα, και πιο πίσω τον Ιωάννη Ζωναρά, τον Νικήτα Χωνιάτη κι άλλους πολλούς Βυζαντινούς χρονογράφους για να ξεστραβωθεί -συγνώμη, εννοώ να κατατοπιστεί- σχετικά με τα θέματα που επιχείρησε να πραγματευτεί. Κι αν τα ελληνικά του δεν τον βοηθούν και η Αρβελέρ του πέφτει δύσκολη, θα μπορούσε να ανατρέξει στην universal αγγλική διαβάζοντας Runciman, Nicol, Angold κλπ.κλπ. Τότε θα είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί σχετικά με το γεγονός ότι η ονομασία Βυζάντιο δεν δόθηκε από ...Γερμανούς επιστήμονες αλλά από καθολικούς ιερείς-ιστορικούς του 17ου αιώνα που κατά παραγγελία του Πάπα, αναζήτησαν ένα όνομα που δεν θα εμπεριείχε τον όρο "Ρωμαϊκή/Ρωμαίος/Ρωμαϊκός" που προσέβαλε τα παπικά δικαιώματα. Αχ, Θοδωρή, θέλει αρετή και τόλμη το ...blogging στην εποχή μας, για αυτό σου εύχομαι ψυχραιμία και κουράγιο. Έτσι κι αλλιώς, αυτοί οι παράξενοι τύποι είναι οι λίγοι. Εμείς, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είμαστε οι πολλοί. Έτσι δεν είναι; Μη διανοηθείς ποτέ να σταματήσεις να μας ταξιδεύεις. Ανίτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή