Οι περίπατοι και οι περιηγήσεις στην Πόλη συνεχίζονται δίχως σταματημό και κάθε σοκάκι μοιάζει σαν να προσμένει την παρουσία και τις παρατηρήσεις μου. Έτσι ενώ πολλές φορές ξεκινώ με κάποιες σκέψεις και στόχους στις διαδρομές που επιλέγω, ενδιάμεσα προκύπτουν διαφορετικά πράγματα τα οποία τραβούν την προσοχή μου, καταγράφονται από τον φωτογραφικό φακό μου και δείχνουν τις οπτικές αντιθέσεις στην επιφάνεια της ιστορικής χερσονήσου. Τούτη την φορά επέλεξα να παρουσιάσω φωτογραφικό υλικό από γειτονιές της Πόλης με όσα βυζαντινά απομεινάρια κατόρθωσαν να "επιζήσουν" στην φθορά του χρόνου, την άγνοια των ανθρώπων και την οικοδομική αλλοίωση-καταστροφή.
|
Σε ορισμένα σημεία της ιστορικής χερσονήσου ξεπετάγονται ολόκληροι τοίχοι από οικοδομήματα του βυζαντινού παρελθόντος |
Απαραίτητο στοιχείο εκτός της αντοχής στο περπάτημα παραμένει η έντονη παρατηρητικότητα αφού βυζαντινά απομεινάρια προσμένουν εδώ και αιώνες για μία ακόμη παρατήρηση, μία ακόμη φωτογραφία, ίσως και την τελευταία. Αυτό ακριβώς φαίνεται στην κάτω φωτογραφία, αφού περπατώντας στο Γενί καπί, παρατήρησα μερικούς ενδιαφέροντες λίθους στο εργοτάξιο μεταξύ του Μαρμαράι και του αστικού μετρό. Πολλά μέτρα κάτω από την σημερινή επιφάνεια της Πόλης υπάρχουν απομεινάρια ογκώδων κατασκευών που σε αρκετές περιπτώσεις φέρουν λεβητοειδή διάκοσμο στην επιφάνειά τους.
|
Στην περιοχή υπήρχε το βυζαντινό λιμάνι του Αγίου Ελευθερίου, το μεγαλύτερο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης ως τον 11ο αιώνα. Από εδώ περνούσαν όλα τα προϊόντα που έφταναν από τα μακρινά μέρη της αυτοκρατορίας για να εφοδιάσουν την Βασιλεύουσα |
|
Στα απομεινάρια των υπολειμμάτων της άλλοτε τεράστιας και με άγνωστη χρήση κατασκευής υπάρχουν αρκετές προσθήκες λεβητοειδούς διακόσμου |
Ακόμα και στο πιο προβεβλημένο σημείο της Πόλης, την σημερινή πλατεία του Σουλτάν Αχμέτ, απαιτείται προσεκτική παρατήρηση αφού ο περαστικός και ο ανυποψίαστος τουρίστας του μέσου όρου ίσως προσπεράσουν αδιάφορα το περιφραγμένο κομμάτι της πλατείας με το χαλίκι και τις ελάχιστες πέτρες. Αυτά τα λιγοστά κομμάτια αποτελούν σπουδαία ευρήματα που ήρθαν εκ νέου στην επιφάνεια. Το σημερινό Sultanahmet meydanı κρύβει κάτω από την επιφάνειά του το ξακουστό Αυγουσταίον, την σπουδαιότερη πλατεία της Κωνσταντινούπολης και παράλληλα το σημείο που μέσω στοών, αιθρίων και διαδρόμων συνέδεε τον ναό της Αγίας Σοφίας με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Πατριαρχείου, τον Ιππόδρομο και το Μέγα Παλάτιον. Αυτό που παρατηρείται στην φωτογραφία δεν είναι κάποιο υπόγειο τούνελ αλλά η οροφή μέρος των στεγασμένων περασμάτων που συνέδεαν τον ναό της Αγίας Σοφίας με κάποιο τμήμα του Πατριαρχείου ή με τον ευρύτερο χώρο του Αυγουσταίου, το οποίο κάποτε βρίσκονταν στην επιφάνεια της Βασιλεύουσας.
|
Κάτω από την Πόλη υπάρχει ακόμα μία Πόλη... |
|
...και τμήματά της μοιάζουν σαν να αναδεικνύονται εκ νέου στην επιφάνεια
|
|
Τούνελ καλυμμένα με απορρίμματα οδηγούν εκεί που λίγοι έχουν κατέλθει. Στην καρδιά της αληθινής ταυτότητας της Πόλης |
|
"Πάλι εδώ είσαι εσύ;" Μοιάζει να αναρωτιέται το γατί, κοιτώντας με έντονο ύφος |
Κοιτώντας παλιές φωτογραφίες περασμένων αιώνων και δεκαετιών, παρατηρείται σε εντονότερο βαθμό η παρουσία βυζαντινών στοιχείων στους διάφορους δρόμους. Πολλά άλλαξαν τις τελευταίες δεκαετίες με την τουριστική αξιοποίηση, την διαπίστωση της αξίας των αρχαιοτήτων και η μεταφορά τους σε μουσεία, την αρχαιοκαπηλία αλλά και την αλλαγή στο τρόπο κατασκευής κτιρίων. Έτσι όσα απομεινάρια παραμένουν διάσπαρτα στα διάφορα σοκάκια, βρίσκονται υπό απειλή και δυστυχώς διανύουν πιθανόν την τελευταία περίοδο πριν την ολική εξαφάνισή τους.
|
Κομμάτι μικρού τείχους ξεφυτρώνει απρόσμενα στο Ζειρέκ... |
|
...δεν αποκλείεται να σχετίζεται ή να περιέκλειε την Μονή Παντοκράτορος |
|
Ανάμεσα στις πολυκατοικίες, ένα κτίσμα με πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά |
|
Στοά που οδηγεί απευθείας στον χώρο που βρίσκονταν το Καπιτώλιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο δεν υπάρχει πια αφού στην θέση του έχει κατασκευαστεί τζαμί. Κομμάτια του κτίσματος όμως κλάπηκαν από τους Φράγκους στην Άλωση του 1204 και βρίσκονται στην πρόσοψη του ναού του Αγίου Μάρκου στην Βενετία |
Συνάμα πολλά βυζαντινά κτίρια που πέρασαν στα χέρια των Οθωμανών χρησιμοποιήθηκαν εξαρχής υπό το πλαίσιο των βακουφικών ιδρυμάτων και διασώθηκαν σχεδόν ατόφια ως τις μέρες μας, με τις αναγκαίες βέβαια προσαρμογές στις σύγχρονες απαιτήσεις. Τα περισσότερα από αυτά υπάγονται ακόμα και σήμερα στο ίδιο καθεστώς και αξίζει η παρατήρησή τους σε γειτονιές όπως η Kalenderhane Mahallesi.
|
Βυζαντινά κτίσματα που έχουν διατηρηθεί σχεδόν ατόφια και που ανήκουν σε βακουφικούς, εκπαιδευτικούς χώρους και κρατικά ιδρύματα |
|
Λείπουν οι κίονες και πιθανόν κάποια επιθήματα από την είσοδο του αγνώστου βυζαντινού κτιρίου |
|
Περιφραγμένο ερειπωμένο κτίσμα στην καρδιά του Φατίχ που όμως φέρει ελάχιστες βυζαντινές μαρτυρίες στα μεταγενέστερα στοιχεία. Το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα σε τζαμί, όπως εδώ το Mustafa Muslihittin Yarhisar Camii, καθυστέρησε για αιώνες την ισοπέδωσή του |
Το μεγαλύτερο πλήθος διάσπαρτων βυζαντινών απομειναριών συναντάται μεταξύ των μαχαλάδων Ντερβίς Αλί ως αυτόν του Γιαβούζ Σουλτάν. Εκεί παρατηρούνται όχι μόνο ερείπια μοναστηριών, δρόμων και κτιρίων αλλά πιθανόν και μέρη του Τείχους του Μέγα Κωνσταντίνου, του Τείχους που προστάτευε την Κωνσταντινούπολη ως την κατασκευή του Θεοδοσιανού.
|
Υπολείμματα ξεπροβάλλουν από το πουθενά. Έκπληκτος βλέπω τις καμπύλες τους και την αντίθεση με τα αυτοκίνητα και τους ασφαλτωμένους δρόμους. Τα ίχνη της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης είναι παντού... |
|
...και παρατηρώντας αρκετά τέτοια ερείπια να κατηφορίζουν προς τον Κεράτιο, δεν άργησαν να έρθουν στον νού μου σκέψεις με το δεύτερο οχυρωματικό τείχος που κατασκεύασε ο Μέγας Κωνσταντίνος μετά την μεταφορά της ρωμαϊκής πρωτεύουσας στο Βυζάντιο |
|
Μοναδική παρέα στην μοναχική περιπλάνηση παραμένουν οι γάτες. Η ομορφούλα του Φατίχ δείχνει να αναγνωρίζει το φωτογραφικό μου πάθος και ποζάρει χαριτωμένα στον φακό μου |
Η Πόλη μεταβάλλεται, αλλοιώνεται, αλλάζει. Και όσο πιο έντονες γίνονται τούτες οι επιπτώσεις άλλο τόσο θα συναντώνται με έκπληξη και χαρά όλα όσα μαρτυρούν την μητρική ταυτότητα του τόπου. Και μέσα από την παρατήρηση των διάσπαρτων βυζαντινών απομειναριών, η σκέψη θα δημιουργεί εικόνες για την τοπογραφία της Κωνσταντινούπολης. Εικόνες που μοιάζουν να είναι τόσο μακρινές, θολές μα ταυτόχρονα να μαγεύουν τον νού και να αγαλιάζουν την καρδιά.
Υπέροχο Θοδωρή, απλά υπέροχο. Τα μάτια μου είναι γουρλωμενα για άλλη μια φορά. Όσο για το έξω από την Αγια Σοφια, πέρυσι το είδα και ρώτησα γιαυτό τους συνοδους του γκρουπ αλλά σηκωσαν ανηξεροι τους ώμους. Χίλια ευχαριστώ, για άλλη μια φορά, για το ταξίδι
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Γιάννα μου. Κάτι τέτοια είναι όντως από τα αγαπημένα σου.
ΔιαγραφήΠληροφοριακά να πω επίσης ότι καταβάλλεται προσπάθεια από μερικούς ερευνητές και άνθρωπους που αγαπούν το παρελθόν της Πόλης να γίνει μια χαρτογράφηση της.."κάτω" Πόλης. Χρησιμοποιούνται μέθοδοι με λέιζερ και gps ώστε να δημιουργηθεί ένας χάρτης με την παλιά μορφή του Αυγουσταίου και της σύνδεσής του με τον Ιππόδρομο, το Μέγα Παλάτιον και την Αγία Σοφία. Μια απόπειρα από την Αγία Σοφία προς τα έξω ήδη έγινε, τώρα πάμε από τον Ιππόδρομο προς τον ναό...βέβαια τα αποτελέσματα θα αργήσουν αφού υπάρχει δύσκολη γραφειοκρατία και απαιτήσεις στους κανόνες ασφαλείας.
Πολλούς χαιρετισμούς και καλό απόγευμα
Θοδωρής
Άλλος ένας μαθησιακός καί μέ λεπτομέρειες περίπατος στά στενά τής Πόλης. Ευχαριστίες πολλές γιά τήν όμορφη καί ενδιαφέρουσα ξενάγηση. Καλό απόγευμα Θοδωρή καί συνέχισε τό περιδιάβασμα στήν Πόλη, γιά νά μάς τήν γνωρίσεις εκ τών έσω. Εν αναμονή τών νέων...περιπλανήσεών σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτίνα Τουλάκη
Καλησπέρα Ντίνα και ευχαριστώ για την επικοινωνία. Μόνον έτσι γνωρίζεται η Πόλη, μόνο με περπάτημα. Όλα τα άλλα ωφελούν ελάχιστα και ποτέ δεν θα καλύψουν το πεδίο που η περιπλάνηση καλύπτει.
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα και θα χαρώ να τα ξαναπούμε σύντομα. Ως τότε, καλές αναγνώσεις
Θοδωρής
Υπέροχο ! Χαιρετίσματα από μια βροχερή Ελλάδα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Κωνσταντίνε. Σε ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω τους χαιρετισμούς. Εύχομαι να μην ταλαιπωρηθείτε με την βροχή και τις καιρικές συνθήκες.
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα
Θοδωρής
Καλό βράδυ Θοδωρή παρατηρώντας με προσοχή το φωτογραφικό υλικό και διαβάζοντας την ιστορία της Πόλης μας ίσως μία ήμερα αποκαλυφθεί το πως ήταν χτισμένει η Πόλη των Πόλεων βέβαια θέλει πάρα πολύ δουλειά και υπομονή άλλα είμαι σίγουρος θα τα καταφέρεις ευχαριστούμε οικογενειακώς και καλή δύναμη. Βασίλης Φιλιππίδης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Βασίλη μου. Υπάρχουν ήδη κάποιοι που έχουν δημιουργήσει κάποια ψηφιακά σχέδια με την όψη της Πόλης. Ορισμένα από αυτά είναι πολύ εντυπωσιακά. Βέβαια όταν τελικά καταρτηστεί ο ψηφιακός χάρτης με βάση τις μετρήσεις και υπάρξει χάρτης με πραγματικά μεγέθη, τότε θα υπάρχουν δεδομένα προς αξιοποίηση που θα δημιουργήσουν ακόμα πιο ακριβείς παραστάσεις.
ΔιαγραφήΠολλούς χαιρετισμούς.
Θοδωρής
Φίλε Θοδωρή,
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίος περίπατος - ξενάγηση σταΒυζαντινά απομηνάρια της Πόλης. Είναι δύσκολο σε ένα επισκέπτη των τριών ή τεσσάρων ημερών, να δει αυτά. Είσαι λοιπόν Θοδωρή, ένας πολύ καλός ξεναγός, μ' αυτές τις περιγραφές.
ΧΡΗΣΤΟς ΤΖΙΚΑς
Άνω Πόλη - Θεσσαλονίκη
Γειά σου Χρήστο και τις καλησπέρες μου τόσο σε εσένα όσο και στην υπόλοιπη παρέα της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης.
ΔιαγραφήΠράγματο είναι κάπως δύσκολο για κάποιον που επισκέπτεται την Πόλη να περπατήσει τόσο πολύ χωμένος στους μαχαλάδες. Για κάποιον που έρχεται για πρώτη ή δεύτερη φορά ούτως ή άλλως θα βρεθεί έξω από τα νερά του και δεν θα καταλάβει ή βιώσει σχεδόν τίποτα. Για τους υπολοίπους, όπως τους έμπειρους Χαμπεριώτες, το μόνο που βοηθά και προτρέπω είναι να αφήσουν μια μέρα μακριά τα ψώνια και τα καθιερωμένα και να προσπαθήσουν να χωθούν στον βαθμό που είναι επιτρεπτό σε καθημερινές συνοικίες και γειτονιές.
Φιλιά και ευχαριστώ για την επικοινωνία.
Θοδωρής
Αγαπητέ Θοδωρή,καλή σου μέρα,καθώς και σε όλους τους Χαμπεριώτες.Πάνω από τον ιππόδρομο και απέναντι από την Γερμανική βρύση υπάρχουν τα απομεινάρια του ναού της Αγίας Ευφυμίας, η οποία έζησε και μαρτύρησε στην Χαλκηδόνα(Kadikoy),επί Διοκλητιανού και τα λείψανά της βρίσκονται σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.Ο Ναός κτίστηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο , είχε σχήμα σχεδόν κυκλικό και μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες τα απομεινάρια του ήταν ορατά.Ο δήμος όμως κατασκεύασε μια ξύλινη κατασκευή σαν κερκίδα και σχεδόν έθαψε το κεντρικό τμήμα του Ναού. Κάποια φορά που ο δρόμος σου θα είναι από εκεί αναμένουμε φωτογραφίες σου.Τάσος.Θεσσαλονίκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤάσο μου καλησπέρα. Παρακολουθώ τα σχόλια σου καιρό από εδώ. Έχεις δίκιο σχετικά με την δυσκολία να βρει κάποιος τα ερείπια. Είχα χάρτη, είχα συγκεκριμένες οδηγίες και φωτογραφίες και πάλι δυσκολευτηκα. Μόνο όταν έφτασα σε κατάσταση απελπισία, δεν ήταν δυνατόν να έχω φτάσει εδώ και να μην μπορώ να το δω, η ξαδέρφη μου με έβαλε να κάτσω σε ένα παγκάκι και να ανάψω ένα τσιγάρο, και μου είπε, ηρέμησε, εδώ είναι, δεν έχει φύγει τόσα χρόνια... Θυμάμαι να άναβω το τσιγάρο, να παίρνω δύο ρουφηξιες και να το σβήνω και να της χτυπαω τα χέρια και να της λέω, δεν αναβουμε τσιγάρο μέσα στην εκκλησία... Μόλις είχα δει το που βρισκόμουν. Δεν φταίει μόνο η εξέδρα αλλά και η βλάστηση. Είναι αυτό που έχω πει άπειρες φορές. Στην Πόλη, κλείνεις τα μάτια και ανοίγεις όλες τις άλλες σου αισθήσεις. Και είσαι πάντα σίγουρος για το αποτέλεσμα. Πολλές φορές έχω κλαψει διαβάζοντας αναρτήσεις του Θοδωρή. Πολλές φορές έχω αμφισβητησει στην Πόλη τα λογικά μου. Ο Θοδωρής ξέρει, γιατί άσχημα τα ψέματα, σε αυτόν μπορώ και μιλάω. Στην Πόλη όμως, για εμάς τους λάτρεις της, δεν υπάρχει λογική αλλά συναίσθημα. Κράτα το αυτό και προχωρα στα σοκάκια. Θα σε εκπλήξει. Είμαι σίγουρη
ΔιαγραφήΚαλημέρα Τάσο μου. Έχω υλικό από τον χώρο που αναφέρεις. Βλέπεις υπάρχει και μεγάλο, αδημοσίευτο αρχείο που σαφώς υπερβαίνει το δημοσιευμένο. Το υλικό που αφορά τον χώρο του ναού έχω επιλέξει να το χρησιμοποιήσω σε κάποια άλλη δημοσίευση, επομένως υπομονή για την συνέχεια.
ΔιαγραφήΤα υπόλοιπα τα είπε η Γιάννα μια χαρά.
Πολλούς Πολίτικους χαιρετισμούς και στους δύο σας.
Θοδωρής
Θοδωρη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε αγαπάμε για όλα αυτά που κάνεις και μας ξεναγείς στα μέρη που μεγαλώσαμε αλλά δεν γνωρίσαμε τόσο καλά.Μας συγκινείς κάθε φορά και ευχόμαστε νάσαι καλά και να συνεχίζεις
Γειά σου Φανούλα. Ποτέ δεν είναι αργά να γνωρίσεις κάτι, πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά την πολύπτυχη και μαγευτική Πόλη.
ΔιαγραφήΝα είσαι πάντα καλά και καλή σου μέρα.
Θοδωρής
ΧΑΙΡΕ ΘΟΔΩΡΗ! ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΥΝΔΕΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ! ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ . ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΡΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Μαρία και χαιρετισμούς στην Πάτρα. Εγώ δεν κάνω και πολλά πράγματα...Περπατώ, περιηγούμαι και καταγράφω...για τα υπόλοιπα φροντίζει η Πόλη.
ΔιαγραφήΝα περνάς καλά.
Θοδωρής
Μπράβο Θοδωρή, το έμπειρο πλέον μάτι σου ξετρυπώνει γωνιές που μπορεί να μη συγκινούν τις προτιμήσεις των τουριστών, αλλά συγκινείς εμάς και μας ταξιδεύεις στην ιστορία. Η φώτο σου με το παρκαρισμένο αυτοκίνητο στα ερείπια του τείχους του Μ. Κων/νου και τι σκέψεις δε μου έφερε στο μυαλό!! Εκπληκτική εικόνα (κι εκεί έχει γάτα να σε παρακολουθεί κάτω από το αυτοκίνητο).
ΑπάντησηΔιαγραφήο φίλος σου Δημήτρης
Αποπνέει γλυκιά νοσταλγία!
ΔιαγραφήΓειά χαρά Θοδωρή.
Γειά σου Δημήτρη μου και χρόνια πολλά για την ονομαστική σου εορτή.
ΔιαγραφήΚαι εσύ έχεις μάτι "ξυράφι" και γνωρίζεις την διαδικασία. Σίγουρα δεν συγκινούν, ούτε τραβούν την προσοχή των τουριστών. Όμως όλοι όσοι διαβάζουν συστηματικά Χαμπέρια, βιώνουν την Πόλη διαφορετικά και κατά συνέπεια εκτιμούν τέτοιες δημοσιεύσεις.
Οι γάτες είναι σχεδόν η αποκλειστική συνοδεία και συντροφιά στις ατελείωτες περιπλανήσεις. Και κατά κάποιο τρόπο μοιάζουν σαν να παρακολουθούν τις κινήσεις μου ως "τοποτηρητές". Μάλλον τα πάω καλά και με σεβασμό αφού σε υπόγεια, σε χαλάσματα, απομεινάρια και τείχη όλα κυλούν ομαλά υπό τα βλέμματά τους.
Πολλά φιλιά από την Πόλη στην Αλεξανδρούπολη
Θοδωρής
Καλησπέρα, Θοδωρή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνεξάντλητη η Πόλη, ανεξάντλητος κι εσύ. Εύχομαι να είσαι και ακάματος...
Λεπτομέρειες - κοσμήματα από την Πόλη - μουσείο, χάρμα οφθαλμών.
Τα λέμε στο επόμενο και πιο σύντομα από κοντά!!
Καλημέρα Μαράκι μου.
ΔιαγραφήΈτσι ακριβώς είναι. Και η Πόλη ανεξάντλητη και εγώ προσπαθώ να παραμείνω ακαταπόνητος.
Άντε έφτασε η ώρα σου. Άνετα παπούτσια και ξεκινάμε ποδαρόδρομο. Η Πόλη σε επιθύμησε.
Φιλιά
Καλημέρα Θοδωρή
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλη μια υπέροχη βόλτα που έκανα μέσα απο τα μάτια σου!!!!!!!
Τετάρτη πρωί είμαι εκεί για ατέλειωτο περπάτημα και εξερευνήσεις με πολλα σκονάκια απο τα χαμπερια
Φιλία Καλο Σαββατοκύριακο
Καλημέρα Ευγενία.
ΔιαγραφήΚαλή άφιξη και καλό περπάτημα με τα χαμπεροσκονάκια σου.
Πολλούς Πολίτικους χαιρετισμούς
Θοδωρής
καλημερα απο λαμια ειμαι η βασω συγχαρητηρια για τα κειμενα σου!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Βάσω μου. Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ πολύ.
ΔιαγραφήΠολλούς χαιρετισμούς από την Πόλη.
Θοδωρής
Νοσταλγικη μα συναμα και μελαγχολικη βολτα μας εκανες στη Πολη.Εδω στη μεγαλη παρεα μας σιγουρα δεν συμφωνουμε σε ολα και μερικα πραγματα τα βλεπουμε απο διαφορετικο πρισμα.Ομως εδω θα συμφωνησουμε ολοι οτι αυτη ειναι η Πολη για μας.Τα απομειναρια της που μαρτυρουν την καταγωγη των παππουδων μας και μας ταξιδευουν στο μεγαλειο της μοναδικης στον κοσμο Κωνσταντινουπολης.Αυτην που αγαπαμε.Καλοι μου φιλοι πολλοι νομιζουν οτι η Πολη ειναι τα Döner και τα künefe και οι κρουαζιερες στο Βοσπορο.Εγω πιστευω η Πολη για μας ειναι αυτο που μας παρουσιασε με αυτο το αφιερωμα ο Θοδωρης.Ωραια και τα υπολοιπα πραγματα που μας προσφερει η σημερινη ζωη της Πολης ομως μενουμε στις καταβολες μας και σε αυτα που πραγματικα μας εκαναν να αγαπησουμε αυτην την Πολη.Στελιος Ανω Πολη Θεσσαλονικη.Παντα φιλος
ΑπάντησηΔιαγραφή